Nu riskerar svenska soldater att dö


Igår så fastslogs det att NATO ska ha befäl inte bara över den förstärkta USA-styrkan utan även över de andra trupperna i Afghanistan.

Ekot: ”NATO tar över ledningen för 30 000 soldater över hela Afghanistan. Det beslutades på den militära samarbetsorganisationens försvarsministermöte som pågår i Portoroz i Slovenien.”

Om de skandinaviska soldaterna kommer att särbehandlas är väl ytterst oklart, troligen blir det inte så. Det betyder rimligen att det basläger man talat om de senaste dagarna när som helst kan flyttas till ett område där det pågår strider med talibanförband.

Ekot: ”Al-Qaida-inspirerade grupper har ökat sina operationer från baser i Pakistan och taktiken liknar alltmer den i Irak med vägbomber och självmordsbombare.”

Förut har vi kunnat kritisera socialdemokraterna för att de sände trupp till Afghanistan. Men nu är läget förändrat, vi har en ny högerregering och händer något med våra svenska soldater så kommer skulden givetvis att falla på den sittande regeringen.

En delfråga blir förstås om regeringen Reinfeldt kommer att plocka hem soldaterna eller att utöka den svenska styrkan i Afghanistan.

Jag sätter en slant på att den kommer att förstärkas. Tyvärr finns det inte folk som är dumma nog för att sätta emot.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Politik, Nato, Afghanistan, Talibaner, Regeringen[/tags]


5 svar till “Nu riskerar svenska soldater att dö”

 1. Visst är det hemskt att svenska soldater kan dö. Men vi kanske skall lämna afganistan helt åt amerikanska soldater istället?

  Sen är det klart om NATO skall ta kontroll över soldater så är det väl bäst att vi går med i NATO fullt ut eftersom vi över tillsammans med dom och tydligen så kan de ta kontroll över svenska soldater så vad är skillnaden på att få vara med och inte vara med?
  Tydligen bara att om man är medlem så får man vara med och påverka beslutet.

 2. Att riskera att dö?
  Men är det inte frivillig tjäntgöring för dom Svenska soldaterna när det gäller utlandstjänst?
  Ingen behöver väl åka dit om man inte vill.Eller är det så jävla bra betalt att detta skulle vara orsaken att folk åker dit överhuvudtaget.

 3. Som sagt tidigare så är det frivilliga som åker. Är man beväpnad och i uniform så är man enligt internationella regler en stridande part. Vill man undvika strider så är väl Röda Korset eller liknade organisationer som gäller.
  Sen är frågan om Afghanistan är ett problem för världsamfundet eller Nato.
  /MW