Nu närmar sig Perssons bondekarriär


Som läsarna av denna blogg vet så tillhör jag inte vår sittande stats-ministers beundrarskara. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

Att Persson från och till kan vara en hyfsad debattör räcker inte för att jag ska utbrista i några längre hyllningstal även om jag ser det som en lätt förmildrande omständighet.

I partiledardebatten beskyllde han borgarna att vilja förändra Sverige åt ett amerikanskt håll. Beskyllningen var korrekt men det känns krystat när det kommer från en person som marknadsanpassat hart när varje del av det svenska samhället.

Uppenbarligen är det en åsikt som delas av delar av dem som ska delta i den kommande socialdemokratiska partikongressen.

Ekot: ”Flera socialdemokrater ifrågasätter nu statsminister Göran Persson inför partiets kongress. I en motion inför kongressen vill en partimedlem dela på ledarskapet och låta Persson bara vara statsminister och någon annan bli partiordförande.”

Ekot: ”Partiet har gått för långt åt höger med Persson anser Alf Hjertström. – Jag menar att 90-talets avregleringar och anpassningar till EU har skapat stora spänningar inom partiet. En partiledare måste se till att ha har hela partifolket med sig, säger han.”

Själv har jag under en längre tid misstänkt att Persson har för avsikt att avgå under kongressen. Skälen till detta är flera, men uppenbart är att statsministern är rejält sliten och har svårt att mobilisera den

gnista som krävs för att leda partiet och regeringen. Han har utsatts för en rejäl dos berättigad kritik både inom och utom partiet och det viktigaste – Han vill knappast bli den som leder partiet till den största valförlusten i historien.

Att han inte gått ut med detta före kongressen beror sannolikt på den snabbt närmande valrörelsen. Det skulle bli mycket turbulens inom rörelsen om det kom ut, och därmed skulle chanserna för Per Nuder minska på ett dramatiskt sätt. Visste kongressombuden om det i förväg skulle Margot Wallström säkerligen kunna övertalas, något som Persson inte vill veta av.

Därför kan vi vänta oss en stor överraskning under kongressen tror jag.


Ett svar till “Nu närmar sig Perssons bondekarriär”

  1. Du har skrivit om det där förut och jag börjar fanimig tro att du har rätt! GP ligger lågt och täcker chocka alla. Möjligen avgår han strax efter kongressen för att undgå värsta bråket!