Mugabe och Mbeki lika galna bägge två?


Häromdagen talade jag med en vän om Sveriges bistånd. Under samtalet kom vi fram till att det vore intressant att se vilka länder som Sverige hjälper ekonomiskt/praktiskt.

Ett av dessa länder är Zimbabwe, EU skickar årligen omkring en halv miljard i bistånd till Robert Mugabe och hans regering. Det finns flera orsaker till detta, men den jag tror är den viktigaste är att Robert Mugabe tidigare betraktades som en frihetshjälte, mannen som tog Zimbabwe framåt i utvecklingen. Han är en f.d. politisk fånge, gerillaledare och – en mycket bildad man, en man vars land fått över fyra miljarder kronor i bistånd bara från Sverige.

DN: ”Men i detta mörker finns för första gången på länge strimmor av ljus. Den från början lilla skaran kritiska grannländer blir fler och fler. Tanzania, Swaziland, Angola, Zambia, Kenya och Ruanda riktar nu hård kritik mot den sittande presidenten Robert Mugabe. Sydafrikanske ANC:s nye ordförande Jacob Zuma har – något oväntat – blivit allt fränare i sin kritik, medan president Thabo Mbeki fortsätter att sköta sitt uppdrag på sämsta tänkbara sätt…

…Zimbabwe är helt beroende av Sydafrika för sin elförsörjning. Med ett litet knapptryck hade strömtillförseln kunnat stoppas, vilket skulle resultera i ett kaos som gjort det svårt för Mugabe att klamra sig fast vid makten.”

Den tragedi som nu utspelas, med omvärlden som tafatta åskådare på läktaren, hade knappast varit speciellt svår att förutse. Oavsett vad man tycker om de jordreformer som Mugabe hjälpt till med så hade man redan då kunnat förutse att utvecklingen skulle urarta. Idag ska FN:s säkerhetsråd ha ett möte om vad man ska göra åt nuvarande situation. Mitt eget tips är att man bara har ett antal tunnor att skramla med. Det kommer möjligen låta lite men jag tvivlar på att någonting kommer att förändras.

Oavsett vad man tycker och tänker om det som nu håller på att hända så oroas jag

personligen av att Sydafrikas president Thabo Mbeki agerar så oförståndigt – igen. Mugabe säger att han ska sitta kvar tills gud stoppar honom, Mbekis uppfattning om vilka åtgärder som behöver vidtas mot HIV/AIDS är känd. De som får ta smällen är som vanligt oskyldiga människor.

Men en viktig sak är att det som nu sker inte ska tas som intäkt för att vi inte ska ge bistånd till länder där det finns risk för en icke önskvärd utveckling. Vi sitter aldrig med facit, inte heller har vi någon kristallkula, och vi borde kanske oroa oss lika mycket för Sydafrika idag…

AB1 SvD1 DN12 Politiken Dagbladet it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Zimbabwe, Tsvangirai, Mugabe, Tanzania, Swaziland, Angola, Zambia, Kenya, Ruanda, Afrika, EU, Sverige, Bistånd, Demokrati, Diktatur, Politik[/tags]


7 svar till “Mugabe och Mbeki lika galna bägge två?”

 1. Hur kommer det sig att allt detta samanföll med att de vita skulle överlämna jorden till de svarta….
  Konstigt är det nog!

 2. Inga vidskepliga ledare
  inga religiosa ledare heller for den delen

  religion ar snarlikt vidskepelse

 3. oookay … religion … hursomhelst tror snarare det är Makt som korrumperar.

  Är förundrad över Mugabe, men han verkar vara kvar lika länge som folket/politikerna/maktmänniskorna tillåter honom att vara kvar.

  Skumt … dock hur länge han tillåts vara i makten.