Nu är det bloggbråk på Aftonbladet


Aftonbladet har under de senaste åren utvecklats från att ha varit en hyfsat seriös kvällstidning till att bli en dagligen utkommande Hänt i Veckan.

Detta gäller konkurrenten i samma ut-
sträckning som också de gör allt de kan för att krama lösnummerförsäljning ur mer eller mindre hopfantiserade terroristhistorier parat med kändisreportage, huvudsakligen baserat på silikonförsedda damer och annat som deras kunder förväntas intressera sig för.

Utvecklingen är ett hot mot vår demokrati eftersom läsarna inte informeras om viktiga samhällsfrågor och dess olika aspekter. Tidningarna koncentrerar sig i stället på den sortens nyheter som media själva skapar. Idol är väl det tydligaste exemplet idag och nu flyttas Alex Schulman högre upp på listan över hypade historier. Ett av Aftonbladets tricks för att plocka åt sig ytterligare marknadsandelar har länge varit deras egna läsares medverkan med bloggar i deras egen bloggportal.

DN: ”Ett internt bråk har i veckan blossat upp mellan två skribenter inom Aftonbladets koncern. Striden står mellan klassisk tidningsjournalistik och bloggkultur.

Konflikten tog fyr när Alex Schulman i sin blogg på Aftonbladet.se den 23 september kritiserade Aftonbladets tv-recensent Jan-Olov Andersson utan att skräda orden…

…Stormen lät inte vänta på sig. På bland annat nätsajterna Resumé och Dagens Media har de inblandade svarat varandra i uppskruvat tonläge. Jan-Olov Andersson, anställd på Aftonbladet sedan 19 år, säger till Dagens Media att han är mycket besviken på chefredaktören och ansvarige utgivaren för Aftonbladet.se, Kalle Jungkvist, som försvarat Alex Schulman: ”Det jag är upprörd över är att han (Schulman) fått plats i min egen tidning till att håna mig Det kan inte finnas nån annanstans där man får sitta och håna sina kollegor offentligt och bli applåderad för det.””

Nu hamnar även Dagens Nyheter i samma gröt, av precis samma skäl. DN skriver om ett bråk på Aftonbladet och vips så har tidningarna lyckats med att göra en nyhet som egentligen bara berör de närmast sörjande. Tidningar producerar idag sina egna nyheter eftersom journalistik utanför de egna väggarna kostar förhållandevis mycket pengar. Och det är också samma skäl som styrt över beslutet att hysa Alex Schulman som bloggare. Det kostar förhållandevis lite slantar men genererar uppmärksamhet i andra medier och i bloggosfären, och nu även i DN. En uppmärk-
samhet som givetvis uppväger obehaget med att ha en sådan blogg på hemsidan.


Axel Schulmans blogg i Aftonbladet


Vad riktiga journalister tycker om denna tingens ordning låter sig inte sägas i tidningsspalterna. Det blir nämligen bråk direkt och tidningarna är måna om att hålla interna konflikter – internt. Men jag råkar ha hört några av kommentarerna från både Aftonbladets och Expressens anställda. Jag kan förmedla att de inte är speciellt glada över att långsamt närma sig det absoluta bottenrekordet i förtroendeligan. Och det är bara att beklaga dem, ingen hade väl önskat att journalistyrket skulle bli jämförbart med ren prostitution, låt vara utan de sjukdomar som brukar bli en följd av sådant.

Senast i helgen träffade jag en journalist från en kvällstidning som förklarade att drömmen var att få jobb på Dagens Nyheter. Skulle man ställa frågan anonymt till kvällspressens kvarvarande journalister skulle ett hundra procent hellre välja en morgontidning som arbetsplats.


Källor: DN DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Alex Schulman, Bloggportalen, Blogg, Bloggosfären, Aftonbladet, Bloggbråk, Kvällspress, Journalistik, Mediekritik, Läsarmedverkan, Hänt i Veckan, Dokusåpor, Silikon, Prostitution, Politik[/tags]


10 svar till “Nu är det bloggbråk på Aftonbladet”

 1. Det är sorgligt hur kvällspressen utvecklas. Att de inte skippar shulman är helt jävla otroligt!

 2. Nå, det stora bloggbråket har ägt och äger alltjämt rum i bloggvärlden, faktiskt med en del avstickare till gammelmedia.

  Dock inte till DN/SvD, vilket väl är anledningen till att du inte hörts i den debatten. Eller så står du kanske på fel sida?

 3. ’Att vara Alex Schulman’-bloggen är en sån där orsak som kan få vem som helst att vilja förbjuda internet.

  Det är mer innehåll i innehållsdeklarationen till ett paket kondomer än i den bloggen.

  (Den här bloggen är att likna vid inehållsdeklarationen till … Ja, en Snickers; mycket onyttigt, men uj så göttigt :) )

 4. Gå med i PLUS !! Få en bok på köpet.
  Skulle för i helvete inte tro det. De där typerna tror att normalt funtade människor BETALAR för att läsa deras äckligt lögnaktiga smörja. Grisfarmen än värre om möjligt.

 5. Jag har inlett en köpbojkott mot Aftonbladet från och med igår. Inte ett enda nummer av den skittidningen kommer över mina trösklar längre. Åsa Lejonborg, John Pilger, Dan Josefsson m.fl går att läsa annorstädes…

 6. Folk bör engagera sig i Idol. Det är väl bra nog.
  Så kan makthavarna sysselsätta sig med annat…
  Budskapet kan inte vara tydligare.

  SladderPressen går snart fullkomligt i makthavarnas ledband.

 7. Jag fattar inte att folk fortfarande läser sån smörja som Aftonbladet och Expressen producerar.. Var enda jävla dag är det någon form av KUPP, CHOCK, DÖDSSMITTA, GALNING, TERRORIST ETC – på löpet.. vilket skämt..
  Kan inte dessa alarmister bara dra ur jacket så att vi slipper läsa alla dessa ihopkokade historier.. Seriösa journalister.. snälla kom tillbaka..