Lurar regeringen de gömda barnen?


Det är lite underliga nyheter som presenteras i medierna ibland. Att det är problem för de familjer som vistas olovligt i landet är självklart.

Men att inbilla sig att de ska våga sina barn gå i skolan är möjligen en vakendröm för polismyndigheten. Polisen får regelbundet egna exemplar av skolkataloger och klassfotograferingar, ska det upphöra nu? Eller tror någon att polisen ska bortse från barn som är efterlysta för avvisning?

DN/TT: ”Regeringen och dess samarbetspartier miljöpartiet och vänsterpartiet vill ändra lagstiftningen så att gömda flyktingbarn ska garanteras skolgång fram till en eventuell avvisning. – Barn ska gå i skolan fram till den dag då en avvisning verkställs, säger migrationsminister Barbro Holmberg till Sveriges Radios Ekoredaktion. Holmberg säger att de tre samarbetspartierna har kommit överens om att alla gömda barn ska få gå i skolan och slippa riskera att bli hämtade av polisen.”

För det är väl ändå så att dessa barn inte fått någon amnesti? Vad ska polisen göra då när de vet att en efterlyst unge går i en viss skola?

Polisen ska givetvis skugga vederbörande till bostaden och gripa hela familjen och förpassa dem ur riket. Det är deras jobb..

Eller hur tänker sig myndigheterna att polisen ska agera? Troligen kommer inte speciellt många gömda barn att tillåtas gå till någon skola.

Att inte regeringen vågade besluta om en amnesti för denna grupp visar på rädsla och beslutsångest, inget annat. Det är barnen det handlar om som får lida..


4 svar till “Lurar regeringen de gömda barnen?”

 1. Jag tycker att det är självklart att man ska ge flyktingar amnesti. Gör man det sparar det både pengar och lidande.

 2. Så här måste det väl vara(?):

  V sa ja till budgeten med villkoret att de gömda får omprövning, och det får de nu. Alltså är de som nu gömmer sig inte längre illegala (om regeringsproppen nu går igenom med MP:s stöd) och behöver inte gömma sig igen förrän efter eventuellt avslag vid nämnda omprövning.

  Då de befinner sig här lagligt i ett antal månader under omprövningen så är det ju rimligt att under tiden låta barnen gå i skolan.

  Jag tycker att alla borde få bo var de vill, men samtidigt innebär nog välfärdssystemen att vid fri invandring antalet ekonomiska flyktingar kan bli mycket stort. Det finns ju de som ska utvisas till exempelvis länder på balkan som säger att de inte har mycket att återvända till, vilket ju är en omskrivning för att deras ekonomi skulle bli marginell mot den de nu har i sina hemländer. Följande kanske låter cyniskt och kallt och hårt höger, men om alla ska få stanna utan prövning och många invandrade lever på bidrag är det kanske inte säkert att det är det bästa för utvecklingen i deras hemländer — om vi har helt fri invandring och detta gör att många kommer hit av ekonomiska skäl.

  Jag vet att det är en utestängning inte alldeles olik byggföretaget Laval i Vaxholm, som gick i konkurs efter Byggnads tomatkastningsblockad, så iofs…

  Jag kanske byter åsikt någon gång, men INGET LAND har mig veterligt en helt fri invandring, eller med jämna mellanrum fri amnesti för alla vilket ju i praktinken blir ungefär detsamma. Fri invandring skulle kanske sätta en nyttig press på det välfärds- och transfereringssystem vi har, som i omvärlden anses som världens mest generösa…

  Men att bejaka fri amnesti utan att bejaka fri invandring eller att de miljoner som utvisats under de senaste decennierna från Sverige ska få komma hit, det är väl inte konsekvent? Va!?