Militärledningen anställd av – Militärindustrin


Jag brukar ofta peka på det faktum att ingen amerikansk president, eller för den delen presidentkandidat, agerar självständigt i förhållande till det militärindustriella komplexet.

Det är givetvis likadant i Sverige även om vi inte har någon president ännu. Här går regering och riksdag industrins ärenden och det senaste beviset på detta finner vi i dagens tidningar. Nu börjar man återigen tala om att skicka världens dyraste jordfräs till Afghanistan.

SvD: ”Den svenska styrkan i Afghanistan ska förstärkas med upp mot 130 soldater och trupperna kan bli kvar i landet i fem, kanske upp till 15 år. Försvarsledningen vill även skicka Jas Gripen-plan dit, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.”

Tidigare har man medgett att en sådan sak i första hand skulle göra att vapensystemet fick lite ”internationell erfarenhet” och därmed exponerades utomlands för eventuella kunder. Idag begränsar man sig till ett påstående om att Sverige troligen kommer att vara med i USA:s Kriget mot Terrorismen i närmare femton år, talet om JAS kommer i en bisats.

Det finns absolut inget skäl att skicka JAS till Afghanistan, det enda är att visa upp det för andra. Afghanska bergsbor och andra oskyldiga människor ska dödas med JAS klusterbomber och därmed illustrera flygplanets effektivitet. I samma veva talar man om att förstärka den svenska styrkan med ett hundratal soldater, så gör man när man avskaffar värnplikten och inför en yrkesarmé.


Jas 39 Gripen, Investors bästa mjölkkossa…

Det vi behöver skicka till Afghanistan är likkistor som vi kan frakta hem våra dödade soldater i, JAS är inget fraktflygplan. Media svansar villigt efter och ifrågasätter ingenting, inte en kommentar om Saab och Investors ambitioner.

SvD DN HD

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Afghanistan, Agenter, Kriget mot Terrorismen, USA, Flygplan, Gripen, Investor, JAS, Jordfräs, Militärindustriella komplexet, Mutor, Nato, Politik, Saab, Vapenindustrin, Bush, Wallenberg[/tags]


9 svar till “Militärledningen anställd av – Militärindustrin”

 1. Du verkar vara en pascifistisk USA-hatare som förmodligen inte vet ett skvatt vad som krävs för att bygga upp ett land som Afghanistan.

  Att ens antyda att ett svenska yrkessoldater skulle vara dåliga för det afghanska folket är anmärkningsvärt. Vi gör en himla nytta där borta och de allra flesta är väldigt nöjda med att vi är där.

  Tyvärr kan man inte säga samma sak om biståndets effektivitet.

  Men det är väl din paroll: synd med krig för det är så svårt att köra ut mat och filtar då.

 2. Det stämmer nog inte helt om att politiker är i den venska militärindustrins knän. Snarare är politikerna i storkapitalisternas knän, som militärindustrin bara är en del av.

  Sen är Gripen ingen jordfräs :lol: utan ett ytterst kompetent flygplan och jag är stolt över att vi i Sverige klarar av att ro ett så stort projekt i hamn – och det till ett mycket lågt pris. Alla konkurrenter kostar mycket mer än Gripen. Danmark och Norge hade planer på att köpa den amerikanska F35 och den har drabbats av stora förseningar och fördyringar. F35 kommer kosta nästan 4 gånger så mycket som Gripen!

  Sen är det helt galet att vissa förespråkar Gripen i Afganistan. Hela Afganistanexpeditionen har spårat ur totalt och vi verkar inte veta vad vi gör där. Tanken kan väl inte ha varit att vi ska stanna där och föra ett lågintensivt krig i evighet?

  Vad Afganer behöver är skolor, vägar, sjukhus…

 3. Jag tycker att vi har tillräckligt med bevis att mera vapen och mera militära attacker skapar mera döds offer och mera våld. Så varför väljer man att fortsätta?

  Pengar i fickan hos militär industrin. Pengar i fickan på fonder och dess sparare och makten att bestämma över andra människor och länder då man kan döda dem enkelt.

 4. Vist du kan rätt att man vill visa upp vad JAS går för genom att skicka det till Afganistan. Men du tror väl att Sverige vill visa upp att vi har skapat att stridsplan som är bra för att bomba civila med?! Sverige vill visa upp sig som en godhjärtad och högteknologisk nation. Då rimmar det ganska illa att bomba civila eller vad säger du?
  Men om man lyckas bomba de mål man har utan att skada civila då visar man upp både svensk ingenjörskonst, komptenta piloter och en god ambition?
  Klart som fan man vill sälja JAS. Men inte som ett plan som är effektivt att lägga bombmattor med utan ett precisionsplan.
  Och bombmattor är billigare än precisionsrobotar, men det är klart vapenforskning är alltid dåligt även om det bidrar till att mindre oskyldiga får sätta livet till?

 5. Låt oss först välja ut 7 Svenska städer och i varje stad väljer vi ut 7 stycken mål inne i staden som ska bombas med Svensk vapen, en gång i veckan i 7 månader.

  Sedan utvärderar vi vad resultatet blev av detta och vad Svenska folket tycker om resultatet.

  I samma veva utsätts också dessa städer för vapentester från Engelska, Tyska, Franska och USA tillverkade vapen. Dessa vet inte vi när de smäller och målen är hemliga då de är ett annat land som står för övningen över våra städer.

  Men låt oss offra våra Svenska städer och Svenska folket i dessa städer för att se just vad resultatet blir.

  Jag undrar hur många av oss Svenska folket som kommer att jubla bara för att några Svenskar dog.

 6. Till Magnus: jag är varken pacifist eller amerikahatare. Svenska soldater behövs för att försvara vårt land. Om vi dessutom har möjlighet att som förut skicka trupper till FN-tjänst utomlands bör vi göra det. Men det ska vara ett klart sådant uppdrag belutat av generalförsamlingen. Inte ett fejkat efteråt när USA på eget bevåg 2001 anföll Afghanistan. Självförsvar – av de 19 i attackerna mot WWC o Pentagon var ingen afghan. Talibanregeringen tycks varit beredd att utlämna Usama bin-Laden till rättegång i annat land – dock inte USA:
  Våra vpl soldater har varit uppskattade just för att de är vpl och inte yrkessoldater.
  I dagens Kristianstadsbladet recenserar Thomas Polvall en amerikansk bok om Song My (är det bekant?). En veteran lider ångest över hur han besinningslöst dödade 25 invånare i den vietnamisiska byn. Han skyller på utbildningen i Marinkåren: att döda och döda gick det ut på.
  Om du ger mig din adress via Jinge kan jag skicka artikeln – och broschyren Ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan.
  Sixten

 7. David:

  Att visa vad Gripen går för är Afghanistan ingen bra plats att göra det på. Uppdrag som utförs i Afghanistan är av lekstugekaraktär – dvs bomba en hydda nånstans i bergen. Piloten kan sitta tryggt och i lugn och ro avfira sina bomber då motståndarna har ingen luftvärn att tala om. Alltså ingenting som inte kan göras på ett övningsfält.

  De som pushar för att vi sänder Gripen i Afghanistan vill snarare vänja oss vid tanken att vi har flygplan ute i världen som bombar lite här och där.

 8. Svensk vapenexport främst till kriget i Irak( och även Aghanistan) är redan betydligt större än vad vi vet.

 9. Source: WikipediaWikipedia: Netikett, bildat i analogi med engelskans netiquette, etikettregler för skriftlig kommunikation på Internet, i till exempel datorpost, diskussionsgrupper och chattar. (Och numera även bloggar)

  Tänk först, skriv sedan

  På Internet gäller samma regel som i korrespondens på papper. Innan du skriver ett e-postmeddelande eller inlägg i en diskussionsgrupp/forum, tänk igenom vad du vill säga.

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas direkt.

  Mata inte trollen!

  Din kommentar får inte innehålla:

  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsmöjligheten som brevlåda till Jinge.
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.

  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller ingår det i något slags yttrandefrihet. Följer din kommentar ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att visas så snart den godkänts.