Märklig nyhetsvärdering av tidningen Dagen


Pingströrelsens tidning Dagen gör idag en något märklig nyhetsvärdering. De toppar med två artiklar om samma sak, och tredje nyheten handlar om dem man vill peka finger mot – muslimerna.

Att en kristen bokhandlare i Gaza mördas är förstås en tragedi för vederbörande, familj, släkt och vänner. Men det blir lite märkligt med tanke på hur många kristna som mördats samma dag världen runt. I det här fallet finns det inte något som tyder på att det var ett politiskt mord, eller ett mord med religiösa motiv. Det är förstås en möjlighet, men det finns ännu inte några fakta som talar för den saken.

Eftersom uppmärksamheten inte står i rimlig proportion till händelsen, inte ens om det vore ett politiskt/religiöst mord, så måste man fråga sig vad tidningen Dagen är ute efter. Jag har tidigare uppmärksammat bloggens läsare på Dagens sätt att behandla en kristen grupp som rest till Jerusalem för att där demonstrera tillsammans med judiska israeler i något som kallades ”Jerusalem-Marschen”. Ingenstans i det reportaget nämndes det att Jerusalem inte är Israels huvudstad, inte heller nämndes det förtryck som palestinierna utsätts för trots att de är israeliska medborgare.

Dagen bortser regelmässigt från israels brott mot Genèvekonventionen, palestiniernas krav på mänskliga rättigheter, att Israel vägrar att erkänna palestiniernas rätt till en egen stat, allt det är ett medvetet ideologiskt val från tidningens sida. Att troende människor, tillika prenumeranter på Dagen, inte har rätt att få ta del av en allsidig och opartisk information om situationen i Mellanöstern tycker jag är skandalöst.

Kan man förvänta sig ett reportage i Dagen om rasismen mot de palestinska medborgarna i Israel? Kan man förvänta sig att tidningen ska beskriva den israeliska statens brott mot befolkningen i Gaza och på Västbanken?

Nej, tyvärr så kan man inte det. Tidningen Dagen är lika partisk som en gång Der Stürmer under Nazismen. Det är utomordentligt tråkigt och pingströrelsen behöver fundera över hur tidningen ska drivas. Förra gången jag skrev om

Dagens partiskhet så fick jag mycket e-post från pingstvänner som inte ansåg att tidningen representerade dem.

Det kanske är dags för tidningen att åtminstone försöka ge sina läsare en allsidig bild av situationen i Mellanöstern? Dagen berättar att George W Bush sagt att kristna och muslimer ber till samma gud, gäller inte det uttalandet även pingstvänner?

Källa: Dagen 123

Läs Haaretz om spottande judar! Tack Alandalus!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Dagen, Pingstkyrkan, Religion, Desinformation, Journalistik, Pingstvänner, Politik[/tags]


17 svar till “Märklig nyhetsvärdering av tidningen Dagen”

 1. Det är lite märkligt att du vrider detta till att handla om palestinier och Israeler, då förförljelsen i detta fallet handlar om palestinier som förföljer andra palestinier med fel religion, dvs kristendomen. Det mesta tyder på att det var ett religiöst mord då hans bokaffär har blivt bombad ett antal gånger och att attentat mot kristna i regionen är mycket vanliga.

 2. Tänk på att Dagen inte har några som helst krav på att förmedla neutrala nyheter!

 3. Dagen-dårarna tror kanske att de hjälper de kristna i den muslimska världen. Det är förmodligen dock tyvärr så att de kristna där kan säga att ”med sådana vänner behöver vi inga fiender”. Dagen själv spelar ingen roll, men de förment kristna makter, med USA i spetsen, som ägnar sig åt ett oavbrutet anfallskrig mot Mellersta Östern, gör att de kristna i området riskerar att hamna i en ohållbar situstion – och ibland verkligen gör det. Om USA fortsätter härja ett tag till kanske de äldsta kyrkosamfunden i den kristna kyrkan snart är bortsopade därför att de ses som femtekolonnare av en del muslimer.

 4. Är det inte konstigt att pingstvännerna inte tycker att gud varit himla orättvis när han gett Israel till judarna? Varför gav han inte landet till de kristna eller muslimerna? Vore jag kristen skulle jag vara skitförbannad på gud!

 5. ”Det märkliga är Dagens vinkling, inte min. Din är oxo märklig förstås..”

  Märkligt svar på en bra kommentar. Artikeln handlar överhuvudtaget inte om Israel.

 6. Tack Jinge för att du än en gång uppmärksammar tidningen Dagens märkliga nyhetsvärdering.Tidningarnas nyhetsvärdering är oerhört viktig, de kan lyfta fram vissa nyheter eller ”mörka” andra. Kritiken av Diakonias reklamkampanj i somras från tidningen Dagens läsare är bara ett symtom på ovetskapen om livsvillkoren för våra kristna syskon lever under som bor på Västbanken. Det är så oerhört ”segt” för Dagen att skriva om situationen för de kristna palestiniernas liv på Västbanken och Gaza. Jag har tipsat flera gånger redaktionen ”intervjua en av SKR:s följeslagare som jobbar på Västbanken.” De som vistas där i perioder om 3 månader och många har varit ute flera gånger ser hur situationer är, och hur den förändras, men nej. När nu en kristen palestinier i Gaza mördas av vad man tror av muslimska terrorister då ”passar” det att skriva, men alla övergrepp som Israels arme gör sig skyldiga till och alla orättvisa landlagar de instiftat de är inte intressant att skriva om. Skriv gärna om ”Jerusalem-marschen”, och denna mördade kristna bokhandlare. Men ni ”mörkar” våldet och rättsövergreppen som Israels arme utövar mot den palestinska befolkningen. Man kan ha olika syn på stöd till staten Israel, men ge oss läsare en allsidig nyhetsrappotering , vi är väl tänkande människor som sen kan dra våra egna slutsater? Du chefredaktör Elisabeth Sandlund du brukar kunna ge svar, men nu är du så tyst.

 7. Jinge,

  Det är ingen hemlighet att situationen i Gaza kan liknas vid en säck full med instängda katter. Folk är instängda, hungriga och är i behov av precis allt. Dagligen terroriseras dem av israeliska raider och attacker. Dagligen dödas folk, ofta oskyldiga barn, helt i onödan. Att våldet nu råkar drabba EN kristen, bland alla tusentals muslimer som fått sätta livet till, är ju inte så märkvärdigt. Det, om man vill behandla frågan sakligt.

  Det är självklart fruktansvärt att folk drabbas av detta, oavsett om de är muslimer eller inte. Men tidningen Dagen borde begripa, att kristna palestinier har varit i spetsen för kampen mot det israeliska förtrycket från början. Flera ledare för palestinska organisationer, och grundare av sådana, har varit eller är kristna.
  Jag kan bara nämna Wadi´Haddad som mördades med kvicksilver i ett paket chocklad, av israeliska Mossad. Bland andra grundare av organisationer kan jag nämna, Naif Hawatme, DFLP, George Habash, PFLP, och Samir Ghawshe, PSF.

  Måste jag också påpeka att tre av PLO:s organisationer har grundats av kristna palestinier är en ganska stor andel?

  Palestinierna själva har aldrig gjort skillnad på kristen och muslim. Den absoluta majoriteten medlemmar i ovannämnda organisationer var och är muslimer. Vad säger det? Hur viktig kan frågan vara för palestinierna?

  Azmi Beshara är kristen. Fader Hanna Atallah är kristen och så vidre och så vidare… Ingen, absolut ingen palestinier talar om deras religiösa bakgrund. De är älskade för sin hederlighet och för sitt mod. Själv känner jag större samhörighet med dem än med några andra palestinier. Men spelar det roll för Dagen? Nej!

 8. Fallet du talar om handlar såklart inte om att vi tyckte en nyhet var så viktig så att vi skrev två likadana artiklar om det.
  Det var helt enkelt en miss, som låg ute kort under morgonen, där gårdagens topp låg kvar samtidigt som Dagentidningens (i papper) lades ut.

  Spännande att du väljer att engagera dig i och tycka till om Dagens nyhetsvärdering!

 9. Emanuel! Så kort var det ändå inte. Det såg ut så i flera timmar, dessutom var det olika artiklar. Miss kanske det var för det, vad vet jag.

  Men ja. Visst är det spännande att folk bryr sig om er nyhetsvärdering. I det här fallet så är den springande punkten att Dagen har en utomordentlig enögdhet när det gäller skildrandet av Israel. I och för sig kan jag tycka att det är märkligt att kristna sitter nöjda med att Gud lovat judarna landet. Vore jag kristen i bemärkelsen troende skulle jag bli urförbannad.

  Nu är jag inte det så jag får finna mig i att judarna tror på den sortens historier. Men Dagen borde rimligen för balansens skull skildra vad Israel faktiskt gör. Det vore säkerligen omväxlande för era läsare att få veta t.ex. vad den relativt nystartade gruppen i FN som behandlar Mänskliga Rättigheter anser om Israel. Eller kanske Dagen ska förklara Haagdomstolens utslag om den mur som kallas Apartheidmur av f.d. president Jimmy Carter.

  Tidningar har en folkbildande skyldighet, enligt mitt sätt att se saken, att upplysa sina läsare om olika sidor i en konflikt. Och jag har en känsla av att Dagen är en MYCKET viktig tidning för läsarna. Just det gör det extra angeläget, och den tidning som inte vågar presentera text som står i strid med läsarnas uppfattning är inte mycket till tidning.

  Att ni släpper in bloggar att kommentera är givetvis bra, men ännu bättre vore om ni kunde komplettera den, i mitt tycke, grovt ensidiga bild ni ger av Israel. Varför inte köpa in en av Susan Nathans artiklar om palestiniernas situation inne i Israel? Eller publicera en artikel om hur de har det i Jerusalem, den av Israel ockuperade staden?

  Ta detta som ett tips, jag bjuder på det!

 10. Emanuell,

  Jag har också ett tips till dig! Ta reda på vad kristna palestinier har att säga! Ni kan åtminstone höra med palestinska präster och vanliga dödliga vad de tycker om ert handlande. Födelsekyrkan ekar tom i Betlehem. Betlehem är omringat av muren. Totlat isolerat från omvärlden! Om jag var kristen skulle jag vara väldigt upprörd över det!

 11. Tony Sayegh skriver om detta på Palestinian Pundit (jag hoppas det går bra att jag länkar, för det är en bra text):

  … Just as sectarian killing and ethnic cleansing in Iraq started with the implementation of the “Salvador option” by forming USraeli-created, financed, armed, trained and directed death squads, the American General Keith Dayton has been overseeing the creation of comparable death squads in Palestine. The same U.S. Congress demanding the partitioning of Iraq has approved close to $50 millions for the arming and training of these Palestinian death squads.

  The policy of “creative destruction” is being intensified inside the Gaza Strip simultaneously with the criminal total siege on 1.5 million Palestinians living there. Death squads loyal to Abbas and his warlords in the Green Zone in Ramallah have been intensifying their campaign of terror inside Gaza. The car bomb has been introduced to spread random killing and mayhem. Some Abbas loyalists have been caught planting bombs and others were killed while rigging a car bomb.

  The stooge Abbas is carrying out this policy to destabilize Hamas and to restore his fetid and corrupt control over the Gaza Strip. However, the USraeli objective is far more sinister. Having prevented the emergence of a Palestinian state, the USraeli objective is to destroy the Palestinians as a society, culture and people. By making living conditions unbearable, conditions for “voluntary” immigration are created. Analogous to the millions of Iraqi refugees, the goal is to depopulate what is left of Palestine to solve the “Palestinian problem” once and for all.

  This campaign of terror inside Gaza entered a new and dangerous phase yesterday when a 30-year old Palestinian Christian was killed. He owned and operated a book store which sold bibles and religious publications. The sinister plan had an obvious goal, which is to blame Hamas for the killing and to ignite Muslim-Christian strife in Palestine, similar to that which was successfully ignited in Iraq.

  To its credit, Hamas denounced this heinous crime and pledged to pursue those responsible. It is no accident that this murder took place at the same time that car bombs and other explosions were detonated in Gaza. The forces behind these murderous acts are the same death squads which receive instructions from Abbas and his boss, General Keith Dayton. …”

 12. Du Emanuell ( numera Dagen-redaktör) Ge mej ett svar: Varför finns det inte plats i Dagen för kyrkoherde Inger Styrbjörns berättelse från Bethlehem där hon varit följeslagare de senaste månaderna ?

 13. Per,

  När Hamas tog över makten i Gaza, skämde Abbas ut sig genom att ljuga rakt in i kameran och påstå att en kristen kyrka blev bränd till grunden. Han skällde och sa dessutom att kyrkbränningar inte hörde till Palestinsk kultur.

  Han fick svar på tal av kyrkoherden som visade upp kyrkan och sa att Abbas borde sluta ljuga och insinuera att det fanns en konflikt palestinier emellan oavsett vad de har för religion.
  Det måste sticka många i ögonen att just Hamas och högt uppsatta kristna präster verkar vara överens om en hel del saker.

  Kan vara värt att nämna att Tony Sayegh är kristen och hör till de mest ansedda släkterna i Palestina! Så, han har inget intresse av att mörka, ifall det fanns en konflikt mellan kristna och muslimer i Gaza.

 14. alandalus,

  Ja, Emanuell borde verkligen klicka på din länk. Då undrar jag om han och andra kristna tycker att det är ok att dansa och festa på Jeruslamens gator under Jerusalemmarchen.

  Jag trodde att Jesubuskap inte var så himla svår att begripa för normalbegåvade!

 15. Lite komedi i denna tragedi: Dagen skriver om att Danmarks Rasmussen har kritiserat muslimska länder för ”bristande religionsfrihet”. Det är så skrattretande att man börjar gråta. Isn’t that the pot calling the kettle black…