Nyliberala dödgrävare i SvD


Thomas Idergard är en av de nyliberala påläggskalvar som med jämna mellanrum bereds plats på Svenska Dagbladets ledarsida.

Egentligen inget att bråka om eftersom det givetvis är kapitalismens förespråkare som hålls där. I dagens ledare skriver han: ”Det klasslösa samhället är en fruktansvärd utopi, ett vidrigt mål och en olidlig plats”

Det är en självklar ståndpunkt för en människa som anser att man ska låsa in rattfyllerister, slänga bort nyckeln, och som dessutom tycker att ekonomiska brottslingar, de som lurat staten på miljonbelopp i form av skattefusk, inte ska sättas i fängelse alls.

Att sådana resonemang är direkt stötande är ju självklart för människor som försöker arbeta och göra rätt för sig. Men det är toner som måste falla Reinfeldt direkt på läppen.

Nyliberaler inser inte att med sådana vänner behöver de inte några fiender..


18 svar till “Nyliberala dödgrävare i SvD”

 1. Kan hålla med om att Idergard har fel när det gäller straffen för rattfyllerister etc. Dock skall man ha i minnet att i kommunistiska samhällen fängslas eller skjuts folk på grund av sina åsikter, vilket jag tycker är värre.

 2. Sådant har dessvärre hänt Martin. Vill man föra det resonemanget vidare så tror jag att de flesta, som du kallar ”kommunister”, hävdar att det inte varit kommunistiska samhällen utan något annat.

  Jag förnekar som socialist att vare sig Sovjet eller Kina varit socialistiska samhällen. Men det är oxo lite av vänserns dilemma. Råmodellerna har varit katastrofer. Enda trösten i bedrövelsen är att de samhällen som har utpräglad neocon- nyliberal agenda inte lyckats heller..

 3. Idegaards snack – jag kallar det inte tanker, eftersom det bara är skrift utan eftertanke – om det klasslösa samhället är avslöjande extremt. Jag har kommit att återläsa Herbert Tingsten ”Demokratiens problem”. Jag har alltid betraktat honom som en ”gaphals” (eller är det Ahlmark, jag tänker på?), men jag ser att han faktiskt försöker redogöra för olika ståndpunkter så rättvist som möjligt och resonera omkring problem. Det är stor skillnad mot dagens skräniga, nyliberala ”skrönikörer” och ledarskribenter. Hur har förfallet gått så långt i dagens tidningsvärld? Marx tankar om kapitalism är förvånansvärt fräscha efter mer än 100 år.

 4. Tycker det verkar rimligt att du mailar över inloggningsuppgifter innan helgen! Sen antar jag att du behöver fixa till något överlåtelseavtal oxå. Tack för din solidaritet!

 5. Hur våra det ifall ni såg lite närmare på VARFÖR han tycker som han gör istället för att bli förbannade på vad han tycker?

 6. ”Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov.” Leder om var och en får bestämma själv till: Evig semester och välfyllda kreditkort åt alla. (Om det nu till äventyrs skulle finnas nåt att fylla på med)
  Det inses med lätthet att det inte fungerar. Därför måste det finnas andra som bestämmer individens behov och förmåga. Verkligheten blir då: Till var och en efter tiggarförmåga, till var och en tvångsarbete efter förmåga.

  Vem behöver egentligen bredband, en häftig dator och en digital systemkamera? När det finns barnfamiljer, gamla och sjuka som har svårt att få sina basbehov tillfredsställda. Vad gör man när behovskommittén säger nej? Jobbar extra – nej till var och en efter behov!

 7. Kan inte Jinge kommentera Idegards resonemang om det klasslösa samhället istället för att dra upp massa ovidkommande material?

  För övrigt ser jag fram mot den Jingeska-Uncle Sammy utjämningen. Det är klart att Uncle Sammy har behov, och att Jinge har förmåga.

 8. Uncle Sammys behov kan nog ifrågasättas! Skicka inloggningsuppgifterna till dessilusionerad men spontan ungdomsverksamhet i franska förorter istället.

 9. Jag efterlyser en kommitté som kan avgöra om det är jag som har det största behovet av jinge.se eller inte. Jinge himself sätter vi på att blogga åt någon annan.

 10. Sammy: Poängen med revolution och socialistisk fördelning överhuvudtaget trodde jag var att de av den spontana franska förortsungdomens sort inte frågar eller ”kommittéar” först. Om man frågar de socialistiska apologeterna alltså, d v s revolutionsapolegeterna. Så vi får väl fråga Jinge om vi ska lyda Marx tradition eller fråga/”kommittéa” först. Innan nåt slödder hinner att solidariskt hacka hans user och lösen…

 11. Intressant jfr med nya direktiv för must o säpo ang sammy. Den som vill jävlas med andra ska givetvis bemötas av samhället. Om det är via militär eller polis är en organisationsfråga. Givetvis bättre å resonera o belysa aspekter o vinklar – o föra idéerna framåt.

 12. snoozer nr 8 talar klokt! Varför är Ideergard som fö läst sociologi (o bör förstå klasser, förtryckets mekanismer, orättvisor etc) nyliberal? Och omvänt varför var tex Einstein o nu Mandelbrot emot fri marknad?