Moderaterna riskerar bli hatade

Det verkar idag som om moderaterna har insett att det kommer att dröja många långa år innan de återigen kan få en chans att hamna i regeringsställning. På något annat sätt kan jag inte tolka moderaternas ansträngningar inför framtiden.

AB: ”Medlen är typiska för Reinfeldts och Borgs ”nya moderater”. Jobbskatteavdraget ska förstärkas. Det ska bli ”mer lönsamt att arbeta” för låg- och medelinkomsttagare. Arbetsgivaravgifterna och bolagsskatten kan sänkas. Förändringarna (läs försämringarna) i socialförsäkringarna ska utvärderas. Arbetsgruppen ska ”överväga vilka ytterligare steg som kan vara påkallade för att förstärka arbetslinjen i socialförsäkringarna”.

Bäva månde de arbetslösa och sjuka. Adjö rättvisa och solidaritet. Moderaterna fortsätter att skapa klyftor mellan de som jobbar och de som av olika anledningar inte kan göra det. Verklighetsbilden ”de som gör rätt för sig” mot ”de som är lata” hamras in.”

Regeringen tycks ha insett att loppet är kört redan och att de aldrig kan hämta in de nära 20 procent i väljarstöd som de skulle behöva för att behålla regeringsmakten. Därför tar man till ännu mer hänsynslösa angrepp mot arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna och sjukpensionerade.

Att man förstärker kontrollapparaten för att förhindra fusk inom välfärdssystemet är rimligt, lika rimligt som det vore att förstärka kontroll-
apparaten även när det gäller skattefusk, svart arbetskraft, licensskolk och annat som moderaterna själva i hög utsträckning tycks ägna sig åt. Men på det området händer ingenting.

Under valrörelsen 2006 svarade Reinfeldt på frågorna om sjukpensionerna i framtiden. Han ville stimulera de drabbade att åter söka sig till arbetsmarknaden, låt vara på deltid som han sade. De människor som var så sjuka att de absolut inte kunde skulle inte drabbas av nedskärningar hävdade han. Vi kan idag konstatera att Reinfeldts syn på sanning som begrepp betraktat skiljer sig en hel del från den allmänna tolkningen av ordet.

När Aftonbladet påminner honom om opinionssiffrorna så svarar han: ” ”The only way is up, liksom”, säger han. Regeringens problem är väl snarare att den enda vägen verkar vara neråt.”

Det blir många olika effekter av höger-
regeringens handel och vandel, en självklar är förstås ett stigande politikerförakt.
Det är problematiskt eftersom det inte bara påverkar människors vilja att själva aktivera sig politiskt, det påverkar också förtroendet för hela statsmakten. En annan effekt är att många riskerar att känna hatkänslor inför landets politiska ledning.

En regering måste ha några förmildrande drag, men opinionssiffrorna tyder på att det nu är bara de närmast sörjande som stöder vår regering. Det är i sig utomordentligt illavarslande, för hur ska de kunna styra landet när befolkningen känner ett allt större förakt för dem vad de än gör?

Det är en oönskad effekt som vår regering uppnår med det, dessutom tror jag att den är smittsam. Den smittar inte bara kommande regering, den riskerar att smitta hela riksdagen och lämnar utrymme för odemokratiska enfrågepartier som t.ex. Sverigedemokraterna.

Aftonbladet SvD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Inkompetens, Moderaterna, Politik, Reinfeldt, Skandaler, Skattefusk, Svart arbetskraft[/tags]

  22 comments for “Moderaterna riskerar bli hatade

 1. 1 december, 2007 at 11:59

  Det är svårt att få fram vissa typer av offentlig statistik så de här uppgifterna får man ta med en nypa salt. Frågan jag ställde mig var:

  ”Hur många förtidspensionärer går tillbaka till arbetslivet?”

  Svaret är: ca 1%

  Det kan ju vara bra att känna till i debatten? Om vi ökar det tilll det dubbla blir det alltså 2% men det förpestar livet för de 98% som för alltid är borta ur arbetslivet. Pga att de faktiskt är sjuka.

 2. Magnus A
  1 december, 2007 at 12:15

  En viktig grej du är inne på är att det blir svårare att rekrytera ungdomar till politiken. När de tycker att politiker bara är ljugande skurkar så avstår de. Inte bra ur demokratisynpunkt!

 3. 1 december, 2007 at 12:26

  Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen så beror det till största delen på missnöje bland de borgerliga väljarna. Har mött många som är upprörda av Alliansregeringens tillkortakommanden.

 4. Nadia
  1 december, 2007 at 12:29

  På Kunskapskanalen i går kväll var det ett programa om stress i vårt morderna samhälle. I går var första delen av tre. I den intervjuades (kommer inte ihåg namnet) en av de lobbister i USA som tydligen är väldigt framgångrik med att påverka. Han ansåg att skatter ska undvikas. Om staten tar skatter så är det en stöld. Man tjäl från de som ”have earned it to give to those who have not”.

  I bland får jag en skrämmande insikt när jag ser hur vår regerin agerar och vad den säger att denna uppfattning är någon som existerar där också i viss del.

  Själv önskar jag att han kunde frågat samme lobbist varför han inte ser det som stöld när rika länders armer och politik tjäl andra länder naturtillgångar eller betalar näst intill ingenting eller för ett krig för att få sin vilja igenom.

  Skrämmande vilka människor vi har i ställningar som påverkar världspolitiken och därmed vårt daliga liv också.

 5. Neoliberal Agenda
  1 december, 2007 at 13:29

  Angående kritiken av Reinfeldts politik (för de arbetslösa och sjuka) så tycker jag Gudmundson i SvD sammanfattade det ganska bra:

  ”Näringsdepartementets beräkningar visar att antalet öppet arbetslösa har minskat med 32000 personer. Antalet som går på sjukpenning har minskat med 29000. Antalet förtidspensionärer har minskat med drygt 33000. Och så vidare. De arbetslösa och sjuka som Mona Sahlin påstår har förlorat på Fredrik Reinfeldts politik visar sig efter ett år med borgerlig regering ha blivit förbluffande arbetsförmögna och friska.

  165000 personer har lyfts på ett år. Det motsvarar en mindre kommun i månaden. Eller ett Uppsala, ungefär.

  Inte ens Jesus fick så många att ta sina sängar och gå. Men han jobbade ju inte så mycket med incitamentsstrukturer, ska man säga till hans fördel.”
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_636533.svd

 6. Styvbard Hårdnacke
  1 december, 2007 at 13:35

  Det vore ju önskvärt om man kunde lagstifta om att partier som Moderaterna mm(högerpartier).inte kan komma in i riksdagen!

 7. 1 december, 2007 at 13:37

  Jag delar inte Jinges uppfattning här.

  Vad menar du konkret med det här?

  ”Därför tar man till ännu mer hänsynslösa angrepp mot arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna och sjukpensionerade” (Jinge)

  Vad är det som blivit hemskare tycker du. Detr fler än någonsin som är i arbete nu. Jag är ganska övertygad om att de allra flesta tycker att det är bra.

  Pensionerna kommer att öka under nästa år menar statsministern för lite sen och det ganska rejält, flera tusen kronor under de närmaste två åren. Det måste väl vara bättre än att höja bidrag?

 8. pia
  1 december, 2007 at 15:19

  Magnus A, månne det inte är en del av idén? I Finland har vi en situation som är ganska lik den i Sverige, med en högerregering som också får alla ”reformer” att låta som något ekonomiskt oundvikligt, att höja löner för kvinnor i offentlig sektor däremot är att ”inte ta ansvar”. Men missnöjet spelar ju alltid högern i händerna, så ju flera ungdomar som tröttnar på att delta i politiken, desto bättre för dem…

 9. Patrik
  1 december, 2007 at 15:57

  Så sant! I alla fall jag hatar våran regering hjärtligt, där de tycks se oss alla utsatta som snyltare. Fast det är ju klart ”Man ser andra såsom man själv är!”.

  Dessa moderater (med skuggpartierna c, fp och kd i släptåg) sänker svenska folkets förtroende för politiker till en ny nivå. Då hjälper det inte att Anders Borg visar på vilket ”lysande” exempel usa är. Ett exempel vi istället borde röra oss ifrån. Men som på den tiden då vänstern i Sverige såg upp till Sovjet, så kan inte de sk. ”liberalerna” och ”ny-liberalerna” sluta se upp till den ihåligt sönderkommersialiserade usa.

  Är det frihet? Detta ord som hårt missbrukas av dessa grupper! Att endast se till ett alternativ som visat sig fungera dåligt!

 10. Christer W
  1 december, 2007 at 17:11

  Det som dessa opionsiffor inte visar är hur respektive borgerligt parti ser på sina regeringskollegor. Skulle frågan om hur de ser på de enskilda partiernas förmåga att sköta sitt regeringsarbete ställas, så skulle förmodligen resultatet bli än mer skrämmande.
  Jag skulle inte bli förvånad om förtroendet för regeringen hamnade då neråt 20%.

 11. Karin
  1 december, 2007 at 17:17

  En kvinnlig läkare undrar i insändaren ”Alliansens tomma ord om utanförskap”:

  ”Tala då om för mig hur den som är sjuk och inte kan arbeta blir friskare genom sänkt sjukpenning? Vore det inte bättre att satsa på att människor får rätt vård och behandling? [ja, just exakt!!!]. Den psykiska ohälsan i samhället ökar sedan många år, det är väl känt, och står för en stor del av sjukskrivningarna. Se då till att leg psykoterapeuter får arbeta med dem som har ’ont i själen’ på samma villkor och taxa som sjukgymnaster får göra med dem som har ont i ryggen. Stick inte huvudet i sanden! Tomma ord hjälper inte, agera!”
  http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Oss-Dalfolk/Alliansens-tomma-ord-om-utanforskap/

 12. 1 december, 2007 at 18:43

  Mary! Vad är det som blivit hemskare tycker du. Detr fler än någonsin som är i arbete nu. Jag är ganska övertygad om att de allra flesta tycker att det är bra.

  Det hade varit lika många i sysselsättning med den gamla regeringen. Jag vet att ni moderater vill ta åt er äran av högkonjunkturen men jag är ledsen – den har inte (m) skapat.

  F.ö. har vi en av EU:s högsta pensionsåldrar, vi har oxo högsta sysselsättningsgraden, och det har vi haft sedan 60-talet.

  Men du kan ju försöka hävda att det är tack vare moderaterna, men jag tvivlar på att du tror på det själv.

  Sjukpensionerna sedan. Jag håller på att dö på grund av min hjärtsjukdom och är förtidspensionerad sedan tre år tillbaka, drygt. Jag har FÖRLORAT rejält på högerregeringen trots Reinfeldts löften i valrörelsen.

  Inbilla dig ALDRIG att jag är tacksam en endaste sekund för det!!

 13. Ratlier
  1 december, 2007 at 18:55

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 14. ingrid
  1 december, 2007 at 19:37

  Neoliberal Agenda den artikeln du hänvisar till är fullständigt ofullständig,brutalt ryckt ur sin kontext och ger en direkt missvisande bild av verklgheten. Artikeln glömde att belysa hur det i många fall gått till när de sjuka blev sk.friskförklarade och var många igentligen hamnat.

  Siffrorna behandlade inte heller den problematik som är mest alarmerande, nämligen antal personer i förtidspension. Återgång till arbete i denna grupp är mycket liten, 2%.

  Artikeln glömde att ta upp hur många fler psykiskt sjuka som blivit hemlösa och uteliggare. Den belyste inte heller hur många som hamnat på socialen, eller hur många som fallit ur trygghetssystemet helt när de trillat mellan stolarna. Dvs. friskförklarade av försäkringskassan, för sjuka för att arbetsförmedlingen ska kunna ta hand om dem.
  Nekade socialbidrag för att de inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande.Detta mönster ses återupprepas gång på gång, helt uppbenbart satt i system.
  Allt detta sker i vårt demokratiska Sverige, allt medans högerns prbyrå arbetar på att ytterligare effektivisera klappjakten på “fuskarna”, “simulanterna”, “de inbillningssjuka”.

  Det stod heller ingenting om hur många utförsäkrade som hamnat i en situation där de försörjs av maka/ make eller föräldrar. Alltså en hel del pusselbitar och dold statistik bakom siffrorna som presenterades för att ge en mer korrekt bild av situationen i sin helhet. Jag finner det svårt att applådera denna verklighet.Jag finner det perverst.

  En ny lag diskuteras nu pgr av antalet ökade hemlösa som irrar omkring på gatorna, lagen om tvångsomhändertagande av psykiskt sjuka.
  Nytt från och med 2008 blir också att handläggarna, icke medicinskt skolade, får befogenheter att fatta beslut, de behöver inte änns konsultera läkaren på kassan.
  Hur rimmar detta med de demokratiska rättigheterna?

  Varför glömdes dessa bitar totalt bort att presenteras?
  Hur mycket cred ska regeringen ha för att de försöker mörka sanningen?

 15. blingbling
  2 december, 2007 at 00:58

  Jag ställer mig frågande till om politikerföraktet kan öka ytterligare utan att det går till rena handgripligheter ? Tveksamt. De flesta har vid det här laget kommit till insikt om bristen på politiska alternativ.

  Svenskarna är i regel väluppfostrade och tålmodiga med en kilometerlång stubin, detta har gjort att politikerna gång efter annan missbedömt effekterna av sina förändringar.

  Förklaringen till att alliansen kunde vinna valet var att ordförande P hade lyckats frammana ett monumentalt missnöje med den förda politiken, framför allt när den hårdhänta saneringspolitiken började slå på allvar mot vanligt folk och kontrasten mellan deras och politikernas verklighet blev mer uppenbar.

  Att sverigedemokraterna lär komma in i riksdagen 2010 är nog inte så mycket att grubbla över, frågan är nog mer hurvida dessa kommer att få 5,10 eller 15% ?

  Min gissning är därför att siffran kommer att vara avhängig hurpass hårt alliansen väljer att driva sin smash-and-grab politik under de kommande åren. Med det 2/3-samhälle som nu permanentas bör vi kunna räkna med mer påtagliga missnöjesyttringar i relativ närtid.

 16. Marcus R
  2 december, 2007 at 01:22

  #6 Styvbard Hårdnacke – Jo det hade ju varit jäkligt demokratiskt. Där finns gott om diktaturländer som du säkert kan flytta till.

  #7 Mary – Att ge sig på arbetslösa socialbidragstagare är en sak, sjukskrivna en annan. Det går inte riktigt att ge sig på bidragsfuskande sjukskrivna med en slägga för den kommer bara att träffa en massa folk som faktiskt är sjuka. Även om jag tycker att utbrändhet är en svensk låtsassjukdom så finns där människor som verkligen inte kan arbeta pga. sin sjukdom.

  #15 Ingrid – Tyvärr har sjukvården och speciellt psykvården lidit väldigt mycket under Socialdemokraternas styre, något som säkert kommer till att ta ett decenium (oavsett regering) att reparera. Dock så är ingen, inte ens med nuvarande regering, tvingad att vara hemlös. De människor som är så pass sjuka eller nerknarkade att de ändå är hemlösa skulle troligtvis må bra av att bli tvångsomhändertagna så att de får hjälp, för de skulle aldrig söka sådan hjälp själva.
  Som det är nu är det ju en catch 21 – är du psykiskt sjuk får du inte drogavvänjning och är du knarkare får du inte psykvård förräns du är drogfri.

  Jag såg förresten Michael Moores Sicko idag. Även om jag brukar tycka att han vinklar sina filmer enormt så finns där ofta en del poänger. Det var intressant att se att England och Frankrike har bättre sjukvårdssystem än vad vi har – Norge var tydligen tänkt att vara med som exempel också men han tog bort det från filmen för att det var så otroligt att folk hade aldrig trott på filmen om han hade haft det med.
  Om regeringen inför att man ska kunna få bättre vård om man kan betala för sig är bara fel – bättre att de satsar på att förbättra sjukvården istället för den har bara blivit sämre och sämre.

 17. 2 december, 2007 at 12:26

  men herregudrun när folket tar tillbaka makten får ju folket också ge tillbaks glädjen och solidariteten till varandra

  höj skratten och var glad att dela med dej: så ska det låta

 18. ingrid
  2 december, 2007 at 22:41

  Marcus R

  Många av de personer som utförsäkras i dag av försäkringskassan är de som lider av utbrändhet socialfobi, värk i kroppen, arbetsskador etc.
  Dessa personer är varken knarkare, alkoholister, psykotiska eller våldsverkare.
  De utförsäkras för att målet på halverade sjuktal till år 2008 ska klaras av.

  De utförsäkras till en marknad som anser det absurdt att behöva anpassa sig lite mer efter individen och definitivt olönsamt att anställa dem. Har de dessutom haft tidsbegränsadsjukersättning i flera år är de definitivt borträknade. Oanställningsbara. De hamnar dessutom i kläm mellan det gamla förhållningssättet och den nya sjukvårdsreformen, med förödande konsekvenser.

  Vi kommer att märka av en ny grupp av hemlösa.

  Makthavarna gör allt för att skyla över vad som igentligen händer. Ingen vill ta i frågan. Från vänster till höger. Socialdemokraterna sitter med bakbundna händer och vet att de gör bäst i att hålla tyst.
  För att klara av att nå målet 2008 har ytterst odemokratiska metoder systematiskt tillämpats.

  Reinfeldt har inte sagt ngt. om nolltolerans i frågan om att inte falla mellan stolarna.
  Så efter 2008 lär gruppen av hemlösa ha ökat än mer.

  Jag vet inte hur du definierar ordet hemlös, jag menar de som har fått lämna hus och hem.
  De instanser som sedan ska finnas, så som natthärbärgen, tillfälliga lösningar och speciella boende är alarmerande få i förhållande till det antal uteliggare som finns. Även här blundar makthavarna.

 19. ingrid
  2 december, 2007 at 22:53

  Marcus R
  Förtydligande, Jag vet inte hur du definierar ordet hemlös, jag menar de som har fått lämna hus och hem som direkt följd av att de blivit friskförklarade av försäkringskassan, men blivit bedömda som för sjuka för att stå till arb. markn. förfogande och därmed heller inte berättigade till socialbidrag. På något sätt måste de individer som manövrerats ur trygghetssystemet finansiera sitt leverne. De har blivit tvingade att sälja hus och hem för att klara sig.

 20. mL
  3 december, 2007 at 02:54

  Det mest spännande här är att vi ska ledas in i en tro att tre siffervärden som man rycker fram ur rockärmen ska vara relaterade till varandra på något vis. ”öppet arbetslösa har minskat med 32000”, ”Antalet som går på sjukpenning har minskat med 29000”, ”Antalet förtidspensionärer har minskat med drygt 33000”. Sen ska vi ytterligare ledas in i tron att alla dessa nya jobb, är jobb man kan försörja sig på, dvs ett jobb man tjänar på att utföra. Samt att de som inte numera får sjukpenning, istället får en bra lön på sitt nya jobb. Och att de som skulle förtidspensionerats om regeringen varit en annan, nu istället har anställts med god lön som de kan leva bättre på.

  Mycket intressant i alla fall. För vi vet ju att det både är enkelt och lönande att leva på bidrag i Sverigem så om man nu lyckats minksa siffrorna i dessa attraktiva gräddfiler, så bör ju de jobb som folk nu bara kastar sig över, trots krämpor och lockande förtidspensioneringar, ge bra betalt. För det ska ju löna sig att jobba.

 21. Styvbard Hårdnacke
  3 december, 2007 at 15:16

  Marcus R

  Den demokrati vi eftersträvar att upprätt hålla är
  förkastlig!Kolla in vilka pajasar som sitter vid makten nu.

 22. Marcus R
  3 december, 2007 at 16:10

  #22 Styvbard Hårdnacke – Och du föreslår diktatur som alternativ eller? Vem skulle leda landet föreslår du?
  Men visst – demokrati innebär i regel att 40-45% av invånarna blir missnöjda.

  ”A dictatorship would be a heck of a lot easier, there’s no question about it.” – George W. Bush

Comments are closed.