När startar tredje Intifadan?


När Theodor Herzl grundade vad som senare kom att kallas Sionismen på 1880-talet så hade judar Palestina som vallfartsort, och man kallade landet för Eretz Israel. Ingen tänkte då på landet som en framtida världslig stat. ((Ilan Pappe, Den etniska rensningen av Palestina))

Men redan tjugotalet år efter detta så startade en utvandring till landet, och det på palestiniernas bekostnad.

Efter den dagen vidtog ett organiserat mördande och en etnisk rensning som genomfördes av olika terroristgrupper vars ledare senare i många fall kom att ingå i den israeliska regeringen. Hur många palestinier som mördades av dessa terrorgrupper är det ingen som vet idag, men det handlar om minst femsiffriga tal. Allt mellan sjuhundratusen upp till närmare en miljon palestinier fördrevs från sina hem, i många fall flydde de utomlands.

År av motsättningar och förföljelser ledde 1987 till den första intifadan, ett uppror mot israelerna som varade i sex år. Man räknar med att cirka 1100 palestinier dödades under denna period samtidigt som 160 israeler fick sätta livet till.

Under denna tid ökades andelen politiska mord på palestinska ledare från Israels armé och landets säkerhetstjänst. Man kunde fortsätta med detta därför att man hela tiden skuldbelade palestinierna för deras terrorism, samtidigt som man kallade sin egen terrorism för ”självförsvar”.

Efter några år av lugnare förhållanden ökade den internationella kritiken mot Israel varför Ariel Sharon besökte tempelplatsen i Jerusalem i januari år 2000, något som han visste skulle leda till våldsamheter, som det också gjorde i form av al-Aqsaintifadan eller den andra intifadan som den också kallas. ((Jan Hjärpe, Profetens Mantel))

Efter att Hamas fråntagits sin demokratiska valseger, något som skedde med EU:s och USA:s hjälp, så har förhållandena internt på Västbanken och i Gaza förvärrats enormt. Israel har stulit alla palestiniernas tullinkomster och skatter, allt för att göra situationen än mer outhärdlig för palestinierna. För att fullfölja den etniska rensningen så krävs det att levnadsförhållandena blir så outhärdliga så att palestinierna drivs på flykt. Bara i Sverige har vi uppskattningsvis 30 000 flyktingar med palestinsk etnicitet.

Rasismen i Israel tar sig uttryck i olikhet inför lagen, en palestinier har inte samma rättigheter som en jude, dessutom är Israel en judisk stat, en etnokrati ((http://no.wikipedia.org/wiki/Etnokrati)) utan författning. T.ex. får inte en jude gifta sig med en muslim, ska de göra det så får de åka till ett annat land.

Som exempel på rasismen i landet kan nämnas att 68 procent av de israeliska judarna vill att landets palestinier ska bli ”bortflyttade”. ((Haaretz 9/5 2006))

Den israeliska taktiken
att stödja Mahmoud Abbas och hans Fatah med både pengar, vapen och militär utbildning är enbart en metod för att skapa motsättningar mellan det bortjagade Hamas och det gamla Fatah. Genom att göra livsbetingelserna praktiskt taget omöjliga i Gaza

hoppas man att det ska bli våldsamma inbördes
strider bland de olika palestinska grupperna, något som vi också sett tendenser till. Allt detta stöds och uppmuntras av EU och USA trots att Sveriges utrikesminister hävdar något annat.

Jag har under en längre tid förväntat mig att få se starten på Intifada III, men än så länge har ingenting hänt. Enskilda palestinska militanta skjuter hemmagjorda raketer över muren mot Israel, men någon intifada har inte börjat. Det som däremot intensifierats är antalet riktade mord på palestinier. Dagligen dödas många palestinier, de flesta helt oskyldiga förbipasserande. En tredjedel av dessa är barn vilket gör att jag förstår det som att Israel vill att intifada III ska starta så att de kan återinvadera både Gaza och Västbanken och jaga bort varenda palestinier.

Hampus Eckerman (Motbilder): ”En av Hamas tjänsteman förklarade att George Bushs kommande besök i Mellanöstern inte skulle vara ett försökt att skapa fred i Israel-Palestina-konflikten, utan snarare ett försök att sikta in sig på Iran. George Bush själv gav honom rätt när han sa att ett av hans främsta mål var att hindra Irans ”aggressiva ambitioner”, dvs. Irans vägran att låta USA och Israel bestämma över hela regionen.”

Den senaste tiden har präglats av intensifierade mordräder från israelernas sida, något som gör att jag, oavsett Bushs besök i Israel, förstår att det kommer att hända mycket under år 2008. Av någon anledning så skriver inte svenska tidningar speciellt mycket om detta, det trots att det bevisligen är ett hot mot världsfreden. Det enda som förekommer är de allra mest nödtorftiga rapporterna om dödade ”terrorister”, ett uttryck som emanerar helt och fullt från den israeliska staten och armén.

Israel vill stoppa rapport om bosättningar // Israel bombar Gazaremsan // Hampus Eckermans motbilder // Rawia Morra om massgravar // SvD // Dagen

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Intifadan, Riktade mord, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik, Antisemitism, Etnisk rensning, Folkrätten, FN[/tags]


20 svar till “När startar tredje Intifadan?”

 1. Jag tycker detta är hemskt. Nu har dessutom Bush och hans neocons blivit jätterädda för några iranska patrullbåtar. Allt för att fortsätta hetsen mot Iran och grunda för ett angrepp. Man kan bli mörkrädd för mindre.

 2. En tredje intifada kommer att se annorlunda ut. Det kommer inte att starta med mindre än att palestinierna gör sig av med ledarskapet i Ramallah, slänga ut dem över gränsen helt enkelt och använda de vapnen som de nu har. Det kommer att bli blodigt!

 3. Någon berättade igår att israelerna, trots decennier av utgrävningar, aldrig hittat ett enda föremål, om så ett litet mynt eller en liten fat med hebreiska på i hela regionen. Är det någon som vet mer om den saken?

 4. Håller inte riktigt med, Leila. Varje intifada har startat utanför ledarskapet. I varje fall de startat har de skrämt skiten hur ledarna och tvingat dem att följa efter.

  Hamas förespråkade inte våld innan den första intifadan och hade därför Israels stöd. De kände sig tvingade att ändra politik för att inte bli helt ignorerade. Fatah försökte istället få tillbaks kontroll via Oslo-avtalet. Även den 2:a intifadan var helt utanför Fatahs och Hamas kontroll.

  Om en tredje intifada startas kommer det vara spontant och ledarna kommer inte att ha något val annat än att följa med. Annars blir de hängda eller ignorerade.

 5. Hampus! Intifada II startade väl med att Arafat utropade: ”- Nu startar vi en intifada som ska pågå i sju år!”

  Jag undrar om jag inte har det i ngn bok här…

 6. Angående det där med hebreiska: Att det aldrig skulle ha hittats någon hebreisk inskription/text är inom regionen är en myt. Direkt nu kan jag förstås bara ange Gezer-kalendern och framför allt Döda havs-rullarna. Med hjälp av lite tid hade jag nog kunnat hitta otaliga andra.

  Vad som däremot kan poängteras är att hebreiskan inte på något sätt är historiskt exklusiv för regionen. Där har talats många språk och bott många folk. Förhoppningsvis är det en tradition som får fortleva, även om det ser dystert ut…

 7. Ja du Arktos. Det ser dystert ut därför att israeliska regeringen agerar som den gör. Ger man sjuttin i att kontinuerligt försämra den så kommer man säkert att komma överens med palestinierna.

  Sedan tror jag som du, jag tror att Kalle har fel. Jag har läst lite om saken men minns tyvärr inte var.

 8. Arktos,

  Finns det några föremål? Bruksföremål eller mynt med hebreiska på i Israels ägo idag? Förutom dödahavsrullarna?

  — Vad som däremot kan poängteras är att hebreiskan inte på något sätt är historiskt exklusiv för regionen. Där har talats många språk och bott många folk—

  Om det nu är så! Vad är det som ger israelerna rätten att lägga beslag på landet själva?? Hur kan de i så fall hävda att landet är deras och att alla andra ska bort?

 9. Arktos,

  När jag hävdar detsamma som du gör, att det alltid bott en massa folk i Palestina så får jag en massa ovett för det! :)

  Hur ska ni ha det? Har det bott andra där eller har det inte det?

 10. Neanderthalaren bodde i Palestina också, bara så ni vet. Palestina har alltid varit en väg mella Mellanösern och Europa. En HIMLA massa folk har bott där.

  Fram till att historiens största gubbtjyv dök upp och lade rabarber på alltihop!

 11. Nä, Jinge (#5), Intifada II kom som en obehaglig överaskning för Arafat och startade som en spontan reaktion på Sharons besök på tempelberget med en drös beväpnade soldater som livvakt. Däremot har det försökt visas några felöversatta videoklipp på nätet som ska påstå att Arafat hade planerat det innan och israelerna har spätt på myten så mycket de kunnat.

 12. Jag läste det i jan Hjärpes ”Profetens mantel”, men jag kanske missförstod något. Att Sharon startade den står i min bloggpost oxo.

 13. Israelisk arkeologi är ett kapitel i sig själv. För det första används arkeologin tråkigt nog nära på enbart för att försöka bevisa sanningen i Israels historia, som mest grundar sig på de fem moseböckerna.En samling sagor och myter…
  Nu vet man att israliterna är ett av mellanösterns yngsta folk, vars historia började började hundratals år senare än hettiterna och kanaeerna, tusen år senare än babylonerna och assyrierna och mer än två tusen år senare än egypterna och sumererna.
  De tog helt enkelt intryck av kanaeernas kultur, vilkas land och städer, religiösa bruk och seder de helt enkelt övertog.

 14. Men först var polackerna.
  Skämt å sido, vad grundar du dina fakta på? Kan jag läsa någonstans om detta?

 15. Du får leta dig fram, Marcin, för det har jag gjort, eftersom mitt specialintresse är arkeologi.
  Man kan börja med arkeologins idéhistoria så kommer man omgående till nationalismen påverkan. Nationalism är avgjort det som styr de flesta israeliska vetenskapsmän, eftersom det också är nationalism, pengar och politik som styr forskningen.
  Här kommer ett undantag, text från Wikkipedia:
  I samproduktionerna med Neil A. Silberman hävdar Finkelstein den arkeologiska sanningen om Bibelns GT, vars historieskrivning måste justeras på flera avgörande punkter: Judarna är bara en av flera kananeiska stammar och någon stamfader Abraham, som kom från Irak till Kanaans land finns det inga historiska belägg för att det har funnits[1]. Någon fångenskap i Egypten som ledde till någon Exodus anses inte ha förekommit. Därav följer att ingen heller passerade berget Sinai och där försågs med stentavlor och budord. Landet återerövrades inte under Joshua och någon regional stormakt under kung David skapade man inte heller.

  Dessa uppgifter verifierar i mycket vad tidigare historiker framfört, men hans nya dateringar har väckt teologernas invändningar: Judendomens och därmed de två avknoppade abrahamitiska jättesekternas rötter sträcker sig inte tillbaka till tidig bronsålder. Religionerna är mycket yngre och deras slutliga redigering som myterna i Bibeln skedde först på 600-talet f.Kr.

 16. Marcin (#16), det här är det klassiska verket om den politiserade arkeologin i Israel. Det här är en nyare, dock långt mer kontroversiel bok.

  här kommenterar BBC det hela:

  ”Over recent years crucial archaeological sites, mostly Christian, have been destroyed, buried or abandoned because of pressures from developers, politicians and orthodox Jews.

  Under a bus stop in the centre of Jerusalem lie the ruins of a Byzantine Church said to have once been the largest in the Middle East. Across the highway under the paving lie the precious ruins of an ancient Armenian burial crypt. Politicians say the road had to be built there.
  […]
  Some professionals, such as Jerusalem based anthropologist Joe Zias, take issue with what that policy is. ”Because of the power of the religious people sites that would be preserved are being bulldozed” he said.

  Construction workers often bulldoze over ancient relics
  Zias was involved in the excavation of the ancient seventh century Christian tomb when he came under pressure from orthodox Jewish zealots, who wanted to prevent the excavation of the tomb so as to preserve any Jewish bones that might be there too.

  ”We hope you get cancer and die – may your bones rot”, said one of many threatening messages left on Zias’ answering machine by orthodox Jews. ”All of us who work in archaeology have been harassed on more than one occasion, this is the price that one pays to work in archaeology here in Israel” Zias said.”

 17. Och nu gör man allt för att bokstavligt talat rasera al Aqsamoskeén genom att grundligt än grundligt gräva under den…

 18. Hampus, inte konstigt alls med tanke på att Jaho är en minst sagt hysterisk gud som gillar våld och gärna sprider förödelse och död omkring sig…
  Cancer verkar också vara hans ”cup of tea…”