Manifestation mot kriget mot Syrien på Sergels torg söndag kl 14-16!Stoppa våldet och kriget mot Syrien nu!

Trots försök till medling genom FN:s Kofi Annan och FN:s och Arabförbundets Lakhdar Ibrahimi utökar USA och dess allierade Saudi Arabien och Qatar det finansiella och militära stödet till terrorgrupper som opererar inne i Syrien.
Den s.k. Fria Syriska armén med baser i Turkiet vägrar dialog och förhandling.

Paroller• Stoppa våldet och kriget mot Syrien nu!
• Ett fritt, enat och självständigt Syrien!
• Upphäv sanktionerna mot Syrien!
• Inget svenskt stöd till krig mot Syrien!

Talare: Sanderella Zaro, mötesledare; Erik Göthe, fib-juristerna; Erik
Andersson, Proletären; Stefan Lindgren, författare m.fl.

Arrangör är Föreningen Syriens stödkommitté för demokrati i samarbete med
Föreningen Syriensolidaritet. För mer info: www.syriensolidaritet.se

Den 4/11 kl 14:00 kommer det att demonstreras på Sergels Torg. Krigshetsen i storbolagsmedia är skrämmande och rapporteringen är ensidig. Samtidigt finns en stor växande opinion som är emot NATO:s krig mot Syrien. Det etablerade Sverige verkar sluta upp bakom utländsk intervention. Endast fakta och en rörelse underifrån kan ge en motbild till all propaganda.
Ta ställning mot kriget mot Syrien och kom till Sergels Torg på söndag! Bor du inte i Stockholm? Ta tåget!

Bakgrund
Flygbladstext från Syriensolidaritet

Utländskt stöd till rebellerna underminerar fredsplaner.
Det finns många belägg för att USA och dess allierade sedan länge beväpnat delar av oppositionen i Syrien, och därmed motverkat möjligheten till en fredlig lösning. Vid ett möte i april beslöt USA och drygt 70 andra stater att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och pengar, bara USA och Tyskland gav motsvarande 130-140 miljoner svenska kronor. New York Times har den 4/8 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillsammans med CIA tillhandahåller vapen och tränar utländska rebeller i läger nära Syrien.

Vilka ingår i den syriska oppositionen? En del av den syriska oppositionen (NCB) motsätter sig starkt all utländsk inblandning i motsats till SNC (Syrian National Council), med ”Fria Syriska Armén” (FSA) som i betydande utsträckning består av jihadister från andra länder. Charlie Skelton skriver i The Guardian 12/7 att ”Dessa talesmän för den syriska oppositionen (SNC)säljer förslag på militär intervention och regimförändring, och dominerande massmedia köper det gärna. Många av “aktivisterna” i den syriska oppositionen är nära och ofta finansiellt knutna till USA och London, till de som skulle genomföra en intervention..”. Washington Post beskriver (3/8) SNC som “en paraplyorganisation av rivaliserande fraktioner baserade utanför Syrien”.

Tidigt kom rapporter om övergrepp och massakrer av den syriska regimen. Men dessa rapporter saknar vanligen stöd i fakta. Flera massakrer har sannolikt utförts av motståndsmän, inte sällan från andra länder. Den tyske TV-journalisten Todenhöfer menar rentav att delar av oppositionen medvetet mördar civila och sedan visar upp de ofta blodiga offren och ger den syriska armén skulden. Han kallar detta ”massakermarknadsföringsstrategi”.

Massmedia, liksom EU och Sveriges regering har länge okritiskt anammat detta, demoniserat Assad och krävt hans avgång. Man våldför sig på den grundläggande FN-principen om varje folks rätt att välja sina egna ledare. Assad har inget att vinna på massakrer, tvärtom. Ryssland och Kina har (av Väst) fördömts då de lagt in veto mot Västs resolutionsförslag i FN:s Säkerhetsråd. Uppenbart ser Ryssland och Kina USA:s agerande i Mellanöstern som ett hot mot sig själva. USA- världens mest aggressiva stat ligger bakom.

Dokument visar att USA sedan många år planerat att försvaga Libanon, Syrien och senare Iran, Ryssland och Kina. President Obamas påstående att de stöder demokratiska krafter i Syrien tyder på stor skenhelighet. USA:s krig mot Irak påstods utgå från folkets bästa, men har medfört över en miljon döda. – och en USA-vänlig regering, som säljer ut oljan. Den irakiska katastrofen får inte upprepas i Syrien och andra delar av Mellanöstern Också NATO:s och Sveriges krig mot råvarurika Afghanistan har motiverats med humanitära syften, men även det landet ligger nu alltmer i spillror.

Mönstret blir tydligt då vi ser hur USA stöder Israels omänskliga palestinapolitik, accepterar deras kärnvapen och står bakom sanktioner och krigshot mot Iran. Den globala kampen om kontroll över marknaden, olja, andra råvaror skärps allt mer.

Detta kallar vi USA-imperialism!
Det är en stor skam att svenska regeringen stödjer USA:s politik!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , Kina ,

Konflikt 27/10 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör
FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn


30 svar till “Manifestation mot kriget mot Syrien på Sergels torg söndag kl 14-16!”

 1. Du är en okunnig person inom Syrien. Så jag tycker att du ska sluta upp med det du gör och läsa på mer och kanske resa till Syrien och se allt med dina egna ögon istället för att skämma ut dig själv på det viset…all dödande i Syrien stör dig inte men att kanske USA kommer in med styrkor stör dig oerhört???? jag är från Syrien och alla mina släktingar och vänner bor där. Det ända som du behöver veta är att regimen dödar befolkningen varje dag (kvinnor och barn) och det finns inget han inte har använt på sitt eget folk men det värkar inte störa dig (så klart). Om regimen i Syrien inte kan erkänna att de har misslyckats med att få ordning på landet så borde de skämmas över det och lämna makten åt folket ändå….hur man vridet och vänder på problemet så borde Bashar al Assad lämna makten… men nej han väljer att döda hela befolkningen för att sitta kvar??????? är en sådan person värdig att sitta kvar????

  • I en sådan konflikt förekommer våld från flera håll, givetvis också från regimen som vill försvara sig och landets självständighet. Det har men rätt till. Jag har inte besökt Syrien med talat med personer (delvis ararbisktalande) som besökte Syrien i våras och förra våren.
   Det är väl belagt att flera rapporter om övervåld av regeringen är falska, se bl.a alla mina blogginlägg i frågan med olika referenser.
   De ställer energiskt upp på demonstrationen på söndag mot den utländska inblandningen för att försvaga och söndra Syrien, och senare sannolikt även Iran.

   • Jag va personligen i Syrien i slutet av förra året och jag vet vad jag såg och det är absolut inte hur du och dina (arabisk talande vänner) beskriver det. Om dina vänner är från Syrien och är i minoritet (det skulle inte förvåna mig). de står regimen mycket nära tyvärr. Tänk lite utanför boxen.

    • Gå till mötet på Sergels torg, lyssna och diskutera med t.ex. andra syrier föreslår jag. De jag talat med har ingen känd nära relation till regimen.

  • Du är snarare du som är okunnig. Är ja, kunnig får man väl säga om du lyckats svälja allt som Al Jazeera förmedlar. Du måste förstå att Al Jazeera styrs av Qatar och israelisk säkerhetstjänst. De har lurat er FSA anhängare att tro att ni ska kämpa för att ta ner en tyrann. Om ni nu verkligen är så måna om att ta ner tyranner tycker jag att ni ska ta och börja med att invadera Israel. Men det kanske ni inte vill? Syrien är kanske viktigare än att rädda era palestinska vänner så lider oändligt mycket mer än det som sägs pågå i Syrien. Kan du förklara det för mig? Varför engagerar ni er inte lika mycket i Palestinska-konflikten för att rädda palestinierna från massakrer och ständiga bombningar? Vad väntar ni på? Men snälla förklara bara för mig varför Syrien är viktigare än t ex räddningen av palestinierna från den israeliska ockupationen?

 2. Jag måste ha missat när Assad blev ”vald” av de Syriska folket, var det samtidigt som Mubarak och Khaddaffi blev valda? Texten ovan är till 50% sann. Usa och Nato är intresserade av att störta Assad och stödjer suspekta grupper med vapen och pengar. Men Ni skiter helt enkelt i den andra delen av historien. Assad mördar, flygbombar och låter sina stridsvagnar skjuta rakt in civilbefolkningen för att behålla sin makt. En makt han har som INTE är legitim! Genom att försöka måla upp Assad som ett helgon och bara fokusera på den korrupta oppositionen så är Ni lika stora hycklare som de Ni anklagar. Med ”vänner” som Er behöver man inga fiender..

  • Han har inte blivit vald, lika litet som Mubarak, Khadaffi och t.ex. alla de diktaturer som USA genom åren varit med om att upprätta. Det är riktigt att den syriska regeringen och krigsmakten försöker behålla Syriens självständigt och att övervåld förekommer. Ett land har rätt att försvara sin självständighet. Se svaret till Nadja. Assda är väl inget helgon alls. Vissa steg mot ökad demokrati har dock den syriska regeringen försökt ta. Läs tidigare inlägg i t.ex denna blogg. Jag försöker bilda mig en uppfattning genom att läsa uppgifter från många olika håll och har talat med flera syrier, samt personer som besökt Syrien nyligen.

 3. ”Paroller• Stoppa våldet och kriget mot Syrien nu!
  • Ett fritt, enat och självständigt Syrien!
  • Upphäv sanktionerna mot Syrien!
  • Inget svenskt stöd till krig mot Syrien”

  Inte ett ord om hur Assads regim hanterat sin befolkning! Inte ett ord om det Ryska stödet till Assads regim! Verkligen enkel spårigt och enögt.

  • Det finns en hel del rapporter om dålig behandling av den syriska regeringen av befolkningen. Vid närmare analys av flera av dessa har de visat sig felaktiga. Den syriska regeringen har rätt att försvara sitt land enligt bl.a FN-stadgan. Man får se att arrangörerna anser att parollerna riktar sig mot huvudfrågor – som flera gånger behandlats i viss detalj i blogginlägg här. Att Ryssland stödjer Assad är väl känt, liksom att USA m.fl stater stödjer och beväpnar delar av oppositionen och utländska jihadister för att störta den syriska regimen och än mer öka USA:s inflytande i denna del av världen. Spåren från Irak och Afghanistan förskräcker. Den syriska regimens reellla övergrepp ska förstås kritiseras, och dess ansträningar att tillsammans med bl.a Ryssland söka ökad dialog och en fredlig lösning i FN-medlarnas anda honoreras.

  • Just nu är Assad det bästa alternativet till skillnad från religiösa dårar som vill ta över rodret och bli en regim som lyder under det israeliska väldet. Israelerna måste skratta dagarna långa med tanke på vad FSA-anhängarna sysslar med. Hjärntvättat dårskap.

 4. ”Tidigt kom rapporter om övergrepp och massakrer av den syriska regimen. Men dessa rapporter saknar vanligen stöd i fakta. Flera massakrer har sannolikt utförts av motståndsmän, inte sällan från andra länder. Den tyske TV-journalisten Todenhöfer menar rentav att delar av oppositionen medvetet mördar civila och sedan visar upp de ofta blodiga offren och ger den syriska armén skulden”

  Bara det att rapporterna kommer från Röda Korset, FN, och Amnesty International…

  • Jag menar vad skulle Syriska armén tjäna på att döda sina egna? Jo inget. Det är bara att tänka så och ta resten som gojja. De där FSA är en livsstil tyvärr o de bryr sig inte alls om civila.

   • Syrien är inte den första och kommer inte vara den sista diktaturen som använder våld för att slå ner revolter och uppror. Det är inte första gången det just sker i Syrien.

    • och Syrien är säkert inte det sista landet som USA vill behärska.
     Och USA är den demokrati som mest varit med om att med störta demokratiskt folkvalda regeringar i andra länder som Iran, Indonesien, Chile, Honduras – som knappast är de sista USA ger sig på.

 5. Att vissa -långtifrån alla som lyfts fram i massmedia och som ofta visat sig felaktiga – rapporter kommer från Röda Korset, FN och Amnesty International är viktigt och intressant. Per se är det ingen stämpel på att de är korrekta dock.

 6. Det hör nog till ovanligheterna att befolkningar är beredda att hugga huvudet av den samhällskropp de är en del av. Ett exempel på det är den så kallade ”ryska revolutionen” där statschefen och hans familj mördades och liken gömdes. Ungefär som i Irak och nu senast i Libyen.Det finns förstås alltid krafter i ett samhälle med en agenda som går på tvärs mot folkmajoritetens.

  Nog är det glädjande att USA nu äntligen har fått problem med att för femtielfte gången installera en foglig lydregim i det monetära ekonomiska systemets utmarker. Libyen var ju ett skuldfritt land med en stor guldreserv och folket kunde tanka sin bil för 50 öre litern. För att inte tala om the Great Man-Made River som aldrig nämndes i väst-media. Naturligtvis bombade Nato detta fantastiska dricksvattenprojekt. En krigsförbrytelse bland alla andra.

  Nu ska förstås de sönderbombade länderna Irak, Afhganistan och Libyen byggas upp av västerländska företag med hjälp av lån från det monetära systemets bankirer. Det borde inte vara allför svårt att lista ut vilka intressen som styr och ställer med ”utvecklingen” i svaga länder med ett avvikande ekonomiskt system. Inte konstigt att Kina och Ryssland, efter överfallet på Libyen, har ledsnat och sagt stopp, nu räcker det.

 7. Och fortfarande gäller att Syrien har en värnpliktsarmé, det är alltså inte Assads armé. En värnpliktsarmé kan avsätta en avskydd diktator på en dag om den verkligen vill göra det, så när ”rebellerna” fortfarande inte har lyckats ta ner Assadregimen är det en stark indikation på att Assad har majoriteten bakom sig. Rebellerna har inte lyckats trots att sunnimuslimer är i majoritet i denna armé dessutom.

  Sen till de syrier som här hävdar att de vet för att de varit där eller får rapporter hemifrån. I sådana här tider sprids otroligt mycket rykten vara av många är falska eller grava överdrifter. Någon har sett och hört etc. Begrunda så påståendet från antiislamister i Sverige, att muslimer stjäl våra skattepengar, mördar svenskar och våldtar svenska kvinnor. Det finns en hel del svenskar som tror på det påståendet och som berättar detta för människor utanför Sverige. Vad säger ni? Är det på det sättet? Vet de vad de här personerna vad de talar om för att de bor i Sverige? Om ni anser att det inte är så, hur kan ni vara så säkra på att påståenden om hemska ageranden från syriska armén är riktiga?

 8. Anders och Kerstin!
  Jag förstår inte ert försvar av Assad-regimen. Det förhåller sig ju precis så som Magued skriver:
  ”Usa och Nato är intresserade av att störta Assad och stödjer suspekta grupper med vapen och pengar. Men Ni skiter helt enkelt i den andra delen av historien. Assad mördar, flygbombar och låter sina stridsvagnar skjuta rakt in civilbefolkningen för att behålla sin makt. En makt han har som INTE är legitim!”
  Att misstänkliggöra alla dem som nu tvingas fly från Syrien menar jag är djupt cyniskt. Människor flyr inte från detta inbördeskrig i syfte att mångla ut lögnhistorier om regimen till oss i väst. De flyr för att rädda sina liv. Sedan är det en annan sak att ett militärt ingripande från, typ, USA eller Nato, troligen bara skulle göra saken ännu värre (och dessutom strida mot folkrätten). Men om man verkligen vill få svenska folket att demonstrera för fred och vapenvila i Syrien — och mot en ny västlig militär, så kallad ”humanitär”, intervention — då måste man, enligt min enkla uppfattning, sluta skönmåla den syriska regimen. Annars blir man, helt enkelt, inte trovärdig.

 9. Jag misstänkliggör verkligen inga som flyr från Syrien och de flyr säkert för att rädda sina liv som du skriver.
  För egen del skönmålar jag inte den syriska regimen. Jag återger olika uppgifter och belägg för att det skett en betydande osaklig (lögnaktig)nedsättande, demoniserande beskrivning av den syriska legitima regimen. Arbarförbundets rapport och olika besökare reodgör för frfedliga demonstrationer, tolererade av regimen, av centralt belägna fina oppositionskontor i Damaskus. Oppositionen är djupt splittrad. Sannolikt har även den syriska regimen använt oacceptabelt våld som drabbat civila, men jag sätter större tilltro till Todenhöfer och kritiker av källorna till dessa. USA och dess bundsförvanter bedriver som så många gånger förr en kampanjournalistik med eko hos också svenska massmedia och inom vänstern. Är inte huvudsidan kampen mellan USA:s statsledning och ekonomiska elit å ena sidan, med dess bundsförvanter och staten Syrien å den andra. Läs dagens blogginlägg om Syrien noga

 10. Anders! Du hänvisar till ”Todenhöfer”. Jag antar att du menar den tyske f.d. CDU-politikern Jürgen Todenhöfer som varit i Syrien och intervjuat Bashar al-Assad. Jag vistas just nu i Berlin och har kollat vad denne Todenhöfer skrivit om Syrien. I somras berättade han i bild.se om sitt ”möte med Assad”. Han beskrev där den syriske presidenten som, personligen, lugn och tystlåten, verserat vänlig och artigt besvarande intervjuarens alla frågor. Så har även andra journalister före honom beskrivit Assad. Men det Todenhöfer sedan skriver stämmer, tycker jag, inte riktigt med hur du tolkar hans ståndpunkt. Jag citerar nu ordagrant ur Todenhöfers artikel (översättningen är naturligtvis min egen):
  ”Av de första månadernas fredliga demonstrationer har det för länge sedan blivit ett krig fört av statliga säkerhetsstyrkor mot tungt beväpnade rebeller. De ursprungliga fredliga demonstranterna har totalt marginaliserats.”
  Todeshöfer anser att det är fel att beskriva Assad som ”en diktator som dödar sitt eget folk”. Men han hävdar samtidigt:
  ”Han (d.v.s. Assad, MZ) bär ansvaret för att hans säkerhetsstyrkor under de första protesterna i Deraa sköt rakt in i folkmassan och dödade civila. Han bär ansvaret för att hans säkerhetsstyrkor med tunga vapen angrep bostadskvarter där rebeller hade förskansat sig. Där dödades också civila.”
  Idag den 2 november läser jag så en ny artikel av Todenhöfer, denna gång i Süddeutsche Zeitung. Rubriken är ”Folk mot folk”. Där redogör han för det syriska upprorets olika faser, alltifrån den första tidens fredliga demonstrationer med deras, enligt honom, fullt ”legitima” krav på frihet, demokrati, social rättvisa och Assads avgång, fram till nuvarande katastrofala inbördeskrig där beväpnade och allt ”radikalare” islamistiska rebeller med stöd utifrån bedriver sitt eget krig mot regimen. I denna artikel förklarar han också varför han, efter intervjun med Assad, inte ville beskriva denne som ”en diktator som dödar sitt eget folk”. Det beror på att även den andra sidan, och då talar vi inte om den första tidens fredliga demonstranter, också dödar sitt ”eget” folk, därav rubriken.
  Att ”förhandlingar alltid är bättre än krig”, som Todenhöfer skriver, håller jag fullständigt med om. Men man måste, när man diskuterar Syrien, precis som Todenhöfer också gör, öppet erkänna regimens ansvar för att våldet eskalerat och allt hårdare drabbar civilbefolkningen. Om regimen från början inte hade mött de fredliga demonstrationerna med dödande kulor skulle inte al-Qaida och andra liknande grupperingar kunnat ta över agendan. Kan vi inte enas om det?

  • Nej vi kan inte enas om att ”om inte regimen från början mött de fredliga demonstrationerna med dödande kulor skulle inte al-Quadia och andra liknade grupperingar kunnat ta över agendan.” Enligt Arabförbundets (väsentligen ihjältigna) rapport i början av året baserat på rundresa och intervjuer skedde fredliga demonstrationer med regimens goda minne, men de rapporterar också vål både från opposition och regimen. USA och deras allierade var inne i konflikten mycket tidigt. Det är nog en orealistiskt och föga välgrundat antagande i närheten av spekulation (ursäka mitt litet tillspetsade ordval) att tro att frånvaron av våld från regimen skulle hindrat USA et alii att försöka fullfölja sina gamla planer att destabilsera Syrien.

 11. Tack för ditt bidrag med konkret information om t.ex. Todenhöfer. Att den syriska armen kan ha skjutit mot civilbefolkningen, ett i sig helt förkastlig våldshandling, kan mycket väl ha skett. Men det synes väga ganska lätt mot det våld och det åsidosättande av internationella rätt som de av USA, Saudiarabien m.fl stödda jihadisterna och andra, inkl inhemsk oppostion utfört. Ska USA-imperialisterna, den i särklass mest agressiva statens ledning, då få gå in utifrån för att med våld störta regimen och fullgöra sina kända månåriga planer på att bl.a destabilsera Libyen (fixat), Syrien (pågår) och senare Iran? Jag har också uppfattningen att det verkligen fanns skäl att demonstrera mot Assad och regimen, och att det är bra att man kan göra det och gör det – som man kunde på många håll i Syrien våren 2011 (Se min första artikel i FIB-Kulturfront om saken). Men den utlandsstödda interventionen förhindrade en fredlig utveckling i demokratisk riktning och SNC och Fria syriska armen förkastar den nuvarande FN-medlaren, i motsats till den syriska regeringen. Och det togs utveckling i demokratisk riktning i Syrien, med mer demokratiskt val förra året (nedtystat eller avfärdat av dominerande massmedia, som inte heller rapporterar om mötet nyligen i Damaskus mellan regeringen och delar av den opposition som inte vill ha utländsk intervention (NCB, National Central Bureau vill jag minnas).
  Man bör försöka skilja på huvud- och bifrågor här. Delar av det som brukar räknas vänstern sluter i praktiken närmast upp på centrala drag i USA-imperiliasterna politik, och har av vissa benämnts ”bombvänstern” (OBS klargörande:jag menar inte du, har ej fått det intrycket.)I viss hast, läs gärna även dagens Syrien-inlägg!

 12. Det är väldigt fult att försöka göra krigsmotståndare till anhängare av Assad. Det var 50 000 människor som demonstrerade emot kriget i Irak i Stockholm. Var de anhängare av Saddam? Nej, det var de verkligen inte.

  Så varför denna intellektuella ohederlighet? Jag antar att man tar till ohederlighet när man inte kan stödja sig med hederlighet.

 13. Varför gör sig så många ”vänstermänniskor” (inte bara Margareta Zetterström) totalt blinda för USA:s aggressioner mot ”olydiga” länder. Afghanistan, Irak, Libyen och nu Syrien. Ser man inte mönstret? Vill man inte se? USA tänker ta det totala greppet över Mellanöstern och Nordafrika. Är beredda till stora insatser – det gäller ju oljetillgångarna. Bakom detta maktövertaganden, denna amerikanska aggressionspolitik, ställer sig europeisk vänster. Varför? Från mig en verkligt förtvivlad fråga: varför? Vänstern applåderar ”demokratikämparna” i Syrien. Den dödliga brygden av religiösa fanatiker och hänsynslösa legoknektar. Betalda av Saudiarabien och Quatar. Tränade i Turkiet. Är det inte genant för vänstern att instämma i hyllandet av dessa mördarband? – I slutet av februari röstade det syriska folket om en ny författning. I maj gick man till allmänna val. Med deltagande av ett antal oppositionspartier. Om detta rapporterades inget i västliga mainstream-media. Ett lömskt förtigande. Ger här länken till Charlie Skeltons artikel i Guardian som visar vem som styr ”upproret” i Syrien. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/12/syrian-opposition-doing-the-talking Och hoppas att någon ur vänstern – ”demokrati”entusiasterna – läser den. En mycket informativ text. Och Bill Van Aukens artikel i Counter Currents Org: http://www.countercurrents.org/auken021112.htm – Som rapporterar om USA:s nya strategi mot Syrien.
  Ulla Johansson

 14. Ulla Johansson anklagar mig för att vara en föraktlig så kallad vänstermänniska som gör sig blind för USA:s aggressioner mot ”olydiga” länder, som inte ser mönstret bakom USA:s agerande, som applåderar ”den dödliga brygden av religiösa fanatiker och hänsynslösa legoknektar” i Syrien och som hyllar av Saudiarabien och Qatar betalda mördarband.
  Det är en så lögnaktig och ohederlig beskyllning att jag tappar andan. Hon har uppenbart ingenting läst och förstått av det jag skrivit i dessa frågor. Det kan jag naturligtvis heller inte begära att hon skall ha gjort. Men varför då tillgripa rena lögner? Nästa fråga blir väl: När skall jag sluta slå min man?
  I en sådan diskussion ser jag ingen anledning att delta.

 15. Svar till Margareta Zetterström:
  Jag har INTE kallat någon för ”föraktlig vänstermänniska”. Det kan jag knappast göra eftersom jag själv hör hemma hos vänstern – om än inte organiserad i något parti.Jag tolkade endast Margareta Zetterströms inlägg på denna blogg. Där hon lägger största skulden på Syriens regering och al-Assad för den blodiga utvecklingen av motsättningarna i landet. Jag lägger skulden på USA och USA:s vasallstater som sänt in legoknektarna och de religiösa krigarna. Jag hade önskat att vänstern i stället för att hela tiden kritisera Syriens regering skulle – i olika forum – begära att de insända ”krigarna” omedelbart dras bort. Jag anklagar inte Margareta Zetterström som person men delar av den europeiska vänstern – även det svenska Vänsterpartiet – för att oreflekterat ropa ”Assad måste bort”. Utan att vilja förstå vilket blodigt spel USA med assisterande vasallstater spelar i Mellanöstern. Vänstern förstod vad som skedde i Vietnam men inget kring Libyens och Syriens öde. Två länder – som visserligen är/har varit ledda av diktatorer – men det rättfärdigar inte ”västs” bomber och dödande. Den syriska regeringen försvarar sitt land. Och i striderna blir även civila människor offer. En tragedi. Att landet utan strid skall överlämna sig till de religiösa fanatikerna och de angripande staterna vill väl ingen. – Eller?

  Lämnar återigen två länkar: http://www.canadafreepress.com/index.php/article/50586

  http://www.countercurrents.org/auken021112.htm Mycket informativa och mycket klarläggande texter kring USA:s roll i angreppet på Syrien.
  Ulla Johansson