Nya Karolinska: Dyrare och sämre vård. Skandal


Denna artikel har flyttats till Globalpolitics.se Nya Karolinska: Dyrare och sämre vård. “Korruptionen i Sverige”.

Välkommen till Globalpolitics.se!


3 svar till “Nya Karolinska: Dyrare och sämre vård. Skandal”

 1. Slutsats: Karolinska håller på att bli ”fattened” (som man säger på Yankee språk), innan den slutgiltiga slakten, d v s, den sticks itu och säljs till riskkapitalister som kommer att realisera värdet av ”värdebaserad vård”. Till grillfesten på en av de mest kända Cancerhusen i Stockholm (Swedish Arena?), då Karolinska kommer att stekas kommer en och annan Timobroist och ett antal ”ansedda” national- och företagsekonomer samt kändis presstatuter att blir bjudna.

 2. ”Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset anser att den nya omorganisationen hotar både vården och de sjukaste patienterna. Nu kräver facket att verksamhetsmodellen stoppas och att konsulterna sparkas…Facket kräver också att sjukhuset säger upp allt samarbete med konsultföretaget Boston Consulting group, BCG, som har till uppdrag att införa en ny vårdmodell med så kallad värdebaserad vård på Karolinska universitetssjukhuset.”…”Boston consulting group. Inför det nya sjukhusets öppnande har modellen granskats av radioprogrammet Kaliber. Där framgår bland annat att sjukhusets programdirektör Andreas Ringman Uggla gick direkt från en anställning på konsultbolaget till sin tjänst på Karolinska universitetssjukhuset.”..
  ”Vi har många gånger ställt frågan om det finns evidens från andra ställen där värdebaserad vård är infört, men det har vi aldrig fått svar på. Nu vill vi att man gör halt, eftersom vi ser risken att man slår sönder klinikerna och splittrar upp vården ännu mer. Konsekvensen blir att man inte behåller kompetensområden och inte kan utbilda nästa generations specialister, säger Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening”. (http://www.dn.se/arkiv/stockholm/lakarfacket-stoppa-nya-vardmodellen/)

  . Det är utmärkt att läkarföreningen reagerar, men varför så sent!. Och Sveriges Läkarförbund är så passivt i sjukvårdsdebatten. I vilken utsträckning beror det på ordföranden Heidi Stenmyren är gift med en läkare som har en framträdande position i den privata vården? Föreligger rentav delikatessjäv?

 3. Sjukhusföreningens ordförande skriver ”Läkare: ”Våra varningar har ignorerats”
  Nya Karolinska. Landstingsledningen har föredragit att lyssna mer på de inhyrda konsulterna i NKS-projektet än på de personer som har gedigen, direkt och praktisk erfarenhet av patientvård – man har premierat organisatoriska modeller på bekostnad av verklighetsförankrad erfarenhet. Resultatet av det är nu tyvärr tydligt.”
  (http://www.dagenssamhalle.se/debatt/laekare-vara-varningar-har-ignorerats-29494)