Nu får vi äntligen namnet tillbaka


Nej, det är inte det gamla soldat-namnet Flykt som åter tas till heder efter över 100 år, det är ortsnamnet.

När jag flyttade ut hit till Haninge för drygt 40 år sedan så hette centralorten Handen. Ett namn många gjort sig lustiga över och som skämdes ut i samband med polismorden som i folkmun kom att kallas ”Handenmorden”.

Om jag säger: – Det är minus fem grader i Handen, så säger lustigkurrar: – Nej fyy, hur kallt är det i foten då..?

Sådant får man leva med. Men nitiska kommunpolitiker bytte namnet på orten till Haninge för att allt skulle bli bättre. Men det går inte att sudda ut ett ortsnamn hur enkelt som helst.

Vi Haningebor har hela tiden fortsatt kalla Handen för Handen, utan att för den skull ge Haninge kalla handen. Men nu ska det bli ordning på torpet. Sedan ett tag tillbaka är postorten återigen Handen och nu döps pendeltågsstationen om också. Äntligen..


6 svar till “Nu får vi äntligen namnet tillbaka”

  1. Och lokförarna på nynäståget har tur jämfört med sina kollegor på roslagsbanan som får gå på toaletten vid Östra station när de kan göra det i handen…

  2. En affär vid den ena av Haninge centrums två parkeringar (den närmast Clas Ohlson har ett riktigt roligt namn, den heter ”Fotvård i Handen”. Helt lysande tycker jag… =)

  3. Ganska onödigt att slösa 1,4 miljoner på ett namn som de flesta använder. De flesta säger handen inte haninge så man kan lägga pengarna på annat iställe som är mer användbart