Nu ska vi tydligen akta oss för dessa


Just denna krabat är en sångsvan och den är tämligen knepig att komma nära. Den är mycket mer skygg än sin aggressiva släkting knölsvanen.

Detta exemplar var dock på väg från sydligare nejder upp mot norrland tillsammans med sin livskamrat och var vid mellanlandningen i sjön Lilla Rudan i Handen säkerligen tvungen att bunkra. Men hur det blir nu kommande april vet vi inget om i nuläget.

Har man hittat ett flertal stationära svanar på Rügen så har vi givetvis fågelinfluensan väl spridd även här i landet.

Själv tror jag inte att det kommer att bli någon panik över sjuka eller döda fåglar. Först när höns eller andra tamfåglar lyckats smitta en människa kommer det att bli mera surr än vad som är motiverat. Mer än det är motiverat eftersom då media kommer att dra på för fullt.

Men till syvene och sist kommer det nog mer att handla om Morgan Johansson och regeringens framsteg när det gäller bygget av en inhemsk vaccinfabrik.


11 svar till “Nu ska vi tydligen akta oss för dessa”

 1. Det tråkiga i ”kråksången” är att det är av medialt intresse att skapa åtminstone halvpanik i frågan (lösnummer, upplagesiffror mm… ).
  Det räcker förmodligen med en död H5N1-svan ute på Djurgården för att det kommer att höjas en mängd röster som kräver skottpengar på varenda fågel i landet. Vad det sen kommer att betyda i slutändan går väl inte att säga ännu, men fåglarna är väl dom troliga förlorarna i vilket fall som helst.

 2. Att fåglarna är förlorarna har du givetvis rätt i. Men samtidigt ska man vara medveten om att det rör sig om över 500 000 000 (en halv miljard) fåglar om jag minns rätt. Inte ens Cheney skulle gå iland med den uppgiften även om han fick hjälp med att sikta..

 3. Ja, men Cheney har väl hyfsad tillgång till massförstörelsevapen.
  I alla fall om han klämmer en salva i nacken på Bush också. :)

  Och den där halva miljarden fåglar, i Sverige, innehåller t ex ett antal arter varav många är hotade redan som det är. Att då börja reducera i helheten, i okunskap och halvpanik, kan ha förödande effekter på dom redan hotade.
  Jag tror, och hoppas, att så illa kommer det nu inte att bli fallet. Men, säker kan man aldrig vara.

 4. Vet inte vilka som skulle vara speciellt hotade, ngn enstaka rovfågel, kanske praktänder och andra mer sällsynta andfåglar. Men merparten av småfågelbeståndet är knappast utsatta för några risker.

  Ngn omfattande ”skyddsjakt” blir det knappast eftersom inte ens en mobilisering av samtliga hagelvapen skulle göra ngn större skillnad på sikt.

  Det som är mer att oroa sig för är väl fåglarnas -ställning- som både önskvärd och väl sedd art. Men jag undrar om ens det skulle ändras annat än mycket kortsiktigt.

 5. Hoppas folk börjar dö av H5N1, de får skylla sig själva om de äter kött, ägg och mjölk.

 6. Ja, där ser man.

  I sverige har det setts 32 arter rovfåglar varav 17 arter häckar årligen och 5-6 av dessa är hotade redan som det är.

  Vad menar du med ”praktänder”? Det finns en art som heter praktand som är en s k ”parkanka” i Sverige, alltså Skansenfågel.

  Angående småfågelbeståndet så läste jag häromdagen Cecilia Hagens krönika ”gässen bajsar ju överallt” i Expressen. Hon var närapå beredd att nacka sin katt i förebyggande syfte (den du, Jinge) eftersom katten säkerligen mumsade i sig en och annan fågel och sen kom hem och kelade med henne i sängen. Så det var inte bara gässen (i vanlig ordning) som fick sig en dräpa i den krönikan, och hon har nog en potentiellt lättoroad läsekrets. Många bäckar små…

  ”fåglarnas -ställning- som både önskvärd och väl sedd art.”
  Fåglar är inte som hundar, en art (i grunden varg), utan flera och måste diskuteras utifrån det. Jag kan tänka mig att dina fågelkunskaper mestadels härrör sig från en jägarexamen el dyl, det låter i alla fall så. Och då tror jag att du har hyfsad koll utifrån genomsnittet.

  Fast du har nog rätt i ”skyddsjaktens” omfattning, hoppas jag. Det kostar för mycket och insikten om omöjligheten kommer naturligtvis att infinna sig.
  För mig handlar det här mera om samhällets inställning till natur, miljö mm i stort. I långa loppet hotar vi vår egen existens när vi distansierar oss från vårt ursprung.
  För snart 20 år sedan såg jag t ex ett medelålders par i Göteborg som pekade på en igelkott och hävdade att det var en råtta. Sånt kan oroa mig.

  Till sist.
  ”danpark”, jag kan till viss del hålla med dig i sak, ett nytt kosttänkande är av intresse.
  Men, vem vill leva i ett samhälle där man önskar livet av varandra?

 7. Jag menade praktejder.. :)

  Nja, mina kunskaper om fåglar är tämligen begränsad. Jag har kryssat lite över 130 tror jag så jag har lååångt kvar till 300-klubben.. :-)

  Pärlugglan är väl hotad? Har f.ö. plåtat Myrsnäppa här i Dalarö i somras http://www.jinge.se/index.php/dagens-bild/dagens-bilder-djur-i-kubik.htm

  Och Grönbena i – Observatorielunden – vid Sveavägen.. :)

  http://www.jinge.se/index.php/dagens-bild/dagens-bilder-djur-i-stockholm-city.htm

 8. När jag var liten pöjk så var det en tokig granntant som hade diverse vilda djur som husdjur: allt från rådjur, grisar och en svan knallade runt inne i hennes hus (ja, länsrätten, hälsovårdsmyndigheter och diverse andra myndigheter hade ett och annat att säga om hennes husdjur, liksom många av hennes grannar).

  Svanen brukade vara smått aggressiv när jag var där och sålde bingolotter åt mitt fotbollslag. Det gör rätt ont när de hackar och biter ned den där näbben.

 9. Jag har visserligen sett något fler än 130, men nån talesman för Club 300 är jjag inte. Dom kan gott få föra sin egen talan.

  Jag menar bara att det är bra att ha lite koll (artkunskap t ex.) innan man gör avgörande beslut. Det går ju inte att utrota pest genom att decimera igelkottsstammen!

  Lite petimetri. Praktejder är ingen häckfågel i Sverige och tillhör därmed inte halvmiljarden.
  Och dina fågelbravader har jag nog redan noterat. Du kan ju kolla kommentarerna till din myrsnäppa t ex. :)

 10. ”Praktejder är ingen häckfågel i Sverige och tillhör därmed inte halvmiljarden. Och dina fågelbravader har jag nog redan noterat. Du kan ju kolla kommentarerna till din myrsnäppa t ex. :)”

  Myrsnäppan är jag stolt över.. :)

  Mja, 130 är ju en siffra över säkra obsar. Praktejder är inte en av dessa även om jag sett den. Kan man inte artbestämma en jågel själv ÄVEN om man kollat in den i fågelboken ska den inte kryssas. Dessutom är jag inte speciellt schamponerad över folk som ägnar 100% av sin fritid att åka land och rike runt. De är bara mer intresserade än vad jag själv är. Möjligen vore jag oxo så galen om jag hade över 300 kryss, man vet aldrig.. :)