Magnus Norells kökkenmödding


En av dessa Magnus som agerar i media som terroristexperter är Magnus Norell. Han skriver idag en debattartikel om terrorism på DN Debatt.


MN i DN Debatt:
”De provoceras inte till att begå mord för att USA:s regering bedriver en viss sorts utrikespolitik. De väljer att utföra vissa dåd, mer eller mindre hjälpta av en process där tillräckligt många anser att det de gör är rätt och riktigt. Likaså tvingas inte palestinier, i brist på alternativ, till att begå själv- och massmord på civila därför att Israel har stridsplan och tanks och de själva enbart sina kroppar som vapen (fundera över hur ofta ni hört eller läst denna förklaringsmodell!). Det finns mängder av alternativ; vill man använda våld mot israelisk militär är det inga problem att få tag i vapen, det har jag egen erfarenhet av.”

Om man bortser från den lätt tvetydiga sista bisatsen, där han egentligen säger att han har erfarenhet av att anskaffa vapen för att göra motstånd mot Israel, så visar Norell tydligt upp en brist på reflektion som känns mycket märklig för att komma från någon som anser sig vara expert på terrorism.

Lennart Frantzell, på Det Progressiva USA, frågar sig om det överhuvudtaget är möjligt att utse sig själv till expert på islamistisk terrorism utan att ens ha lärt sig arabiska. På den punkten kan jag utan vidare svara Lennart: – Ja det går utmärkt. Det visar om inte annat våra egna Magnus och Magnus prov på.

En del av Norells teser finns det sannolikt viss grund för, men somligt är både rörigt beskrivet och antagligen lika rörigt tänkt. Han för bland annat ett resonemang som går ut på att al Qaida är ett varumärke snarare än namnet på onda män som jagas mellan grotta och grotta i bergen i Afghanistan. Det är helt korrekt, men han glömmer medvetet eller omedvetet bort vem det är som lanserat begreppet al Qaida, och därmed också vem som missbrukat varumärket mest och utnyttjat det för sina egna politiska syften. Det är en man som bor i ett vitt hus i USA.

Riktigt pinsam blir han då han på egen hand kan berätta vad som krävs för att palestinierna ska uppnå en egen stat. Han säger att den enda vägen är förhandlingar, men han ”glömmer” att israelerna vägrat alla former av förhandlingar de senaste sex-sju åren.

Sammantaget ger hans artikel ett beklämmande intryck. Det är inte främst hans språkliga oförmåga jag talar om då, det är bristen på eftertanke och intellektuellt arbete bakom budskapet som gör att Jan Guillous stående skämt om ”Magnus och Magnus” återigen aktualiseras på ett högst påtagligt sätt. //Norells artikel i DN Lennart om Norell

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Magnus Norell, Terroristexpert, Al Qaida, Palestinier, Spekulation, Kökkenmödding, DN Debatt, Totalförsvarets Foskningsinstitut, Mellanöstern, Terrorism, Islamism, Politik[/tags]


51 svar till “Magnus Norells kökkenmödding”

 1. ”Självutnämnda experter”, är inte det exakt vad Magnus Norell och Eli Göndör själva är?
  Initierade källor säger mig förresten att Manges kompis ”mellanösternexperten” Eli G började titulera sig så när han skrev in sig i A-kursen på mellanösternkunskap. Nåja nu har han skrivit c-uppsats så nu är han tamejafan forskare!
  Någon som vet hur i helsike Mange själv hanmade på sin fina expertpost?
  Kanske vore nåt att begära ut hans ansökningshandlingar, betyg, uppsatser, referenser, de borde vara offentliga.

 2. Det är inte nödvändigt för statsvetaren Magnus Norell att kunna arabiska. Han har ju trots allt tillgång till Memri och goda vänner i Israel som kan tolka.

 3. Mot bakgrund av Norells rudimentära argumentationsförmåga skulle det inte förvåna mig om han inte läste vid Fairfax University. Vore klart intressant att se var han har läst. Försökte googla lite snabbt här utan någon större framgång.

 4. Så här skriver experten Magnus Norell i dagens Expressen och visar med stor tydlighet var han sympatier ligger…

  ”Hycklarnas paradis
  Några av världens mest odemokratiska regimer.
  Våldsverkare och extremister som letar efter förevändningar att få terrorisera.
  inhemska debattörer som buntar ihop alla muslimer och klappar dem på huvudet…”
  http://www.expressen.se/1.310027

 5. Märkligt att en person med så tydlig politisk agenda kommer undan med att kalla sig ”expert” ??

 6. Det är inte ofta jag behöver skämmas för mitt namn, men den mannen har allvarliga problem med sin kognitiva förmåga. ”Palestinierna skulle kunna förhandla…” fyy fan vilket skitsnack. Är han så jävla obekant med Israels agerande så är han ingen expert på något alls.

 7. Jag kan inte annat än skratta när jag läser vad du skriver. Du är bra! Grattis!

 8. Skriv samma sak igen och spola personangreppen så får du in det! / Jinge

 9. För egen del är jag inte så imponerad av det här blogginlägget. Din argumentation präglas till största delen av ”ad hominem” – d.v.s. attacker mot Norell som person snarare än hans argument.

  Det är lätt att ifrågasätta huruvida Norell talar arabiska eller ej. I en förnuftig argumentation kan man förvänta sig att läsa om faktiska situationer där Norells brister gett upphov till felaktiga tolknigar/resultat. Utan en sådan koppling är kritiken inget annat än ett retoriskt knep.

  Vad gäller varumärket Al-qaida så är det ju – som du påpekar – svårt att veta om Norell medvetet eller omedvetet glömt begreppets upphov. Jag har däremot svårt att se hur ditt argument hänger ihop rent logiskt – du skriver:

  ”Det är helt korrekt, men han glömmer medvetet eller omedvetet bort vem det är som lanserat begreppet al Qaida, och därmed också vem som missbrukat varumärket mest och utnyttjat det för sina egna politiska syften. Det är en man som bor i ett vitt hus i USA.”

  Hur följer det att den som lanserade begreppet också är den som missbrukat det mest? Det är orden ”och därmed också …” som får mig att se en koppling.

  Det kan ju mycket väl vara så att Bushadministrationen har missbrukat varumärket ”mest” – men det måste ju i så fall vara en egen åsikt eftersom dina premisser inte leder till slutsatsen.

 10. ”Det kan ju mycket väl vara så att Bushadministrationen har missbrukat varumärket ”mest” – men det måste ju i så fall vara en egen åsikt eftersom dina premisser inte leder till slutsatsen.”

  På min blogg är det i första hand min egen åsikt som uttrycks. När det gäller George W Bush så tror jag knappast att min åsikt är speciellt radikal. Jag tror att vi lätt kan uppnå koncensus kring mitt påstående att GWB missbrukar det mest.

  I.a.f. om du inte heter Magnus oxo…

 11. Givetvis har han rätt: inget hindrar palestinska terrorister från att attackera israeliska soldater istället för civila, och därmed sluta att vara terrorister. Även palestinier klarar av att göra egna val

 12. Lars, Bushadministrationen har i alla fall missbrukat och på falska grunder använt varumärket Al-qaida i en så hög grad att minst 665 000 irakier har mördats och hela landet- förutom de delar delar USA byggt upp och exploaterar för egen räkning- i stort sett förötts.

 13. Sara, det låter som en intressant tes. Jag har emellertid svårt att avgöra huruvida de verklighetsomdömen som du yttrar är riktiga.

  Jag noterar emellertid ditt ”laddade” språk: ”Missbrukat”, ”På falska grunder”, ”Mördats”, ”Exploaterar för egen räkning” och ”förötts”…

  Oavsett verklighetsomdömen så gör jag tolkningen att vi båda är överens om att USA:s intervention är illegitim.

 14. Jinge,
  Jag tycker att om man ska kalla sig expert, och tala om palestinierna i synnerhet, bör man, om man är seriös, bo i flyktingläger då och då, i Gaza och på Västbanken också, åtminstone en månad om året. Först då, har man så mycket kött på benen, att man har rätt att kalla sig expert, och tala med full mun om det ena eller det andra. För inte ens världens bästa universitet kan erbjuda den kunskapen och de erfarenheterna!

 15. Att nära vapenlös strida mot världens fjärde största krigsmakt, som dessutom har kärnvapen, är inget egentligt val, Anders.
  Du gör det alldeles för enkelt för dig själv och bortser från verkligheten.
  Magnus Norell har liknande tankegångar…

 16. Att 729… betyder varor från Israel som bör bojkottas kan alla se överst till höger på denna blogg. Mycket bra, Jinge! Att göra så är ett litet bidrag till att utjämna styrkeskillnaderna mellan palestinierna och apartheidstaten Israel. Bojkotten mot den andra apatheidstaten Sydafrika hjälpte till att få apartheiden där avskaffad. Så se upp gott folk i affärerna!

 17. Nu var det ju inte Bush som kom på ”varumärket” Al Qaida eller lanserade det. Det fanns ju långt innan han tillträdde och Bin Laden har talat om det i intervjuer med journalister, bl a Robert Fisk.

 18. Norell hör inte till mina favoriter men en sak har han rätt i sin debattartikel. Al-Quaida har blivit ett samlingsnamn för alla slags terroristverksamhet vilket media som vanligt missar att förklara. Bin-ladin sitter knappast någonstans i Pakistan/Afghanistan och styr ett nätverk av aktiva. Al-quaida liknar mer en franchise verksamhet där lokala ’entreprenörer’ kan starta verksamhet liknande den som Dughmosh gjorde i gaza. I vissa fall är väl skillnaden mellan kriminella gäng och de som kallar sig a-quaida inte så stor. Men det är väl troligen behändigt att ha en stor ideologisk fiende med verksamhet överallt. Ett större hot tror jag är risken för storkrig i mellanöstern. Israel övar just i Golan där strategi är att gå igenom syrien och angripa hezb i ryggen för att komma förbi de försvarsanläggningar som byggts i södra libanon.

  Norell verkar snarare höra till de som i USA skulle kallas neokonservativa och i Sverige liberal konservativa. Han hör ju till de som stödde USAs frihetskrig i irak. Magasinet Neo är ju ett exempel på den svenska varianten av neokonservativa. Norell deltog ju där i en konferens som även släppte fram sådana som Melanie Phillips. Med entusiastiskt deltagande av sveriges jihad bekämpare nummer 1, Gudmundsson på SVD. Magasinet ägnar förövrigt större delen av sitt senaste nummet att varna för islamist faran i Europa.

 19. Jag noterar emellertid ditt ”laddade” språk: ”Missbrukat”, ”På falska grunder”, ”Mördats”, ”Exploaterar för egen räkning” och ”förötts”…

  Ja, Lars, jag använder stundtals ett känslomässigt språk.
  Det beror på, som du säkert förstår, att jag, i det här fallet, är upprörd
  över kriget mot Irak – och förövrigt över alla andra krig i världen. Krig och våld gör mig förtvivlad. Människor får oförskyllt lida i en omfattning vi inte ens kan förstå.
  Ett akademiskt språkbruk känns så torrt och oengagerat för mig, passar mera till en C-uppsats.
  Det här är en blog där olika människotyper möts och diskuterar. Jag är känslomässig, du är intellektuell.
  Let’s go for it…

 20. Sara! Jag drar INTE slutsatsen att känslomänniskor inte skulle vara intellektuella… :)

  På tal om pepparot alltså… :)

 21. Tack för tipset om märkningen av israeliska varor. Jag köper alltid frukt och annat från Israel om jag kan. Känns bra att på så sätt stödja en demokrati.

 22. Menar TA att en apartheidstat som dessutom är grovt rasistisk mot sin egen minoritet är en demokrati?

  Skrämmande. Han måste vara folkpartist.

 23. Det är många här som kastar sten i glashus och det är rätt irriterande. Att Magnus Norell har dåliga och färgade analyser är uppenbart, men att hävda att det beror på att han inte talar arabiska eller bott i läger det är rent struntprat.
  Förutsättningen för en skicklig analytiker är att ha tillgång till goda översättningar både på sitt eget och till språk han/hon behärskar.
  Även om uppgifter levnadsvillkor är viktiga som underlag för en fullständig politisk analys. Överhuvudtaget måste allt underlag om alla parter och deras görande införskaffas utan politiska förebehåll.
  Med andra ord, om analytikern är dålig spelar det ingen roll om den insamlade informations kvalite är mycket god.

  De flesta av er som skriver här kan inte arabiska och har inte bott i läger och gör ändå analyser, och de flesta behöver inte skämmas för sina analyser. Trots att analyserna kan vara gjorda på direkta översättningar och via ett annat språk och tolkningar av tvbilder så är de inte sämre än Norells, snarare bättre.

 24. Mariannes morötter som beskrivs som svenska är israeliska. De är bara packade i Sverige och är inte ett dugg inhemska…
  Jag har påpekat det för min handlare, men ingen bryr sig.

 25. Här kommer några klipp ur Magnus Norells artikel i Expressen.Jag tycker hans åsikter är helt klart politiska och har inte mycket med bristande kunskaper i arabiska att göra.
  Hans källor härstammar nog mera från Israel.
  Undrar om det är August Strindberg han åkallar i slutet av artikeln?

  ”…den andra har vi huliganer och beväpnade ligister på Gaza-remsan som anser att viftande med vapen och hot utgör ett bra sätt att delta i debatten och visa sin
  religiositet.
  …varför då vara tyst när antisemitiska ljudband säljs öppet i Stockholmsmoskén? Dessa ljudbands innehåll blev ju också prövade av JK, men befanns inte vara tillräckligt kränkande…

  …Stackars de muslimer som nu blir ”företrädda” av Saudisk wahabism och palestinska bråkmakare! När dessutom de krafter som vill reformera Islam, å ena sidan hotas av samma extremister som vill stoppa yttrandefriheten och å andra sidan nedvärderas till maktlösa förvirrade individer med kräkreflexer av de som ”vill så väl”, riskerar vi dessutom att förlora en muslimsk samtalspartner. August, vi behöver dig! Hjälp.”

 26. Alla som har olja ska terrorstämplas, utan undantag! Muslimer betalar priset för det.
  För några dagar sen var det på SVT-s Text-TV att även norska oljeföretag terrorstämplades (!)

  kanske har någonting med normännens 70 miljoner till Palestina att göra… (vet inte).

 27. TA!
  Du stödjer bara ockupation, förtryck, tortyr och etnisk rensning som säljs till dig i förpackningen ”demokrati”.

  Tala inte så högt och försök göma dina brister.

 28. Talar jag för högt? Jag ska dämpa rösten. Ska jag försöka gömma mina brister? Den uppmaningen förstår jag ärligt talat inte. Vilka brister?
  Nåväl, får jag då åtminstone påpeka att du har fel. Det är troligt att tortyr förekommit i Israel men det hör definitvt till undantagen och skulle om det kom till offentlighet gå till domstol och beivras eftersom Israel är en rättsstat. I motsats till i stort sett alla av Israels grannländer. Hade dessa grannländer varit rättstater och demokratier hade vi heller inte haft några problem i denna del av världen.

 29. TA! Det är inget undantag med tortyr i Israel. Och nej, det blir ingen rättssak av sådant. Inte ens israeliska befäl som avlivar en skottskadad palestinsk 12-årig flicka med ett helt magasin från en M-16 i huvudet fick någon straff.

  Hade Israel varit en rättsstat och en demokrati så hade det inte varit någon konflikt.

 30. ”Israel är en rättsstat” påstår TA – och kan inte förstå vilka brister han själv har.
  Ett tips är – du har stora svårigheter att ta till dig det mest uppenbara, att Israel är en rasitisk och teokratisk stat, inte en demokrati, som regelmässigt använder sig av tortyr mot palestinierna. Naturligtvis förnekar man detta – liksom man nu döljer för omvärlden att man på Västbanken är i färd med att bygga ut bosättningar i allt större skala på ockuperad mark.
  Samtidigt som Israel har lömska planer på att gå in i Syrien och använda sig av kärnvapen för att förstöra Irans eventuella kärnvapenanläggningar. Som sagt, planer, men man vet aldrig…
  Till slut, det finns andra källor än Judisk Krönika…

 31. Jämfört med övriga mellanöstern är ju Israel en rättsstat och ett demokratiskt föredöme. Trots att israel är en stat grundad på religion är den ändå den mest sekulära staten i mellanöstern och den stat som frambringat mest kultur och vetenskap och ekonomisk tillväxt. Hur många nobelpristagare finns det i övriga mellanöstern? Trots olja och välstånd klarar övriga änder inte ens av att skapa rättvisa villkor i sina länder och de klarar inte av att hantera flyktingproblemet som deras attacker på Israel skapade efter andra världskriget. sen är det ju bra att ha några miljoner judar att skylla på. Det är deras fel att hela mellanöstern är åt h-vete.

  Al-qaida syftar inte efter demokrati eller rättstat utan sharia och tyranni. Märkligt att så många ändå sympatiserar med dem. Tur att det finns analytiker som Magnus som ju ser lite längre.

 32. Menar du att Israel frambringat mer ekonomisk tillväxt än oljestaterna? :-)

  Har Israel lyckats skapa rättvisa? :-)

  För vem?

  Hälften av de över 10 000 palestinier som sitter som politiska fångar i landet är inte dömda för något, de sitter i fängelse ändå…

  Magnus verkar vara i behov av ledsagare.

 33. Israel är en stat i kris där det politiska systemet har växt ihop med det militära. En jämförelse hade kanske varit med det gamla kejserliga tyskland och militärens roll där. De som läst historia kanske förstår referensen. Det gamla tyskland hade val och ett parlament men det verkliga makten fanns hos generalstaben och det militära etablissemanget.

  En intressant bok om detta är den som skrevs av yoram peri om den Israeliska militären i regeringen. Bland annat beskriver han hur lägre officerare struntat i poltiska order om hur dom skulle agera på väst banken för att dom ville gå hårdare fram mot palestinerna.

  http://www.usip.org/pubs/peaceworks/pwks47.html

  ’Indeed, the changing nature of warfare in Israel and elsewhere has led to the emergence of a ”political-military partnership”in which the military is no longer outside the policy-making process. At the constitutional level, formal decisions are still ostensibly made by elected political leaders. But in practice there is another, concealed, level at which the professional officer class is deeply involved in policy-making. In fact, the military is an equal partner in the policy process.
  The forces participating in the policy-making game are not officers versus their political bosses, but rather a coalition of officers and politicians versus another coalition of officers and politicians. ’

 34. Crister W,

  En stor del av sanningen kommer aldrig ut, än minddre dokumenteras, publiceras eller översätts.
  Att tala om eller läsa om en sak, är inte detsamma som att uppleva den. Läsning och översättning i all ära, men vill man se orsak och sammanhang, måste man vara på plats åtminstone då och då.

  Att tala om de israeliska vägspärrarna är en sak, att tvingas förda barn vid en vägspärr, sittande tillsammans med andra passagerare, är något helt annat. Att tala om den israeliska armén är en sak, att tvingas begrava sina barn mes sina egna händer, eller sin man, är också något helt annat.
  Att analysera bosättarproblematiken är en sak, att bil slagen av dem, att ens barn inte kan gå till skolan på grund av dem, att bli kissad på av dem, att deras fruar misshandlar ens man medan soldaterna håller fast honom… det är något helt annat.
  Om inte du håller med om det, har vi inte så mycket att säga varandra.

  Jag kommer ihåg att jag för några månader sedan satt och diskuterade med ovannämnda Magnus på Studio Ett, P1.
  När jag sa att man måste göra något åt Abbas egna säkerhetstjänster, såg han ut som ett frågetecken! Han hade inte ens hört om problemet som varenda palestinier och varenda arab hade hört om och haft en uppfattning om i över ett år. Desamma gäller alla andra experter. När de kommer fram till någonting och behagar uttala det, är det redan gammal skåpmat som inte ens är aktuell längre utan det finns 15 nya saker som är mera relevanta och angelägna.

 35. Rawia Morra, antingen förstår du inte nyanser eller så är du väldigt snarstucken.
  Många av de som skriver här och stöder din sak, men du agerar som om det är inte tillräckligt eftersom de inte talar arabiska och bott i läger.
  Att många har knappt varit bortanför horisonten, men att de ser längre än näsan räcker inser du inte.
  Att dessa människor gör en bättre och mer relevant analys än vad Norell gör, trots att de rimligtvis bör ha mindre resurser än honom är remarkabelt, det var det som stod i aning återhållsam text.

 36. Christer W.

  Nu blir jag verkligen häpen. Jag talade ju inte om människor i allmänhet, jag talade om ”experter” som är med i nyhetssändningar och skriver artiklar och gör massa väsen fast de inte hänger med överhuvudtaget. Många av de som skriver här är mycket mer insatta än ”experterna”. Många har till med bättre kunskaper än vad jag har. Men det inte de jag talade om. Det jag menar att man inte kan forska om demens om man aldrig har sett en dement person, även om man råkar vara doktor.

  Att läsa sig till det som händer räcker inte ibland. Man måste ”SE” och helst kunna något av språen där nere. Hela världen lär sig engelska och andra västeuropeiska språk, men från Väst sida dissikerar man oss utan att bjuda till en och lära sig vårt alfabet.

  Ska man tala om Gaza, Hamas och Dahlan, så borde man för fasen veta vad konflikten handlar om. Man kan inte alltid använda generaliseringar om mycket specifika situationer för då ställer man till ska och gör sig skyldig till sprida felaktigheter, trots sin tjusiga experttitel.

  Så, du får ursäkta mig om jag inte förstår din upprördhet.

 37. Jinge,

  Har du också uppfattat att jag riktar kritikt till de andra som skriver här idet här ämnet? det vore ju horriblet. Det var inte meningen, Jag talade ju som alla nadra, fortfarande, om Magnusarna. Jag är varken snarstucken eller kräver något av någon överhuvutdaget. För varken ni eller jag kan tyvärr göra någonting i dagsläget för att ändra villkoren i Palestina om så för en enda människa.

 38. Det är sorgligt men det finns de som omedvetet tycker att kvinnor bör vara litet mera lågmälda, inte sticka upp mot de som vet bättre.
  Det går om man vill alldeles utmärkt att missförstå det mesta.
  Rawias unika och oerhört tragiska erfarenheter gör henne till en ovärderlig röst i mellanösterdebatten, och jag anser att vi inte har råd att kritisera bort henne.
  Skärp er grabbar!!!
  Jag har för några år sedan besökt Israel och de palestinska områdena – och det var efter de ganska få erfarenheterna jag där fick som ytterligare skärpte mitt engagemang. Det gick inte att undgå att se vad som var på gång…
  Vanliga svenska dagstidningar ger inget riktigt besked om palestinska folkets outhärdliga tillvaro, man få söka sig fram och ta vara på vad andra har att berätta.
  Rawia Morra har med sina alldeles unika och fruktansvärda erfarenheter något viktigt att ge oss.

 39. Sara G.

  Jag förstår faktiskt inte vad det här handlar om. jag kunde inte i min vildaste fantsi tro att man trodde att jag kritiserade ”De som stöder min sak”.
  Att stödja den palestinska saken handlar inte om mig utan om den egna moralen i första hand. Antigen ser man vad som håller på att hända eller så drar man på sig skygglapparna.

  Det som jag försökte diskutera här är alla experter som har sitt levebröd som experter på den ena eller andra aspekten av konflikten i mellanöstern, utan att ha möjlighet att uppdatera sin information i en rimlig takt.

  Detta är möjligt enbart när det gäller Mellanöstern. Ingen skulle kalla sig för expert på Japan utan att kunna Japanska. Men det går att vara expert på hela Mellan Östern, från Mauritanien till Irak, utan att åka dit, lära sig ens några fraser, eller han en aning vad folk i allmänhet tycker, tänker och känner.

  Det var det enda jag ville säga.

  När jag var på Kulturhuset och lyssnade på Robert Fisk, räckte jag upp handen för att ställa en fråga. Jag var först, men moderatorn SÅG INTE MIG. Han uppmuntrade alla andra i publiken att ställe frågor. Sex Gubbar fick tala, 3 ställde inte frågor utan höll föredrag medan min hand var upp i luften. Till Slut skrek en kvinna: Nu vill vi höra en kvinna tack!
  Många andra kvinnor applåderade, och jag fick sist av alla ställa min frånga.

  Själva frågan, som handlade om utjänt uran i Israels raketer mot Libanon, föll liksom i skymundan, inför detta nakna fall av könsdiskriminering. Och jag vågar påstå, att min fråga, var den enda som hade omedelbar relevans, och fick hela publiken att hoppa till istället för att lida genom alla de andra tafatta fördragen som hölls för Robert Fisk, istället för att passa på och få ut information ur honom.

 40. Rawia! Hade någon kunnat reagera på ”självutnämnda terroristexperter” var det väl jag som använde uttrycket i texten, men jag reagerade inte för jag förstod att du menade Magnus & Magnus.

 41. Jag rekommendera Rawia och Sara läsa om mitt första inlägg och sedan Rawia,s svar på det.

  Vad jag skriver där indirekt är att, det är något annat som saknas hos Norell, eftersom det är många som gör bättre analys än honom utan att upplevt det ena eller andra.

  För övrigt Rawia när du kommenterar andras inlägg så skriver du gärna; du inte upplevt det själv och vet därför inte hur jävligt det verkligen var. Det är ett sätt att förringa genom att peka på att de inte delar erfarenhet samma erfarenhet som dig
  Vad du verkligen inte vet, liksom jag, det är vad flesta andra människor har för erfarenheter upplevelser i bagaget.

  Förresten Rawia, var du i Port Said och Sinai juni 67, det dundrade, tjöt och osade rätt bra där då.