Manifestation mot Israels angrepp idag kl 14 på Sergels torg, uppdateringDetta är den femte eller sjätte manifestationen sedan 12/7, senast med omkring uppemot 2000 personer enligt P4 Stockholm. .Flygbladsutdelning ägde rum 1/8 i Kungsträdgården.
PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-CONFLICT

* Sedan föregående blogginlägg här 4/8 har vapenvilan brutits. Hamas har inte fått gehör för sitt synnerligen rimliga krav på stopp för blockaden och har skjutit raketer.
* Guardian rapporterar att soldater ”Guds egendomsfolk” (Bibeln) från som varit i Gaza nyligen har karvat in meddelanden som ”Bränn ned Gaza”, en bra arab=en död arab” tillsammans med Davidstjärnan. Soldaterna hade också kletat in avföring på palestinsk egendom.
* De israeliska militärerna har mest dödat kvinnor och barn, närmare 2000 människor. Hamas däremot har nästan bara dödat militärer (95 %), och därmed på ett helt annat sätt följt krigets lagar.

Meddelande idag från Palestinagruppen i Stockholm (PSG):
”Det kommer fler demonstrationer/manifestationer som kommer annonseras i god tid inom kort. Du som kan: slut upp till manifestationen klockan 14:00 i Sergels torg. Ursäkta kort varsel.
Gaza 140808. 10606490_798778790145593_3133138618626202395_n

Håll utkik på Facebook-eventet för uppdateringar: Kampen fortsätter

Arrangörer: Palestinska föreningen i Stockholm, Jerusalemkomittén och Judar för israelisk-palestinsk fred

Påverka din butik
Vi har fått många frågor om hur du kan göra för hjälpa och stödja. En sak är att försöka påverka din butik. På hemsidan finns en introduktion, argumentsamling, en brevmall som kan användas vid kontakt och annan nyttig information: Påverka din butik

I Sätra samlas det namn för att påverka butiken att ställa sig bakom en bojkott. Se mer på Facebook: ”Uppmana Ica Nära i Sätra att bojkotta. På lördag kl. 09:00 står man i Sätra centrum och samlar namn. Kontakta Lorena om du vill ansluta eller har frågor: lorena_dv@hotmail.com. Om du bor i närheten så sväng förbi och hjälp till eller skriv på. Kanske kan du och dina grannar göra något liknande?

Vi skickar även med ett flygblad som kanske kan vara till hjälp. Se bild nedan:

Stöd Palestinainsamlingen via SMS Gaza behöver ditt stöd. Du kan skänka ett bidrag till Gaza genom SMS till Palestinainsamlingen. Skicka ordet Palestina och beloppet du vill skänka till 72970.
Vill du skänka 50 kronor skriver du Palestina 50. Du kan välja mellan 10, 20, 50, 75,100,150 och 200 kronor.

Bidragen går till Palestinagruppernas mångåriga samarbetspartners i Gaza:

Gaza Community Mental Health Programme, GCMHP som arbetar med mental hälsa och mänskliga rättigheter. PGS stöd kommer att ges till organisationens arbete med traumatiserade barn.

Palestinian Medical Relief Society, PMRS som arbetar med primärhälsovård och som nu omprioriterar sitt arbete till akutvård. Stora som små bidrag gör skillnad. Visa Gazas befolkning att vi står vid deras sida.

Sätt in pengarna på Palestinainsamlingen 90 11 57 – 8 och skriv GAZA.
Representanter för GCMHP och PMRS tackar alla privatpersoner, organisationer och lokalgrupper som har skänkt pengar till Gaza. Idag har vi skickat 100 000 kr till vardera organisation.

Varje krona gör skillnad!”

* Bland talarna återfinns Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

* Medan USA, EU har olagliga sanktioner mot bland annat väsentligen fredliga länder som Kuba, Syrien, Iran och Ryssland fattar man inte beslut om sanktioner mot Israel, vars apartheid- och krigspolitik är brutal

* Den 25 augusti planeras en Gala för Gaza på Trädgården i Stockholm
Håll utkik och följ planeringen med mera på deras Facebook-sida där du också hittar mer info om arrangörer och annat: Gala för Gaza.

* Proletären FF har uppmanar idrottsföreningar till idrottsbojkott av Israel

* Nyligen menade utrikesminister Carl Bildt på DN Debatt att det centrala är att blockande hävs, vilket utmärkt. Men han skriver inget om de illegala bosättningarna, om apartheidpolitiken, om Israels kärnvapen eller om USA:s resoluta stöd till Israels politik.

* Man bör vara medveten om att det pågår ett propagandakrig också, där Israel har helt överlägsna resurser jämfört med Hamas och palestinierna. Det beskrivs i en artikel i den stora brittiska tidningen ”The Independent” förra veckan, och sopm också återges i ledaren i Flammans senaste nummer.Där publiceras en hemlighetsstämplad rapport ”The Israel’s Project’s 2009 Global Language Dictionary”, som beskriver den av doktor Franz Lutz (republikan och politisk strateg i USA) inspirerade rapporten. Rapporten framhåller vikten att försöka framstå som sympatisk, att undvika att tala om konkreta gränser. Netanyahu har också beklagat varje palestinskt dödsoffer i det brutala krig han leder och där främst barn och andra civila har dödats. Frågan om palestiniernas rätt att återvända till sitt land är problematisk, då Israels synsätt ”separerade men jämlika” så påminner rasuppdelningen i USA på 1950-talet och om Sydafrikas tidigare apartheidsystem.

* Fem krigsförbrytelser av Israel beskrivs på länken http://www.juancole.com/2014/08/israels-accomplice-crimes.html

Gaza

* I Gaza är arbetslösheten omkring 40 % och nästan 80 % lever på humanitär hjälp. FN menar att Gaza kommer att vara obeboeligt år 2020 om inget drastiskt sker. Democracy Now konstaterar att Hamas mål är fokuserade på att blockaden av Gaza upphävs och att fångarna friges. En del trodde att den senaste vapenvilan i november 2012 skulle innebära en minskning av blockaden, men Israel förstärkte i stället blockaden. I Haaretz skriver den israeliske journalisten Gideon Levy ”Hamas krav är civila, medlen för att uppnå dem är våldsamma och kriminella. Men den bittra sanningen är att då Man inte avfyrar raketer från Gaza mot Israel så bryr sig ingen om palestiniernas situation. Läs listan på Hamas krav och se om något enda av dem är orimligt.” Jag tillägger gärna: Om Hamas krav är våldsamma och kriminella – hur ska man då beskriva Israels?

* Hamas förhandlingskrav.
Dessa var Hamas rättfärdiga krav för förhandling, vilka publicerades i den arabiska tidning Al Manar
1 – Tillbakadragandet av israeliska stridsvagnar från gränsen till Gaza för att ge mer utrymme för palestinska jordbrukare att arbeta fritt på sina odlingsmarker.
2 – Frisläppandet av alla fångar som greps av Israel efter kidnappningen och morden på de tre israelisk bosättare.

3 – Häva belägringen av Gaza och öppna gränsövergångarna så att folket kan röra på sig fritt.

4 – Öppna hamnen och flygplatsen och låt de stå under FN kontroll.

5 – Utöka fiskeområdet så att fiskaren kan ha en yta på mil.

6 – Låt staden Rafah som är så närmaste till Israel att så under FN kontroll.

7 – Hamas är redo att underteckna ett eld upphör som sträcker sig i 10 år framåt i närvaro av internationella observatörer.

8 – Ge Gaza borna ett tillstånd för komma till Jerusalem för att be i Al Aqsa moskén.

9 – Israel ska inte lägga sig i den interna palestinska politiken.

10 – Återupprättandet av industrizoner för att främja utveckling.

Något om bakgrunden.
* I samband med Israels tillblivelse 1948 genomförde judiska terrorgrupper omfattande raider in i de palestinska områdena, drev omkring 750 000 människor på flykt och förstörde över 500 palestinska samhällen. Sedan arabiska arméer ingripit kunde småningom en vapenvila uppnås. Omkring hälften av den tilltänkta palestinska staten hade då gått förlorad och bara lämnat Västbanken och Gaza, totalt 22 % av mandatet Palestina, kvar att bygga en palestinsk stat på – något som dessutom ännu ej skett.
Palestina 8karta2

* Detta, och de ytterligare erövringar som Israel gjort i krigen 1967 och 1973, samt misslyckade försökt till fredsuppgörelser är en bakgrund till dagens situation.

* Är det för resten inte märkligt att Israels mycket nära allierade USA jämt ska vara fredsmäklare?

Gaza
* Under tiden 29/9 2000 – 26/12 2008 hade drygt 3000 personer i Gaza dödats av Israels militär. Försvarsminister Barak gav enligt israelisk press redan under försommaren 2008 order om att krigsmakten skulle inleda förberedelserna för en offensiv mot Gaza, innan de förhandlingar genomförts, som skulle utmynna i vapenstillestånd mellan Israel och Hamas. I juni ingicks vapenvila mellan Israel och Hams. Den 1/11 dödade israeliska trupper en palestinier. Därefter avfyrades raketer från Gaza mot Israel och som svar på detta kom anfall från Israel som dödade ytterligare sex palestinier. Ytterligare palestinier dödades i israeliska räder in i Gaza. Hamas ansåg därmed att vapenvilan var bruten.

Israel angrepp sedan Gaza i operation ”Gjutet bly” 27/12 i ett krig som pågick i 3 veckor.

Enligt en FN-rapport dödades då 1434 palestinier, varav 709 enligt israelisk militär var stridande. Bland de döda fanns 288 barn och 121 kvinnor. Av 5303 skadade palestinier var 1606 barn och 828 kvinnor. Det beräknas av ungefär 21000 bostäder förstördes. Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna.
Obama och Natanyaho images

* 2012. Under åtta dagar av attacker av Israel mot Gaza i november dödades 162 palestinier och sex israeler. Delar av Gazas infrastruktur ödelades. Israel genomförde drygt 1 500 flygattacker under ”Operation försvarspelare”, medan ungefär lika många raketer avfyrades mot Israel under samma tid.

* Massmedia har nyligen rapporterat att ”Svensk åklagare inleder förundersökning om israeliska militärmaktens brott mot Ship to Gaza”, som rubriken lyder på hemsidan för ”Ship to Gaza”

* I december 2012 röstade 138 länder, däribland Sverige, för att Palestina skulle få observatörsstatus i FN, medan 9 röstade emot och 46 la ned sina röster. Hur reagerar då Israel? Jo, premiärminister Netanyaho beslöt att stoppa 120 miljoner dollar i skattemedel som skulle levereras till den palestinska myndigheten, ett uttryck för den apartheidpolitik Israel bedriver med stöd från USA:s president och regering.

* Redan lever 600 000 israeler (10 % av befolkningen) illegalt på ockuperad mark.
*”Den 30 januari och 5 maj 2013 bombade Israeli Syrien.
Cirka 400 människor dog i anfallet våren 2013 och stor materiell förödelse uppstod. Med bombningarna har Israel öppet anslutit sig till den USA-ledda front av Natoländer, arabiska kungadiktaturer som sedan våren 2011 finansierat, beväpnat, utbildat och lett terroristinriktade rebeller i ett terrorkrig med syfte att skapa största möjliga kaos och förödelse i Syrien. Trots Israels uppenbara brott mot FN-stadgans artikel 2(4), det generella våldsförbudet, fördömer inget av riksdagspartierna bombanfallen.

* Varför har Israel fått bygga upp ett förråd på kanske 100 kärnvapen i Mellanöstern medan ”världssamfundet” (=den ekonomiska och politiska eliten i USA och dess allierade, samt de privatäga massmedia med sitt ofta strömlinjeformade jasägeri) håller tyst?
* Är bojkott, desinvestering och hårda sanktioner (BDS) mot Israel samt prövning av Netanyahu & Co inför internationell krigstribunal fel? Varför?i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,, ,

Palestina-grupperna på FacebookDN Debatt 10/8 Counterpunch 6/8 Noam Chomsky 7/8 Guardian 7/8Israels krigsförbrytelser Nyhetsbanken 8/8 Lutz rapport Järnbastionen Palestinagrupperna 1/8PSG StockholmSRProletären FF DN Debatt 10/8 Carl Bildt i DN Debatt 31/7 CNN-bilder Henrik Linde på Knut Lindelöfs blogg Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7 >

Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9


9 svar till “Manifestation mot Israels angrepp idag kl 14 på Sergels torg, uppdatering”

 1. Jag håller med i sak, men tycker att det är ett några saker som har fel ton i detta inlägg. Det gagnar inte saken.

  Till exempel finns det ingen anledning att skriva ”De ädla hjältarna”, ”Guds egendomsfolk”. Jag tycker heller inte om teckningen.

  Jag lyssnade tex. på Chomsky-intervju på Democracy Now. Han är lika uppriktig och kritisk, men har som alltid ett väldigt väl avvägt språk.

  Har ni läst Amira Hass ”Open the Erez border crossing, immediately” ?
  http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.609278

  (bytte till anonymt alias, tyvärr)

  • Jag har tagit fasta på kritiken från ”neurocolls”, strukit texten om ”De ädla hjältarna” (Israeliska soldater som smetade faeces på väggar i Gaza) samt tagit bort den välkända Rambo-bilden av Netanyahu. ”Guds egendomsfolk” är ett uttryck i Gamla testamenter i den version jag läste i 7-10-årsåldern, och användes i kristendomsundervisningen i Boden och Luleå under mina 4 år i folkskolan och senare i läroverket.

 2. Gazborna lever under extremt svåra förhållanden pga kriget , Hundratusentals människor har inga hem längre och 2000 döda samt 9000 skadade .
  Israel har bombat sönder flera kvarter och massakern som begåtts och som begås fortfarande går ej att beskriva . Vissa palestinier försökt rädda vad som kan räddas men de bombades till döds av israeler när de kom nära sina sönderbombade hem .

  Nu visar det sig att Israel har använt tunnor som är fyllda med sprängämne av ekonomiska skäl och dessa tunnor släpptes av stridsflygplanen för att jämna höga byggnader med marken och ta död på så många palestinier som möjligt , vissa av dessa tunnor ligger kvar på marken utan att exploderar .

  Det är stora hälsorisker i Gaza speciellt kloakerna som sprids på gatorna och som leder till spridning av sjukdomar som hjärninflammation , Hepatit och Atovil , Gaza är i akut behov av hjälp och hjälporganisationerna måste köra med luftbro för att förhindra massdöd bland palestinierna .

  Kriget är inte slut än och Israel fortsätter att bomba och vägrar acceptera palestiniernas krav som är berättigande , Vet inte om omvärlden har bestämt att ta död på 1.8 miljoner palestinier som bor i Gaza .

  • Marwan skriver: ”använt tunnor som är fyllda med sprängämne av ekonomiska skäl ”
   Jag är mycket nyfiken på att få veta med om detta. Att IDF, en av världens mest avancerade försvarsorganisationer skulle använda ”tunnor fyllda med sprängämne” för att spara pengar med syfte att ”ta död på så många palestinier som möjligt”.
   Kanske Merwan kan lämna mer upplysningar och utveckla mer detaljer? Kanske Merwan har någon referens att hänvisa till där vi kan läsa mer, både om syftet (”att ta död på så många palestinier som möjligt”) och om medlet (”tunnor fyllda med sprängämne”).

   Vi väntar med spänning…

   • Hej Anders
    Här skickar jag till dig en bild på dessa tunnor som Israel har använt i Gaza för att förstöra byggnaderna och ta död på så många som möjligt .

    Tidningen är på arabiska och har sitt säte i Bethlehem på västbanken , jag behöver inte översätta det på grund av bilden talar sitt språk .

    http://www.maannews.net/arb/ViewDetails.aspx?ID=719269

    • Bilden i din länk visar en ”minröjningstorped”, på engelska Mine Clearing Line Charge (MCLC) som används för att röja en passage genom ett minfält under strid. Under WWI började man använda något som kallades för Bangalore torpedo och som bestod av långa rör som man kunde skruva ihop för att skjuta framför sig under taggtråd för att bereda väg inför ett anfall.

     För er som sett filmen Saving Private Ryan (WWII) så kanske ni kommer ihåg scenen när man har landstigit på Omaha beach och använder en Bangalore för att bryta igenom de tyskarnas tagtråd.

     När jag skulle kolla upp några passande sidor på nätet som beskriver den variant som Israel använder så hittade jag den här.

     http://www.israellycool.com/2014/08/05/no-israel-did-not-drop-barrel-bombs-on-gaza/

 3. ”Hej!

  En kort rapport från gårdagens manifestation för en isolering av Israel.

  Det var en bred manifestation med Veronika Palm, som representerade Stockholms socialdemokrater, Jonas Sjöstedt, ordförande i Vänsterpartiet, en presentant för Feministiskt Initiativ, Dick Urban Vestbro från Isolera Israel, samt ordföranden i Grön Ungdom, förutom talare från palestinska organisationer och per telefon från Gaza två läkare.

  I penninginsamlandet har prioriterats pengar som går till en medicinsk hjälpkonvoj för tillhandahållande av medicin och medicinsk utrustning i Gaza. Hittills har samlats in och skickats 680.000 kr.

  Vi sålde varor för 1.300 kr, vilket går till föreningen Ship to Gaza. Vår bössa på bokbordet gav cirka 400 kronor, vilket gör att vi nu har samlat in drygt 20.000 kr och sålt varor för ca 7.500 kr.

  Viktigare än det ekonomiska bidraget till Ship to Gaza är, att de som köper och ger pengar konkret visar solidaritet med palestinierna i deras kamp.

  Detta är ju i linje med vår paroll – anti-imperialismen.”

  Vänliga hälsningar
  Lars & Kerstin.

 4. Advokatsamfundets generalsekreterare skriver i en slutreplik idag i DN ”FN, USA och EU har inte heller tagit sitt ansvar. Att apartheiden i Sydafrika förbjöds och befolkningen i Sowetos getto slutligen fick frihet var mycket tack vare USA:s och omvärldens påtryckningar. Var är dessa när det gäller palestiniernas rättigheter? Tystnaden förskräcker. Det är nu hög tid att överlåta frågan om övergreppen i Gaza till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. För detta krävs dock att FN:s säkerhetsråd hänskjuter frågan dit. Låt oss hoppas att de ansvariga på båda sidor ställs till svars.” (http://www.dn.se/debatt/en-humanitar-katastrof-med-brottsliga-fortecken/)