Moral inte Israels starka sida


Via Ulf Bjerelds blogg hittar jag denna skakande nyhet om hur IDF har byggt upp en arabisk stad för att öva strid i stadsmiljö.

Det är tidningen Göteborgsposten som citerar Jerusalem Post som i sin tur uppmärksammats av Uld Bjereld.

GP: ”Den israeliska försvarsmakten IDF har låtit bygga en arabisk spökstad, i arabisk/muslimsk arkitektur, för att öva krigföring i arabisk stadsmiljö. Den ligger invid militärbasen Tze’elim i södra Israel. På håll ser den ut som en fridfull arabisk stad, med minareter, hus och större byggnader…

…- Precis som i varje verklig stad har vi byggt moskéer, en kasbah (gammal stadskärna), till och med ett flyktingläger, berättar överstelöjtnant Arik Moreh för tidningen The Jerusalem Post.”

Men det mest skrämmande är hur Göteborgsposten avslutar sin artikel.

GP: ”I framtiden kommer även utländska arméer att bjudas in för att hålla övningar i staden, säger brigadgeneralen Uzi Moskovich.”

Ulf Bjereld: ”Tänk er det omvända. Tänk er att Egypten eller Syrien byggde upp en judisk stad i öknen – inklusive synagogor – och därefter bjöd dit utländska militära arméer för att genomföra militära övningar. Omvärlden skulle med all rätt rasa och anklaga dessa stater för antisemitism.”

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Israel, Moral, Mellanösternkonflikten, Palestina, Politik[/tags]

Nyligen.se

18 svar till “Moral inte Israels starka sida”

 1. Du beskrev ju själv för ett tag sedan hur du och andra russofober sköt ”ryssar” i era skytteklubbar så du borde ju om någon inse vikten av israels övningar…

  Vi vet att sionisterna föraktar icke-judar och speciellt araber så det vore väl märkligt om de INTE övade i massmord. Själv borde du komma ut ur fördomsgarderoben och berätta varför du föraktar folk av slavisk härkomst.

 2. Är det mig du talar med ???

  Man skjuter inte på ryssar i skytteklubbar, det får man göra som värnpliktig soldat i det här landet. De pappgubbar som är måltavlor på skjutbanan kallas ”ryssar”.

  Det hade du vetat om du gjort militärtjänsten grabben…

 3. Manne,

  du skriver:

  ”Vi vet att sionisterna föraktar icke-judar och speciellt araber så det vore väl märkligt om de INTE övade i massmord.”

  Gör följande experiment, byt ut sionisterna med muslimerna, icke-judar med icke-araber, araber med judar, så att meningen lyder:

  ”Vi vet att muslimerna föraktar icke-araber och speciellt judar så det vore väl märkligt om de INTE övade i massmord.”

  Tycker du det är ok att utrycka sig så?

 4. Apartheidvännen Christian med sina ordkonstruktioner igen…

  Du har som vanligt utomordentligt svårt att skilja på folk och fascism, skall vi ta det igen?

  Sionismen är den parasitära fascistiska grenen av judendomen som gärna gör anspråk på att representera judenheten som sådan. Liksom nazisterna ville representera tyskhet, att du vädrar ditt arabhat med att byta ut ”sionism” mot araber säger mer om dina fördomar än du anar. Alla judar är inte sionister Christian.

  Utan att göra reklam för Christians hemsida vill jag gärna uppmana en titt på den och göra andra uppmärksamma på hur en till synes rumsren ”debbatör” i triviala frågor blir fullständigt intollerant och…(kommentarsreglerna) när det handlar om sådant som Israel sionismen och det pågående folkmordet och etniska utrensningen av Palestinas ursprungsbefolkning.

 5. Tillägg:

  Aasvestad har vid tidigare liknelser klippt och klistrat med ”sionister” och ”araber” här använder han sig dock av ”muslimer” med lika illa dold fördomsfullhet.

  Sionismen har ingenting med religiös judenhet att göra, många troende judar tar avstånd från denna hatiska och intolleranta inriktningen som ortodoxa ockupanter i Palestina representerar.

 6. Mikhas:

  Fråga 20 000 svenska judar om de är sionister så ska du se vad du får för resultat.

  Slutsats: Din tolkning av vad sionism är stämmer inte med verkligheten, alternativt är så gott som samtliga judar parasitiska facsister.

 7. Natalie! (Wikin) ”Sionism är en politisk rörelse med rötter i 1800-talet som strävar efter att åstadkomma en judisk stat i Eretz Yisrael (landet Israel). Namnet kommer av bergsfästet Sion utanför Jerusalem som under diasporan fick symbolisera judarnas längtan tillbaka till landet Israel. Även om sionismen är baserad på en religiös tradition som kopplar judarna till Israel är det i huvudsak en politisk rörelse med rötter i 1800-talets antisemitism och förtryck mot judarna i Europa.”

  Personligen tror jag att väldigt många av våra svenska judar anser sig själva vara sionister. Men därmed inte sagt att de anser att palestinierna ska fördrivas. Jag skulle tro att de flesta vill ha fred och en tvåstatslösning.

  Och för att kunna betraktas som ”sionist” behöver man väl rimligen inte jobba för att återvända till Israel?

  Och ja, jag tror och vet inte.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sionism

 8. Putin- och Lukashenkokramaren Mika är igång igen.

  Nej, Mika, alla judar är inte sionister, men majoriteten av världens judar är sionister (och, som Jinge påpekar, anhängare av en tvåstatslösning).

  Så genom att säga att sionism är facism så säger Mika också att majoriteten av judarna är facister.

  Lyckligvis så har sionismen i verkligheten mycket litet gemensamt med Mikas ”Sions vises protokoll”-inspirerade fantasier.

 9. Christian!

  Man kan möjligen invända att det finns gott om rasism mot palestinier i Israel. Man kan oxo utan vidare påstå att Israel som stat betraktat är en rasistisk statsbildning som på ett utomordentligt allvarligt sätt trakasserar och diskriminerar sin egen palestinska befolkning, dem som de facto är medborgare i Israel.

  Och nej, jag personligen tror definitivt inte att en majoritet av de israeliska judarna är fascister, men de förekommer och det t.o.m. i regeringen. Sedan kan man ju diskutera många av de israeliska högerpartierna, Likud inräknat.

  Men ska man kamma alla israeler över en och samma kam så kan man bara säga att de är – israeler, inget annat.

 10. Jinge,

  du har rätt i att rasism mot araber båda förekommer i Israel och har karaktär av strukturell diskriminering.

  Men det gör inte Israel till en apartheidstat.

  I Israel finns det arabiska ledamöter i Knesset, i Högsta domstolen och i samma regeringen där rasisten Lieberman sitter.

 11. Det där om ”apartheidstat” är jag långt ifrån ensam om att hävda som bekant. Läs Bitte hammargrens artikel i SvD idag så lämnar hon ett antal exempel.

  Att man tagit in en palestinier i regeringen (inte ”arab”) är inte något som motsäger detta resonemang.

 12. Problemet med apartheidvännen och folkmordsapologeten Aasvestad´s kommentarer och liknelser är att han och ”natalie” utgår ífrån att alla judar är sionistfascister, rimligen borde han då också anse att alla tyskar utan undantag är nazister.

  Frågar man 20 000 judar i Sverige om de anser att det är rätt att fördriva mörda och bedriva etnisk rensning av icke-judar i mellanöstern eller om de stöder Halakha, tror jag inte att svaret blir ja. Sionismens fula ansikte representeras idag bla. av Avigdor Lieberman, han säger rakt ut vad Hitler och Mussolini inte heller tvekade ett ögonblick om att säga.

  Lägg till detta de krig för apartheidstatens maktmonopol som kostat miljoner människor livet och jag har svårt att tro att ”20 000” judar stöder detta vansinne. Ett fåtal galningar kanske som folkmordsapologeten ovan försöker kringå den brännande frågeställningen och hävda en ”annan sionism” eller en sk. ”två-statslösning” dvs. en bibehållen skamfläck till apartheidstat med ett antal splittrade bantustanreservat och koncentrationsläger för icke-judar och ett permanentat krigstillstånd tills Israel enligt sionismen spänner mellan Eufrat och Nilen.

  Det finns bara en slags sionism, palestinierna som mördades och fördrevs av fanatiska utövare innan och efter 1948 vet vad det handlar om. Vi andra kan läsa om den här:

  // Resten borttaget av upphovsrättsliga skäl // Jinge

  Mikhas, bekräfta att du har rätt att publicera det där i mail till mig.

 13. Nej, tyvärr är du inte den enda som hävdar att Israel är en apartheidstat. Men det gör det inte mer rätt för det.

  Apartheid är benämning på det samhällssystem som härskade i Sydafrika under perioden efter 1948 fram till 1990-talets början.

  Under apartheid var rösträtt och andra politiska rättigheter begränsat till vita.

  I Israel har israeliska araber/palestinier lika politiska rättigheter som israeliska judar, inkluderat rätten till högre politiska ämbeten som ledamot av Högsta domstolen ocn statsråd i regeringen, och det är definitv något som motsäger resonemanget om att Israel är en apartheidstat.

 14. Christian: ”Under apartheid var rösträtt och andra politiska rättigheter begränsat till vita.”

  Du behöver inte alls bekymra dig om att undervisa mig i vad apartheid är för något. Faktum är att palestinier som är israeliska medborgare inte alls har samma rättigheter som judiska israeler, långt därifrån.

  De har inte rätt att köpa och äga mark i samma usträckning, de får inte göra militärtjänst mm. Det senare innebär oxo att många karriärvägar är stängda eftersom många yrken kräver fullgjord värnplikt.

  Exemplen är många och jag kanske ska blogga om det om ett tag. Sök efter usan Nathan här och vad jag skrivit om hennes bok. Läs den gärna men här sätter jag streck i debatten eftersom bloggposten handlar om en helt annan sak.

 15. Christian, urskilj mellan Israel och de av Israel ockuperade områdena. I de av Israel ockuperade områdena, speciellt Västbanken och den del av Jerusalem som är tillhörande, råder en mycket grov form av apartheid, med de olagliga befästade bosättningarna, var den ”vita” befolkningen får gå beväpnad till tänderna, utöver det militärskydd de åtnjuter, och de ”Jews only” vägar som skär igenom hela Västbanken likt ett nät. Sedan ska vi inte tala om apartheid muren som skär sönder Västbanken och formar det till palestinska öar eller enklaver.

  Att sedan den ”vita” befolkningen konstant trakasserar och angriper den ”svarta”, och militären som agerar som polis inte lyfter ett finger åt det, det är också apartheid.

  Apartheid innebär att man lyfter fram en del av en befolkning, och/eller folk, i ett land/nation/stat som förtrycker den resterande delen av befolkingen med statens lagars rätt till godo.

  Du är med så långt va?

  Sedan, att den palestinska befolkningen i ”Israel proper” som det kallas, också förtrycks, om än i mildare grad än de palestinier i Västbanken och Gazaremsan, är det inget tal om. Se bara på Ha’aretz. Ta det från dom som faktiskt bor där och upplever det dagligen.

 16. För övrigt påpekar jag ämnet för bloggposten. Inga fler kommentarer släpps fram om de inte uteslutande håller sig till ämnet för tråden

 17. Jag ser inget skakande eller omoraliskt i detta. Många länder har byggt upp ”städer” för att öva strid i stadsmiljö, städer som liknar den miljö soldaterna möjligtvis kan komma att sättas in i, bla NATO länder som Canada och USA…Dessa städer är byggda liknande Nordamerkanska eller Europeisk miljö. Betyder det att NATO trupper tränar strid i Europeiska länder? Möjligtvis…

  Att Israel bygger en stad för övning som liknar en arabisk stad är logiskt. Vad är det för mening för Israel med att bygga en stad som liknar en Europeisk eller Asiatisk? Tror någon Israel kommer att föra krig i t.ex. Europa?

  Jinge, det kan inte anses som varken moraliskt eller omoraliskt utan enbart logiskt ur Israelisk synpunkt.