Lustiga kommentarer från läsarna


Jag har tidigare berättat om de kommentarerna som jag inte släpper fram här i bloggen.

Oftast är de skrivna av nazianstuckna Sverigedemokrater eller ännu värre, riktiga nazister. Men jag lyckas ofta reta upp andra, t.ex. Israelkramarna. Jag är ju som bekant tämligen kritisk mot hur Israel behandlar palestinierna.

När jag då illustrerar ett israelkritiskt inlägg så tar jag ofta till en tecknad bild ur någon animation. T.ex. har jag haft en bosättare, men då har jag skällts för att personen i fråga hade en ”judisk” näsa. Men i praktiken hade han en äkta potatisnäsa, inte alls som de nidteckningar som förekom, och bland förekommer.

Därför, för undvika den sortens kritik, har jag redigerat gubben lite. Det är ju inte så kul att bli kallad antisemit varje gång man säger vad man tycker. Sålunda ser ni resultatet nu här till höger.

Idag skrev jag ett inlägg om Expressen, Kristi Brud, Sex, Jesus och familjen Bonnier. Då var en av mina trogna besökare genast framme och protesterade.

”- Vad har familjen Bonnier med det där att göra?”, skrev han från Tel Aviv där han bor.

Det är sällan man får så uppenbart tokiga frågor så jag letade snabbt upp Fria


En bild anpassad för känsliga israelvänner..

Proteaterns ”Bonnieroperan” på nätet som intresserade kan lyssna på här.

Den kräver en hyfsat uppdaterad Real Player..

Man behöver inte vara lastgammal för att njuta av Fria Proteaternss svar på frågan..

Här kan du klicka om du vill veta svaret på vad Jesus, Sex, Kristi Brud och Expressen har med familjen Bonnier att göra! (En reducerad version..)

Trevlig lyssning! :-)


31 svar till “Lustiga kommentarer från läsarna”

 1. Påminner mig om framlidne Lars Hillersberg. Han gjorde en teckning med två män som möttes och tog i hand, varefter den ena mannen tog fram en sax och klippte av sina fingrar. En skribent i DN tyckte att den andra mannens näsa såg judisk ut.

  Lars dog häromåret, men hans hemsida finns kvar, där finns den ovan nämnda bilden och en massa annat:
  http://home.swipnet.se/hillersberg/

 2. Det var han som sade att han inte bara hatade judar utan – jag hatar alla människor som kommentar på beskyllningarna om antisemitism..?

  Men även om jag gjorde om näsan från potatisnäsa till Pinnochio (rätt passande) så får jag skäll som du ser..

  Det är svårt att vara till lags.. :)

 3. Gus! ”Om du är känslig för att kallas antisemit, så borde du vara lite mer uppmärksam på vad som är känsligt för judar.”

  Du borde ställa dig frågan om vad som kan vara känsligt för de palestinier som drabbas av Israels politik. Vad jag anser är i sammanhanget ett piss i Missisippi..

 4. 1) Ursprunget påminner inte om något i den vägen.

  2) Jag bestämmer själv vad som räcker.

  3) Satir är aldrig behaglig för den som utsätts för den.

 5. Nu slutar du med den sortens anklagenser Gus! vare sig du eller jag var födda på den tiden och tycker du att Pinoccio är något annat än satir så bör du fortsätta att skriva skit på andra ställen än denna blogg.

  ”Om dina nazist-inspirerade karikatyrer väcker starka känslor hos judar så bör du ta hänsyn till det.”

  Har du inte FATTAT att jag är anti-nazist så är det upp till dig. Något mer påstående i den vägen kommer du inte att göra här.

 6. Fick just ett surt mail från Jinge där han, tydligen pga av ovanstående ganska timida inlägg, tyckte jag var ”näst intill oförskämd och borde kolla ursprunget.”

  Eftersom vi har diskuterat de där bilderna förut och jag har läst genom Jinges blogg och inte tycker han verkar antisemitisk som person, så fattar jag inte hans ilska. Mitt ursprung är det ockuperade Norge, en dödad farfar, en sabotörspappa som flydde till Sverige och en deckare jag skrivit som det finns nazister i. Bildens ursprung bryr jag mig inte om, men dess likhet med klassiska antisemitiska karikatyrer stör mig lika mycket som många andra. Jag har lagt ner ärlig ansträngning på att förklara för Jinge varför folk blir så sårade och att det inte har med Israelkritik att göra – jag är också kritisk mot Israels behandling av palestinierna, liksom en stor israelisk opinion och fredsrörelse. Jinge, du säger att du är anti-nazist och jag har ingen anledning att inte tro på det. Jag tror dig. Men bilden är lik förbannat stötande.

 7. När jag gick i skolan var jag lite mobbad. Det gick ofta ut på att mobbarna drog upp nån smärre grej jag hade sagt eller gjort och som de tyckte var töntig. I början brydde jag mig inte. Tricket låg i att tjata den om och om igen tills jag blev vansinnig. Du kör precis samma taktik. Jag kan känna ända hit hur du njuter varje gång du lägger ut den där bilden eller nåt liknande i väntan på att folk ska bli upprörda.

  Ganska oförargligt i sig, men ofantligt barnsligt, Jinge! Mobbingepisoden jag berättade om inträffade när jag var runt 9 år. Du kan bättre än så!

 8. Förresten: En annan taktik de körde med var att modifiera trakasserierna en smula så att de rent formellt var oskyldiga. Då kunde man nämligen inte skvallra för nån vuxen. Att rita om näsan är ett exempel på samma sak…

 9. ”Eftersom vi har diskuterat de där bilderna förut och jag har läst genom Jinges blogg och inte tycker han verkar antisemitisk som person”

  Vare sig ”som person” eller på ngt annat sätt. Jag hävdar mig egen rätt att tolka vad jag anser och förkasta sådant som andra tycker. Oavsett vad de anser sig tycka..

  Tolkar man Pinnochio som antisemitisk kan jag knappast påverka saken, och i ärlighetens namn så vill jag verkligen inte påverka saken..

  Vems ursprung och vems död är i sammanhanget oväsentligt eftersom jag inte berättat, eller ens hävdat, något i den vägen.

  Mitt till synes ”tyska” namn är ett resultat av min farfars far som vid sekelskiftet 1800/1900 ansåg att familjens soldatnamn ”Flykt” inte var ”tjusigt” nog.

  Din ”ärliga ansträngning” som du talar om är någon sorts konstruktion, den har i alla fall inte kommit mig till del.

 10. Då har du väl inte läs tidigare kommentarer ordentligt.

  Ditt ursprung har jag inte funderat över en sekund. Du skrev i mailet att jag skulle gå tillbaka till ursprunget innan jag yttrade mig, och med den dunkla meningen antog jag att du menade antingen bildens ursprung eller diskussionens ursprung. Mitt eget ursprung talade jag om bara för att berätta vilken vinkel jag ser det hela ur.

  Tolka på du bäst du vill utan att bry dig om vad andra tycker, det är inte förbjudet. Det här är bara ett försök att kommunicera med dig, uppenbarligen förgäves. Bilden föreställer inte Pinoccio, vilket alla vet.

 11. Det är naturligtvis med ett leende som jag läser att det är Gus i>tolkning och association som placerar Jinges ändrade bild bland nazisterna…

  Det är ju väldigt tur att Gus aldrig tidigare har anklagat någon annan för att ägna sig åt tolkningar…

 12. ab ”Bilden föreställer inte Pinoccio, vilket alla vet.”

  Vilket totalt eliminerar möjligheten att illustrera bosättare..

  Kul.. Varför ska man inte kunna använda en bild till det?

  Sedan upphör jag aldrig att förvånas över den idoga gärning som israelkramarna utför. Man gör praktiskt taget vad som helst för att försvara sina egna brott mot de mänskliga rättigheterna och sitt pågående folkmord på palestinierna. En aktiv etnisk rensning.

  Och man gör det genom att angripa varenda kritiker med alla medel..

  Att man inte inser hur genomskinligt det är begriper jag inte.

 13. ”Sedan upphör jag aldrig att förvånas över den idoga gärning som israelkramarna utför. Man gör praktiskt taget vad som helst för att försvara sina egna brott mot de mänskliga rättigheterna och sitt pågående folkmord på palestinierna. En aktiv etnisk rensning.

  Och man gör det genom att angripa varenda kritiker med alla medel..

  Att man inte inser hur genomskinligt det är begriper jag inte. ”

  Exakt vilka ”israelkramare” avser du?

 14. Den där bilden var kul, ock dom där löngnaktiga svartrockarna
  är nog så träffande med en pip som växer, tyvärr så finns det nog så många paralleller men nazismen, och den israeliska politiken, som dessutom tar stöd av religionen, religion som jag ser det,ska väl vara ett stöd för ens innre, inte föra att
  trycka ner troende personer som har en annan inriktning på sitt sätt att tycka vad som är rätt livsfilosofi, för att det är ju det som det handlar om i ens ens ställningstagande om vilken religion jag anammar.

  Nu fattar jag ju inte vad religion och ockupation har gemensamt, men lika fullt så attackerar Israel palestinierna på deras eget terratorum, fy attan.

  Jag har fler gånger ställt frågan med vilken rätt israel har att använda sig av annan nations terratorium med våld och varför, ingen svarar på frågan, utan svaret blir alltid det samma, Terroristerna, tacka du fan för att ”terroristerna” som dom kallas. inte accepterar att få sina liv förstörda av
  Israel.Och varför skulle dom nu inte försvara sig frågar man sig då.

  Nazister är ett brölande folkslag liksom Judarna. Nazismen får inte rum i de demokratiska salongerna, på grund av deras inställning till att dom har alltid rätt, annars sparkar dom ner nån stackars utlänning som verkar lättviktig och vet att dom klarar av att misshandla eller ta livet av personen i fråga. En missnöjd skara av pack, väx upp vettja…

  Alltså kontenan av kardemumman är ju att dom tar varandra i hand på nått sätt :-(

  GP

 15. Jag håller inte med dig om att judar brölar. De judar jag själv träffat har varit ytterst sansade människor. Däremot tycks det som om de som kommer hit och kommenterar på bloggen, och de som har egna bloggar tenderar att bli lite väl bröliga.

  Men det har väl sitt ursprung i förintelsen kan jag tro. Israel som stat har blivit så extremt mycket viktigare för dem, och har ett så otroligt starkt symbolvärde att varje ont ord måste försvaras direkt med frontangrepp.

  Även om det är förståeligt så förloras en bit av acceptansen tack vare detta. Men du ska inte glömma att en majoritet av israels innevånare vill utrymma västbanken och ha fred med palestinierna. Men det är inte den majoriteten som syns och hörs..

  F.ö. en parentes Göte. Jag hörde via en av läsarna här att Agent-Magnus anser att det är jag som skriver egna kommentarer och kallar mig GötePöte, Anders och Cecilia.. Kul vad?

  F.ö. 2: Den allra roligaste kommentaren på denna blogg var ändå: ”- Vad har familjen Bonnier med det där att göra?”, skrev han från Tel Aviv där han bor. :-) En riktig höjdare.. :-)

 16. Jag satt och surrade med Lasse på luren igån och fnissade åt frågan, -Vad har Bonnier med detta att göra.. Då hade jag just hittat Bonnieroperan på nätet och var himla förtjust. Det festliga var att jag efteråt sjöng med i låten och kunde vartenda ord. Ingen stakning någon gång..

  F.ö. såg jag Bonnieroperan live ngn gång i början av 70-talet. Ngnstans på en teater nära BirgerJarlsgatan tror jag..

  Jösses vad bra de var! Jag vill ha HELA MNW:s produktion..

  ”- Jag heter Lucke hallik…” :-)

 17. Ta den där karikatyren, så finns i den gruppen av folk mycket brölare, dom terroriserar både sina egna svennsons och allt som inte hör Judendomen till.

  Dom har en djädrans makt och det är tyvärr dom som synns.

  Det är inte personerna jag vill åt utan deras krigiska sätt med hjälp av judendomens filosofoska skrifter.

  GP

 18. Jo Annika, du frågade ”Exakt vilka “israelkramare” avser du?”

  Behöver du fråga det verkligen?

  Vem är det nu som gapar om Antisemitism?

 19. Ja, jag behövde fråga, för du är minst sagt dunkel.
  Gapar? Möjligen av förvåning.
  Over and out, som mamselamsen säger.

 20. Götepöte:
  För att du gör grövt generalisserande drag (för att inte säga osanna) om en folkgrupp, därmed rastistiskt och implicit antisemitiskt.

  På tal om ingenting annat: Jinge, har du tänkt på att din fina headerbild lider av grov antialiasing? Testa att spara den som gif så ser den inte fördjävlig ut.

 21. Mike! Metavarning..

  Jo, men det är ett medvetet val. Den är tagen på långt avstånd med vidvinkel och jag har lyckats få bort diset. Den skulle egentligen varit utbytt nu men det har inte blivit av. Nästa bild, om jag får tummen ur, är betydligt lättare att labba med så den kommer te sig mjukare.

  En annan sak som påverkar är att jag funderar på att byta ”skin” och innan jag lägger ner mer pyssel på att snygga till saker och ting så måste rad klura på vilket jag isf ska välja. Detta är iofs ok, men sökfunktionen är mer än vissen. Det kanske duger med att byta till google, får se..

  Förstår du resonemanget kring metakommentarer nu..? :-/

  Nää, Göte är inte antisemit, men han, jag och många med oss är evinnerligt trötta på israelernas långbänkar och beskyllningar mot alla som är kritiska..

 22. Kära mike, det var verkligen ett smågeneraliserande svar du gav mig, och lite fegt.

  Jag har aldrig nån gång i livet gett mig på småfolk eller ska vi kalla dom medborgarna i ett samhälle.Jag har själv Judar i min egen familj, så glöm det där billiga tricket.

  Det som jag hade velat ha, är naturligtvis ett svar eller förklaring till varför en sån rik å borgad kärnvapenmakt behöver okupera ett nässt intill U-land, mörda, fördriva,fårsvåra för folk på deras eget terratorium. Jag vill
  bara att du talar om varför de själva har nån jädrans kredit
  till att så överdrygt göra det man själv vill?

  Det jag befarade stämde fint, att motargumentera med att säga att kritikern är rasist :-(

  Själv tror jag bara att du är dåligt påläst i frågan, och lite naivt kastar ifrån dig argument, som inte ens vidrör sakfrågan.

  GP

 23. Ang punkt 17. Jo. fundamentalisterna med Per Ahlmark i spetsen
  (Hur går det då. att få det annat än till Bröööl.)

  Tar man inte kraftigt avstånd till den typen av terror, så är att bli kallad Brölare noll på vågen. Jag kritiserar alltså bara.

  Och vill naturligtvis att det känns lite för de som försvarar israels politik i frågan.

  Om alla snälla människor som finns där, har i den har artikeln inte tagits med nått utav så att säga, inlägget i frågan handlar inte om gosning.

  GP

 24. Är det nu jag då, som ar ”rasisistiskt” utsatt, du kommer väl ihåg att jag började artikeln med att säga, jag har letat svar på Israels skäl till att okupera annat lands terratorium

  Svaret är alltid en attack om att man är Rasist, de måste vara surt att försvara mordhandlingar på det sättet :-(

  Det finns aldrig något skäl till att ta vad man vill av annan ägare…

  Eftersom de där fundamentalisterna eller va fan dom nu är,
  inte vill diskutera saken som den är utan att ständigt spy flosskler och sätta ettiketter på andra så ger jag fan inte en rutten tunna sill för de fegisarna.

  GP

 25. Ang. punkt 31.

  Jag surfade runt lite idag och hamnade på nått ställe som heter sleeping moosad (Typ)nog var det sömnigt alltså :)

  Gott folk nu snackar vi ryggdunkare, och hatare, surt,tvi vale!

  På denna sura sait gick att läsa bara,hur elendiga alla andra är, som ger kritik åt den Israeliska okupationen.

  Ingen självtillit av ärlighet att skåda så långt ögat når.

  Vem har okuperat vem kan man ju ställa frågan.

  Är det inte dags att ert lite naiva självgodets aura synas lite av er själva, jag tycker ingen av era utsagor blir
  trovärdiga av att bara hata och aldrig resonara om er egen del i konfliktfrågan.

  Jag säger gärna att Judar är bra boysar och jäntor världens bässta i konst och kultur, musiklivet, forskningen, med mera.
  Men fy fan för sånt, som hat alá sleeping mossad.

  Ni sabbar allt det fina, de seriöst arbetande folket i israel
  tillför.

  GP