Mindre i plånboken


Det verkar som att landets befolkning inte begripit vad de röstat om, men redan nu börjar det bli klart.

Tidningen Dina Pengar har tagit upp en del av de konsekvenser vi kan förvänta oss. De skriver:

Dina Pengar: ”Den som är sjuk eller arbetslös kan räkna med stora hål i plånboken. Den som har ett jobb kommer kortsiktigt att få mer i plånboken, genom de skattesänkningar alliansen vill genomföra, enligt Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom – Vi får hoppas att det finns flexibilitet i systemet så att de fångar upp dem där det slår hårt, säger Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom. De som har ett jobb kommer kortsiktigt att vinna på allians-segern. – Deras skattesänkningar gör att många tjänar på att de vinner valet. Men långsiktigt vet vi inte vad det innebär. Det kanske betyder att vi kommer att få betala för tjänster som vi får gratis i dag. Det kan också bli så att man får betala mer för privata försäkringar i framtiden”.

Långsiktigt vet vi inte vad det innebär, säger hon. Att det skulle innebära något positivt för dem som inte tillhör höginkomsttagarna är uteslutet. Nu ska de som har det sämst få ökade kostnader, enhetstaxan inom kollektivtrafiken ska bort, a-kassa och sjukförsäkring ska försämras liksom anställningstryggheten.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det är inte uteslutet att boklån på biblioteken kommer att avgiftsbeläggas liksom att det fria inträdet på statens museer tas bort. Jakob Wallenberg sa i morse på morgonekot att nu måste mer av den offentliga verksamheten konkurrensutsättas. Vi vet alla vad det kommer att innebära.

Så håll i hatten, nu blir det fyra år med rejäl snålblåst, det blir ett hårdare samhälle.

[tags]Politik, Framtiden, Val 2006, Valförlusten, Alliansen, Borgerligheten[/tags]


20 svar till “Mindre i plånboken”

 1. Efter att ha stått i skit upp till knäna i 12 år kan det vara skönt med en frisk fläkt :)

  Ärligt talat så kan man självklart inse att allt inte kommer bli guld och gröna skogar iom skiftet, men sossarnas stil det senaste året har fått mig att svänga åt höger. Persson, Bodström, Pagrotsky, ja listan kan göras lång på politiker som jag gärna ser utbytta. Jag ser fram emot den nya regeringsbildningen men inser som varje klarsynt medborgare bör göra att allt blir inte, som några moderat sympatisörer utryckte det:
  ”Nu blir allt så jävla mycket bättre”

 2. Wato, har du inte haft nått jobb att gå till, eller har samhället gjort dig nått orätt?

  På vilket sätt har de här tolv åren varit så jävliga?

  Kanske att det blir lite bättre nu då, när Leionborg, Maudan, mm. slår sina påsar ihop.

  Själv har jag inte nån stor tillit till dessa politiker måste jag erkänna, men man kan ju alltid hoppas på att jag har fel i mitt bedömande.

  Jo som sagt, man får välan leva på hoppet,och
  önska att de inte än en gång raserar sammhället
  1200miljarder i skuld, blev ju deras förra försök… men Ok, bättre lycka nästa gång.

  GötePöte

 3. jag undrar om de verkligen vågarsänka bidragen som de sagt. Folk kanske blir förbannade och börjar kasta ägg på dem.

 4. Om skatten sänks för inkomster måste ju också skatten sänkas för de som får sjuk- eller arbetslöshetskassa då pengar emottagna räknas som inkomst. Om nivån på offentligt understöd följer nivån på skattesänkningar så måste det ju gå jämnt ut för de som lever på inkomstbortfallsersättningar!

 5. Sandbuzz: Om skatten sänks för inkomster måste ju också skatten sänkas för de som får sjuk- eller arbetslöshetskassa då pengar emottagna räknas som inkomst. Om nivån på offentligt understöd följer nivån på skattesänkningar så måste det ju gå jämnt ut för de som lever på inkomstbortfallsersättningar!

  Du menar: En sjukpensionär eller arbetslös som idag har 2000.- kronor i månaden att leva för när hyran är betald, får efter att ha sänkts från 80% av lönen till 66% av lönen 1200.- att köpa mat för efter att alliansen sänkt hans bidrag.

  Men eftersom de samtidigt sänker skatten med 3-4% så blir det i praktiken 1300.- Dvs. bara 700.- mindre i stället för 800.- mindre.

  Jojo, de blir säkert djävligt tacksamma..

 6. Dessutom ligger det ett förslag hos moderaterna som kommer att försämra ålderspensionen åtskilligt för dom som är förtidspensionärer.

  Detta är tänkt som en morot för att dessa ska ”Ta sina käppar och gå”.D.v.s inse att dom kommer att få ett helevete och bli friska rakt av.

  Ytterligare en rolig variant dom har är att förtidspensionärer skall jobba.

  Detta skall göras på så sätt att halva lönen utgörs av förtidspensionen (samma nivå) och den andra skall arbetsgivaren betala men denne skall inte betala arbetsgivaravgift.

  Denna befrielse gäller under lika lång tid som personen varit förtidspensionerad.

  För att lösa detta kommer dom att bli tvungna att på något sätt ompröva alla förtidspensioner.

  Kommer att bli väldigt intressant.

  Väldigt listigt.

 7. Dessutom bygger det på att förtidspensionärer har arbetsförmåga i betydande omfattning kvar. Så är det givetvis inte. De flesta skulle säkert vilja jobba halvtid eller kvartstid bara de kunde. Sedan förutsätter man uppenbarligen att det finns gott om arbete åt dessa sjuklingar…

  Det kan leda till att några tar saken i egna händer och försöker att bestraffa regeringen för att de tar maten ifrån dem. De enda som får mer arbete är regeringens livvakter. De kommer att behöva tiofaldigas. Jag är nämligen övertygad om att mängder av sjuklingar kommer att vilja se dessa ministrars huvuden på ett fat, eller i vart fall dekapiterade.

  Och vad har de att förlora? I fängelset får man i alla fall mat…

 8. Pension och a-kassa bygger på en försäkring. Om fler inte kan leva på sjukpension och a-kassa ökar behovet av bostadsbidrag, socialbidrag m m. Så fler kommer att bli beroende av bidrag.

  Jag fattar inte hur man räknar. Många sjukpensionärer har redan i dag mindre än 65 procent av den ursprungliga lönen. Pensionerna räknas ju inte upp med löneutvecklingen, på samma sätt som sjukpenning.

  Men Reinfeldt & Co har kanske tänkt sig att många kommer att jobba som tiggare, om det nu inte finns andra jobb.

 9. Såg inte alla inlägg innan jag skrev det förra.

  Det här med fängelse funkar nog inte så bra. Där får man bara käka värktabletter på bestämda tider, har jag hört. Många sjuka har det redan så svårt att de funderar på självmord. Så det blir nog ända utvägen för många.

  Vilket skitsamhälle Sverige har blivit!

 10. Man får medicin på de tider man behöver den på fängelser. Men ett skitsamhälle är det verkligen på väg att bli i alla fall. Jag har surrat på telefon idag med ett par vänner om hur vi ska bygga upp strategin framöver. Valrörelsen startade nämligen idag som du vet..

 11. Jag tror inte att det finns mycke till strategi i borgarnas vallöften, nog kommer de att få sanningarna updukade framöver, jag såg en företagare utala sig på tv idag, hon sa att nu vill vi upp till bevis, sänk atbetvivaravgiten nu då och stöd oss småföretagare, här räcker det inte med nått snack å löften bara.Samtidigt som de har lovat att sänka skatterna rakt av med 30 milliarder.

  Hoppas dom inte tömmer kassakistan nu på ett svep.

  Fler ekonomer har tydligen utalat viss oro för den nya politiken, och tror att det lätt blir överhettningsreaktioner på politiken, så att räntehöjningar kan komma som motåtgärder ganska snart, men men vi får la se / GötePöte

 12. Det som inte har slagit många vänsterretoriker är att de fortfarande är fast i fattigdomstänkandet, att antalet arbetslösa och sjukskrivna ska ligga kvar på de höga nivåer de gör idag. TAnken är ju att fler ska kunna jobba, att alla som VILL jobba ska faktiskt kunna FÅ ett jobb.

  Ta dig själv, borde inte du kkunna bli en rätt bra webbmaster? Du är väl förtidspensionerad fastän du egentligen har rätt mkt tid att skriva på din blogg varje dag. Skulle inte DU vilja solidariskt bidra med 1-2 timmar om dagen till samhället? Om du faktiskt dessutom fick lov att BEHÅLLA pengarna du tjänar, istället för att förlora motsvarande mängd bidrag?

  Den borgerliga politiken chockar – för den förutsätter inte att vi alla är passiva offer som inte kan göra nånting utan måste matas som fågelungar. Det kommer bli positivt för Sverige, om man lyckas genomföra det man talat om. Det gäller bara att väcka svenskarna, så att folk faktiskt VILL söka jobb igen och kan börja tro på att det går.

  Att vi gemensamt ställer upp för varandra. Solidariskt.

 13. Jag har rätt mycket tid för ATT jag är sjukpensionär. Det finns en orsak till att jag är det, en orsak som gör att diverse läkare inklusive försäkringskassan anser att jag ska vara det. Och dessutom; innan jag blev det så åkte jag in och ut på sjukhuset.

  ” Skulle inte DU vilja solidariskt bidra med 1-2 timmar om dagen till samhället?

  Jag har gjort det tio-elva timmar om dagen i snitt i 35 år. Det var den direkta orsaken till mitt insjuknande. Dessutom tycker jag att du ska ligga lågt med den attityden.

 14. Jinge: Jag vet inte vilken strategi man ska satsa på just nu. Vi som är sjuka orkar inte protestera och engagera oss politiskt. Det utnyttjar många politiker på ett cyniskt sätt.

  GötePöte: Ja, det är ekonomerna som bestämmer politikens inriktning.

 15. Hannelore! Du ska se att det kommer att bli en både snabb och stark opposition mot högern. Tänk på att detta är dag ett och att det är 1460 dagar kvar till valet..

 16. under tio års ofrivillig arbetslöshet, och nu är jag där igen.
  Det verkar vara den allmäna uppfattningen att en arbetslös trivs med sin tillvaro. Tänk vad bra dom har det, sova länge och inte behöva tänka på att gå till jobbet men ändå få betalt. Då kan jag bara tala om att det är inte ett dugg roligt.
  Men en sak är säker, om Alliansen lyckas med att få företagen kvar i Sverige och dessutom börja anställa så ska jag ge dom en elloge och kanske en tårta. Det finns bara ett problem, jag tror inte att dom klarar av att det på två år, för det är väl så länge dom kan vara sams.

 17. Det som inte har slagit många vänsterretoriker är att de fortfarande är fast i fattigdomstänkandet, att antalet arbetslösa och sjukskrivna ska ligga kvar på de höga nivåer de gör idag. TAnken är ju att fler ska kunna jobba, att alla som VILL jobba ska faktiskt kunna FÅ ett jobb.
  ————————-

  Ni får nog vänja er vid dom siffrorna tills dom generationer det gäller är döda.

  Vad högern i sin retorik inte fattar är att sjuktalen är en konsekvens av att dom fått det dom ville ha.

  Vad dom nu gör är att låta dom som betalade mest för den presenten betala en gång till.

  Det kommer naturligtvis inte att gå i den omfattning ni inbillar er.

  Det hade möjligen gått om förslagen i första hand hade varit utformade utifrån dom sjuka och förtidspensionerades möjligheter .
  Det är dom inte.Dom är utformade för att skaffa fram billig arbetskraft.

  Dock ska det i ärlighetens namn sägas att sossarna inte hade nån politik alls när det gäller detta.

 18. Sandbuzz: Om skatten sänks för inkomster måste ju också skatten sänkas för de som får sjuk- eller arbetslöshetskassa då pengar emottagna räknas som inkomst. Om nivån på offentligt understöd följer nivån på skattesänkningar så måste det ju gå jämnt ut för de som lever på inkomstbortfallsersättningar!

  Du menar: En sjukpensionär eller arbetslös som idag har 2000.- kronor i månaden att leva för när hyran är betald, får efter att ha sänkts från 80% av lönen till 66% av lönen 1200.- att köpa mat för efter att alliansen sänkt hans bidrag.

  Men eftersom de samtidigt sänker skatten med 3-4% så blir det i praktiken 1300.- Dvs. bara 700.- mindre i stället för 800.- mindre.

  Jojo, de blir säkert djävligt tacksamma..

  Nej, det var inte så jag menade! Jag kände inte till att procentsatsen av minskningen av bidragen är betydligt större än skattesänkningen. Jag antog som jag skrev ovan ”Om nivån på offentligt understöd följer nivån på skattesänkningar.”

  Ta inte ut din ilska på mig ta ut den på föregående (s)-(v)-(mp)- regeringar som vägrar total skattebefrielse på de första 100,000 skr ($15,000) i inkomst som vi gör i Canada. Vad f_n är det med Sverige, ska ni ta så mycket skatt från de lågavlönade?

 19. Det förekommer så många direkt felaktiga och djupt kränkande påståenden från den borgerliga sidan.

  1. Jag har arbetat på Arbetsförmedlingen i 28 år. Under dessa år har man haft oräkneliga specialförmedlingar av typen ”Starta eget”, ”Ungdomsförmedling”, ”Utlandsförmedling”, ”Specialförmedling för nya svenskar”, ”Akademikerförmedling”. ”Kulturarbetsförmedling” etc.etc.etc.

  Jag har ALDRIG träffat en arbetssökande som inte velat ha ett jobb! Och jag har inte heller stött på en arbetsförmedlare som inte gjort sitt bästa för att förmedla jobb till varje individ, alltefter varje individs individuella behov och möjligheter. Men det är inte så enkelt som borgerligheten tror! Jag väntar med spänning på att se vad ni kan åstadkomma.

  2. För några år sedan fick jag veta att jag har en hjärntumör. Detta ledde så småningom till att jag blev sjukpensionär. Jag lovar, det är inte många arbetsgivare som skulle anställa mig i min nuvarande kondition och i min ålder. Tyvärr!

  Sluta håna och förakta de svagaste i samhället! En dag sitter ni själva där, vare sig ni vill eller inte.

 20. Björn F: Det du talar om, är väl i stort sett ett grovt teoretiserande av vad du tror är
  rätt, resultatet vet vi först om 3-4 år av förd politik. Det vi känner till, ar borgarnas
  tidigare försök att göra om samhället till
  borgerligt förd politik när folk fick se hur det blev så röstades de omedelbart bort. Fagra ord å teorier e en sak, verkligheten å den grå vardan en annan.Kanske det vore ärligare att skuta de sjuka som ju ändå redan ligger, Simmulanterna är nog inte så många.

  Det värsta är att även de som känner sig friska å orubliga idag, kommer att få behov av sammhällsservicen, som man ju under ett helt liv betalt in skatt för, så det är välan ens rätt att kunna få bli sjuk.

  Höga skatter som vi har, gör ju att pengarna räcker till att tex som frisk, ha en göd å billig sammhällsservice, eller som åldrad få del av det som man har behov av i den facen mm.

  Sist men inte minst, så finns det int många människor på detta klot som har det så jävla bra som här.

  ´åtminstånde så är inte jag rädd att dela med mig i form av lite högre skatter.

  GötePöte