Observera!


Jag har bytt från iso-8859-1 till UTF-8 och har dessutom uppdaterat till WP 2.7. Nu har jag fått rapporter om att några har problem med teckentabellen.

Observera särskilt kommentar # 7!

Jag behöver veta vad det är som triggar denna missfeature och därför vore jag tacksam för ett mail om det händer just dig, eller har hänt dig det senaste dygnet.

Mailadress:


33 svar till “Observera!”

 1. Kör man Internet Explorer kan det vara besvärligt. Man kan behöva gå in och ställa Visa -> Kodning -> Välj automatiskt.

  Det är ofta felställt.

 2. Jag kan inte svära på att det här kommer ha någon effekt, men det kan vara värt att testa med att lägga (META http-equiv=”Content-type” content=”text/html; charset=UTF-8″) i html-huvudet (med vinkelparenteser istället för vanliga parenteser, givetvis).

  Normalt ska servern vara inställd på att skicka med uppgifter om aktuell teckenuppsättning i samband med att dokumentet levereras, men om det av någon anledning inte funkar måste webbläsaren själv läsa sig till vilken teckenuppsättning som ska användas, utifrån den här meta-taggen. Och det skulle väl kunna tänkas att någon/några äldre webbläsare helt missar att kolla informationen från webbservern, och förlitar sig enbart på eventuella meta-taggar (och i avsaknad av dessa utgår från att ISO-8859-1 gäller). Jag har ett vagt minne om att just Internet Explorer skulle vara lite nyckfull när det gäller såna saker.

 3. Även om UTF är bättre har ISO blivit en standard på internet. Varför rätt encoding inte automatiskt används av webbläsaren förstår jag egentligen inte.

 4. Är det wordpress ska du inte ändra index.php utan header.php i den mapp wordpress-temat ligger i.

  Placera följande innan (/head):

  (META http-equiv=”Content-type” content=”text/html; charset=UTF-8?)

 5. Ah, jag skickade just ett lång epostmeddelande till Jinge där jag försökte ge mer vägledning till mitt tips. Men där kom Jon med det svar som behövdes.
  Tydligen är det alltså frågan om ett malldokument (jag är obekant med WordPress, så jag var inte säker), så du kan bortse från de mer invecklade instruktionerna som gällde för php-läget. :-)

 6. Jon + Lars!

  Tnx! Har gjort det nu och det har i alla fall inte hänt något negativt… :-)

  Ställde om min egen IE7 (som jag avskyr) till iso-läget men den växlade direkt till UTF-8 och visade teckenuppsättningen snyggt och prydligt så det VERKAR funka som det ska.

  Tack!

 7. nik ~ > curl -I ”http://jinge.se/allmant/observera-3.htm”
  HTTP/1.1 200 OK
  Date: Sun, 07 Dec 2008 18:11:17 GMT
  Server: Apache
  X-Powered-By: PHP/5.2.7
  X-Pingback: http://jinge.se/xmlrpc.php
  Connection: close
  Content-Type: text/html; charset=UTF-8

  Servern ger rätt kodning. Det är era urusla webbläsare det är fel på. Safari och Firefox fungerar perfekt i grundkonfiguration.

  @Emas: ISO-8859-1 är en standard från 1980-talet. Den har inte på nätet att göra. Google, Flickr o.s.v. använder självklart UTF-8. Det är bara svenska idiottjänster som använder ”lokala” teckenkoder. INTERnet, som i internationell.

 8. Jag märker inget fel i min Firefox 3.0.4 Den är inställd på UTF-8 och den verkar anpassa det automatiskt efter din sida ser jag nu. åäöÅÄÖ

 9. Aha det var därför som dina senaste inlägg såg så konstiga ut på min Macintosh !!?!

  Inga åäö funkade !

  Mina kommentarer verkade dock gå in bra !?

  /K

 10. Det vore till hjälp med fler vittnesmål om hur kommentarerna blir klippta. Klas berättar att hans kommentar blev klippt, men det är ingenting som märks utåt, så uppenbarligen skedde klippet inte mitt i ett ord eller en mening i alla fall.
  Jag har en liten misstanke om att det i själva verket är förhandsgranskningen nedanför kommentarsrutan som åsyftas, så att det är den som i vissa fall misslyckas med att återge den kommentar som just håller på att skrivas. Är den misstanken riktig så är det inget allvarligt problem; även om ser fel ut vid inmatningen, så ska hela innehållet i kommentarsrutan fortfarande gå in i bloggens databas.

 11. Korrekt Lars. Jag funderade oxo när jag såg kommentarerna eftersom de såg riktiga ut. Ingenting markerade att det skulle vara något fel.

  Möjligen ska jag byta ut förhandsgranskningen mot en annan variant för att se om det kan göra någon skillnad.

  Dessutom klagade Klas på att åäö inte fungerade, men de han skrev blev hur bra som helst.. :-I

 12. Kommentarer klipps när man citerar med ”dubbelfnutt”.

  Det ser ut som en bugg i databas hanteringen när kommentarar hämtas. Dubbelfnutt används ju som början och slut på textfelt så om det finns en dubbelfnutt i själva texten användar man backslash som escape, altså:

  Text \” citat \” mer text …

  Om du kollar ser du att backslashen överlever manglingen men sen så är det crash and burn.

 13. Test av dubbelfnutt:

  Kommentarer klipps när man citerar med ”dubbelfnutt”.

  Detta brukade fram tills igår att klippas bort, men om du kan läsa det idag är problemet borta?

 14. Jag har inte hört talas om något tecken som heter dubbelfnutt!?

  Menar du citattecken så heter dessa just – citatecken. Du lyckades få in sådana runt ”dubbelfnutt” vilket kan tyda på just det.

  Men dessa har inte klippts bort, jag använder OFTA sådana i kommentarer.

 15. ”Dubbla citattecken” klipptes bort igår i ett svar till Mona. När jag ersatte med ’enkla’ så funkade det. Detta har händt förut.

  En annan rolig sak är att om man användar två enkla efter varann, då ersätts dom dubbla. (Undrar då vad som händer med ”’tredubbla enkelfnutter”’ … eller `bakfnutt` och ´framfnutt´)

  Men just nu är det inga problem annat än att vissa av dina «strängkonstanter» fortfarende är skrivna i ISO-8859-1

 16. ””test”” fungerar. Vilka strängar är fortfarande i iso? I temat, kanske, men det bör inte vara i texten.

  Vad kör du själv med för grejer?

  En ABC 80 ??

  Apple II+ ??

  Amiga ??

  :-/

 17. Den teksten som kommer fram efter man skickat sitt inlägg (jag ser den altså inte förräns jag tryckt på knappen) där det stå att om .verh.ller kommentarsreglerna d. kommer inl.gget snart att synas … Den texten är fortfarende i ISO-Latin. Få se vad som händer den här gången

  # brädgård
  ^ hustak
  { måsvinge
  ’ flugskit
  @ kanelbulle

 18. Jag skrev en längre kommentar på ”omoderna bilar”.
  Såhär står det nu:

  ”Klas says:
  December 7th, 2008 at 1:20 pm

  2Ken: Det vore v”

  så resten försvann :(

  åäö ersattes i posterna (inte i kommentarerna) av !?

  Jag skall kolla igen på min mac när jag sitter vid den (kör oftast PC) – och där funkar det bra med Firefox likväl som Exploder :)

  /K

 19. Nu har det blivit något knas. När Jinge postade sitt meddelande fungerade det bra för mig i Firefox. Nu måste jag ställa om både FF 3.0.4 och Google Chrome 1.0.154 manuellt för att det ska se bra ut.

  Om man laddar ner sidan med curl anges kodningen som iso-8859-1 trots att innehållet är utf-8.