Matpriserna och EU


Vem minns hur valserna gick före valet om vi skulle gå med i EU?

Jag minns.. Vi skulle få lika låga matpriser som i EU minsann. Jodå, priserna HAR sjunkit en del, men fortfarande kostar samma matkasse 24 procent mer i Sverige än EU-genomsnittet.

Varför har vi högre priser kanske någon undrar, min uppfattning är att det beror på Coop, Axfood och ICA:s kartellbildning. Tacka sjutton för att tyska lågpriskedjor vill komma hit. Säljer de 5 % billigare än Coop och Ica så tjänar de i alla fall 20 % mer än hemma i Tyskland.

För inte är det så att korv och blodpudding är dyrare att producera i Sverige ska ni tro. Och varför är det sådan skillnad i priserna på sprätthönsens ägg? 42.- kilot i vissa Vivobutiker. 19.- på Coop Forum för några dagar sedan. Men hönsägaren får bara 2,70 kilot.

Är det vettigt?

Vivos sprättägg kostar 39,30 mer än vad hönsfarmaren får.. :-(


7 svar till “Matpriserna och EU”

 1. Jag minns också det argumentet att det skulle bli så mycket billigare matpriser om vi gick med i EU. Och? Väntar fortfarande med spänt intresse på att så ska ske. Jag röstade Nej för jag trodde inte och tror fortfarande inte på alla fagra löften om hur bra det ska bli eller kommer att bli.

  Annica

 2. Konspirationer, sa Bull. Det är ju så att ofta, om inte alltid, så är det politikerna som bestämmer om en mataffär får etablera sig eller inte. Och de brukar inte gilla konkurrens för då kan det hända att deras väljare blir utan jobb. Och resultatet blir dålig konkurrens och höga matpriser.

 3. Hm, vad jag minns från EU-valet var hur motståndarna hävdade att EU-förespråkarna sa att allt skulle bli bättre – medan Eu-förespråkarna sa att de INTE kunde lova guld och gröna skogar men att de ville att vi skulle vara med för att ha något att säga osv osv. Jag tror faktiskt att de där argumenten är fabricerade av motståndarna för JAG känner inte igen dem, och jag engagerade mig för Ja-sidan.

  Fast jag är också förundrad över våra priser. Visst har det blivit billigare – och framförallt har väl prisutvecklingen stått still, vilket gjort det billigare – men man kanske också borde titta på VAD som blivit billigare. Läsk, chips och godis är löjligt billigt t ex.

  Samtidigt hänger jag inte med i att vi skulle vara dyrast på allt, för matpriserna i Storbritannien ligger över oss (Youghurt 5 dl 20 spänn, någon? BILLIG köttfärs (som inte ens är Irländsk, för det verkar bara vi ta in…) för 60:-/kg.) Och både min holländska och italienska kompis tyckte det var billiare här.

  Tyskan tyckte det var dyrare, det är sant.

 4. Jag visste också redan på den tiden när vi röstade nej, att allt bara var ljug och bluff. Nu har det visat sig att det blev så också. Dessutom håller de också på att dumpa våra löner och därmed blir maten relativt sett ännu dyrare. Snacka om att vi blev rejält lurade. Det får bli gröt 6 dagar i veckan i fortsättningen.

 5. Nu har jag dessvärre slängt min sammanställning av matpriserna. Danmark hade dyrare mat än oss, men det var väl det enda EU-landet som jag minns. Men dyrast på allt tror jag inte. Men en ”standardmatkasse” som används när man jämför visar att vi ligger 24% över EU-snittet. Och det jag tror att det beror på är att vi har tre bautastora livsmedelsgrossister, ett oligopol. Jag vet oxo att vissa livsmedel har extremt höga prispåslag. För att inte tala om godis.. Men hur kommer det sig att Lidl kan sälja TYSK mjölk ett par spänn billigare i Stockholm? Man behöver sanera den där branchen!

 6. Det är ju i leveratörsledet de stora prishöjningarna sker. Det är alldeles för många mellanhänder som tar alltför mycket av kakan vardera. Producenten får nästan ingenting i jämförelse. Detta har inte EU kunnat råda bot på och lär knappast göra det heller som det verkar. Här måste vi göra något och det snabbt.