Nu lämnar jag statskyrkan


Jag skrev en kortare bloggpost om mitt missnöje med psalmsång, prästkläder och klockringning innan denna post.

Det gav mig en impuls att ta itu med en sak som jag tänkt på i 10-15 år nu, att lämna Svenska Kyrkan. Jag ringde upp min församling och sade till om den blankett som behövs för ändamålet och den skrevs ut medan jag talade i telefon med dem, så i morgon kommer den med posten. Det blir påskrift direkt och sedan en promenad till kyrkan för att lämna in den.

Tänk att en sådan struntsak kan dras i långbänk så många år?

Egentligen är jag fascinerad av kyrkor, men det är inte riktigt samma sak som att tro på Gud. Oavsett var jag befinner mig går jag gärna in i den lokala kyrkan och ser hur det ser ut. Ofta nog är kyrkorna riktiga fornminnen och sevärda av bara den anledningen.

En av mina favoritkyrkor är Österhaninge kyrka som ligger mellan Västerhaninge och Dalarövägen. För att illustrera den här bloggposten plockade jag fram en bild på en kyrka som jag aldrig varit inne i, varför kanske framgår av bilden?

Annars har jag varit inne i praktiskt taget alla samfunds kyrkor och fotograferat. Ett antal moskéer från minsta källarkrypin till stora som den vid Björns Trädgård i Stockholm har jag fotograferat.

Jag skrev ett mail till den judiska församlingen och frågade om jag fick besöka Stockholms synagoga, men jag fick inte ens ett svar. Jag som till och med kunde tänka mig att bära kippa en stund om det är nödvändigt.

Antagligen har de något register över folk som uttalat sig negativt om Israel eller något i den vägen, jag vet inte. Annars tror jag att jag skulle ta mig rätt bra ut i en kippa. För det är just mitt på skulten som jag börjar bli tunnhårig även utan kråkangrepp.

Annars skulle jag kunna tänka mig att konvertera till islam. Man lär bara behöva säga att Gud är den enda Gud man tror på och att Muhammed är hans profet, eller något i den vägen. Men det vore elakt mot alla muslimer om jag som ateist skulle konvertera bara för att vara på tvären. Så vore det också elakt mot Säpo, men det gör mig mindre faktiskt. Och insläppt i USA blir jag ändå inte oavsett vilken religion jag bekänner mig till, så det spelar ju ingen roll ur den aspekten.

Nej nu ska jag Googla och leta rätt på något ställe där jag kan köpa en kippa…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]kyrka, stat, islam, judendom, fornminnen, gud, religiositet[/tags]


17 svar till “Nu lämnar jag statskyrkan”

 1. Om jag inte missminner mig måste man uttala trosbekännelse ärligt. Man måste alltså mena det. Dessutom ska det ske inför någon redan troende muslim.

  Om man sedan ska hårddra det så kan man inte konvertera till islam. De använder ett annat ord. Detta då alla enligt islam föds som muslimer. Man återvänder således bara till den rätta tron. Kommer dock inte ihåg det religiösa ordet för det hela.

  Man blir inte muslim för att man säger saker utan för att man lever i enlighet med guds önskemål. Typ.

 2. Jinge vänta 10 dagar innan du skriver på för att lämmna den vackra sagovärld som bilden i din föregående bloggpost visar, vänta 10 dagar innan du skriver på.

  Den grymhet som omger oss kan göra att vissa av oss behöver en verklighetsflykt och en sagoplats att umgås på och det finns inte så många sådana.

  KAS

 3. Jinge
  Jag tror inte på gud men i några svåra stunder har jag gått till närmaste kyrka för att uppleva den tystnad och den mystik som jag upplever finnes där.

  Ja jinge man kan gå dit ändå så länge dessa byggnader inte förfaller, man kan gå dit utan att tro på en Gud, och man kan begrava sin yngsta bror med hjälp av kyrkan som enligt mig fyller en viktig samhällsfunktion i väntan på att perfekt socialistiskt samhälle nån gång i framtiden.

  Vördsamt KAS

 4. För det första: den enda du har skyldighet att bekänna din muslimska tro inför är – Gud. Ingen annan behöver veta om det/närvara. Det är inte någon examination eller vigsel som fodrar vittnen och auktoriserad ”muslim-godkännare”.

  För det andra: det är tron i ditt hjärta som är nummer ett i listan över viktigaste troteserna. I koranen står det grovt översatt ”handlingar bedöms efter deras syfte”.

  För det tredje: en tro ges av havaren av tron, dvs Gud själv. Därför kan ingen tvingas blir muslim för tron sitter inte där. Gud reciterar tydligt i koranen att om Gud hade velat ha alla på samma sätt och i samma linje så hade Gud minsann själv sett till att ordna det så från början.

 5. Intressant Banana! Du verkar insatt. Själv har jag läst en massa böcker om islam och är tämligen impad av den religionen, men inte av dess avarter.

 6. Hahaha Jinge, jag hoppas att du bara var ironisk, eller har det undgått dig när jag ahr nämnt att jag är en muslim?

 7. Nu när du påpekar det Banana.

  Möjligen är det en begynnande alzheimer eller oxo har jag helt enkelt kontakt med för mycket folk.. :)

 8. Jag tänkte också länge på att gå ur kyrkan, men det blev liksom inte av. Så fyllde dottern 18 år och hämtade omedelbart ut papper för begäran om utträde, kom hem med papperen och lade för mig ett ex: Så nu skriver du på bara, och äntligen blev det gjort. Det är snart 25 år sedan :-)

 9. Gör inte som Reinfeldt (http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_12951428.asp). Det är ju dock många som visar lika dålig moral som Fredrik Reinfeldt, d v s man går ur svenska kyrkan av ekonomiska skäl. Men forsätter att utnyttja dess traditioner och ceremonier. Skall man gå ur kyrkan så skall man inte heller snylta på dess ceremonier. Fredrik Reinfeldt representerar en form av moral som moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin själv betecknat som ”snuskigt”.

 10. Jag har inte svårt att förstå att vissa vill gå ur för att visa missnöje med kyrkan, men själv tycker jag att det är värt att vara med om inte annat för att bevara alla vackra byggnader.

 11. För första gången i världshistorien kan jag säga: jag håller med Kurt!!

  Men Jinge, du behöver inte lämna statskyrkan. Den har redan avskaffats. Det som är kvar är ett fritt, demokratiskt trossamfund som man kan vara medlem i, utan krav på tillräckligt mått av religiositet eller frekvent nötande av kyrkbänk. Att du vill vara med att bevara kyrkobyggnader är ett tillräckligt gott argument. Hur länge staten tänker hjälpa till och betala för kulturbyggnaderna är ju oklart.

  /KLV

 12. Jag vill egentligen inte gå ur kyrkan för att jag är missnöjd med den. Det accentuerades bara av att jag reagerade negativt i onsdags. Jag har betalat kyrkoskatt i varje år sedan mitten av 60-talet och varit på ett par begravningar, bröllop och skolavslutningar.

  Gud finns inte och det känns som ett stort hyckleri att vara medlem. Jag gillar oxo kyrkor men anser att jag betalt min del nu när jag avbetalat på dem i 40 år..

  F.ö. så kom min utträdesansökan medan jag skrev denna kommentar.. :)

 13. Själv gick jag ur kyrkan för 5-6 år sen. Via barnfonden går sen de insparade pengarna till ett fadderbarn. Man liksom tar från rika kyrkan och ger till ett fattigt barn med familj.

  Ibland är jag som en socialist men oftast inte.