Miljöpartiet startar Stureplansavdelning?


Jag har noterat att Miljöpartiet haft kongress och att deras språkrör, som numera är EU-förespråkare, lyckats få igenom kravet på medlemsomröstning.

AB: ”Ändå är det långt kvar innan miljöpartiet är ett trovärdigt regeringsparti. Det är skillnad mellan budgetsamarbete och det kollektiva beslutsfattandet i en svensk regering där alla statsråd måste stå för de gemensamma besluten. Att komma överens om en gemensam valplattform blir inte lätt. Dessutom återstår frågan om hur vänsterpartiet väljer att agera.”

I diskussionerna kring Miljöpartiets medlemsomröstning så var det någon som sa att man måste stärka demokratin inom partiet, och att ett steg i den riktningen är att låta medlemmarna rösta om fler frågor, och att utnyttja internet till detta. Själv vet jag inte om det är så lyckat. Risken är att man inte tar tillräckligt seriöst på en fråga som avhandlas i någon flervalsform där man ska välja på olika alternativ. Dessutom kan det tänkas att folk går med i partiet enbart för att få rösta, många kanske t.o.m. har medlemskap i andra partier av den orsaken.

Förslaget andas lite husbehovsflum, något som tyvärr blivit kännetecknande för partiet. Björn Elmbrant undrar över vart talet om de stora miljöreformerna tog vägen och skriver:

Elmbrant/Arena: ”Kan det bero på att, som man kunde läsa i går i Svenska Dagbladet, miljöpartiet avser att satsa på att skaffa sig fler väljare i storstäderna? Man kan ju undra om det går att byta ut en röst från raggig men visionär skogsmulle mot två nya röster från storstadsbrats, som börjat fundera på att sälja SUV: en. För centern har knappast fått mer än en handfull nya väljare netto på att byta skepnad till liberal Stureplanscenter.”

När man talar om partier med en politik som (mp) så är även en handfull en framgång.

Man får aldrig glömma bort att Miljöpartiet huvudsakligen är ett borgerligt parti. Tillsammans med (s) är det inga problem, men i samarbete med ett socialistiskt parti så kan problemen bli betydande.

AB DN SvD Arena

Andra om: , , , , , ,

[tags]Miljöpartiet, Direktdemokrati, Nätomröstning, Miljöreformer, Regeringen, Val 2010, Politik[/tags]


3 svar till “Miljöpartiet startar Stureplansavdelning?”

 1. Ett problem som många partier brottas med är att lokalpolitiker och dom centrala politikerna drar åt olika håll.

  Vi ser att m och c har dom problemen, och många mp:are ute i landet vill regera med v och s även om det inte behövs för få en majoritet.

  Jag har svårt att tro att bönderna i Dalarna känner igen sig när dom ser en bild på Federley, och mp:arna kommer nog att i framtiden ha svårt att känna igen sina ledande politiker.

  Men det fattas väl bara att v också får nån snobbig miljonär som partiledare…
  Då är väl alla partiers fotfästen borta för alltid.
  För jag kan redan nu känna av dom där lite överlägsna elitistiska vindarna från vissa i v.
  Det är väl dags för Stureplansvänstern att göra entré. :)

 2. @Daniel A:

  ”Stureplansvänstern” :P Det är väl i stort sett det enda som aldrig kommer att ske… :)

 3. Jinge.

  Skulle stureplansvänstern starta så hoppas jag verkligen att det är som ironi.
  Med hallonsaft i martiniglasen och det hela som en ironiskt snobbig gatufest. :)

  NÄ… miljöpartister är för mig opålitliga. Dom gör lite som dom känner för, enbart för att få så stor makt som möjligt. Sedan att dom inte vet hur dom ska hantera vissa frågor såsom sjukvård visar bara att det inte är ett helt moget parti.