Londonterrorn visar Storebrors utveckling


I dagens upplaga av Svenska Dagbladet finns en artikel som handlar om den kameraövervakning som finns i London.

Att vi ska få pass med ett chip med biometrisk information och RFID (Radio Frequency Identification) Technology är mer eller mindre klart idag.

Det betyder i praktiken att t.ex. ansiktsformen sänds från ett litet chip till en mottagare när man passerar en sådan kontrollstation. En av de mer otäcka saker som rör detta är att sådana stationer kan döljas väldigt enkelt. De kan t.o.m. byggas in i en – tändsticka.

Om det sitter sådana i tunnelbanan, eller i gathörn, så kan dessa chip visa när bäraren av passet, körkortet, kontokortet eller identitetskortet passerar den dolda avkänningsutrustningen.

Av exemplet från London med ”Facial Recognition System”, som redan delvis är taget i drift kan vi givetvis dra slutsatsen att det inte möter något hinder att utrustningen jämför ansiktsformen från dessa biometriska data med den faktiska bilden som CCTV-bilderna visar.

(Det finns en halv miljon övervaknings-kameror i London..)

Dessutom kommer utrustningen inom kort också att kunna konstatera vilka som inte bär med sig RFID-chip och där själva söka av en databas med ansiktsfomer för att identifiera folk.

Nu hävdar svenska myndigheter att detta inte kommer att införas i Sverige, men redan idag är alla större trafikplatser TV-övervakade samt bussar, pendeltåg och tunnelbana utrustas löpande med TV-övervakning.

Redan idag, 2005-07-11, har myndig-heterna möjlighet att följa mobiltelefon-innehavare med + / -100 meters noggrannhet. Det beror på att sändarna i städerna står med tätt mellanrum. Dessa uppgifter kommer myndigheterna tvinga telefonbolagen att spara, liksom information om vem som ringt vem och när.

Passen får, som jag skrev, chip med biometriskt information. Och att samma sak kommer att gälla ID-kort, körkort etc. inom några år är självklart. RFID är redan infört i USA och man beräknar att upp till 50 miljoner människor kommer att ha dessa kort innan slutet av år 2006.

Redan idag kollar man närvaron i skolan med denna teknik i USA.

Jag kan inte hjälpa det men jag tycker att utvecklingen är skrämmande.

Det förefaller som om politiker inte tycker det, och det anser jag vara ännu mer skrämmande..

(Jag ska nog fixa en kategori till. Käpp-hästar..)


11 svar till “Londonterrorn visar Storebrors utveckling”

 1. En otäck tanke. Våra ledare kanske vill ha terrorism, för att den ger dem ursäkt att införa totalitära konstrollsystem att använda mot samtliga medborgare!

 2. Vem var först ut för att ge uttökade befogenheter till regeringen att införa sådana här system tro… ärke-populisten Leijonborg så klart.

 3. Ja det är absurt. Vi kan inte försvara det ”öppna samhället” genom att omvandla det till en slags ”öppen anstalt” med totalkontroll över alla och vi kan inte försvara demokratin genom att avskaffa den.
  Men med tanke på att jag då och då får veta att jag inte tilltror människor förnuft, får jag väl anta att detta är vad yngre människor önskar eftersom de inte protesterar vilt. De villväl bli bevaktade, de vill väl inte leva i ett demokratiskt samhälle, så vi gamlingar ska kanske hålla tyst :-(! Det är kanske helt ute med demokrati och personlig integritet.

 4. ang. noggrannheten på +/- 100 m för mobiltelefoner så är den vad jag har hört mycket högre. +/- 10 m ligger nog närmare sanningen. noggrannheten är så stor att polisen nu kan använda mobiltelefoner som spårutrustning/övervakningsutrustning i det dagliga spanarbetet.

  regeringen vill ha utökade befogenheter men de klarar inte av att hantera en vanlig katastrof med de befogenheter de redan har. kolla på tsunamin i thailand. regeringskansliet totalt handlingsförlamat. inga katastrofplaner ingen ledning ingen organisation, ingenting. utom mesen Freivalds vars viktigaste uppgift som minister är att skylla ifrån sig på andra och kolla på kulturevenemang.

 5. Mig kan dom inte spåra heller, eftersom min mobiltelefon så gott som alltid är avstängd även om jag har den med mig ute. Den är en nödtelefon. Därmed har jag ”lurat” dom.

 6. Samma gäller min Ken! Jag bär med mig den i ryggan eller i fickan och i juni ringde jag för 8.- Det är normalläget. Ska jag träffa någon och är sen eller tidig så drar jag igång den. Men det är ju inte riktigt det saken gäller. Vill SÄPO ha koll på mina åsikter så kan de abonnera på RSS-flödet och få kontinuerliga uppdateringar. Men grejen är att myndigheterna nu surrar om att ändra lagen så att de kan sätta in militär..

  Mot VADDÅ ?

  Man utnyttjar bombdåden i London för att tunna ut den personliga integriteten och strama upp resurserna att kunna spionera på medborgarna.

  Det gör mig förbannad som ett helt djävla getingbo !!

 7. Och all erfarenhet säger att man inte kan vinna över terrorister med motvåld, som bara föder mer hat och mer terrorism. Det finns därför bara två möjliga tolkningar av de stora ledarnas reaktioner: Endera är de stockdumma eller så vill de ha terrorismen som alibi för att kontrollera befolkningarnai Väst och för att oskadliggöra demokratin.
  Jag kan inte se något annay förnufigt förklaringdalternativ.

 8. 1984 strider de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien om makten i världen. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är Þenden för dagen.

  Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Hans och partiets valspråk är: Krig är fred – Frihet är slaveri – Okunnighet är styrka.