Nu närmar sig fågelinfluensapandemin snabbare


Det är en utomordentligt farlig situation som nu uppstått, det är alla experter rörande överens om.

Ekot: För första gången har det dödliga fågelinfluensa-viruset H5N1 upptäckts i Afrika, i det folkrikaste landet Nigeria… ….Ett utbrott i Afrika kan få mycket allvarliga konsekvenser, eftersom det saknas resurser att både hindra spridningen och upptäcka den… …i Nigeria, med 120 miljoner invånare, springer kycklingar på varje bakgård och lever tätt inpå människor. När någon dör, även under mystiska omständigheter, så görs det mycket sällan någon obduktion innan de begravs.

Som Ekot skriver så är redan dödligheten hög i Afrika och om man undantar större städer så begravs döda väldigt snabbt av lätt insedda skäl. Har man dessutom en hel mängd av möjliga och naturliga dödsorsaker, detta parat med en stor överdödlighet jämfört med Europa, så är det lätt att förstå konsekvenserna.

På landsbygden kan H5N1 drabba folk i hög utsträckning utan att myndigheterna får reda på något. Och även om de fick den kunskapen så har det tyvärr visat sig att smittskydd knappast är någon av Afrikas bästa grenar. Man kan se utvecklingen av HIV/AIDS som ett illustrativt exempel på detta.

Det är således ett bakslag ur smittskydds-synpunkt att H5N1 nu dykt upp, och det för oss tyvärr snabbt närmare en pandemi.

Man hade inte räknat med att smittade fåglar skulle dyka upp i Afrika eftersom flyttfågelsträcken normalt inte går mellan Asien och Afrika. Nu när det ändå skett kan vi givetvis räkna med en större spridning.

Vi har kommit mycket närmare en situation där viruset muterar så att det kan spridas mellan människor. Det kommer med stor sannolikhet att ske, men mutationen kan givetvis innebära att virus blir praktiskt taget ofarligt för människor.

Med andra ord är det inte dags att bosätta sig i en koja i ödemarken hundratals konservburkar riktigt än..


Ett svar till “Nu närmar sig fågelinfluensapandemin snabbare”

  1. ”begravs döda väldigt snabbt av lätt insedda skäl.”

    Hm…Är skälet myten om den farliga döda människan? För en död människa sprider inte smitta! Just den föreställningen att döda människor skulle smitta, sitter djupt i oss – men det är en myt. Kanske har jag missförstått något här? Men jag måste erkänna att jag har en morbid läggning när de kommer till pandemier (eller för den delen miljöförstöring med växthuseffekt …) nämligen att Det är rätt åt oss – naturen ger igen! Jag tänker mig en slags naturlig karmautkrävande tanke här. Dödar människor varandra, går jag i taket, men gör ”naturen” (ett vitt begrep) så accepterar jag och böjer mitt huvud i vördnad för den kraft i form av ”intelligens” som finns i så pass små varelser som ett virus utgör. För betänk att ett virus inte har någon egen ämnesomsättning, ens. Ändå är den kapable och skrämma skiten ut de allra vassaste forskarhjärnor och klarar till och med, utan problem att kringgå antibiotika.