Mängder av vapen strömmar in i landet


Idag berättar Göteborgsposten att skjutvapen användes vid rån, mordförsök och mord vid 1187 tillfällen under år 2004. I praktiken betyder det att de användes tre gånger per dygn.

Det är frånvaron av gränskontroll som i hög grad bidrar till att illegala vapen kommer in i landet precis på samma sätt som inflödet av narkotika ökar. Enligt media idag så beslagtog myndigheterna 4,7 ton (!) kokain i Holland igår, vilket givetvis bara utgör toppen av isberget.

När det gäller vapen så är det ofta pistoler och Kalasjnikovs från balkanländerna som kommer in. Jag skriver inte ”smugglas in” eftersom man i och med Schengen-samarbetet knappast behöver bry sig om att lägga en filt över kulsprutan i baksätet..

Vitsen med Schengen har jag personligen svårt att förstå. Med ett par tusen tullare skulle vi göra det hyfsat svårt att smuggla in vapen och narkotika, samtidigt som icke önskvärda personer skulle hållas på avstånd.

Ibland kan jag nästan få känslan av att det egentligen handlar om en arbetsmarknads-politisk åtgärd. Nu kommer arbetslösheten i landet med säkerhet innebära en ökad kriminalitet på sikt samtidigt som förtjänsttillfällen i vapen, alkohol- och narkotikabranschen ständigt ökar.

(s) bästa förslag än så länge är att sänka spritskatten med 40%. Det är en märklig åtgärd, ska man lätta på reglerna för vapen och narkotika också?

Läs GöteborgsPosten!


12 svar till “Mängder av vapen strömmar in i landet”

 1. Spritskatten får de gärna sänka ändå. Men tull ska vi ha med kontroll av resehandlingar och smuggling.

 2. Men Jinge, folk VILL ha in mer skjutvapen och narkotika. Om de inte velat ha det så hade de inte röstat ja till EU.

  Varje person som tänkte mindre än 2 sekunder inför EU-omröstningen insåg vad som skulle hända.

  Det är bara att inse; folk vill ha mycket skjutvapen på gatorna. De vill att deras barn ska kunna få tag i narkotika utan att behöva anstränga sig. För om de INTE hade velat detta hade de inte gjort det val de gjorde vid EU-omröstningen.

  Valfrihet är utmärkt, nu kan man välja om man vill bli skjuten med en kalshnikov eller en colt.

 3. Skärp er. Sverige är ett av de länder som har mest vapen per invånare, så har det varit ett bra tag. Om vi kunde sänka oss till det europeiska snittet vore det bra.

 4. Jag är skärpt!

  Mest vapen, ja om man ser till JAKTVAPEN så är det korrekt.

  Men det är knappast frågan om Kalasjnikovs och Glock eller tjecckiska pistoler som hänger i vapenskåpen.

  Upptäckte du inte att mitt inlägg handlade om de illegala vapnen så rekommenderar jag närmaste Synsambutik.. :)

 5. Nog lyckades jag uppfatta vad ditt inlägg handlade om, trots den tämligen distraherande bilden. Men jag tror verkligen inte att några tusen tullare hit och dit gör det särskilt mycket svårare för buset att skaffa sig vapen. För att inte tala om alla de mob-förråd som har plundrats genom tiderna.

 6. An Shimpans med en Glock 9mm ?? Gulligt tycker jag..

  Nänä, mob-förråden är numer inflyttade på regementen. Så där kommer inga nya vapen. Det är Kalasjnikovs som gäller nu.

  Jo, några tusen tullare ökar riskerna för smugglarna ordentligt. Både vad gäller vapen och narkotika.

  Men du kanske är så ”liberal” att du anser att man ska få köpa sig en Glock på ICA ??

 7. Nej, jag tycker inte att det finns något samhälleligt intresse av att handeldvapen ska finnas tillgängliga på Ica.
  Grejen är den att jag inte delar din bild av övriga Europa som ”hemska nerdrogade länder där människor blir skjutna på löpande band och ligger och dör i rännstenen för att de alla har samma ränta”.

 8. Jösses Fåntratt !! :-)

  Snoozer: ”din bild av övriga Europa som “hemska nerdrogade länder där människor blir skjutna på löpande band och ligger och dör i rännstenen för att de alla har samma ränta”.”

  Är det sådär jag tycker..? :-)

 9. Jag tycker att det var en fin bild. Passar rätt bra till ämnet också. Folk med vapen ser ofta ut just så. Jo vi har lika mycket vapen i sverige som i usa, men skillnaden är att våra till 95% är jaktvapen. Amerikanerna har ofta handeldvapen. Se bara på galningarna i New Orleans. Och kolla gärna Mickael Moores film Bouling for Columbine.

  Den säger allt. NRA är en läskig organisation!

 10. Jag kollade mordstatistiken i New Orleans härom dagen. Inte fullt 300 mord per år på en befolkning på 1400000 invånare. Antalet mord angavs hade ökat samt var alarmerande.

  Knappt 1200 mord _med vapen_ i Sverige?

  Om vi antar att morden i den amerikanska staden också var med skjutvapen (annars rör det sig ju om färre mord där vid en jämförelse med den svenska siffran), så har vi att Sveriges befolkning är 6,5 gånger så stor, och den motsvarande amerikanska siffran blir 1950 mord. Men denna siffra kan alltså vara något lägre, om endast mord där vapen används räknas.

  Så 1200 vapenmord i Sverige motsvaras av 1950, eller troligen färre, vapenmord i New Orleans.

  Är skillnaden så stor mellan vårt trygga system och ”det sjuka och våldsamma” USA?

 11. F–n, hörru kompis Jinge, ta bort mitt inlägg. Inte en siffra rätt! _Mordförsök_ och _rån_ skrev du ju om… Jag tänkte väl det!!!

  :-/

  Sverige har naturligtvis långt mindre vapenproblem än staterna!!!

  Nåväl, en liten reflexion på ditt inlägg:

  Problemet beror nog bland annat på hög arbetslöshet, inte minst bland invandrare men även för svenskar. Sedan har ju polisresurser ofta skurits ned i de tråkiga betongettona som genom svenska fördomrar (de får inga jobb)blivit till invandrandrartäta bostadsområden med låg standard och låga hyror. Att poliserna saknas där kriminaliteten av naturliga skäl ploppar upp torde ju vara

  Så en politik för fler arbeten samt flera poliser för alla torde vara en bra politik. Vilka förespråkar den nu igen?