Mona Sahlin glad idag


Antagligen är detta Göran Perssons sista dag som riksdagsman eftersom han lämnar riksdagen när månaden är slut. Det är givetvis –EN– av orsakerna till sossarnas vändning i opinionen.

DN: ”Mona Sahlin har fått en drömstart som partiledare och får nu toppsiffror i väljarstöd. Socialdemokraterna vinner väljare från både höger och vänster och har inte varit så starka på över tolv år.”

Moderaternas Per Schlingmann säger enligt samma tidning att partiet lider av sina tuffa åtgärder. Det är intressant uttalande särskilt i beaktande av att nätsiten E24 berättat att de rikaste tio procenten av innevånarna i landet får hälften (50 procent) av vårbudgetens skattesänkningar. Med andra ord en traditionell högerpolitik som enligt Schlingmann är moderaternas ”tuffa åtgärder”. Peter Eriksson (mp) säger till E24: ”- Moderaterna sade att de skulle vara ett arbetarparti och göra skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt genomför de större skattesänkningar för höginkomsttagare än vad en borgerlig regering någonsin vågat göra tidigare, tillägger han.”

Tyvärr är det signifikant att det inte är vänsterns röster som hörs utan miljöpartiets, något som kan slå tillbaka kraftigt mot partiet i nästa val.

E24 berättar vidare att de tio procent som har lägst inkomster får 2,5 procent av de skattelättnader som högerregeringen infört, en viss skillnad mot de rikastes 50 procent. Så långt har högerns ”Tuffa åtgärder” fört folket i riktning mot socialdemokratin. Samtliga högerpartier går bakåt, liksom vänsterpartiet. Och förutom risken för att vänsterpartiet kan hamna utanför riksdagen så är det också en påtaglig risk för folkpartiet och kristdemokraterna. Även centerpartiet backar betänkligt efter deras vurmande för de väljare som hålls kring vattenhålen vid Stureplan nattetid.

Det ser med andra ord ut som om landet befinner sig på en väg mot ett tvåpartisystem liknande det som redan finns i vissa länder. Framförallt löper de borgerliga partierna risk att dö sotdöden eftersom de numera tävlar i att vara så lika som möjligt. Den dagen då väljaren har att bestämma sig för ett litet parti som riskerar att åka ur riksdagen, eller ett stort som


Gå till Dagens Nyheters hemsida för att se tabellerna

garanterat blir kvar, ja då ligger samtliga partier risigt till om man bortser från moderater och sossar.

Om Sverigedemokraterna klarar spärren eller inte är väl tveksamt. De utpekas som dumhuvuden och lantisar i en artikel i Svenska Dagbladet: ”Men sverigedemokraternas väljare skiljer sig till viss del från andra väljare. Gruppen är påtagligt mer mansdominerad, utbildningsnivån är lägre än bland övriga partiers väljare och färre väljare bor i större städer.” Det är Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som skev det i SvD igår. Det är knappast något nytt, men det irriterar säkert rasisterna i SD.

Under alla omständigheter så tror jag att Mona Sahlin har all anledning att se framtiden an med tillförsikt. Nästa statsminister kommer hon nämligen att bli, annars kommer jag att äta upp min gamla keps.

Källor: DN E24 DN2 SvD DN3

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Val 2010, Opinionsundersökningar, Mona Sahlin, Per Schlingmann, Politik[/tags]


8 svar till “Mona Sahlin glad idag”

  1. Jag har tidvis följt denna ”nysvenska rörelse” enda sedan början av 80-talet, via närradion (speciellt när jag låg i lumpen och tjänstgjorde i vakten – på nätterna) och många stollar har passerat revy för att i dag inte skilja sig SÅ mycket från andra partier! Sedan att klanka ner på utbildningsnivån kan visa sig vara kontraproduktivt – detta då de kan hävda att de är ett parti för folket av folket – och inte ett parti bestående av politiska broilers – bättre då att bemöta dem i sakfrågorna – precis som vilket pari som helst.

    Lita på att svenska folket är kloka nog att bilda sin egen uppfattning om partiet utifrån sakdiskussionerna. Dock kan man bidra lite genom att lära människor att ställa de rätta frågorna.

  2. Sossarna vinner inte valet, Sahln har inget att komma med vad gäller politikens innehåll och något egentligt svar eller lösning på Sveriges problem.
    Visst är det skönt för innerstads liberaler i ljusrosa eller ljusblått att få svart på vitt att SD väljaren är en man och något lägre utbldad väljaren i genomsnitt.
    Jaha! så var det med det jämlikhetsidealet inom vänstern, människor dvs. arbetare är mindre värda och ska vara tysta, tack Jinge för den analysen. Jag tror att borgarvänstern och liberalernas upprördhet och i det närmaste desperation i sina ofta osakliga och rätt klumpiga och ibland på gränsen till barnsliga påhopp på meningsmotståndare är kontraproduktivt. SD trampar nog på över fyra procent i nåästa val, det är mitt tips.

  3. ”Om Sverigedemokraterna klarar spärren eller inte är väl tveksamt. De utpekas som dumhuvuden och lantisar i en artikel i Svenska Dagbladet.”

    Glöm inte invektiven ”obildade” och ”egoister” som man också kunde läsa mellan raderna i artikeln.

    Artikelförfattarens inställning till SD framstår som uppenbar och det må kännas skönt att få ur sig allt sitt fördomsfulla hat. Men har det någonsin varit en framgångsrik politisk strategi att förolämpa sin motståndares väljare? Var det bristande smutskastningskampanjer som låg bakom SDs tredubblade väljarstöd det senaste valet?

    Och är det i Sverige särskilt lyckat att använda begrepp som ”obildad” och ”oinsatt” som invektiv i en samhällsdebatt? Är det något som appelerar till socialdemokraternas kärnväljare?

  4. När jag växte upp kallades arbetarstadsdelen av de välsituerade för ”slummen”. Inställningen till en arbetare skiftade från att se ned på honom som ”obildad” till att inte ens se henne.Dagens borgerlighet skiljer sig inte från sina företrädare även om den inte visar sitt klasshat lika öppet.
    Peka aldrig ut folk som dumhuvuden på grund av deras ekonomiska situation, antal år i skolan eller bostadsort. Minns att de mest nazianstuckna i Sverige under andra världskriget fanns i de finaste salongerna och hur de bildade studenterna i Uppsala bekämpade judiska flyktingar.
    Sd:s ledning består idag av finansmäklare, ingenjörer,lärare, civilekonomer … men de söker sig bland annat till skikt av befokningen som drabbas hårt av marknadskrafterna för att måla upp invandrare som syndabockar eller ”politiker” och ”intellektuella”.
    Bekämpa sd och dess ledning som en populistisk strömning men håna inte deras tillfälliga väljare.

  5. Bäste Allan och nature. Ni verkar helt missförstå artikelns budskap. Kanske för att ni känner er träffade? Era svar är så osakliga.

    Att undersökningen visar att SD-anhängare är outbildade, oinsatta och ointresserade människor som sällan eller aldrig varit utanför sin småbygd har för det första inget med fördomar att göra. Det är ett resultat från en undersökning, ingen påhittad åsikt. För det andra så handlar det inte om att svartmåla, det handlar om att förstå hur den här typen av åsikter uppstår och vilka som lockas av dem.

    T ex kan man tänka sig att vetskapen om att SD-väljare inte vet lika mycket om samhället och politik och heller inte bryr sig om politik, är en indikation på att de som inte känner till de svåra frågeställningarna i ett komplext system, lättare tar till sig enkla (dock orealistiska) lösningar. Det kan också indikera att åsiktsmotståndare inte kan använda vanliga argument eftersom mottagarna varken förmår eller önskar ta till sig det.

    Alltså, undersökningen handlar inte om att svartmåla SD utan om att förstå och bemöta. Ni vet, det där som demokrati handlar om.

  6. Jag håller med dej i din text, inte desto mindre så tror jag läsarna förstår detta och vi drar det hela, att säga, det hela ytterligare ett steg, och kalls associationstolkning. Jag förstår alltså vad texten handlar om lika bra som du gör, men jag tolkar in och lägger ut mina egna tankar om den i min text. En vanlig och effektiv sätt att manipulera en text på. Det gör inte så mycket om syftet bara är rätt; och vad som är rätt är en politisk fråga. Politiska texter och dess syntax är en speciell from av prosa. Det handlar om att påverka andra människors tankar, eller brist på tankar. kan

  7. Jag tycker det är synd Jinge, att äta upp hatten och jag tror att du slipper-faktiskt!
    Ang ansvaret för kommentarer vet jag att detta ämne intresserar dig. Jag syftar på att det har skapats en lag, som är direkt vansinnig, tycker jag. Det ska givetvis vara så att den som skriver kommentaren helt ska stå för sin skrivning. Måste inte lagen ändras-vad tror du?
    Någon måste ryta till-du kan!