Mördade judar fick ny synagoga


Den svenska biståndspolitiken är mer eller mindre ett skämt. Nu berättar Aftonbladet om en historia som knappast var känd i en vidare krets innan Jan Mosander nämnde det i den bok som kommer ut om några dagar. (och i en ekosändning för fem år sedan…)

Den s.k. ”Östersjömiljarden” var en idé som Göran Persson fick under sin regeringstid. Hans argumentation för att skänka bort skattebetalarnas pengar var att de skulle skapa nya jobb hemma i Sverige. Antagligen så var det på direkt inrådan från Göran Persson personligen som en del av biståndet skulle gå till att återuppbygga en synagoga i Sabile i Lettland.

Ekot: ”För fyra år sedan engagerade sig statsminister Göran Persson starkt för att för att en gammal synagoga i en liten by i Lettland skulle renoveras med svenska skattepengar ur den så kallade Östersjömiljarden. Men för ett år sedan tog de svenska pengarna slut, det saknas fortfarande ett par miljoner kronor för att kunna fullfölja renoveringen och den lilla judiska minoriteten i Lettland undrar nu varför projektet med synagogan överhuvudtaget drogs i gång…

… I Sabile, tolv mil väster om Riga, dit ungefär tre miljoner kronor av de svenska skattepengarna i stället gick, finns överhuvudtaget inga judar kvar, de mördades eller fördrevs allihop 1941 av lettiska nazister, 241 mord på judar har man räknat till i byn och dess omgivningar..”

Dessa judar hade sannolikt haft bättre användning för synagogan medan de var i livet, nu finns inga judar kvar men det fattas fortfarande tre miljoner…


En målning föreställande en annan synagoga

Biståndspolitiken är besvärlig nog för SIDA, att sedan regeringen lägger sig i hur bistånds-
pengar ska användas leder till – katastrof. Ekot AB1 SvD

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Ekot, Mosander, Synagoga, Göran Persson, Östersjömiljarden, Bistånd, Regeringen, SIDA, Slöseri, Skattepengar, Sabile, Lettland, Politik[/tags]


3 svar till “Mördade judar fick ny synagoga”

 1. Det finns faktiskt barn som svälter i världen. Aldrig någonsin har det funnits så många hungriga människor i världen som idag. Vad sägs om att odla mat för biståndspengarna istället för att odla stora skämt och pinsamheter? Men se det är inte många intresserade av. Det är bara en tidsfråga innan vi tvingas se på hungersnöd som drabbar hundratals miljoner och denna gång inte bara i Afrika.

 2. I Kambodja startades ett stort dammprojekt för utländska biståndspengar varav majoriteten av dem gick tillbaks till de utländska byggföretagen. Problemet var vad fisken i floden skulle bli av som folket i trakten levde på.

  Australien gick då in med biståndspengar för att bygga en laxtrappa! Man kan undra hur de hade tänkt tränna den lokala fisken, som inte var lax, att hoppa i trappan…

 3. En rysk man har kommit till SIDA, tog över en miljon kronor – och försvann..!
  Ingen har kvitto på vart pengarna tog vägen. Mannen har inte lämnat något projekt eller plan till SIDA. Idag är man plötsligt tveksam på hans identitet och man sa inför TV-Nyheter att man ska ”förbättra kontrollen”. Visst! Genom att ta kvitto från professionella rånare..?!

  :o)

  Men den där angående ”träningsläger för laxen” har slagit alla rekord..! :o) Kansk har man chansen att söka pengar för personlig utveckling av pingviner i Syd Afrika! :o)