Micke Dubois och de andra 1499 döda år 2005


Den tragiska sanningen är att sammanlagt 1500 svenskar varje år tar livet av sig. Många av dessa borde ha kunnat bli hjälpa av psykiatrin.

Tyvärr så lyckas sjukvården inte att uppfylla förväntningarna i alla lägen.

Det kan bero på missar från vårdgivare, det kan också bero på felaktig lagstiftning eller helt enkelt bristande resurser.

Att Bonniers och Shipstedts (Expressen & Aftonbladet) gör stort nummer av saken beror dock på intet sätt på dessa brister. Deras enda motiv är att tjäna pengar och ingenting annat. Det handlar om sensationsskriverier och lösnummerförsäljning.

Jag skulle önska att deras kunder tog ställning varje gång de serverar spekulativa löpsedlar som de på bilden. Det vore ett effektivt sätt att tvinga kvällstidningarna att ägna sig åt journalistik

i stället för att rulla sig i enskilda människors personliga tragedier och tillkortakommanden.

En sådan åtgärd skulle inte bara främja journalistiken utan samtidigt hedra Dubois och de andra 1499 olyckliga och deras familjer, anhöriga och vänner.


3 svar till “Micke Dubois och de andra 1499 döda år 2005”

  1. Jag har för länge sedan slutat läsa kvällspress pga det du skriver. De tar inget ansvar och kommer aldrig göra det heller. Orkar inte jaga upp mig över det sörja som de kallar journalistik. // T

  2. Det är inte så konstigt, sossarna bestämde ju för ett antal år sen att spara pengar genom att i stort sett avskaffa psykvården. Att massmedia blåser upp det när det gäller en kändis är ganska naturligt, och kanske kan få folk att tänka efter och helst skapa en debatt.

  3. Tror att fler folk fattar allvaret när det är en kändis som begår ett självmord än när en för dem helt okänd människa begår självmord. Det krävs något för att man ska kunna identifiera sig med offret och vi har ju alla fått lära Svullo genom TV-rutan så han är väl en jättebra företrädare för de som begår självmord.

    Dock så är kvällspressen i allmänhet idiotiska men jag vet inte om just detta var extra idiotiskt… Och ska man se till att enbart de händelser som orsakar flest offer ska skrivas om så borde de skriva om AIDS och svält just nu – så det så ;)