Nordkorea Bluffar!


Ekoredaktionen har talat med FOI och berättar: ”Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI bekräftar att en sprängning på cirka ett kiloton har ägt rum i Nordkorea men säger samtidigt att styrkan på laddningen är anmärkningsvärt låg om det skulle ha rört sig om en kärnladdning.”

George W Bush har uppgett att man kände till ”kärnvapensprängningen 30 minuter innan den skulle ske, med andra ord finns det tecken på att två parter bluffar och inte bara Nordkorea.

Katarina Wilhelmsen är forskningschef vid Institutionen för Kärnvapenfrågor och detektion vid FOI säger till Ekot: ”– Det kan vara ett kärnvapenprov. Men det är en anmärkningsvärt låg laddningsstyrka om det är fråga om en första

generationens styrka plutoniumbaserad implosionssladdning. Då har man typiskt väntat sig 10-20 kiloton och inte en kiloton, säger hon.”

Det kanske bara är ett nytt drag i den nordkoreanska politiken för att tvinga USA till förhandlingsbordet?

Andra bloggar om: , , ,

[tags]Politik, Nordkorea, Atombomb, Kärnvapen[/tags]


15 svar till “Nordkorea Bluffar!”

 1. Detta skerv jag till Nordkorea den 4 okt 2006

  Vi PROTESTERAR MOT NORDKOREA
  Kan vi inte få ha fred i världen.
  Ni måte var helt blåsta i skallen.
  Detta leder bara till älendes älende.
  Krigsvapen ställer bara till en massa skit.
  Ni kan väl ge era stakkars medborgare mat i stället.
  Är det meningen att vi som är humana skall försörja er med mat.
  Och så skall ni provosera världen med erat djävla vapenskammel
  Detta kan gå jäkligt illa
  Men det fatar ni väl inte.
  Det finns tydligen inte mycket med intelligens i Nordkoreas militärjunta.
  Strunta i alla vapen och lägg ner det där med atombomber.
  Ni har inte en enda chans.
  Skulle ni bråka och sända atombomb exempelvis över sydkorea eller japan Så kommer USA att helt enkelt göra skit av er.
  USA kan sända så många a-bomber till försvar över er så inget av nordkorea skulle vara kvar.
  Är ni så inskränkt dumma i roten.
  Det är väl för tusan bätre och vara fredliga en och gå med sträckmars som ser ut som djävla tennsoldater
  Usch på er dummerjönsar.
  Det är faktiskt ofattbart hur märkligt dumma människor är i världen.
  Och då syftar jag på Nordkorea, Irak, Iran, och hela det muslimska väldet.

  Tore /

 2. Den första kommentaren är idiotisk. Jag vet inte var jag ska börja. Det ser ut som om den är skriven av en yngre person och då är det ännu viktigare att påpeka att världen är mycket mer komplicerad än att elaka människor är mindre intelligenta, att man inte kan generalisera så stora delar av världens befolkning och att man inte kan ”försvara” sig med ”många a-bomber”.

 3. Galningar finns det gott om, det är vad jag alltid har tyckt. Men Tore är väl inte ett namn på någon tonåring precis?

 4. Här finns lite mer intressant läsning om just atombomber:
  http://www2.foi.se/rapp/foir1651.pdf

  Det är väl inte helt säkert att USA bluffar om detta? Källor talar ju om att Kina var de som fick informationen innan bomben small, förmodligen har de meddelat diverse underrättelsetjänster ganska omedelbart. Och, om nu Nordkorea inte är ute efter att starta ett regelrätt krig utan mest kaxa sig så är det väl rätt smart att meddela närmaste grannarna detta innan för att undvika att själv bli angripna av misstag eller nått sånt?

 5. Jag tror också att Nordcorea bluffar. Fast sånt har väl aldrig hindrat USA och liksinnade från att iscensätta massmord på folk, även om de vet om bluffen.

 6. Grejen är att det inte spelar överdrivet stor roll om Nordkorea bluffar eller inte, så länge det inte kan uteslutas att landet har teknologin måste de i praktiken behandlas som om de hade den. Sådana är spelreglerna när det gäller kärnvapen, oavsett vad man tycker om saken. Jag har just postat ett längre inlägg på min blogg om just detta, kommentera gärna.

 7. Det är ganska fascinerande. Flera gånger idag har det noterats på olika nyhetssändningar att Japan är ju det enda landet i världen som hittills har drabbats av kärnvapen, och borde därför känna en extra oro i dagsläget.
  Vad som inte nämns, av nån anledning, i sammanhanget är att det enda land som hittills har använt kärnvapen mot annat land är USA (!), och att det också är det land i världen som har den i särklass mest utvecklade kärnvapenarsenalen i dagsläget.

  Av två skurkstater kan man fråga sig vem som egentligen är det största hotet?

 8. Korrekt Tuomo. Hur många U-båtar av Ohioklass USA håller i nordostasien är svårt att säga. Men EN räcker för att pulverisera HELA regionen, från Singapore till Berings sund.

 9. Om Bushadministrationen hade varit ett uns begåvade och vuxna, så hade man tagit bort ”regim change” från agendan, och istället gett Nordkorea säkerhetsgarantier.

  Eftersom man nu inte gjorde detta, så har man istället tvingat utvecklingen åt ett helt onödigt och felaktigt håll!

  Och tro inte att detta inte har noterats i Iran, där Bush inte heller har visat upp någon som helst fingertopskänsla, när han inte ens behagar prata direkt med dem…

 10. Betel: världen är mycket mer komplicerad än att man ska kalla andras åsikter för idiotiska också!

  Men du ahr rätt i att elaka människor inte behöver vara mindre intelligenta. Se bara på Sven-Olov – han är säkert ganska smart, men skriver ändå så elakt…

 11. Om Tuorno på fullt allvar känner ett större hot ifrån USA än ifrån en stat som Nordkorea så må det väl vara så men jag tycker nog snarare att det stinker vänstergoja lång väg!