Misslyckat klimatmöte – mänskligheten närmare en katastrof



I två nya inlägg kommer åter den annalkande klimatkatastrofen att behandlas. Den första handlar om läget, och den andra presenterar en lösning. Detta postas sedan jag nu hör på radionyheterna kl 15.45 att frivilliga organisationer, däribland ansedda Oxfam, i protest lämnar klimatmötet i Polen.

Dagens Nyheter skriver idag ”Klimatmötet i Warszawa, riskerar att bli ett misslyckande, varnar miljöminister Lena Ek, trots extremväder i Filippinerna och på andra håll. I morgon, ska representanter från omkring 200 länder vara överens om första steget till ett nytt globalt klimatavtal 2015. Det förberedande arbetet har gått trögt och det ser mörkt ut” tycker Lena Ek. I september enades FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC om att bevisen nu är än mer övertygande om att människan ligger bakom uppvärmningen av jorden. Därefter har flera extrem-katastrofer inträffat som kan bero på eller förvärrats av klimatförändringar: supertyfonen ”Haiyan” i Filippinerna, stormen ”Hilde” i Norge och norra Sverige, ovanligt kraftiga tornador i USA och ett våldsamt skyfall på Sardinien som häromdagen dödade 18 personer.

Under mötet har Australien och Japan hoppat av Kyotoavtalet. I Japan har man ökat användningen av energislag som släpper ut i stället för att satsa på grön teknik eller en genomgripande ekonomisk reform. Klimatmötets ordförande, den polske miljöministern Marcin Korolec avskedades under pågående möte av Poles regering, som vill använda den kontroversiella metoden att utvinna gas och olja genom hudraulisk spräckning.

En av knäckfrågorna handlar om de rika ländernas ersättning till fattiga delar av världen som drabbas av det varmare klimatet.
Ökenlandskap untitled

Några knäckfrågor:1. Vem ska betala en planerad klimatfond på 100 miljarder dollar – en ynkligt belopp på mindre än 0,2 % av världens BNP
2. Vilket särskilt ansvar för utsläppen har i-länderna, som släppt ut växthusgaser utan begränsningar i 150 år
3. Är den nya tekniken för skiffergas räddningen?
4. Kan en lösning ske inom dagens ekonomiska ordning?

I DN skriver också vetenskapsjournalisten Maria Gunther:
”Klimatpanelen IPCC:s rapport om läget för klimatet som presenterades i Stockholm i september var glasklar: jorden värms upp av våra utsläpp, haven stiger och vid seklets slut kan världens medeltemperatur vara flera grader varmare än nu.

Enligt utkastet till nästa delrapport från IPCC kan vi väntasoss följande:

Matbrist: Skördarna i världen kommer att minska med 2 procent varje decennium pga varmare klimat och ändrad nederbörd., medan efterfrågan på mat ökar med 14 procent per decennium fram till 2050. Hungersnöd och ökad fattigdom väntar alltså.

* Värre översvämningskatastrofer med större skador och fler dödsoffer, när havsnivåerna stiger.

* Ökad fattigdom: Jordbruk kommer inte längre att bära sig när det blir brist på vatten.

* Utslagen infrastruktur: Extremväder kan slå ut livsnödvändiga samhällsfunktioner.

* Värre värmeböljor: Uppvärmningen leder till farligare och dödligare värmeböljor.

* Utslagna ekosystem: Hela ekosystem i havet och på land kan kollapsa, med ännu mer matbrist som följd.

* Ökning av våld och krig: Klimatförändringarna leder till fattigdom och resursbrist som ökar sannolikheten för krig, politiskt våld och våldsamma upplopp.

IPCC menar ändå att utvecklingen går att hejda om vi skyndar oss.

Enligt IPCC:s september rapport sker en för mänskligheten förödande temperaturökning på nu uppskattningsvis 4,8 grader gäller om vi fortsätter att inte göra mer än nu, dvs. alldeles för litet.

Den inflytelserika Stern-rapporten 2006 hävdar att det finns betydande risk för en temperaturhöjning med 5 grader Celsius inom några decennier, vilket får ökat stöd av senare raporter, bland annat från USA. En temperaturökning med 4 grader kommer att hota vattenförsörjningen för hälften av jordens befolkning, utrota hälften av dagens växt- och djurarter och sätta tättbefolkade kustområden under vattnet, samt innebära stor minskning av BNP.

Koldioxidutsläpp från fossila bränslen

Vid en temperaturökning med 2 grader försvinner glaciärerna i stor utsträckning, stora delar av världshaven blir döda zoner, Risken ökar för att uppvärmningen blir självförstärkande. Detta och mycket mer har sedan många år väl beskrivits av ledande forskare i jämförelsevis mycket stor enighet.

strong>Det finns några bra böcker i miljöfrågan. En bra bok är Pål Steigans ”En gång skall jorden bliva vår” från år 2011, inte minst för för att den kopplar den mycket allvarliga miljökrisen till kapitalismen. Här några punkter från ett föredrag av På Steigan:

Sju punkter om situasjonenVi er inne i den verste krisa i kapitalismens historie. Denne krisa har allerede vart i fem år og den har ødelagt masse produktivkrefter, men sjøl det er ikke nok. Det må ødelegges mye mer for å få profittraten så høy at kapitalen vil investere.

Denne krisa kommer samtidig med, henger sammen med og blir forsterket av en serie økologiske kriser som
1. Klimakrisa, global oppvarming
2. Energikrisa, peak oil
3. Matvarekrisa, ødeleggelse og utarming av matjord, tørke og flom som ødelegger kornkamre
4. Vannkrisa
5. Utryddelse av artene i geologisk dimensjon, raskere enn noen gang på femti millioner år
6. Forsuring av verdenshavene, ødeleggelsen av verdens fiskerier
7. Krisa kan komme til å utløse sammenbrudd i en lang rekke stater, også i Europa. Krisa kan få karakter av en «cascading collapse» der den ene krisa utløser og forsterker den neste.

Ett förslag till lösning på klimatfrågan presenteras i kommande blogginlägg.


i Andra om: , ,, , , , kapitalism, , , , ,
, , kapitalism, , ,

DN 21/11 DN Debatt 22/9 Naomi Kleins tal 4/9 DN 8/10 Anna-Karin Hatt Åsa Romson DN Debatt 24/5 Dagens Industri 24/5 Kildén & Åsman 22/5 Annarkia Hans Nilssons blogg
Gail Tverberg Economy Watch Om fusionsenergin http://www.dn.se/nyheter/1-grad-varmare-grekerna-bavar-for-en-annu-torrare-varld?rm=print DN 4 grader varmare DN 9/12 att rädda världen Huddingeperspektiv Kommunisternas blogg DN 9/12 Per Ankersjö DN 9/12 Anders Svensson 9/12, Röda Malmö 9/12, AB 9/12,SvD 9/12, Bilderblogg 9/12DN 9/12 Röda Malmö, DN Debatt 27/11, Supermiljöbloggen 27/11, För ett Alliansfritt Sverige Waldemar Ingdahls blogg, Jonas Sjöstedt och Jens Holm i SvD Brännpunkt 26/11 ,DN 26/11, Supermiljöbloggen,Anders Svenssons blogg,Åsa Westlund, Röda Malmö, Pepprat, DN 19/11, SvD,SvT,Aftonbladet, BBC, Opinionsundersökning i USA 2011, , Sveriges Radio, DN 20/8 2012, SvD 20/8 2012, Pål Steigans blogg Aftonbladet Ingrid Eckermans blogg Miljömagasinet Ulf Karlströms blogginlägg Åke Kilanders recension av Klares bok i @politiken.se

DN Debatt 24/9
Sveriges Radio 24/9 SvD ledaren 25/9 Aftonbladet Expressen DN Birger Schlaug Miljöpartiet SvT FIB-Kulturfront


2 svar till “Misslyckat klimatmöte – mänskligheten närmare en katastrof”

  1. Stämningen påminner om månaden före augusti 1914, ingen regering ville ha krig, men handlade ändå, på ett kusligt tvångsmässig vis, så att det blev oundvikligt. Lättsinnet är också gemensamt med 1914, Både de allierade och centralmakterna var övertygade om att de skulle segra inom ett par månader högst. Och idag kan man inta ta ett steg utan att snubbla över reklam för billiga flygresor, kolkraftverk och förbifarter, Tänk om det blir en riktig smäll 2014, 100 år efter starten på första världskriget? Det är ju billig siffermagi, men kanske att människans kollektiva handlingar styrs av sådant? 1709 var det Poltava och prick 100 år senare, 1809, förlorade vi Finland till Ryssland.

  2. Tidningarna skriver att miljöminister Lena Ek varnar för att klimatmötet i Warszawa skall bli ett misslyckande. Ett misslyckande med att komma fram till ett bra slutdokument.
    Jag uppfattar detta möte som att det i stort enbart handlar om pengar. Fattiga som vill ha pengar av de rika. Rika som vill att fattiga skall hålla till godo med mindre. Allt detta är bullshit!
    En människa kan vara klok och göra intelligenta överväganden. Visst, men Mänskligheten, vi alla tillsammans klarar idag helt klart inte av att hantera situationen. Vi verkar tänka mest som en bakteriell kultur. Det går så länge det går!
    Vår miljöpåverkan är nu så grundläggande att allt mer i vår omgivning förbrukas i vår jakt efter mat och energi. Orsak till denna miljöpåverkan är en säger en anledning. Det är vårt stora antal individer. Tillsammans är vi nu fler än sex miljarder människor. Idag dör fler än 250 000 människor varje dag under normala omständigheter. Ännu fler föds. Är detta rimligt? Var finns debatten, var finns de möten vi borde hålla för att begränsa människans antal och därmed stora miljöpåverkan? Vad är lagom när det gäller antalet människor på vår planet? Det är den största av alla frågor vi borde ställa oss. Klarar vi av att svara på det och handla därefter så löser sig våra materiella problem och också vår miljöpåverkan av sig självt.