Nu får Skugge rubriker i SvD


Att Linda Skugge under en längre tid kallats Sveriges mest lästa bloggare har förvånat mig storligen. Det finns minst 50-60 bloggar som har betydligt fler läsare än vad hon haft på Expressen. Idag skriver SvD:s Alexandra Hernadi om påhoppen mot Skugge.

Det förvånar mig inte att hon utsätts för en massa påhopp hit och dit. Det tycks som om kvinnliga bloggare och/eller journalister ständigt utsätts för idiotiska påhopp. Nu är det inte bara kvinnor som råkar ut för dessa idioter, men eftersom jag förhandsgranskar alla kommentarer så slipper besökarna här se det meningslösa trams som nästan dagligen ramlar in.

Fast de grövsta övergreppen i form av ärekränkande personangrepp och förslag på att man ska mörda hela folkgrupper finns som bekant på Carl Bildts blogg. Vår utrikesminister har – ännu ej rensat bort kommentarerna som förespråkar folkmord på palestinier. Trots att de skrevs redan den 20 mars och han polisanmälts för sin underlåtenhet att radera dem.

Carl Bildts blogg: ” • Nathaniel Weisel Says:
mars 20th, 2007 at 6:35 pm

Personen som kallar sig Nathaniel Weisel förstår antagligen inte att hans IP-nummer lagras av WordPress.com och att Carl Bildt kommer att straffas för att han inte tagit bort kommentaren.

Jan Guillou i SvD: ”- Det bryts dagligen mot olaga hot, förtal och hets mot folkgrupp. Det är som att ingen tar det som skrivs på nätet på samma allvar som om det stod i tryck. På insändarsidan redigeras materialet och väljs ut av redaktörer. det borde man göra på nätet också, skäpa tillsynen, säger Jan Guillou till SvD.se”

Det har Guillou givetvis rätt i. Fortsätter det på samma sätt som det tillåts göra på Bildts blogg så kommer sannolikt en lagstiftning som förbjuder anonyma kommentarer. Det är kanske det som är Carl Bildts motiv till att inte ta bort kommentaren, ett sätt att bredda vägen…?

Källor: Bildts blogg SvD SvD1 SvD2 SvD3 SvD4

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Alexandra Hernadi, Linda Skugge, Svenska Dagbladet, Stalkers, Nathaniel Weisel, Anonymitet, Bloggosfären, Internet, Politik[/tags]


25 svar till “Nu får Skugge rubriker i SvD”

 1. Jag tvivlar på att Carl Bildt har så långtgående strategier för andra saker än för pengar och sin självbild.

 2. Jinge,

  du skriver inlägg efter inlägg om Bildts bristande kommentarmoderering, men hur är det egentligen med din egen moderering?

  Du släpper ju igenom kommentarer som:

  ”…och judar använder Moseböckerna som vetenskaplig bevis om att dom fick uppgift att ta över världen.”

  Man ska tydligen mätas med olika mått!

  Jag var frestad till att anmäla dig för hets mot folkgrupp för att låta dig smaka din egen medicin, men som tur är för dig så är jag en mycket lat människa!

 3. Jag är ingen anhängare till anonyma kommentarer, speciellt inte de som utnyttjar anonymiteten till att häva ur sig precis vad som helst, precis som de skrev i SvD. Men hur lagstiftar man mot anonymitet? Måste någon kolla då att mitt namn är korrekt? Hur vet de det i så fall? Folk som jag som bor utomlands? Begriper inte riktigt hur något sådant skulle gå till? Snacka om övervakning.

  Precis som i allt som har med hets mot folkgrupp att göra – lagstiftningen borde vara den absolut sista instansen. Påståenden som är gränsfall borde bemötas i en offentlig debatt. Men då måste i det här fallet bloggarna, inklusive Bildt, ta sitt ansvar och direkt ta bort sådant som direkt bryter mot lagen.

 4. Menar du att den synpunkten är felaktig Christian? Då kan du väl citera in hela meningen och ifrågasätta den uppgiften?

 5. Anna!

  Det finns plugins till WP för alla möjliga och omöjliga ändamål. T.ex. finns det en som sänder ett mail till den mailadress man uppgett och besvaras mailet släpps kommentaren in automatiskt (så har jag fattat det iaf).

  Personligen har jag inget emot att folk är anonyma, MEN de ska uppge en fungerade mailadress. Det händer rätt ofta att folk skriver helt vettiga och kloka kommentarer men påstår att deras mailadress är a@b.c och då ryker givetvis kommentaren. Ibland, om de har en underlig mailadress så får kommentaren ligga kvar på hold medan ett mail skickas. Kommer inte svaret det dygnet så spolar jag kommentaren.

  Det jag just nu oroar mig för är hur myndigheterna kommer att hantera frågan. Risken finns att man kommer att försöka förbjuda anonyma kommentarer. Kanske inte direkt, men på sikt. Alltför mycket yttrandefrihet ser de nog som en försvårande omständighet.

  Det bästa vore att behålla BBS-lagen och göra hemsideägaren ansvarig för kommentarerna. Men då ska det givetvis gälla alla, inklusive utrikesministern.

 6. Skärp gärna upp dig ett hekto Christian!!

  Så här skrev Sara: Det finns människor som vill få oss tro att de fem moseböckerna bör betraktas som en historiebok, med outsinligt historiskt källmaterial, som bekräftar rätten att bosätta sig och ockupera ett land, (eftersom de är guds utvalda folk – och de har alltid bott där),fastän de finns ytterst få, nästan inga, arkeologisk fynd som påvisar detta.

  Menar du att Sara ljuger?

  Sedan har hon inte talat om något ”världsherredöme” vad nu det ska föreställa…

 7. Det var inte Sara G. som skrev den kommenteraren jag siktade till.

  Det var Ida. D.

  Jag ser nu att du har raderats Ida Ds alla kommentarer i den debatten, men jag har sparat kommentaren på min dator hemma, ska skicka hela kommenteren när jag kommer hem om Ni tillåter.

 8. Christian!

  Om jag raderar kommentarer här så finns det en orsak. Den orsaken står jag för och skulle du kopiera in något som jag raderat så hamnar du direkt i spamfiltret.

  Om folk har svårt att förstå kommentarsreglerna och regelbundet sätter sig över dessa så raderas de, det gäller även dig Christian!

  Ska du diskutera kommentarerna på den här bloggen ska du diskutera de befintliga – inte de raderade!!

 9. Väl, varför släppte du igenom Ida Ds kommentar överhuvudtaget då?

  Jag har ingan önskan om delta i någon diskution om inläggen eller kommentarena på den här bloggen, jag ville bara avslöja ditt hykleri när det gäller din kampanj mot Bildt.

 10. Och det finns svenskar som vill få oss att tro att de vet precis hur andra religioner tolkar Bibelns böcker och vad detta har för inflytande på deras politik och arkeologiska utgrävningar. Det kan vi hemskt gärna diskutera. Men det hör så vitt jag kan se inte till den här posten??

 11. Christian!

  ”Jag har ingan önskan om delta i någon diskution om inläggen eller kommentarena på den här bloggen, jag ville bara avslöja ditt hykleri när det gäller din kampanj mot Bildt.”

  Du har uppenbarligen inte förstått någonting Christian. Jag angriper Bildt för att han inte tar bort olämpliga kommentarer. Jag tar bort olämpliga kommentarer.

  Vari består mitt hyckleri?

 12. Så det är hyckleri att kritisera Bildt för att han inte tar bort idiotiska kommentarer när jag själv gör det?

  Intressant synpunkt!

  Har du fler åsikter om mig som du har lust att delge oss?

 13. Jag har redan besvarat den frågan ett antal gånger. Jag har sagt att jag tar bort ”Kalles” och ”Nathaniels” kommentarer i samma stund som Bildt rensar sin blogg.

 14. Partisan! Följer du inte netiketten så kommer ytterligare kommentarer från din sida inte att släppas fram.

  Men du skriver att jag sett Chrtisians blogg?

  Det har jag nog, men senast var det väl ett halvår sedan. NU gick jag och kollade eftersom du skrev så, men jag kan trösta både dig och Christian med att Idas kommentar raderades INNAN det inlägget postades.

  Så använd hjälm nästa gång du ska ut på en cykeltur!

 15. Christian// Nu vet jag inte exakt vad du talar om, men är du en av de som inte kan skillnaden mellan att använda uttryck som judar och judarna? Judarna är knappast en enhetlig grupp, men visst finns det judar som har mycket makt exempelvis? Judarna utnyttjar inte bibeln, men visst finns det judar som gör det?

  Sen är det möjligt att du ändå kan ha rätt eftersom samma sak kan gälla Ida…

  Och naturligtvis utnyttjas bibeln av vissa för att rättfärdiga vissa skeenden, men då är det väl den kristna högern som är överlägset värst. Det är ju sen gammalt att delar av den kristna högern i USA (och övriga världen) stöder Israel ,inte av hänsyn till Israel och till judar eller judarna, utan på grund av egna suspekta syften, där det bland vissa grupper bland annat ingår en fantasi om att få alla judar att konvertera till kristendomen…

 16. Jinge, ska du inte ge dig och tjata nagon gang om Bildt? Vi vet vad du tycker nu men det ar inte intressant att lasa inlagg efter inlagg om nastan samma sak. Vanta med att skriva nasta inlagg om Bildt tills det finns nagot nytt for dig att skriva om.

  Bara ett forslag alltsa. For ovrigt gillar jag din blogg aven om jag i de flesta fall inte delar dina asikter. ;) Men det ar manga intressanta diskussioner.

 17. hur tänker du att man ska förbjuda anonyma kommentar enligt lag? mycket mycket svårt för leka sir Humphrey Appleby. teknik och personuppgifter alltså.

  tekniken är hyfsat anonym till sin natur om man inte vill göra något väldigt ingripande. det andra alternativet är tillgång till personuppgifter, inte enbart till staten utan till allahanda privata aktörer…

 18. Skugge var väl kanske möjligen bland de första kända bloggarna, men störst vet jag inte. Jag är nog inte ensam om att ha slutat läsa hennes kolumner etc efter att hon själv stått för grova påhopp på namngivna personer vid ett flertal tillfällen. Och ofta när någon svarat hövligt och påpekat ett fel i en sakfråga, har hon, istället för att göra en pudel eller vad som helst, deklarerat att hon bara skrev så för att provocera (!). Bortförklaringarna har varit många.

  Det är tråkigt att folk går till så hårda angrepp på henne – och hon har faktiskt skrivit några böcker som är ok – men hon har inte direkt varit hövlig mot de som argumenterar på bloggen, vare sig de varit anonyma eller ej. Jag kommer inte att sakna hennes bloggande. Faktiskt hade det räckt för mig att läsa hennes argumentation kring Luciasången häromåret, för att tröttna. Den debatten (de flesta dumheterna som Skugge skrev och de flesta andras trevliga argument och förklaringar är förstås raderade nu) var det mest infantila jag någonsin läst.

  Ska någon göra sig till något slags talesman för bloggare, så är Skugge inte rätt person.

 19. Skugges roll på Expressen är att göra uttalanden som strider mot gängse journalistik och att vara utmanande. Man kan kalla henne för en kvinnlig ”gossen Ruda”.
  Hon tillför faktiskt ingenting väsentligt, mer än snömos, varken i sin blogg eller i tidningen.

 20. Än en gång: jag använder aldrig begreppet judar när jag kritiserar Israel. Jag säger sionister eller israeler.
  Många vill inte se skillnaden, det är bara så…

 21. Skugge är ingen alls, ointressant (trots idoga försök att uppröra, låtsas vara radikal i vissa frågor, och våga vara ”annorlunda”) och en inte särskilt skicklig skribent. Faktum är att hennes mediala utrymme är typisk för kvällstidningsmentaliteten.

  Men samtidigt är det väl annars vänsterkvinnor som får ta mest skit, antagligen inte Skugge-liknande individer, även om det är förbannat trist att människor inte kan kontrollera sitt hat, och sina egna personliga problem utan måste projicera skiten på andra.

  Inom parantes eftersom det inte rör posten:
  (Och naturligtvis får man hoppas att man inte skriver judarna när man kritiserar den hårdföra sionismen. Men å andra sidan finns det kristna sionister också, och jag finner många av de kristna sionisterna betydligt mer intellektuellt begränsade, rent teoretiskt, med sin bibliska syn och svårare att hantera än de sionister som grundade staten Israel.)

 22. Det enda jag förstår av din fråga är att den består av en undertryckt aggression.