Nazism på frammarsch i Grekland


Grekland har som bekant utsatts för en mycket hård behandling av EU och IMF i samband med den ekonomiska krisen. De traditionella kraven på åtstramningar, minskade statliga utgifter, och privatiseringar följer IMF:s SAP ”Social Adjust Programme”, vilket åstadkommit mycket skada i många länder har gjort så även i Grekland, men bättre passat banker och EU:s starke man, Tyskland.

Syftet med just detta inlägg är inte att behandla den ekonomiska krisen i Grekland utan att fästa uppmärksamhet på en allvarlig social och politisk utveckling som kan ses som en konsekvens till dagens kris, nämligen en allt tydligare frammarsch av fascism och främlingsfientlighet. Vi har set det förr. Kardinalexemplet är förstås nazismens framväxt i Tyskland under 1920-talet och främst i början av 1930-talet. Fascimens framväxt har väl skildrats i blogginlägg ”Fascismen återuppväckt” av Ulla Johansson 8 augusti.

Även i Ungern, Storbritannien, Sverige och i flera andra länder har vi sett hur högerextrema krafter och grupper framträtt, ibland sedan många år, vanligen med mer eller mindre tydliga rasistiska paroller som kännetecken. Vissa har varit mer ”rumsrena” (?) som Sverigedemokraterna, Front National och Sannfinländarna. Men vi har Breivik i Norge. I USA har en ”konservativ revolution” skett enligt Martin Gelins bok ”Den konservativa högern”. Om man kan tala om rasism där vet jag inte riktigt. Det finns skillnader mellan olika grupper långt till höger. Hos vissa finns tydliga fascistiska och nazistiska drag, som hos Gyllene Gryning i Grekland.

I torsdags hade brittiska ”The Independent” artikeln ”It’s not rhetoric to draw parallels with Nazism” (Det är ingen överdrift att dra paralleller med nazismen) av Laurie Penny. (Tack för tipset ,Marcus).

Utdrag ur artikeln

Homosexuella och funktionshindrade attackeras.
”Efter invandrarna är det din tur” står det skrivet på flygblad som sattes upp i Atens mest homosexuella distrikt. Nu då våld mot invandrare och etniska minoriteter ökar i hela Grekland har anhängare av ultra-högerextrema Gyllene Gryning framträtt med hatattacker också mot homosexuella och funktionshindrade. Dessa fascister marscherar i svarta skjortor och med facklor genom Aten, terroriserar etniska och sexuella minoriteter, viftar med plakat med bilder med hakkors och förklarar sitt förakt för den politiska processen. Och ändå, i hela Europa, fortsätter de att behandlas bara som symptom på Greklands ekonomiska kris.

Tidigare kom ligister på högerkanten bara ut för att anfalla invandrare på natten. Nu sker det i dagsljus. De är inte rädda konsekvenser eftersom det sällan blir några. Under de senaste veckorna har antalet och svårighetsgraden av attackerna ökat. Den 12 augusti knivhöggs en 19-årig irakisk asylsökande till döds av ett gäng på motorcyklar nära det grekiska parlamentet. Och om invandrare rapporterar till polisen riskerar de att gripas.

Det är inte bara så att brott mot invandrare i Grekland har låg prioritet, mycket av stödet för Gyllen Gryning kommer från poliskåren. Enligt vallokalsundersökningar i maj 2012 röstade upp till 50 procent av grekiska polisen i vissa distrikt på den rasistiska gruppen, som har 7 procent av platserna i parlamentet.

Misshandel och motorcykelattacker har blivit så vanliga i Aten att invandrare är rädda för att gå ut ensamma. Medan Grekland 80 procent av flyktingar till EU anlänt via grekiska hamnar är de nu rädda. Enligt en ny rapport från Human Rights Watch ”Hatet på gatorna” har både de nationella myndigheterna, EU och det internationella samfundet till stor del har blundat för det främlingsfientliga våldet i Grekland.

Att man blundar är illa nog. Men nu har ministern för allmän ordning, Nikos Dendias, lovat att slå ner på invandringen, som han beskrev som en ”invasion” och ”en bomb vid samhällets grundvalar”. Talande nog beskrev Dendias också förekomsten av utlänningar i Grekland som ett större hot än den ekonomiska krisen.

Att piska upp rasism har blivit en strategi för att avleda en förbittrad nationens uppmärksamhet från den ekonomiska krisen och de hårda åtgärderna. Liksom många borgerliga myndigheter är använder också Ny demokrati-koalitionen de högerextremas språkvilket spär på främlingsfientligheten. Med Dendias stöd kan polisen arrestera invandrare och deportera tusentals efter i razzior över hela Aten och närliggande städer.

Gyllene Grynings uppsving i popularitet och förtroende kom inte från tomma intet. Partiet har verkat i årtionden, men sågs som något av ett skämt innan den första vågen av åtstramningar och nedskärningar kom. I sommar, med plats i parlamentet, distribuerade medlemmar i Gyllene Gryning matpaket till arbetslösa på Syntagmatorget – men bara till ”riktiga greker”.

Liksom många fascistiska grupper hävdar Gyllene Gryning att de representerar den marginaliserade arbetarklassen. Liksom högerextrema grupper i Europa, inklusive English Defence League, förklarar sig Gyllene Gryning som motståndare till ett korrupt demokratiskt system och utnyttjar för egna syften folklig vrede över vanskötseln av den nyliberala ekonomin, men har inget eget ekonomiskt program. Och regeringarna i Grekland och Europa tycks vara beredda att tolerera detta som en social kostnad för den pågående åtstramningen.

EU bildades efter andra världskriget för att säkerställa socioekonomisk enhet på en kontinent som slitits sönder av fascismen. I Grekland idag behandlas ändå Gyllene Gryning som ett seriöst politiskt parti!

Långt efter det att nazisterna tog makten i Tyskland 1933, sedan riksdagshuset hade bränts och antisemitiskt våld blivit officiell statlig politik var de europeiska regeringarna mer oroade över möjligheten till ett socialistiskt Tyskland än till ett fascistiskt. Både vänster och höger har haft en tendens att i tid och otid drag historiska paralleller till nazismen. Men i detta fall är det befogat och inte tom retorik.

Riktiga fascister i svarta skjortor marscherar nu omkring i Aten, viftar med hakkors, bränner facklor, och lemlästar och dödar etniska minoriteter. Regeringar i världen verkar skrämmande oengagerade så länge det grekiska folket fortsätter att betala av skulderna till den europeiska eliten. När man ska dra lärdomar av historien tycks det lätt att missa det som är mest iögonefallande.Men Europa måste komma ihåg att priset för att accaptera fascismen är långt grymmare och dyrare än någon statsskuld.


i , , ,, , , , , , , , , , , ,

The Independent 30/8 SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront

  12 comments for “Nazism på frammarsch i Grekland

 1. 4 september, 2012 at 17:03

  Situationen i Grekland och krafterna som är på marsch där liknar ju nästan exakt Tyskland på trettiotalet. I Tyskland attackerades judar – som ”förspel” till förintelsen. I Grekland idag invandrare. Attackerna lika grymma med skadade och dödade som följd. Europas eliter och intellektuella blundar för utvecklingen. Som för en normalt vaken iakttagare ju är så uppenbar. Tror man att fascismen skall begränsa sig till lilla Grekland? Hålla sig inom ett land? Den marscherar idag lika öppet i Ungern. Som Jobbiks Magyar Gárda vars attacker riktar sig främst mot romer. Också där med dödade och skadade offer. Europas eliter blundar. Det man inte vill se och inte diskuterar finns inte. Spanien, Italien och även Frankrike har hög – mycket hög – arbetslöshet. Frankrikes nu 10%, dvs tre miljoner. Skrev l’Humanité igår. En skrämmande risk att Spanien och Italien som följd av människors frustration återgår till sin trettiotals fascism. Frankrike hade den gången Eldkorset och Pétain. Idag Marine Le Pen och Front National. Och vart är dessa politiskt sett på väg? Den franske författaren Richard Millet har nu skrivit en essä som hyllar Breivik. Hyllar Breivik! Millet är en känd och erkänd författare med litterära priser på sin merilista. (Ger här länken till l’Humanites artikel om Richard Millets hyllning av Breivik:
  http://www.humanite.fr/culture/millet-du-malaise-l%E2%80%99intolerable-502992). Och redaktör på det stora förlaget Gallimard. – Uppenbart ingen obetydlig person. Han hyllar i sin skrift Breivik för dennes motstånd mot ”islamiseringen av Europa”. Tar dock avstånd från morden. Men kallar de dödade norska ungdomarna ”en grupp rasblandade, globaliserade, okultiverade, socialdemokratiska unga småborgare.” Deras död för honom tydligen ingen stor förlust. Det har förekommit några små notiser i svenska media om Rickard Millets skrämmande skrift. Men ingen större diskussion. Varför tiger man om denne högintellektuelle franske författarens muslimhat och hyllning till Breivik. Vill man inte erkänna och notera vad som växer i det ”ljuva Frankrike”? Inte erkänna att fascismen på olika sätt etablerar sig i hela Europa? Den gamla historien om arbetslöshet, misär, desperation och framväxande fascism. En upprepning. Och denna gång sannerligen inte som fars! (Marx har just i detta fel.Men så är Europa 2012 ett annat Europa än 1851-52.) Marx menade då att historiska händelser som först utspelar sig som tragedi och vid att upprepande som fars. Och tragedin gäller Napoleons maktövertagande 1799 som ”avslutade” den franska revolutionen. Farsen Louis Bonapartes statskupp 1851. Marx arbete: Louis Bonapartes adertonde brumaire.

 2. Moodesty
  10 september, 2012 at 07:06

  Vad som inte ofta nämns ’r att det har även skett flera attacker mot kommunisterna.
  Inte bara att kommunistiska partiets riksdagskvinna Liana Kanelli blev slagen i direktsändning av Gyllene grynings Elias Kasidiaris,, Flera bränder på deras kontor. osv
  Men vad kan förväntas när det i åratal har bearbetats en förvridning av historien ,, Som t ex att Stalin var den största massmördaren eller lika stor som Hitler ,,
  Som t ex att England och Usa är befriarna av andra världskriget ,, när det var de som FAKTISKT släppte loss alla nazist kollaboratörer i Grekland och utbildade dem till poliser ,, och som sedan yrket gått i arv från far till son ,,

  Man blir inte förvånad att det idag Grekland påminner om Tyskland på -30 talet och resten av Europa står o tittar på som fånar ,,

 3. 10 september, 2012 at 11:00

  Det är en dyster, men sann bild du tecknar, tycker jag. Vad göra? Ge upp eller försöka streta emot och bidra med alternativ information och alternativt synsätt?
  Du verkar mycket insatt – ett gästblogginlägg?
  Jämförelsen mellan Tyskland och Grekland känns relevant. Utan tvekan underlättade de mycket hårda villkoren på Tyskland efter första världskriget nazismens frammarsch.

  • Moodesty
   10 september, 2012 at 18:30

   Menar du mig?

   • 10 september, 2012 at 19:29

    Nej, jag menar verkligen inte dig personligen. Det har jag ingen kännedom om eller anledning att göra. Däremot vill jag framhålla att vi som upplever en orättvis värld måste försöka att inte ge upp, och förtränga orättvisorna. Jag hoppas du håller med!

    • Moodesty
     10 september, 2012 at 21:17

     Förlåt .. vad jag menade är om din replik var riktad till mig (du skrev inte den som svar till min )
     Att jag är insatt är dels för att jag själv kommer från Grekland och förljer alla händelser som pågår i landet .och ja,, jag skriver i blogg
     Jag ska försöka svara lite hastigt för att ge nån kortfattad klarhet

     Där pågår en stor frammarch av nazistiska partiet som från 0.2 hamnade 7% i första valet i maj Det tolkades som missnöjdröster ,, men i andra omgången fick naizisterna samma(även lite mer) resultat , Alltså folk som röstar på dem gör ett medvetet val

     -Ca 50% av poliskåren har röstat på Gyllene grynning

     -Gyllene grynning har mobiliserats och varje dag attackeras invandrare,de blir slagna i bästa fall ,
     -knivhugna i värsta fall ,

     -Senast nu i söndags slogs flera grönsakshandel som ägs av invandrare ner ,, nästa dag har småhandlarnas fackförening välkomnat dessa rasistiska attackeroch tackat Gyllene grynning i ett öppet brev !!!

     Grekland idag : ett ex,,
     I sommras när jag var i Athen kunde jag se i Akropolis turistbazarer affärer sälja Tshirts med texten ” en god turk är en död turk” (jag har foto)

     -Där pågår faktiskt kristallnätter varje dag med folks stöd eller tystnad av rädsla

     Naturligtvis menar inte jag att man ska ge upp kampen mot dessa fasistika krafter,, men man måste också se kärnan till denna nynazistiska fenomen, Det är inte bara fattigdom och missnöje som leder till nazism, Det är även en stor förvridning eller tystnad av historiska fakta som jag nämnde innan.
     Det är nåt som har utabetats i flera år och numera är en norm där även tycker jag : att europa-vänstern har ett ansvar genom att tillåta denna förvridning .som att
     -Sovjet och Tyskland var samma skrot o korn ,,
     – Synen om att W Churchill var frihetens fader (som för övrigt var en av de största massmördarna i efterkrigstiden )

     -Det nämns inte nån stans i skolans historieböcker om en av Europas kraftfullaste motsåndsrörelser ”ELAS”,, just för att den var utformad och ledd av kommunisterna . Att det var just de som befriade 2 tredjedelar utav Grekland innan engelsmännen kom ,,

     Tyvärr
     Vi har också europa vänstern som idag pratar om kommunismen i samma termer som nazisen utan att våga ta upp kampen om sin historia

 4. 10 september, 2012 at 22:36

  Tack för all information. ELAS känner jag till. Läste en del om Grekland för mer än 40 år. Det diskuterades då om Sovjetunionen ”svikit” de grekiska kommunisterna efter andra världskriget, men Sovjet följde avtalen med övriga allierade och var mycket hårt drabbat av andra världskriget. Jag läste ”From Yalta to Vietnam” en utmärkt bok av David Horowitz som kom 1965 och hade ett kapitel om Grekland. Annars är väl William Blums ”CIa & USA:s verkliga utrikespolitik” ett standardverk.

  Vad har du för bloggadress? Du får gärna skriva ett inlägg om Grekland också här.

  • Moodesty
   12 september, 2012 at 20:21

   Hej igen
   Jag har en som jag inte har aktiv sedan nåt år tillbaka (tidsbrist) Det blir nått inlägg i ett par grekiska bloggar
   Kul och se nån känna till om ELAS
   Jag skriver gärna här (tackar) ,,

   • 12 september, 2012 at 22:33

    Tillägg från Wikipedia om Kapetan Aris:

    ”Aris Velouchiotis (Greek: Άρης Βελουχιώτης), the nom de guerre of Athanasios (Thanasis) Klaras (Greek: Θανάσης Κλάρας, August 27, 1905 – June 16, 1945), was the most prominent leader and chief instigator of the Greek People’s Liberation Army (ELAS), the military branch of the National Liberation Front (EAM), which was the major resistance organization in occupied Greece from 1942 to 1945. Aris Velouchiotis was appointed military leader of ELAS at the beginning of the Resistance Movement, by the EAM leadership, being at the same time a member of the Central Committee of the Communist Party of Greece.”

 5. 12 september, 2012 at 22:28

  Ja, men Horowitz skriver EAM, ”National Liberation Front” ELAS är väl en förkortning av ”National Liberation Army”. Har du läst boken om ”Kapetan Aris”, en av ELAS grundare och ledare, som sägs ha blivit utmanövrerad av KKE:s ledning 1945, då han dog.

  Du är mycket välkommen med ett gästblogginlägg. Helst inte över 700 ord. Sänd till mig via Kontakt under ”Sidor” på Sidebar 1 till höger nedtill. Återkom eljest med kommentar om det är problem.

 6. 15 september, 2012 at 18:23

  Moodesty skriver: ”Vi har också europa vänstern som idag pratar om kommunismen i samma termer som nazisen utan att våga ta upp kampen om sin historia” Ett påpekande att notera. Så skrämda är vänsterledarna av borgerlighetens historieskrivning och borgerlighetens helt dominerande tolkning av utvecklingen i Sovjetunionen att man inte vågar ge upp ett enda litet pip som markerar en avvikande åsikt. Liksom man nu bedömer läget i Syrien helt i linje med borgerliga media. Kallar Saudiarabiens i Syrien insända legoknektar för ”befrielsearmén”. USA har erövrat världen med lögner och Hollywoods”verklighetsberättelser”. Det borde nu vara dags att syna korten. Den underbara ”marknaden” (kapitalismen) driver in Europa i misär. Förhärjar även sitt eget USA. Ett ekonomiskt system som inte fungerar. Sprider bottenlös misär och elände. – Skall vi kanske nu i stället börja tala om planhushållning? I modern modifierad form? Vem vågar ta upp tanken.
  – Uppenbarligen inte Europas vänsterpartier.
  Ulla Johansson

 7. 15 september, 2012 at 18:43

  Ulla, du har helt rätt. Det är mycket hög tid att gå till offensiv och presentera socialismens fördelar och tankar och konkreta förslag på demokratisk planhusshållning anser jag. Mot kapitalismen – för socialismen!

Comments are closed.