Minnenas tåg blir – långt…


Dagens Nyheter berättar om ett hågkomstens tåg som nu rullar genom Tyskland. Det är ett sätt att minnas ett av världshistoriens största brott mot mänskligheten.

DN: ”Hågkomstens tåg rullar genom Tyskland för att deportationerna till förintelselägren inte ska glömmas bort. Ankomsten till Berlin föregicks av en strid med Deutsche Bahn, tyska SJ.

När ångloket med sina vagnar anlände till Ostbahnhof var det fullt med folk på perrongen. En av dem var Lothar Kretschmer, född 1934, som väntade med en blombukett i handen.

– Jag är här för att visa att det finns människor som inte glömt. Synd bara att tåget inte fick stanna på Centralstationen, då hade fler kunnat delta, säger han.

Tåget har rullat genom hela Tyskland och stannat på 60 stationer hittills. Slutstation är Auschwitz i Polen.”

Det absoluta vansinnet, att utse en folkgrupp till paria och sedan försöka utrota den, kommer aldrig att glömmas. En i sammanhanget lätt absurd sak är dock att det inte bara är Tyskland som har anledning att minnas nu. Det palestinska folket minns i dagarna Nakban, fördrivningen från hemlandet där sammanlagt sjuhundra tusen människor fördrevs och tiotusentals dog varav flera tusen ställdes upp mot en vägg eller en mur – och sköts.

Egentligen borde vi ha en årligen återkommande och världsomspännande minnesdag för alla som dött till följd av brott mot mänskligheten. Dessvärre så är det

en lång lista av brott även om ytterst få, om ens något, kan mäta sig med Förintelsen. Hur många folk som utsatts vet jag inte, jag skulle kunna räkna upp ett antal händelser som kallas folkmord, både enskilda händelser liksom utrotningskrig. Kanske skulle vi behöva damma av våra gamla ånglok i varje land över hela världen.

En dag som minner om det mänskliga vansinne som vi redan bevittnat, och det som vi kommer att få bevittna i framtiden.

Dagens Nyheter AB

Andra om: , , , , , ,

[tags]Förintelsen, Folkmord, Auschwitz, Tyskland, Hitler, Nazismen, Politik[/tags]


11 svar till “Minnenas tåg blir – långt…”

 1. Förhoppningsvis ryms, även de fyra miljoner dödade romer, som dr Mark Munzel vid Frankfurt Etnologische Museum inte utesluter har mördats under Hitlers herravälde, samt alla övriga grupper som förintades, också på minnenas tåg.
  Inte bara den enda religiös grupp, som har varit gällande under mer än halva sekel nu.

  Nakba har ljugits bort, tystats ner och tycks inte riktigt gälla, eftersom de människor som så hårt drabbades av sionisternas folkmord inte tycks ha samma dignitet och värde som guds utvalda folk, utan helt enkelt raderas bort från det historiska sammanhanget.

  Det är riktigt otäckt att se hur sionisterna bara fortsätter och fortsätter manipulera omvärlden genom att ljuga bort fakta och hela tiden överdimensionera sin egen s.k utsatthet gentemot andra grupper.

 2. Det är något i grunden osunt med Dagens Nyheters oerhört vinklade bevakning av Mellanöstern. Självklart ska man rapportera om den sortens händelser som man gör nu med tåget, men det blir lätt motbjudande då man ser att DN är den tidning som alltid rapporterar negativa nyheter om palestinier och positiva om Israel. Att man satt det i system gör det hela illaluktande.

 3. Är detta förintelseindustrins osmakliga svar på ”Rocktåget”?

  Papegojmedia är som vanligt totalt nedlusad av dessa vämjeliga jippon för att förringa israels brott mot mänskligheten. Man har media, statliga organ för historierevisionism, Hollywood skolor allt för att spränga in just denna historiska händelse i huvudena på oss som ingen naturligtvis är FÖR, men i och med att detta fått högsta prioritet i 60 år säger man också indirekt att alla andra folkmord, mot icke-judar inklusive det pågående i Palestina har lägre status just därför…

 4. Jag läste en artikel hos Rawia för några månader sen att israeler har sanerat bort gravar av Profeten Mohammeds närmaste vänner som har vilat i Jerusalem under 1400 år, för att bygga upp tågtrafiken i området (!)
  Undrar hur går det med det här tåget som trampar grovt och kallblodigt på historien av 1,5 miljard människor på jordklotet..!?

 5. Ida, om du läster Pappes bok så kan du finna att ett otal moskeér och antika minnesmärken har raserats av Israel.
  Eftersom israeliska arkeologer inte hittar ett uns av Israels egen historia och inte kan finna ett korn av sanning i gamla testamentets historier, så unnar man inte palestinierna deras historia, utan gör allt för att dölja, förstöra och se till att ingenting finns kvar av den.
  Världens flopp var när de grävde på Mazada och bara fann två tre skelett istället för lämningar efter hundratals
  israeler i heroiska kamp mot romarna. Allt uppblåst av Josefus.

 6. Framförallt tyckte man inte att alla lämningarna från grisarna vid Masada passade så bra in i judisk historieskrivning. Snarare tror alla att det var romare som bodde där nu.

 7. Sara G, är du snäll att ge mig någon titel på Pappes bok där jag kan läsa JUST om detta, (sanering av historia) etc..? Hans böcker finns på bosniska också, nummer 1 på lista 2006 eller 2007 (inte säker).
  Angående sanering av historien skrevs i Kulturkonventionen 1954 och Folkmordskonventioner 1948 – Att etnisk rensning med folkmord blir ännu bättre bekräftad, ser man på medvetet syfte att sanera bort kulturhistoriska byggnader och att plundra national skatter.

 8. Hampus, jag var på en sionistisk blogg där jag såg gamla mynt som man hittade och där står ”Israel” (!) Där var bild på romersk tempel, o när jag frågade: Vilken tempel..? Finns den idag eller har man uppfunnit den nyligen?
  (Jag visste inte att man syftade på tempel i Jerusalem), eftersom det hela liknade dålig skämt. Jag såg att mynten är skyckligt gjort o jag vet på vilket sätt man gör detta i minsta detalj. Då rasade man där, med flera aggressiva typer, …och snacket gick åt helt annat hål (som det brukar vara).
  Mynten som visades på bilden, (på bloggen) hade vi gjort i Florens många gånger! :o) Man falskade alltså romerska mynt o satte in hebreiska bokstäver vilket var förvirrande för mig.
  Lovar, jag kan göra EXAKT samma mynt! (om jag har verktyg som vi hade på skola).
  …trots att jag beskrevs på den där otäcka bloggen som okunnig & dum..! De gav mig aldrig chansen att ifrågasätta eller förklara nått!
  Skrämmande att man blev så desperat att falska så dåligt. Jag ville inte såra de starkas människorna, verkligen menade jag inget illa, och det var vänligt av mig att påpeka detta eftersom detta är olagligt, med faktum att mynten som de har visat var falskt! I Italien går man flera år i fängelse för det. Hittar man konstnären som har gjort mynten – kommer han att råka illa ut. Liknande saker lär man sig bara i 5 skolor i hela världen, så blir det inte så svårt.

 9. F.ö.
  När folket från Bosnien lämnade klagomål i Haag pga massakrer o 8 koncentrationsläger där muslimer mördades, märkte vi att utredningen bromsas hela tiden o att det var liksom skylten ”STOP” överallt.
  Nyligen, för 1 år sen insåg vi att förintelsens offer kände sig ”kränkta” pga det, (lista på de som som hade sin arv i Schweiz-banken efter sina döda i Auschwiz) bifogades slarvigt. Själv kan jag skaffa kopia på papper som talar om koppling med en del Israelvännliga organisationer med fallet som vi körde i Haag.
  Originaler är i Bosnisk arkiv.
  Men info finns inte någonstans på internet, inte på mitt språk (bosniska) heller.
  Man kände sig faktiskt ”kränkt” för att fallet jämfördes med förintelsens offer…(!)
  Och även idag, när jag talar på egen blogg om Guantanamo, läkare som utförde sadistisk tortyr där & Abu Gharib, eller koncentrationsläger i Bosnien som ÄR faktum, då blev jag attackerad från alla möjliga sidor av de som kände sig ”kränkta”.

 10. Ida, boken heter Den Etniska Rensnigen av Palestina av Ilan Pappe. Kapitel 9 beskriver Vanhelgande av Helgedomar sid.228-231.
  Zionisterna kan inte med bästa vilja i världen beskrivas som förstående inför andra religioner…

 11. Tack Sara, men det är känd bok! Jag tänkte på att köpa den, men det var andra saker i vägen hela tiden.