Ljuger borgarna nu igen?


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Under senare tid har vi hört ett upprepat antal rikspolitiker med Reinfeldt i spetsen tala om att en miljon svenskar lever på bidrag i olika former.

Det stora flertalet av de som lyssnat på detta har upprörts, och kanske oroats över utvecklingen i landet.

Idag skriver forskare och chefer på Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan och universitet en debattartikel i SvD under avdelningen Brännpunkt där de hävdar att dessa siffror är starkt överdrivna. I stället visar de upp en annan kurva som visar att antalet *verkliga* personer är omkring 200 000 i stället för dryga miljonen.

Artikeln i PDF-format!

Författarna visar på de brister i statistisk analys som leder fram till de uppenbart felaktiga siffror som politikerna använt sig av i debatten. Frågan jag ställer mig i nuläget är om detta är ett medvetet misstag som borgarna gör för att skrämma folk?

Eller ska jag formulera mig mer korrekt? Varför ljuger borgarna?


3 svar till “Ljuger borgarna nu igen?”

  1. Varför ljuger borgarna? För att det passar deras syften. För att de redan nu försöker få vind i seglen för att vinna valet 2006.

    Annica

  2. En Fyrklöver i politikens tecken
    Nu är det vecka 43 och jag ligger i startgroparna för att ha en intensiv bloggvecka. Efter att haft ruggigt mycket att göra både på jobb och privat har det mesta lugnat ner sig något nu – och jag ska…

  3. Borgarna ljuger lika mycket som alla andra partier, med samma mål som dem: att vinna valet 2006. Det är ett rävspel, men vi kan iaf vara glada att det inte gått så långt som i USA.