Litet uppgifter om Zapad 17 och Nato-övningar skadar väl inte.

Detta inlägg bygger bl.a. på uppgifter i Russia Today, som enligt min erfarenhet är betydligt mer tillförlitligt än våra etablerade Västmedia. Därtill uppgifter från Stefan Lindgrens Ryska Posten

Artikeln. Från Russia Today
De militära övningarna i Ryssland och Vitryssland Zapad 2017 har startat under pågående hysteri från västerländska tjänstemän och media över deras natur, antal deltagare och dess syfte. Russia Today ger flera fakta du behöver veta för att dra dina egna slutsatser.
Zapad 2017:s internationella strategiska militära övningar äger rum den 14-14-20 september i Vitryssland och tre regioner i västra delen av Ryssland. Övningarna pågår med ett par års mellanrum sedan många år, senast 2009 och 2013 och annonseras månader förväg. Men i år har manövrerna blivit föremål för mediehype och ingående granskning av Nato i samband med ytterligare smutskastning av Ryssland.
”Allt utförs i strikt överensstämmelse med internationell rätt och relevanta bestämmelser” sade den ryske regeringens talesperson Dmitry Peskov och tillade att president Putin kanske besöker övningarna.

Antalet deltagare och utrustning

Övningarna omfattar upp till 12 700 trupper, varav de flesta – 7 200 – är från Vitryssland och de övriga 5.500 från Ryssland, enligt officiella uppgifter från Rysslands försvarsdepartement. Ungefär 70 flygplan och 680 landfordon, inklusive 250 tanks, deltar också.

Trots Moskva och Minsk upprepade gånger meddelat antalet deltagare så har vissa politiker spekulerat över siffrorna och överdriver dem mycket. Tyska försvarsminister Ursula von der Leyen hävdade att kommande övningar skulle innebära mer än 100.000 soldater vid Natos:; östra flank. Den ryska militären är ”förvånad” av dessa ”grundlösa siffror uppgav ”Rysslands försvarsministeriums talesman general Igor Konashenkov förra lördagen.
I början av september påstod sekretare i Aleksandr Turchinov sekreterare i Ukrainas råd för nationell säkerhet och försvar att Zapad kommer att innebära att cirka 240 000 soldater deltar.

Övningarna är rent defensiva

Zapad 2017 har utformats för att testa den operativa samarbetsförmågan hos de ryska och vitryska militära styrkorna och att utföra anti-terroristoperationer. Enligt övningsscenariot har extremistgrupper som stöds med vapen och tillgångar från utlandet trängt in i Vitryssland och Rysslands Kaliningradregion för att utföra terrorattacker.

Moskva har upprepade gånger betonat att manövrerna är rent defensiva och sagt att den imaginära aggressorn inte refererar till någon speciell nation.

Men många har vänt ett dövt öra till Rysslands uttalanden. I upptakten till övningarna, brännmärkte Litauens president Dalia Grybauskaite övningarna som ett ”aggressivt spel riktat mot väst.” I juli kallade generallöjtnant Ben Hodges, befälhavare för amerikanska armén i Europa, övningar för en ”trojansk häst som kunde användas för att flytta styrkor och utrustning närmare Nato:s östra flank.
”Jag betona att Zapad-2017 är av rent defensiv karaktär vid sidan av sina anti-terroristkomponenter”
sa generallöjtnant Aleksandr Fomin i augusti. Han avvisade som ”myt” påståenden om att övningen skulle kunna användas som grund för invaderingen av grannländerna.
Zapad 17
Ryssland och Vitryssland inbjöd ”alla som vill komma och se på.”
Spekulationer om att Zapad 2017-övningarna är mycket större än Ryssland har meddelat ledde till att man efterlyste mer öppenhet. Trots att antalet trupper som användes under övningen inte överskrider tröskeln för obligatorisk övervakning som anges i Wien-dokumentet från 2011, har Vitryssland bjudit in internationella observatörer från olika främmande länder för att observera den aktiva fasen av övningen.
I juli underströk den vitryska försvarsministern Andrey Ravkov att internationella organisationer, inklusive FN, Nato och OSSE, liksom över 80 utländska observatörer, var inbjudna till övningarna eftersom det inte finns något att dölja.
Medan världens uppmärksamhet och kritik är inriktad på Zapad 2017, har NATO och dess allierade ökat sin militära verksamhet vid Rysslands gränser.

Till exempel håller Sverige sitt största krigsspel på över två decennier, vilket sammanfaller med Rysslands och Vitrysslands övningar. Bortsett från att Aurora 17 överstiger antalet trupper som deltar i Zapad 2017 med flera tusen man, syftar manövrerna till att förbereda sig för en eventuell rysk attack. Dessutom har cirka 40 000 man NATO-trupper och allierade styrkor deltagit i olika militära övningar i Europa i sommar, enligt flygvapengeneral John Healy, som styr övningarna för amerikanska styrkor i Europa. 18 NATO-övningar, inklusive Noble Partner i Georgien skedde bara i Svartahavsområdet, nära den ryska gränsen, sommaren 2017. Samtidigt deltog Ungern, Rumänien och Bulgarien i den USA-ledda övningen Saber Guardian 2017 i somras. Omkring 25 000 militärer från 22 allierade och Nato-partnernationer var inblandade i övningarna, vilket gjorde dem till den största av 18 Nato- övningarna i Svarta havsregionerna i år. Tidigare var Ukraina värd för USA-ledda Sea Breeze 17- övningen, som involverade cirka 2500 trupper och mer än 30 fartyg från länder.

Aurora 17 USA-trupper i Sverige

Nya vapen testas i Zapad-2017 (Utdrag är nr 32 av Ryska Posten 18/9 2017)
En rad nya typer av vapen och militär utrustning, inklusive sådana som tillverkas gemensamt av Ryssland och Vitryssland, testas under den traditionella militärmanövern Zapad-2017.
Det gäller bl.a. pansarfordonet Kajman som är bestyckat med ett maskingevär, pansarvärnsrobotsystemet Sjersjen som monterats på den lätta pansarbilen V-1, drönarsystemet Moskit och multipla missiluppskjutningssystemet Polonez.
Kajman, som tillverkas av Vitryssland, är ett fordon avsett för spaning och subversiva uppdrag, patrullering
och eskort av konvojer, fredsbevarande och polisiära insatser. Fordonet som har topphastighet på 110 kilometer i timmen är terränggående, kan ta sig över vattenhinder och röra sig flytande i upp till åtta kilometer i timmen.
Polonezsystemet är avsett att beskjuta trupp med hög precision, inklusive pansarfordon, artilleri och missiler
system, flygplan på marken och andra mål på 50 till 200 kilometers avstånd. Missiler avfyrade från ett Polonezsystem
kan slå ut åtta mål samtidigt med 30 meters felmarginal på maxavståndet.
Zapad-2017 inleddes i Ryssland och Vitryssland den 14 september. I söndags inleddes andra etappen av Zapad-2017, när
trupperna får i uppdrag att avvärja ett simulerat angrepp mot unionsstaterna Ryssland och Vitryssland.
Ryska Posten, från Tass

intressant.se intressant.se, , Värdlandsavtal, , , , fred , , ,

  2 comments for “Litet uppgifter om Zapad 17 och Nato-övningar skadar väl inte.

 1. åke
  19 september, 2017 at 17:32

  Ryssland avlyssnar även de sin befolkning.
  Påminner om att även Ryssland naturligtvis har sina avlyssningsmetoder. En del nytt kommer från Wikileaks om sådana ting :
  http://www.zerohedge.com/news/2017-09-19/wikileaks-publishes-spy-files-russia-detailing-russias-mass-surveillance-system

  • Benny
   19 september, 2017 at 19:37

   Jämfört med NSA och det otal andra spionorganisationerna i USA bleknar den ryska övervakningen till intet och som dessutom är väldigt riktad mot utländska (USA-styrda) NGO:er och andra subversiva organisationer. Givetvis avlyssnar Ryssland även andra nationer, något annat vore direkt tjänstefel av FSB.

Comments are closed.