Men vad säger Madeleine Albright egentligen?


Idag publicerar Svenska Dagbladet en debattartikel från New York Times där Madelaine Albright talar om den värdegemenskap som borde finnas mellan Europa och USA.

Delvis är det lätt att hålla med henne i vad hon skriver, men samtidigt så känner jag personligen alltid ett betydande tvivel inför amerikanska politiker.

Hon skriver: ”Européerna å sin sida bör göra mer för att bekämpa demoniseringen av Amerika, inte bara bland radikala islamister utan också bland sådana som författaren Harold Pinter, vars utfall i nobelföreläsningen nyligen om Amerikas ”systematiska, ständiga, ondskefulla, samvetslösa” brottslighet avspeglar en bara alltför trendig inställning bland intellektuella som inte bör få stå oemotsagd.

Om vi menar allvar med att arbeta tillsammans måste Europa erkänna sin roll i att åstadkomma ett acceptabelt resultat i Irak.

Det är inte ett krig som Europa startade, men USA startade inte heller andra världskriget, fast accepterade ändå sitt ansvar för hur det slutade.”

Jag har svårt att tolka detta på annat sätt än att hon menar att eftersom USA hjälpte till att befria Europa så borde Europa nu hjälpa USA i Irak.

En sådan begäran kan jag förstå med tanke på att Ekot senast idag berättade att

Irakkriget kommer att kosta USA mellan 8 000 och 15 000 miljarder.

De vill givetvis att vi ska vara med och dela på kostnaden och nu även ansvaret för landets återkommande krigsförbrytelser. För att vi ska inse detta så citerar till och med in en låttitel på en av Neil Youngs många hitlåtar.

Hon kritiserar den nuvarande Bushadministrationen och min upplevelse av det blir bara att det handlar om att smöra för Europa. Vem vet, det kanske är mig det är fel på..

Läs och ta ställning själv!

[i] Artikeln i SvD


9 svar till “Men vad säger Madeleine Albright egentligen?”

 1. Hon damma helt enkelt av den gamla klassikern WSYAIWW2 (We Saved Your Ass in World War 2) som är lite av ett ”hail mary”-försvar som många amerikaner gillar att använda för att trycka ner oss europeer i skorna.

  En klassisk version av detta är i avsnittet ”Lisa’s Wedding” av the Simpsons, där Homer diskutterar politik med Lisas fästman.

  Homer: We Saved Your Ass in World War 2!
  Lisa’s man: Yeah, but We Saved YOUR Ass in World War 3.

 2. När jag har diskuterat på amerikanska bloggar så återkommer WSYAIWW2 om och om igen så fort meningsmotståndarna fattat att man är Europé. Föreställingen om att vi har en skuld att betala igen verkar sitta hårt, lika hårt som vår föreställning om tyskarnas skuld med enda skillnaden att vi aldrig tidigare blivit ombedda att ”betala tillbaks”. Man kan undra om amerikanerna börjar bli desperata? Albrights debattartikel är annars rätt förbryllande. Vad vill kvinnan? Smöra? Tillrättavisa?

 3. Albrights artikel är typisk för hur dagens demokratiska parti alltmer marginsaliserar sig självt. Istället för att säga att Europe hade rätt, Bush hade fel i Irak så innehåller den mest platityder. Så länge Bush sitter i Vita Huset kommer de politiska klyftorna mellan USA och resten av världen bara att öka.

 4. ”USA startade inte heller andra världskriget, fast accepterade ändå sitt ansvar för hur det slutade”

  Ansvar för hur det slutade? Vilket struntsnack! USA klev inte in i kriget förrän ryssarna avgjort kriget. Det var ryssarna som vann andra världskriget.

  När USA klev in i kriget var det i praktiken redan avgjort, av Sovjetunionen!

 5. Så kallar också ryssarna den 8 maj för ”segerdagen”. Annars är det skrämmande för många att ens tänka tanken att Sovjet skulle ha vunnit andra världskriget.

  Homer: We Saved Your Ass in World War 2!
  Me: Nope, the Soviets saved YOUR Ass in World War 2.

  Ska tänka på det svaret nästa gång WSYAIWW2 kommer upp.

 6. USAs lögner inför sina krigsmål i Irak tangerar Goebbels i många avseenden, så jämförelsen är ju inte helt fel.

 7. Det som är framför allt är avslöjande med WSYAIWW2,är att när amerikaner hänvisar till den så säger man ju indirekt att USA har fel om Irak…Europa ska ställa oavsett, inte för att Irakkriget var berättigat/i> utan beroende på Europeisk payback ett halvt sekel senare…

 8. Lasse Strömberg! USA klev inte in i kriget förrän Sovjet redan avgjort kriget. Den var väl ändå magstark!!