När spricker bostadsbubblan?


Nu har Riksbanken höjt räntan med en kvarts procent och ytterligare ökningar är aviserade. Det har givetvis påverkat boräntan som nu höjs.


Det här sker
i en konjunktur som visar upp tydliga tecken på att vara överhettad, samtidigt som den sittande högerregeringen ännu inte gjort en ansats till att dra i handbromsen. I stället tycks Anders Borg och hans undersåtar ägna betydande kraft åt att hitta på sätt att ta tillbaka lite av de enorma värdestegringar som uppnås just nu. Skälet till överhettningen är att folk anser att de har råd att byta upp sin boendestandard och samtidigt tjäna en slant.

DN: ”Tanken med Anders Borgs nya förslag är att komma åt lite av de enorma summor som svenska bostadsägare är skyldiga statskassan. I dag kan en familj som säljer sin villa eller lägenhet vänta med att skatta för vinsten om den köper en dyrare bostad. Det är en möjlighet som nyttjats flitigt. Skuldberget uppgår nu till 150 miljarder kronor.”

Det som förvånar mig är givetvis att folk tycks ha så dåligt minne. Hus- och lägenhetspriser är inte statiska, värdet är inte oföränderligt, och det går inte bara uppåt som många tycks tro. Själv köpte jag en bostadsrätt på 80-talet som bara några år efteråt var värd bara tjugo procent av det jag och min familj hade betalt för den. Vi satt kvar med en hel del lån och banken var förstås intresserade av att få tillbaka sina pengar.

Som marknaden ser ut idag, i alla fall i storstadsområden, så belånar lägenhets-
köpare ofta sina bostadsrätter maximalt. Samma gör de som köper hus. Risken för att de ska sitta med miljoner i skulder den dagen bo-bubblan spricker är enorm. Och ingen ska tro att de har någon hjälp att vänta sig från högerregeringen och bankerna ser aldrig mellan fingrarna utan det slutar med mängder av exekutiva auktioner.

Den som hävdar att bostadsmarknaden kommer att fortsätta att gå upp, eller i vart fall ligga på en stabil nivå, är antagligen dagdrömmare eller inte helt frisk. Om du undrar vad det är som kommer att få snöbollen att börja rulla, så är det givetvis räntan, räntan på de lån man tagit för att klara att köpa den bostadsrätt eller villa man köpt.

Och ingen högkonjunktur varar för evigt. SvD DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Bostadsbubblan, Bostadsmarknaden, Högkonjunktur, Räntan, Anders Borg, Skatt, Reavinst, Penningpolitik, Politik[/tags]


14 svar till “När spricker bostadsbubblan?”

  1. Jag tror inte att det kommer att bli någon bubbla som spricker på ett bra tag. Visst, folk lånar till max och max är ju det som banken anser sig vara rimligt, så att man i framtiden inte skall behöva komma tillbaka med problem. De räknar med minst 8% ränta i dagens läge, så det finns en hel del marginal..

    Den som väntar på bubblan missar nog tåget och i värsta fall inte får råd att köpa någon ny biljett.

  2. Vad som händer nu är nog jämförbart med slutet på 80-talet när Feldt misslyckades att kontrollera ekonomin. Bostadslånen, avskaffad fastighets och förmögenhets skatt ger miljarder i ökad köpkraft till främst medel och höginkomsttagare. Vilket är helt riktigt. De är ju regeringens väljargrupper somm gynnas ensidigt. Samtidigt ger en ökad efterfrågan möjlighet att höja priser till fantasisummor på t ex bostadsmarknaden. Även i detaljhandeln går ju strålande mitt i sommaren. De som kan shoppar till max. Samtidigt som andra inte kan få lönen att räcka månaden ut.

    Går det som förra gången blir det en krash som skickar in ekonomin i en lågkonjunktur. Ville riksbanken verkligen stoppa bubblan skulle dom höja räntan till 10-15% och tvärstoppa ekonomin. Men jag tror inte den s.k oberoende riksbanken vågar det.

    Sen kan man undra. Hur många fattar att det är billiga krediter och en efterfråge explosion som står för den nu låga arbetslösheten till stor del. Och att majoritet av dom nyanställda är inom bemmaningsbranchen eller tidsbegränsade.

  3. ”Och ingen ska tro att de har någon hjälp att vänta sig från högerregeringen och bankerna ser aldrig mellan fingrarna utan det slutar med mängder av exekutiva auktioner.”

    Att ta ansvar för sin egen ekonomi och inte vänta sig ”hjälp” från regeringen är bara sunt förnuft. En bank som ”ser mellan fingrarna” med att kräva tillbaka lån går dessutom omgående i konkurs och alla dess anställda förlorar sina jobb. Knappast något ens vänstern borde önska…

  4. Nuvarande situationen är farlig. Det finns en enorm massa problem på den svenska bostadsmarknaden:

    Uppskjuten reavinst skatt: I praktiken är det skattefritt ha bostad. Detta driver upp priserna. Att kräva avbetalning av reavinstkatten på en begränsad period (säg 5-10 år) skulle minska priserna.

    Hyresregleringen: Idag subventioneras bostäder i innerstaden kraftigt av de låga hyrorna, men även hyrorna i ytter staden är låga. Detta minskar också byggandet. Snart kommer det krävas ett nytt millionprogram för att ge någon form av balans på marknaden, eftersom hyresrätter blir bostadsrätter och inga nya hyresrätter byggs. Fler hyresrätter skulle minska priserna också.

    Bud systemet: I övriga världen, där marknaden fungerar bättre, så bjuder man vanligtvis inte på lägenheter. De säljs till fast pris. Bud systemet driver ytterligare upp priserna.

    Extremt låg ränta: Vi har haft en låg ränta under en lång tid. Hur kommer marknaden reagera om räntan hamnar på 90tals nivåer? Vikande arbetsmarknad och 9.5% styrränta?

    Lån för livet: Tidigare var man tvungen att betala av sitt bottenlån. Jag minns inte vem som tog bort det, men det gör en enorm skillnad. Om man skall betala av ett 2’000’000kr lån på 20 år är det 8300kr i månaden, utom räntan. Det svider i plånboken. En majoritet betalar inte längre av sina lån.

    Situationen påminner ganska mycket om 80-talet. När priserna börjar sjunka så kommer det att bli plågsamt för många, särskilt om räntan samtidigt går upp. Krash? Kanske, det beror mycket på om folk sitter kvar och tar förlusterna eller börjar sälja för att undvika personlig konkurs. 9% ränta på millionlån är inte roligt om lägenheten just har tappat 50% av värdet. Då är man skuldsatt för livet.

    Problemet är att allt som krävs är att någon % inte kan bo kvar för att marknaden krascha, efter som en rörelse nedåt förstärks av att köparna blir försiktigare och säljarna får bråttom.

    Priserna i Stockholm är absurda. 50’000kr/kvm. En välavlönad arbetare som kan lägga undan 10’000kr i månaden måste arbeta 20 år för att betala en liten 2a. Om det inte vore för att bankerna är så generösa med lånen skulle det aldrig gå. Det hela är ett pyramid spel där de som köpte runt 1992 vinner och alla som köper nu riskerar stort.

    Det skall bli intressant att se vad som händer.

  5. David, senaste gång det var riktig ekonomisk kris så var det just den borgerliga regeringen som åstadkom den med sin halsstarriga politik.
    Givetvis är de då inte intresserade av att rädda någon annan än sig själv.
    effekterna av det är att vi då får en sosseregering som gör allt för att rädda statsekonomi och de som får betala det är aldrig de som orsakade krisen.
    För övrigt har hittills borgerlig regeringspolitik inneburit politisk och ekonomisk kaos, förmodligen kommer hisorien upprepa sig.
    Gänget är helt enkelt inte regeringsdugliga eftersom det är de politiska doktrinerna som är viktiga, inte den politiska praktiken.

  6. Christer, inte ens Göran Persson vågade ju skylla förra krisen på de borgerliga under officiella debatter. Det kan ju alldeles för enkelt bevisas att det hela byggdes upp under den tidigare regeringen. Däremot var de borgerligas krishantering dålig. Det verkar liksom höra till politiker från båda sidor att de hellre blundar för problemen…

  7. 80tals krisen kom ju från de ekonomer inom finansdepartemetet som kom på sådan strålande saker som total avreglering av valutakontroller eller finansmarknad med argumentet att det fanns inga risker för spekulationer. Jag menar sådana som finansministerns väskbärare Klas Eklund eller Åsbrink. Eller den skattereform som radikalt sänkte statens inkomster samtidigt som sverige gick in i en lågkonjuktur med ökade kostnader. Det var svenska folket som fick betala dyrt för dårskapen och marknadsfundamentalismen hos ett antal ekonomer och liberala debatörer. Även göran persson gick ju i skola hos dessa ekonomer på finansen innan han släpptes fram som finansminister. Det var sedan göran persson som ville vissa mankraft inför marknaden och ta i ordentligt med nedskärningar i statens verksamhet oavsett vilka de drabbade.

  8. ckrantz: Att höja räntan till 10-15% verkar ju vara en jättebra idé! Då tvingas säkerligen runt hälften av alla som har rörliga lån på sin bostad att sälja samtidigt vilket definitivt punkterar bubblan och sätter samma människor i skulder som tar många långa år att ta sig ur… Där fick dom!

  9. Av det enkla skälet att s försvarade den fasta växelkursen och att slutfasen av den katastrofala ekonomiska politiken skedde i samråd. Bildt och Carlsson var överens om räntepolitiken.
    Efter det, sista regeringsåret, kastade Bildt och borgarna in handduken och borgarna fungerade som nästa bara som en expeditionsminstär för s-politik.
    Det blir ju då också ganska självklart varför Gp låg lågt med angrepp i frågan, för vilken roll hade han i s vid den här tidpunkten.

  10. Jag kan inte så mycket om ekonomi och dylikt, jag har dock lagt märke till att flera grannar i vårt område har sålt sina villor. Kalla mig paranoid, men jag har för mig att förra fredagen körde jag förbi en villa som hade lagt upp en Till Salu skylt utanför sin villa, och efter helgen när jag körde förbi la jag märke till ytterligare en mindre blå skylt ovanför som sa: Köpt!. Kanske var det jag som inte la märke till den blåa skylten första gången jag körde förbi, eller är det möjligt att huset blev köpt så snabbt?

    Det är heller inte det enda huset i området som bytt ägare på kort tid. Vad innebär det här egentligen?

  11. Det mest troliga är att de förväntar sig att få ut mycket för villorna, eventuellt köper de sig något dyrare eller en centralt belägen bostadsrätt.
    De är inte de som säljer nu som löper risken för bakslag utan köparen av de övervärderade husen och bostadsrätterna och som har lånat pengar till köpet.

  12. Sitter nu i Polen dar priserna pa bosteder och lagenheter stigit stabilt de senaste 20 aren. Innan liksa men mycket langsammare. Vi har idag samma priser som i Stockholms inner stad.
    Min dotter i Lund saljer idag en legenhet 4:a 109 m2 for 10050000 kr men min kompis i Krakow vill salja sin etta 36 m2 for 1250000.Bada lagenheter ligger inte i centrum.
    Jag tror att bubblan kan spricka i hela Europa men samtidigt finns det valdigt manga nya nyrika i Europa som koper lagenheter i andra lander och det haller priserna uppe.
    Nog ska man rakna med att rantan stiger till 5- 6 % i narmaste framtiden.
    PS Bankrantan i Polen ligger pa 7-8% och folk lanar i alla fall och priser stiger. Sa ingen vet hur det blir :-(

  13. Boqumil! jag satt just och kollade i min lokaltidning. En sketen liten sommarstuga begär de 1.25 milj i ”utgångspris” för trots att den ligger 4 mil från stan.

    Det kommer ALDRIG att fortsätta på detta sätt…

  14. Ökningen kommer naturligtvis inte att fortsätta. Men nivån är nog satt. Och förklaringen stavas skattsänkningar.
    Aviserandet om att fastighetsskatten skall bort höjde omedelbart huspriserna motsvarande. Motsvarande om förmögenhetsskatten gjorde det plötsligt intressant för rikingarna att ta hem pengarna till Sverige och köpa representabla hus.
    Nåde de som skall in på bostadsmarknaden nu…
    Håller själv på att köpa hus 15 mil från storstan i en avfolkningsbygd där man för några år sen fick en skaplig kåk för några hundra tusen. Nu går de som sommarstugor för över miljonen.