Livsmedel är fusk, fusk och fusk


Att det alltid har förekommit fusk när det gäller ursprungsmärkningen av livsmedel är välkänt. Och har varit känt länge.

Nu påstår sig jordbruksministern ha blivit lurad också varför nu frågan fått förnyad aktualitet. Hon hade nämligen tysk skinka i kylen och trodde den var svensk.

Nu inbillar jag mig att tysk skinka smakar likadant som svensk skinka, men det är inte det som upprört ministern.

SvD: Mat i förpackningar med blågula vimplar och texter som uppmanar ”Köp svensk kvalitet” kan lika gärna innehålla kött från Tyskland, Irland eller Sydamerika. – Jag har själv blivit lurad. Jag trodde att jag hade svensk skinka i kylen som i själva verket var tysk. Det är lurendrejeri och inte acceptabelt att sätta blågula vimplar på något som inte är svenskt, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Samma jordbruksminister har faktiskt sett till att vi nu får genmodifierade livsmedel i våra butiker i Sverige. Då handlade det inte om ursprung, eller ens säkerhet. För utredningen om den genmodifierade majsen var, och är fortfarande, hemligstämplad till 99%

Jag skulle också vilja se ministern reagera på det faktum att fler och fler matvarubutiker och grossister nu framställer mat med en betydligt sämre kvalitet för att få ner priserna.

Handlar du t.ex. Coop Köttbullar så får du väsentligt sämre köttbullar än om du köper

ett annat varumärke. Handlar du Coops pyttipanna får du 3% kött medan du i de alternativa varumärken som säljs får 20-25%

Coops Kaviar är väl antagligen ett annat fabrikat uppblandat med 75% av något som ger volym och konsistens, absolut inte kaviar.

När tar jordbruksdepartementet tag i den frågan då?


11 svar till “Livsmedel är fusk, fusk och fusk”

 1. Tyvärr har jag sedan länge insett att vi inte får någon ’hjälp’ från de som är satta att bevaka våra intressen i dessa frågor. Det är bara vi själva som kan bli tuffare mot livsmedelsbranschen. Vägra godta dålig information.

  Och till fru Nykvist: Tänk på att en blågul vimpel på en köttbit, kan vara ukrainsk!

 2. Att det är ett stort fusk har jag också märkt. Numera går handelskedjorna över till ”egna märken” och då vet man inte alls vad man köper. ICAs kaviar (samma som Coops?) smakar t.ex. mycket sämre än Kalles kaviar och det finns många, många fler varor som har samma problem. Det är numera problem att överhuvudtaget hitta bra matvaror i min ICA-butik. Inte ens köttfärsen duger längre och Falukorven har tydligen inget märkesskydd längre. Vi har hamnat i det läget att de ”matvaror” vi köper, knappt duger till föda längre.
  Vad skall vi leva av i framtiden? Man får tydligen flytta ut på bonnlandet och producera sin egen mat framöver för att inte dö i förtid eller äcklas ihjäl. Detta på grund av marknadens krafter.

 3. En intressant sak med den där jordbruksministern är att hon försvarade den genmanipulerade majsen med orden: ”vi måste utgå ifrån försiktighetsprincipen”!

  Swedish meats har för övrigt bestämt sig för att GMO-foder är okej till svensk boskap så kanske ska man se de blågula vimplarna som varningsflaggor.

  Anledningen till att man inte vill ha GMO-fritt foder är priset, det blir dyrare att köpa omanipulerad soja (varför nu gräsätare ska äta soja).

  Utslaget per konsument och dag rör det sig om ungefär tre öre! Tack Swedish meats för att ni vill hjälpa mig att spara elva spänn per år…

  (GMO betyder genmanipulerad organism, fast på engelska.)

 4. Bättre å förstatliga all livsmedelsförsäljning å utgå från absoluta internationella expertis kring daglig kost alt olika former utifrån tex functional food, Atkins dieten mfl kostvarianter.
  Själv tror jag framförallt för mkt kolhydrater är farligt. Liksom för mkt A-vitamin (probiotika/proviva tror jag är bluff – kan kopplas till andra sämre långsiktiga problem som cancer o mottaglighet för smittor). Jag tror främst på katogen som i fett, c-vitamin (kroppen producerar inte själv) och kryddor för kost o bygga upp membranen kring cellerna.
  OBS jag har stöd för allt utom just probiotika som ska vara bra (vilket jag INTE tror).

 5. ”Bättre å förstatliga all livsmedelsförsäljning”

  Absolut inte. Det är ingen lösning. Men statlig kontroll skadar inte. Men då måste vi ha politiker som är mot genfärändrade grödor och sådant..

  ”vi måste utgå ifrån försiktighetsprincipen!” Visst är det märkligt Nobbe.. Jag undrar en hel del över sossepolitiker i regeringsställning. Gräsrotssossarna jag känner är ju vettiga människor, det verkar som ovettigheten eller bristen på ryggrad hjälper de sämsta till regeringstaburetterna.. :-(

 6. Läste just att man försöker genmanipulera nyttoväxter så att de ska bli giftiga för insekter. Fiffigt, i synnerhet med tanke på att vi faktiskt har en del gener gemensamma med insekter, så hur giftigt blir det för oss undrar man? Bara lite kanske!

  Men det dystraste med GMO-mat är väl annars att det kommer att ge de multinationella företagen total kontroll över allt som odlas och äts världen över, utsädet kommer att betalas till företagen, direkt eller indirekt, och därmed författigas redan fattiga bönder och odlare.

 7. Det är just det man gjort med genmajsen. Råttorna fick försämrad njurfunktion av den och då hemligstämplade Jordbruksverket undersökningen..

 8. Saxat från Mål&Medel
  På engelska pubar serverades holländsk kycklingfilé som pumpats upp med proteinsörja från kasserade grisdelar. När det avslöjades blev det en stor matskandal. EU-kommissionen vill att medlemsländerna ska kartlägga hur vanligt fusket är, men svenska Livsmedelsverket vill inte delta.
  http://www.malmedel.nu/text.php?textID=1741

 9. Skulle bara vilja lägga in ett inlägg angående egna märkesvaror. Kan helt och hållet hålla med om att ja inte tycker om att det blir mer och mer egna varor i butikerna. Men det finns pengar att tjäna på att handla dessa varor även ifall det inte är mycket. Ica´s Crème fraiche är tillverkad av Arla. Så man ska nog inte säga att alla egna märkes varor är sämre bara för att det under ett annat namn.

 10. Lade jag inte in en länk till artikeln i SvD? Nej generalisera kan man ju inte, men i 90% av fallen så stämmer det.. :)