Nyliberala fingrar i syltburken


I media i dagarna kan vi läsa om kameleonten Dan Andersson som på regeringens uppdrag har utrett nyttan med avregleringen av Elmarknaden, Inrikesflyget, Posten, Telemarknaden och Järnvägen.

I en delrapport som han avgav tidigare uttryckte han allvarlig kritik mot avregleringens effekter. Nu har han presenterat hela utredningen och den kan sammanfattas i en mening.

Konsumenterna har förlorat mycket på avregleringen, och det är bra.

Hur han helskinnad ska kunna visa sig på stan efter ett så magnifikt magplask förstår jag inte. Inte ens Nuder och Persson kommer att kunna stå i vägen för de uppretade medborgarna. Det är väl läge för SÄPO:s personskydd att anställa mer folk som vanligt..

Han fastslår helt korrekt att de som tjänat på avregleringarna är storkonsumenterna, det vill säga företagen. I samma tidning (SvD) läser jag på andra sidan att statliga Vattenfall AB bjuder 20 miljarder kontant för ett danskt kraftbolag. Varför vi konsumenter inte ska få tillgodogöra oss dessa vinstpengar i form av lägre priser framgår ej.

När jag tidigare skrivit att Göran Persson är en nyliberal marknadsfundamentalist så har några nyliberalwannabees protesterat högt och ljudligt. Det förstår jag inte riktigt faktiskt.

Skillnaden mellan de bägge är ju bara att Göran Persson redan fått ner fingrarna i syltburken men alla nyliberaler _hoppas_ att kunna få ner dem..


Ett svar till “Nyliberala fingrar i syltburken”