Mona Sahlin – en katastrof


Om ett par månader ska socialdemokraterna välja en ny partiledare efter Göran Persson och idag verkar enda alternativet vara – Mona Sahlin.

Samtliga borgerliga politiker i landet håller tummarna så att de vitnar inför utsikten att Sahlin ska bli nästa partiledare för (s). Det vore nämligen det absolut bästa som kunde hända regeringen Reinfeldt. Mona Sahlin är nämligen inte bara oduglig som ledargestalt, hon är dessutom både lat och utomordentligt grund i sin ideologiska övertygelse. Hon är lika lite socialdemokrat som Göran Persson eller Per Nuder, det enda som Sahlin är ute efter är personlig makt.

Nu är den egenskapen inte speciellt ovanlig. Många framgångsrika socialdemokrater har genom åren valt att bli sossar bara därför att det varit en av de kortaste vägarna till att uppnå
– makt. Den tämligen naturliga urvalsprocessen är tyvärr något som drabbat socialdemokratin hårt. Det är bara att se till Göran Perssons regeringsperiod. Att en s-regering i en utomordentligt god konjunktur förlorar makten till högern är ett övertygande bevis på detta.

Gör den kommande kongressen misstaget att rösta fram Sahlin till ordförandeposten så är det troligen det misstag som för alltid diskvalificerar det socialdemokratiska arbetarpartiet från möjligheten att åter hamna i regeringsställning.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Ordförande, Kongressen, Politik[/tags]


29 svar till “Mona Sahlin – en katastrof”

 1. Vissa dagar och i vissa ämnen händer det att du kommer med skarpa inlägg och analyser som är intressanta att ta del av, detta var inte ett av dessa.
  Utan argumentation hävdar du att Mona inte är socialdemokrat, att inte heller Göran P eller Pär Nuder är det och att de bara drivs av personliga maktbegär. Detta må vara dina personliga spekulationer men du får ju i alla fall försöka leda i bevis om du ska vara trovärdig eller hur? Jag säger alltså inte att du har fel, bara att jag vill veta varför du kan vara så tvärsäker, övertyga mig.
  Du är också tvärsäker över att det förlorade valet är ”övertygande bevis” om att socialdemokraterna drabbats av något som du benämner en naturlig urvalsprocess och att detta skulle ha att göra med att personer blivit sossar för att på kortast möjliga väg vilja ha makt. Du får ursäkta mig, jag må vara korkad, Jinge men jag begriper inte vad du skriver. Vad menar du egentligen, det framgår inte.

  Slutligen, du menar att om Sahlin väljs på kongressen så är det ett misstag som ”för alltid” diskvalificerar SAP från att återkomma i regeringsposition. Det är ju ett ganska vågat påstående som tillmäter personen Mona Sahlin ohygglig betydelse, hur leder du det i bevis för i mina öron låter det mer som ett grundlöst tyckande?

  Jag tror inte heller på Mona Sahlin som ny partiordförande för S men jag tycker i alla fall att kritik måste vara lite mer substansiell om den ska tas på allvar.

  Vänligen.
  Erik Laakso

 2. Va bra, då får vi hoppas hon blir partiledare då så att vi slipper en hemsk vänsterregering efter nästa val :)

 3. Ja Erik, hur ska man leda i bevis att Persson och Sahlin inte är socialdemokrater? Det är ju svårt eftersom de sannolikt har betalat medlemsavgift i många år. Men genom att skriva som jag gör menar jag förstås att de inte företräder en socialdemokratisk politik. De är med andra ord borgerliga och/eller har för mycket borgerliga värderingar för att bli betraktade som socialdemokrater.

  Jag skulle givetvis kunna bryta ut enskildheter i deras agerande för att belysa dessa påståenden men hamnar då i en debatt om sakfrågor som egentligen är ointressanta. Är det t.ex. förenligt med en socialdemokrats ideologi att skaffa sig – två herrgårdar?

  Att jag hävdar att Sahlin vore en katastrof för (s) på längre sikt, inte heller det behöver jag motivera. Lyckligen så är det oxo en uppfattning som delas av många socialdemokrater men visst oroar jag mig för att kongressen ska göra ett misstag.

  Min uppfattning är att Persson fört (s) till en historisk valförlust och att botemedlet mot den måste bli en ideologiskt välförankrad sosse. Sahlin är inte den sossen..

 4. Jag håller helt med. Mona är en högersosse precis som Persson. Man behöver inte hålla på och dissekera hennes politiska historia för att förstå det. Hennes framtoning är dessutom alldeles för populistisk. Jag läste diskussionen på Expressens hemsida och det verkar vara en spridd uppfattning. Bland sossar so är det nog bara högersossar som Morian som kan tänka sig Mona.

 5. Sahlin..näe, känns lite som att äta julbordsrester idag.
  Min kandidat vore (om han tackar ja) en Lottovinst för SAP och svenska folket.
  ERLAND OLAUSSON !! – Suverän retoriker, alltid synnerligen påläst, charmig (snygg tycker tanterna) och framför allt besitter han en naturlig auktoritet och inger en känsla av förtroende, trygghet och solidaritet i sitt sätt att vara. HAN är mitt enda val..

 6. Fiasko är bara förnamnet.
  Alla kan göra misstag, men Toblerone affären är ingen isolerad händelse i Sahlins liv, hon har gång på gång visat att hon vare sig kan sköta sin ekonomi, personliga åtaganden, kontraktuella åtaganden eller skilja på personliga och tjänste utgifter.
  Även efter Toblerone-affären så lät hon ju bli att betala hyror för ett kontor hon hyrt.

  Hur trovärdig är en person som potentiell statsminister och ledare för ett land, om hon knappt är förmögen att leda sitt eget liv och ekonomi?

 7. Jag tror, att det är vanskligt att i förväg uttala sig om Mona Sahlins förmåga som partiledare. Det är både vanskligt och fåfängt, Jinge.
  Måhända har tidigare uppdrag inte varit tillräckligt stimulerande för hennes rika begåvning. Kanske det är först som partiledare hon blommar ut och bereds tillfälle att spela på sitt breda register. Kanske vinns valet 2008 under hennes kreativa och förfarna ledning.
  Måhända låter sig hennes karriär krönas av en statsmannagärning som ett häpet Nordeuropa inte upplevt sedan Fredrik den Stores dagar.

 8. En ny bottennotering i det Socialdemokratiska partiet och ytterligare ett bevis på att man tappat riktningen och kontakten med arbetarna totalt.

  Mona Sahlin måste väl ändå sägas tillhöra den mest aggressiva nyliberala falangen tillsammans med Persson & Co att de flesta nog vänder sig med avsmak och att ens komma på tanken att föreslå EU´s propagandaminister Wallström som partiledare är om möjligt ännu värre.

  Antingen får man ta ut en ny kurs som mer ”harmonierar” med väljarna´s önskemål för en gångs skull eller varför inte ”fusionera” med de andra partierna i mitten-höger? Det vore det ärligaste alternativet, de dessilusionerade väljare man tappade efter systemskiftet kommer inte tillbaka ändå.

 9. Jag tror inte heller på Mona Sahlin som partiledare för s, dessutom är jag osäker på om hennes ledarstil kommer att få väljarna att fly till vänster eller till höger. Jag vill ha en sosseledare som får väljarna att inse att det bara finns ett vänsteralternativ och att det alternativet inte är socialdemokratin.

 10. Har Du sett den här artikeln av Jan Guillou Jinge?

  ”Fråga: Är det rätt att bomba i Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

  Svar: Ja, det tycker jag. Det är fruktansvärt att säga så, man jag har inte hört någon annan som kan tänka ut ett annat sätt att få stopp på det som har hänt. Hur får man talibanerna att gå med på bombstopp? I alla krig dör civila, det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt.”

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,105579,00.html

  Vänligen KAS

 11. Jag som högerväljare skulle hellre se en nolla såsom Nuder eller Östros som partiledare för att vara säker på valseger 2010. Sahlin må vara slarvig (vem f*n är inte det) men otroligt skarp och synnerligen duktig på att ta debatt med borgare. Dessutom tror jag inte Ingvar Carlsson hade noll koll på vem som han ville ha som sin efterträdare 1996. Han visste vem som var bäst.

  Men som Olaus säger, det är svårt att veta vem som kan segla upp och bli Den Nya Stora Ledaren. Vi får väl se…

 12. ”Otroligt skarp” säger Erik F. Ehh, var sitter det skarpa? Hon är ju på gränsen till illitterat och har dessutom ett uselt språk. Och hennes engelska är bedrövlig. Kan ni tänka er Sahlin i internationella sammanhang? Jag rodnar av tanken. Det skulle bli ett hästjobb för hennes medarbetare om hon blev vald.

  Men för ett fortsatt borgerligt regeringsinnehav så är naturligtvis Sahlin ett utmärkt val ;-)

 13. Jag undrar om det också fanns högervänsterpartister som under de tolv år sossarna var vid makten stödde högersossen Persson som fegt genomförde EU:s agenda om avregleringar och privata fragmentiseringar av SJ, Posten, Tele, Riksbanken, Vattenfall liksom godkände utsorterande privata friskolor och 60-70%-igt skattefuskande privata husläkare?!
  Och en fegt svassande Persson för den lag- och folkrättsvidrige Bush och hans knähund Blair!
  Och en ohörande Persson som bittert buttert anklagade oss gräsrötter för okunniga efter förlusten i EMU-omröstningen.
  Tänker man efter så kan man sätta in vilken jävla träbock som helst till partiledare för sossarna. Någon sämre än Persson blir det svårt att hitta!
  Men själv vill jag gärna se vänstersossen och eu-parlamentariken Anna Heed som partiledare.
  Oerfaren som hon är kommer hon säkert att lyssna neråt och bygga upp en partiledning där flera får komma till tals!

 14. Toblerone-affären ska inte förringas. Som Wille antyder visar detta ett karaktärsdrag som varit genomgående i allt hennes görande och låtande de senaste 40 åren. Här gäller det gamla ordpråket att: ”Hur lite man än skitit i byxorna -så är det ändå för mycket”.
  Hon skiter ju alltid i byxorna vad hon än tar sig för. Att hon tycker ”det rätt att bomba i Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga” visar att skitarna är bortom all kontroll och är outtömliga.
  Om Laakso vill ha mera substans i kritiken får han hålla för näsan.. ;o)

 15. Ju mer borgarna hävdar att Sahlin är rätt därför att det ger dom vinsten i nästa val….ju mer ….ö v e r t y g a d blir jag om att hon är det största hotet för dom.

 16. Toblerone-affären ska inte förringas.

  Nej inte som den ideologiskt betingade tv licensd affären, avlyssningsaffären,åka taxi till östermalms affären och stå i skuld till Rysslands affären.

 17. Hur trovärdig är en person som potentiell statsminister och ledare för ett land, om hon knappt är förmögen att leda sitt eget liv och ekonomi?

  Lika trovärdig som Anders Borg i det hänseendet.

 18. Vet inte vem som vore den största olyckan, Sahlin eller Nuder, men olyckor är de båda två!

  Skumt dessutom att alla andra kvinnliga tänkbara kandidater tackar nej en efter en. Vilka påtryckningar och från vilka, har de varit utsatta för, och varför?

 19. Kerstin: Skumt dessutom att alla andra kvinnliga tänkbara kandidater tackar nej en efter en. Vilka påtryckningar och från vilka, har de varit utsatta för, och varför?

  Mja, nu är du väl lite väl konspiratorisk? Eller är det könsmaktsordningen som slår igenom menar du?

 20. Flera tar upp Tobleronehistorien, vilket jag tycker är sjukt. Hade ni haft mer förtroende för Sahlin om hon helt lämnat bort allt ekonomiarbete till en assistent. Det är inte ovanligt att folk i hennes inkomstklass gör så.

  Nä, hacka gärna på Sahlin. Men gör det för hennes politiska uttalanden och inte för hennes personliga tillkortakommanden.

  Den här debatten är lika fånig som de brittiska mediernas fixering vid politikers sexliv. Jösses.

  mvh /Jan Garefelt

  PS: Jag gillar inte heller Mona Sahlin, men det har sin grund i hennes politik. Hon är sosse, det är inte jag.

 21. Jag delar helt Jan Garefelts tankar om den nymornade mosamonakampanjen som har sitt högsäte på bloggarnas anonyma inlägg. Slasktratten.
  Däremot tycker jag det finns anledning för alla sanna socialdemokrater att besinna vad Christer Isaksson sagt i Expressen http://expressen.se/index.jsp?a=819132.
  Den kvinnan har mod, politisk uthållighet och kan debattmässigt matcha de flesta. Jag gillar Mona Sahlin och tycker att hon skulle bli en bra partiledare. Och jag är socialdemokrat själv.
  Mvh
  Bo Widegren

 22. Bloggarnas anonyma inlägg ??

  Du menar kommentarerna ??

  F.ö. rör det sig inte om ”toblerone” !!

  Mona Sahlin hade hyrt bil och tagit ut kontanter på det kort som skattebetalarna höll henne med. När hon ertappades så dröjde hon i månader innan hon betalade tillbaka pengarna.

  Läs Expressenartikeln en gång till!

  Expressen Britta Svensson: ”Var det verkligen en Toblerone det handlade om?

  Det var intressant att upptäcka att första artikeln om den nyutnämnda arbetsmarknadsministern Mona Sahlin avslöjade, i förbigående, att hon haft svart dagmamma. Det var inte något som fällde en minister på den tiden (1990). Inte heller att hon struntade i att betala tv-licensen (1993).

  Nej, Mona Sahlin var 1995 den enda och ohotade kandidaten till att ta över efter Ingvar Carlsson.
  Då avslöjade Expressen att Sahlin, som då var vice statsminister, tagit ut tusentals kronor i kontanter på sitt betalkort som hon hade i tjänsten för att betala arbetsresor och andra omkostnader. Hon hade också köpt kläder och hyrt bil privat och använt kortet på semestern för tiotusentals kronor. När hon krävdes på pengarna struntade hon i att betala, ofta i månader. Inte förrän Expressen skrev om dessa otillåtna ”lån” av skattebetalarnas pengar slutade Mona Sahlin att missbruka sitt kort.

  Det kom också fram att familjen Sahlins ständiga P-böter ofta gick till kronofogden. Och att de aldrig betalade dagisavgifterna i tid. Hur hemskt allt detta var kan ni ju själva bedöma, med dagens glasögon. Men det handlade i alla fall inte om en Toblerone. Det var faktiskt två.

  Sahlin utnyttjade på ett mästerligt sätt ett av de kvitton som grävts fram när hon, iklädd vit blus, ”talade ut” under en direktsänd presskonferens som drog en miljon tv-tittare mitt på dagen. – Jag köpte två Toblerone, blöjor och cigaretter, sa Mona Sahlin med en obetalbar min av sårad oskuld, och menade att det förstod väl alla att det var privata utgifter som hon tänkte betala någon gång när hon fick tid.

  Hon lyckades med att sudda ut den arroganta bild som framtonat tidigare, när hon förklarat sitt kortmissbruk med att ”jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra”.

  Ja, det gick så bra att när hon tog ”time-out” trodde de flesta att Sahlin-affären skulle blåsa över. Då avslöjade Expressen var denna ”time-out” ägt rum. Mona Sahlin hade tagit hjälp av kungens svåger Tord Magnuson och flugit med familjen till Mauritius, som på den tiden kallades ”ett av världens dyraste turistmål”. Kostnaden för att ha med en assistent och två livvakter på flyget och det femstjärniga lyxhotellet stod skattebetalarna för.

  http://www.expressen.se/index.jsp?a=818941

 23. Socialdemokraterna är just det och inget annat, vil man ha en politik längre vänsterut får man rösta på ett annat parti, politiken som fördes från 1994 var rätt och nödvändiG och Mona stod upp för detta. Att ha mindre förtroende i fackliga kretsar visar att man är på rätt väg, facket är bara en intressesfär blan andra och en partiledrae i (s) ska kunna styra hela landet, Jinge bevisar att Mona är rätt med sina bisarra utfall.Ta hand om kommunisteba i (v) istället, där liger den verkliga faran i att inte kunna få en vänstermajoritet nästa val.