Obama har tystat en av upplysningens och demokratins röster – uttalande av Manning efter domen


För 2 veckor sedan dömdes Bradley Manning till 35 års fängelse, medan åklagaren och USA:s regering, ledd av den falskt leende drönar-massmördarenpresidenten Obama, som ska solka Sverige jord med sina blodbesudlade spionfötter, ville ge Bradley Manning 150 års fängelse för att han givit Wikileaks material som avslöjat USA:s krigsförbrytelser och diverse annan information som medborgare bör känna till i ett demokratiskt land. Manning har själv förklarat sig skyldig till 10 av 22 åtalspunkter. Han har frikänts från anklagelsen att ha hjälpt fienden, men döms på de flesta andra åtalspunkterna.Redan för mer än ett år sedan, före rättegången, sa president Obama att Manning är skyldig.

Domaren hade också ”lämplig” bakgrund – hon är överste (hög titel) i USA:s armé. ”Domen är en varning till alla visslare”, skriver Reportrar utan gränser. ”Det är ett hot mot framtidens undersökande journalistik, vars källor kan försvinna”. Enligt DN och andra massmedia innebär domen att ”Risken har ökat för Julian Assange att bli åtalad i USA enligt Wikileaks-grundarens advokat Michael Ratner i Washington Post. Assange skulle kunna ställas inför rätta som medskyldig, säger Ratner till tidningen.”

Vad är värst: Mannings ”spioneri”/sökande efter uppgifter om USA:s krigsbrott eller Obamas/USA:s spioneri på människor, regeringar och ”allierade” i världen?
Obama New Big Brother eua-espionam-o-mundo

”Obegripligt att vi så totalt knäböjer för USA” är titeln på en riktigt bra krönika av Emanuel Karlsten i DN i lördags. Han skriver ”Det är tack vare de dokumenten (som Maning läckt) världen idag vet att USA försökt dölja det stora antalet civila man dödat i USA (Min kommentar: bl.a. med hjälpa av kemiska vapen) och att FN:s generalsekreterare buggades inför samma krig.” Han påpekar om att eftersnacket handlat om att Manning vill byra kön, men unvikit sakfrågan. ”Så stor är apatin när det gäller en frihetskämpe som får en halv livstid i fängelse efter att ha informerat världen om krigsbrott.” Han nämner att ”utbildningsminister Jan Björklund blev så till sig att han i SVT kallade Barack Obama för ”den fria världens ledare”. Jag erinrar mig DN:s ledare 4/11 2012, då chefredaktör Peter Wolodarski skrev att ”Obama är rätt man för USA och världen” … Ingen känd avbön där.

Enligt DN är straffet det hårdaste någonsin i USA för en person som släppt regeringsdokument till allmänheten, men motiverades inte av domaren. Domaren har tidigare kortat straffet som kompensation för den brutala behandling han fick under sin första tid som häktad, vilket totalt ger en straffreduktion med 1 294 dagar, ungefär tre och ett halvt år. Domen kommer dock att överklagas. Flera människorättsorganistioner menade att det är orättvist att spärra in en person som Manning i flera årtionden, medan de han avslöjat för att ha begått övergrepp i krig går fria.

Apropå detta skriver faktiskt Hanne Kjöller i DN förtjänstfulltom Snowden ”Det är Snowden och The Guardian som framstår som de moraliskt överlägsna, och USA och Storbritannien som desperata ynkryggar, med pr-strategier hämtade direkt från Guantánamo.” Men detta borde vara en unison, enhetlig reaktion av massmedia, vilket det inte är. Och USA:s och Storbritanniens ledare har stor makt och använder dem – för att motverka demokrati och yttrandefrihet, t.ex. i detta fall.”

Mannings uttalande.
Enligt Washington Post gjorde Manning följande uttalande till president Obama efter domen ”Jag förstår att jag genom mitt agerande brutit mot lagen. Jag beklagar om mina handlingar skadar någon eller skadat USA, ”sades det i uttalandet. ”När jag valde att lämna ut sekretessbelagda uppgifter, gjorde jag det av kärlek till mitt land och en pliktkänsla till andra. Om Du avvisar min begäran om benådning, kommer jag avtjäna mitt straff i vetsnak om att man ibland måste betala ett högt pris för att leva i ett fritt samhälle. Jag kommer gärna betala det priset om det innebär att vi skulle kunna få ett land som verkligen har frihet.”

I Aftonbladet påminde Petter Larsson om att ”Videon Collateral Murder slog ned som en bomb. I ett slag var Wikileaks världsberömda. Och den amerikanska armén led ännu ett rejält propagandanederlag, när hela världen kunde se hur en amerikansk stridshelikopter mejade ner ett dussin civila i Irak, inklusive barn och personer som arbetade för nyhetsbyrån Reuters.”Straffas – för att berätta sanningen?” Nu fälldes Bradley Manning för att ha läckt videon och hundratusentals andra dokument. Han straffas för att har gjorde det snart sagt varje journalist och forskare, och en hel del politiker, påstår sig göra: han berättade sanningen. I militärdomstolen kallas det spionage.”
Frihetsgudinna gråter bild

WikiLeaks Julian Assange skrev tidigare :”Bradley Mannings avslöjanden har blottlagt krigsförbrytelser, inpirerat revolutioner och stärkt demokratiska reformer. Han är den personifierade visselblåsaren.Detta är den första spionrättegången någonsin mot en visselblåsare. Den skapar ett farligt prejudikat och visar på ”national security extremism”. Det är en kortsiktig dom som inte kan tolereras utan måste hävas. Det kan aldrig vara spionage att avslöja sann information för allmänheten.”

Bradley Manning arresterades 2011 då USA-myndigheter fått tips om att Manning var källan till den kvarts miljon hemligstämplade USA-dokument som WikiLeaks började publicera 2011.
DN skrev 8/10 2012 ”Endast 12 av 700 mejl anses vara av sådan natur att de inte ska lämnas över till försvaret. Mest känd är han för att ha läckt två videofilmer. En visar hur amerikanska Apachehelikoptrar mejar ner människor på en gata i Bagdad 2007. En annan film visar bombningarna 4 september 2009 av två tankbilar som talibanerna erövrat i Afghanistan. 140 människor dödades, varav 93 barn.”

Svenska Dagbladet skrev 20/10 2012 under rubriken ”Bradley Manning – förrädare och frihetshjälte” att ”Frågan som ställdes, om det inte är alla soldaters skyldighet att anmäla eller snarare att avslöja krigsbrott, hänger kvar. Eller är det så att den frågan inte har någon som helst betydelse i målet? Fastän det var folkrätten och moralen som faktiskt var Mannings bevekelsegrund.”

USA:s regering har hållit Bradley Manning inspärrad i mer än 1000 dagar. Han tillbringade över tio månader i isoleringscell, ett tillstånd som experter runtom i världen har kritiserat som plågsam. Juan Mendez, FN:s särskilda rapportör om tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling, har upprepade gånger begärt och nekats ett möte med Manning för att bedöma hans kondition.

I målets inledning sa Manning ”Jag trodde att visningen av en video som visade övergrepp av USA i Afghanistan kunde få allmänheten, särskilt i USA, att börja diskutera hur den militära politiken och utrikespolitiken bedrivs i Irak och Afghanistan”. Detta kunde få samhället att ompröva behovet av att bemöta terrorism och samtidigt ingnorera situationen för de människor som vi möter varje dag. ”Han sa vidare att ”ingen i Wikileaks pressade mig att ge dem information. Beslutet att ge dokumenten till Wikileaks var mitt eget”.”

Den stora brittiska tidningen the Guardian har efter röstning bland läsare utsett Bradles Manning till årets person 2012, med 70 % av rösterna.

Bradley Manning har nominerats till Nobels fredspris för tredje gången, av bl.a. ett isländskt politiskt parti i alltinget och av piratpartierna i EU. Hans agerande visar att han är en värdig kandidat, oändligt överlägsen Nobels fredspristagare 2009 Barack Obama.

Nedan följer utdrag ur brevet till Nobelkommittén med motivering.
”Vi har den stora äran att nominera meninge Bradley Manning till Nobels fredspris 2013. Manning är en soldat i den amerikanska armén som anklagas för att släppt hundratusentals dokument till Wikileaks’ hemsida. De dokument som läckt ut pekar på en lång historia av korruption, krigsförbrytelser och en brist på respekt för suveränitet andra demokratiska nationer av USA:s regering i internationella affärer.” Nobel untitled

Dessa avslöjanden har underblåst manifestationer för demokrati runt om i världen, bland annat den demokratiska revolutionen i Tunisien. Enligt journalister stimulerade hans påståenden den demokratiska arabiska våren och har bidragit till att Obamas administration gått med på att dra tillbaka alla trupper från ockupationen i Irak.

De dokument som offentliggjorts av Wikileaks skulle aldrig ha undanhållits från allmänhetens insyn. Avslöjandena – inklusive videodokumentation av en incident där amerikanska soldater sköt ned nyhetsbyrån Reuters journalister i Irak – har bidragit till att stimulera en världsomfattande diskussion om USA:s engagemang utomlands, civila offer vid krig och vilka regler som ska gälla. Medborgare runtom i världen har en stor skuld till Wikileaks ”whistleblower”/avslöjare för att ha belyst dessa frågor. Vi uppmanar kommittén att tilldela detta prestigefyllda pris till Bradley Manning.

För 40 år sedan åtalades Daniel Ellsberg som läckt Pentagonrapporten på sju tusen sidor sammanställd av USA:s försvarsdepartement beskriver USA:s inblandning i Vietnamkriget 1945-1971. Då publiceringen innebar ett stort politiskt hot mot Nixon-administrationen, lyckades president Nixon via sin justitieminister få till ett domstolsbeslut mot New York Times (NYT) för att hindra vidare publicering av dokumenten. Washington Post publicerade publicera andra dokument, och NYT senare fick rätt att publicera.

Opinionstrycket friade Ellsberg som kunde ha fått 99 år i fängelse. Detta är en mycket viktig lärdom. Endast en stark opinion kan hindra inskränkningar i medborgerliga rättigheter.

Hemlighetsmakeriet i USA har gått långt. Under de tre första åren av Irak-kriget hemligstämplade USA:s regering 40 miljoner dokument. Utan WikiLeaks avslöjanden skulle en massa förhållanden varit helt okända för det amerikanska folket, t.ex. hur USA-armén i Irak efter Abu Ghraib-avslöjandena lagt ut tortyren på entreprenad till den irakiska polisen och armén och att CIA har rekryterat en egen hemlig armé på 3 000 man i Afghanistan osv. Och så har vi Snowdens avslöjanden.

Genom domen har USA:s ledning de facto kraftfullt minskat den informations- och yttrandefrihet medborgarna ska ha i en demokrati. Vi har tidigare påvisat minskad demokrati på många områden i USA. Detta gynnar USA-elitens och statsledningen fortsatta aggressiva krigföring i strid mot all rätt, för att få än större kontroll över världens resurser och självständiga stater.

Vad är värst: Att starta illegala krig, använda tortyr, föra landets medborgare och världen bakom ljuset och undanhålla viktig information – eller att avslöja det? Vilken av kandidaterna Bradley Manning och Obama/EU som Alfred Nobel själv skulle ha förordat till Nobelpris är väl solklart!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , ,

Sören Sommelius, Helsingborgs DagbladLänk till Emanuel Karlstens krönika i DN 31/8DN 22/8 Washington Post 22/8Gustav Nipes bloggWolodarski i DN 4/11 2012 Sveriges radio 30/6DN 30/6 Sommelius i Helsingborgs dagblad DN 2 30/6DN 31/7 Washington Post 30/6 Aftonbladet 30/6 DN 19/7 SvD 25/7 Manning Nobelpriskandidat Mannings modiga uttalanden vid rättegångenSvT 24 SvD 5 mars DN 28/2 DN 13/3 SvD Henrik Alexanderson, Piratpartiet Gustav Nipes blogg Guardian SvD 20/10 DN 20/10 Hayden i Afghanistan.nu nr 2 2011 ”Tankbilen” Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10

  7 comments for “Obama har tystat en av upplysningens och demokratins röster – uttalande av Manning efter domen

 1. 3 september, 2013 at 10:05

  Inget nytt. Även Guillou och Bratt dömdes för spioneri för att de avslöjade en illegal spionorganisation. Och Lars Hillersberg skämtade:
  – Vad är det för främmande makt FiB-journaliserna har arbetat för?
  – Det måste vara folkmakt, den mest främmande makt som finns.
  – Eller rättare sagt inte finns.

 2. 3 september, 2013 at 10:27

  Mycket viktig påminnelse om Guillou och Bratt. Och Lars Hillersbergs ”skämt” är ju tyvärr dödligt allvar idag, 40 år senare, eller hur? Som av en händelse har Obama nyligen beslutat att de som är skyldiga i USA för Irak-kriget inte fåt ställas inför rätta…

  Likhet inför lagen – ett annat, dödsallvarligt skämt.

  Vi måste arbeta vidare.

 3. 3 september, 2013 at 12:01

  Kort sagt, storleken spelar roll.

  http://allnyckel.se/diarium/stoja-a-sma-spijoner/

 4. Thomas Åkerblad
  3 september, 2013 at 17:45

  Konstaterar att du helt missat vad som är väsentligt – och där du själv syndar – i Manning-affären. Intensiv diskussion i ämnet pågår i kulturspalterna. Den ursprungliga sakfrågan verkar vara av mindre intresse:
  http://www.journalisten.se/debatt/okunnigt-nar-manning-kom-ut-som-kvinna

  • 3 september, 2013 at 18:37

   Ja, visst är det ett svaghetstecken för omtanke om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i dagens värld att fokus flyttas över på en underordnad fråga.

 5. anon
  4 september, 2013 at 02:40

  Från Obamas valsajt;

  http://change.gov/agenda/ethics_agenda/

  ”Protect Whistleblowers: Often the best source of information about waste, fraud, and abuse in government is an existing government employee committed to public integrity and willing to speak out. Such acts of courage and patriotism, which can sometimes save lives and often save taxpayer dollars, should be encouraged rather than stifled. We need to empower federal employees as watchdogs of wrongdoing and partners in performance. Barack Obama will strengthen whistleblower laws to protect federal workers who expose waste, fraud, and abuse of authority in government. Obama will ensure that federal agencies expedite the process for reviewing whistleblower claims and whistleblowers have full access to courts and due process.”

  • 4 september, 2013 at 06:52

   Tack för värdefull information. Åter ett exempel på skillnaden mellan Obamas retorik (lögner) och den verkliga politik han förträder. Den politiska ledaren i världens enda supermakt, som utger sig för att vara demokratiskt är en lögnare och en krigshetsare. Vi måste väl se sanningen i vitögat – vad är alternativet?

Comments are closed.