Ny avsugning Schulman?


Igår gjorde jag en liten poll som försökte besvara vilken av kvällstidningarna som besökarna här tyckte var sämst, en undersökning som slutade med fem procents övervikt för Expressen.


Alldeles för få deltagare
för att man ens ska låtsas som om det var någon skillnad, å andra sidan är det ändå ingen som tillmäter sådana undersökningar något värde annat än som någon slags underhållning. Till min besvikelse upptäcker jag att Dagens Nyheter sällar sig till kvällspressen idag. Man skriver om en ”nyhet” som medieindustrin själva skapat från dag nummer ett. Alex Schulman är en person som är skapad av media och som lever enbart i media.

Varför jag ens läser artiklar som handlar om denne pseudoperson vet jag inte, jag skulle antagligen vara helt ovetande om företeelsen om han inte kallades ”bloggare”. För mitt egentliga intresse för hans handel och vandel är precis lika stort som för de senaste doku-
såporna, om det ens finns sådana kvar i TV idag.

Alex Schulmans blogg i Aftonbladet, kvällspressens svar på Hänt i Veckan, stoppades förståndigt nog av tidningsledningen. Han skulle få andra, nya stimulerande kioskvältaruppgifter enligt Aftonbladets webbredaktion. Själv säger han, nu när DN upphöjt företeelsen till morgontidningsnyhet:
”- Vi har en ny satsning på gång, en som är mycket större än bloggen.”

Det lustiga är att Aftonbladet igår hade en kolumn skriven av Schulman. I den förklarade han ingående hur det lät när hans hustru kissade, och att han inte skulle behöva höra på sådant även om han är gift. Kolumnen skilde sig inte från de upprapningar som tidningarna beskriver som hans ”blogg”, skillnaden var att detta var i kolumnformat med bildbyline och allt. När jag någon timme senare letade efter den på tidningens hemsida så var den borttagen.

Aftonbladets webbredaktion hade helt enkelt lyft ut den, och jag misstänker att det var ett exempel på det han talar om i DN som jag citerade, ”- Vi har en ny satsning på gång, en som är mycket större än bloggen.” Detta var det nya, det stora, det som är större än bloggen. Och det var just den artikeln som fick mig att undra hur det faktiskt är möjligt att tidningen Aftonbladet för varje dygn som går kan nå nya bottennivåer när det gäller kvällspressen, det som var själva orsaken till min lilla Poll.

För precis så var det. Jag tappade helt enkelt hakan när jag läste Schulmans och Aftonbladtes nya satsning.

Alla inser givetvis att det låter när deras fruar urinerar. Det låter även när män gör det. Om

lyssnandet till detta hade varit en del av en filosofisk betraktelse om livet så hade det till nöds, i alla fall för en skicklig skribents penna, kunnat göras till någon slags relevant information om författarens vardag. Men när det kommer från en hypad företeelse som Schulman blir det bara plumpt.

Att sedan konstatera att Dagens Nyheter hänger på detta är skrämmande. Vad är media ute efter? Vill man få läsarna att tro att dessa skriverier är typiska för bloggar? Jag menar, tror många av tidningsläsarna att det är normalt att bloggare skriver sådan skit så kanske läsarna struntar i dessa och istället fortsätter att läsa – tidningar?

Det är svårt att tro att media själva är totalt okunniga om att Schulman fick flest läsare då han startade en tävling på sin ”blogg”. En tävling där vinnaren skulle få en avsugning av hans hustru i första pris (!).

Uppenbarligen har tidningarna lagt märke till att de läses alltmer sällan, många lägger i stället mer tid på att läsa bloggar på nätet. Alltså skapar man en låtsasblogg som med hjälp av landets största tidningar snabbt blir den vars besökssiffror snabbt når oanade höjder.

Folk förleds att tro att familjen Schulmans bloggar är bra, eller möjligen roliga, och intresset för fenomenet sjunker. Det är helt enkelt ett genomtänkt försök att hålla tillbaka folks intresse för bloggar, ingenting annat. För när läsarna upptäcker att de måste ha stövlar på sig i bloggosfären på grund av att man annars får koskit mellan tårna som i Schulmanfallet, ja då avstår de hellre.

Smart tänkt av tidningarna kanske, men kommer verkligen folk att gå på det? DN och SvD gör i alla fall vad de kan, de liksom Aftonbladet.

Artikeln i DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Alex Schulman, Dagens Nyheter, Mediekritik, Avsugning, Bloggar, Bloggosfären, Hype, Pseodonyheter, Politik[/tags]


9 svar till “Ny avsugning Schulman?”

 1. Inga reflektioner om att du bidrar till att Schulman fortsätter att ta plats i media? Tystnad är det enda som passar en talanglös nobody som den bloggande Schulman egentligen utgör…

  //Zac

 2. Jag kan visst reflektera över det Zac, men jag kommer att ha någonstans mellan 4-5000 sidvisningar idag, SvD, DN, AB och Ex har mer än 200 000 i TIMMEN .

  Att inte reagera på hypen och ifrågasätta motiven vore ännu värre.

 3. Margot!

  Jag tog bort Code-inramningen, dessutom bör du kanske berätta närmare om var man hittar information om detta och gärna för de olika operativsystemet. Risken är annars att man ställer till saker och ting.

  Med andra ord labba inte med detta om du inte har adekvat information om hur/var!

 4. I GNU+Linux-system heter filen /etc/hosts men det känns inte som det rätta att göra. Man bör inte censurera sig själv. Alternativt kan man med en extension till Firefox, Adblock, blockera alla domäner för reklamen på aftonbladets hemsida och på så sätt kunna besöka sidan utan att bidra.

 5. Margot!

  Till detta kan man oxo nämna att det kan vara lite smågiftigt att hålla på med det där om man inte är tämligen datakunnig. Framförallt i Vista som är ett jävla märkligt operativsystem.

  Det är inte mycket som krävs för att helt stänga av möjligheterna att surfa… :)

  Dessutom är det väl i första hans sidornas blipp/bling-reklam man är ute efter. Aftonbladet t.ex. är ruggigt snabba på nyheter ofta.

 6. Men Schulmans blogg var störst även innan han började på Aftonbladet.

  Och att folk läser den där smörjan är väl för att folk gillar det. Hans blogg var populärast. Punkt slut.

  Ingenting att jaga upp sig över.

  Samma sak då det gäller Aftonbladet. Alla gillar inte bara ”tråkiga nyheter”. Många vill ha ”Hänt i veckan-nyheter”. Kan inte folk få det då.
  De som inte gillar det kan kanske välja att läsa en annan tidning. Det finns massor där ute.

 7. Folk läser Sch… blogg
  Folk läser om P Hilt..
  Folk sparkar på huvudet till döds en 16-åring

  Mer kultur, mindre morbida detaljer om ”kändisar”, då bygger vi ett hälsosamt samhälle

  Men tyvärr finns de flesta media inte i syftet att förbättra samhället utan bara att förbättra resultatet och utdelningen av Mediakoncern

  Igår skrev Hanne Kjoller i DN om att bojkotta Facebook som använder data i marknadsföringssyfte
  Hennes ägare (förlag) pubblicerade samtidigt i Expressen vilka som drev stans dyraste bilar
  Koerens anyone?

 8. Men, detta var väl för dåligt skrivet om Schulman. Tråkigt att en liberal som du (?) inte klarar av att se vad som var bra i med Schulmans blogg. Det var en blogg och den hade kvaliteter, som visserligen inte handlade om att förmedla ”relevant information om föfattarens vardag” liksom en bra krönika inte heller behöver göra detta för att vara bra.

  Och den var rolig, men den kunde också vara allvarlig och rörande och ofta välskriven och finurlig (även om den kanske ännu oftare var en hänsynslös bärsärk som svingade vilt efter allt och alla, i alla håll och riktningar).

  Mvh. kristo