Nato allt närmare


Nu börjar den redan så hårt bantade värnpliktsutbildningen naggas ännu mer i kanten. Soldater som redan fått inryckningsbesked får återbud.

DN: ”Skälet till att Försvarsmakten inte kan ge de inskrivna bra utbildning är att det saknas officerare som kan sköta deras utbildning och att det saknas pengar. Det är brist på unga officerare och många av dem som finns är sysselsatta i utlandsstyrkan eller EU:s snabbinsatsstyrka, som prioriteras högre än värnpliktsutbildningen.”

Enligt Ekot så är det ”Nordic Battle Group” som ätit upp resurserna för militären. Det verkar vara rimligt eftersom det inte är någon ”Nordic” grupp överhuvudtaget. Det är en helsvensk grupp med några enstaka specialister från andra länder, men den informationen har inte militären velat gå ut med.

Att nu värnpliktiga får besked om att de inte får sin utbildning kan antagligen vara ett steg mot en yrkesarmé och ett ytterligare närmande till Nato. Vår ISAF-styrka tjänstgör nu under Nato-befäl, en amerikansk general som begått ett flertal krigsförbrytelser. Det är den nya sortens bistånd som Sverige ger andra länder.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Länkar: DN SvD DN2 SvD2

[tags]Värnplikt, Nordic Battle Group, Afghanistan, IFOR, Militär, Bistånd, Kriget mot Terrorismen, Politik[/tags]


8 svar till “Nato allt närmare”

 1. Carl Bildt, Nato-anhängare och förespråkare för illegetima ”humanitära” insatser vill ha det så.
  Vad har vi, små medborgare, att sätta emot?

 2. Ja, varför inte – en inre revolution.
  Det kan väl inte de på högerkanten bli gramse över?
  Poängen vore att man då skulle betrakta människor som människor – och inte som mål för ens egna våldsamma intentioner.

 3. Jodå Edvin. Men det var väl tvunget efter den katastrof som USA satte igång. Snart kommer väl FN att vilja ja hjälp med Irak oxo.

  Men Sverige har inte ett smack med ”Kriget mot Terrorismen” att göra så vi bör omedelbart ta hem våra soldater från Afghanistan.

  Och ge NATO en spark därbak!

 4. Carl Bilt har inte haft något med den svenska försvarsplaneringen att göra sedan 1994. Vänsterblocket har gjort dagens försvarsmakt till vad den är. Den almänna värnplikten avskaffades eftersom v och mp krävde detta av s.

  Inte fan har USA/NATO eller ”kriget mot terrorismen” drivit fram detta.

  Däremot såg Sovjetunionen gärna att vpk jobbade på att nedrusta Sverige. Det lyckades de också med, dock först efter att kommunismen i Östeuropa föll.

  Nu när vänsterpartister som Jinge kanske känner en viss saknad efter det gamla värnpliktssytemet skyller de sina egna röster och beslut på USA.

  Säg mig… Beror detta på okunnighet, dumhet, amerikahat eller ljuger ni helt enkelt medvetet?

  Är allting alltid USA:s fel? Till och med vänsterpartiets inrikespolitiska beslut?

 5. Vad bra att du försvarar Carl Bildt, det han han behöva i dessa dagar.
  Du här rätt i att det var den förra regeringen som tog försvarsbeslutet med hjälp av sina stödpartier.
  Detta mot bakgrunden av 9/11.
  Hela världen blev mer eller mindre galna efter den händelsen, och jag är helt övertygad om att samma beslut hade tagits av alliansen – om de hade haft regeringsmakten.
  Det finns allt fler som, utan att vara vänsterpartister, är kritiska och misstänksamma mot Bush och Blair, och inte utan grund…

 6. Vår smygvägen in i Nato är mer än obehaglig.
  Engagemanget i Afghanistan kan ge oanade konsekvenser. Varför inte bombangrepp i
  den svenska tunnelbanan?