Lite positiva saker inför det palestinska valet


Idag har Expressen för en gångs skull en positiv artikel om palestinierna på sin ledarsida. Inte en dag för tidigt kan jag tycka.

Anna Dahlberg skriver: Jag vet ärligt talat inte om palestinierna är kapabla att leverera det som är rimligt att kräva av dem inför slutstatusförhandlingar – ett slut på kaoset och en integrering av alla militanta grupper under ett centralt kommando med sikte på avväpning. Men det är värt ett försök, och maktdelning är i så fall en del av lösningen, inte problemet.

Helle Klein blev också överraskad och gav konkurrenten beröm på sin blogg. Om valet skriver hon på ledarsidan: Liksom Fatah står Hamas också inför en genomgripande förändring. Själva deltagandet i de politiska valen visar att den majoritet som vill bort från våldsideologin för närvarande har övertaget. Det har under de senaste åren ryktats från initierade källor att Hamas är på väg att erkänna staten Israel.

Tidigare idag har bloggare rapporterat att USA valt att satsa två milj dollar på al-Fatah för att därigenom försvåra för Hamas att nå en, i förväg nästan helt given framgång i valet. Nu rapporterar Text-TV att det inte förhåller sig på det sättet:

USA förnekar pengastöd till al-Fatah USA:s utrikesdepartement förnekar uppgifterna om att USA har satsat nästan två milj dollar på att hjälpa det styrande partiet al-Fatah att besegra Hamasrörelsen i det palestinska valet. Pengarna ingår enligt departementets talesman i satsningarna på utvecklingen i Palestina, och har inget politiskt syfte – vilket anonyma amerikanska och palestinska källor har hävdat.

Hur det egentligen förhåller sig visar väl sig senare. Men nog är det en skam att inte USA och EU direkt kan acceptera en folkomröstning i demokratisk ordning?

Personligen undrar jag vad Leila Freivalds säger om Sveriges hållning i frågan. Eller är det så illa ställt att hon inte får säga någonting kanske?

[Anna Dahlberg Expressen]

[Helle Klein Aftonbladet]

[Text-TV]


4 svar till “Lite positiva saker inför det palestinska valet”

 1. Det är litet gripande att USA först nu går ut och säger att det två miljonerna dollar inte ska användas för att påverka palestiniernas val. Under alla omständigheter kan i så fall Fatah använda två andra miljoner för påverkan. De har ju faktiskt fått två miljoner…

  Ligger stålarna i två olika burkar?

 2. Intressant det där med att USA/€U vill påverka val i olika länder ” i demokratisk riktning”, att ”demokrati” tolkas som marknadsdiktatur av västmakterna har vi ju sett när Clinton Bush/Likud kom till makten i USA för att inte tala om folken i €U som får rösta hur många gånger de vill (nåja, inte i Sverige) bara resultatet blir vad €Uroktraterna bestämt.

  USA/€U och andra ökända samhällsomstörtare som G.Soros pumpade in miljarder till ”fria” NGOer i Ukraina Georgien och Jugoslavien bl.a, för tillsättandet av ”demokratiska” lydregimer och medlemskap i aggressionspakten NATO, och igår avslöjades en brittisk spionskandal i Ryssland där MI5 spionerat och fifflat in miljoner till samma samhällsomstörtande ”fria NGOer”.

  västmakterna/USA försökte som bekant göra om bravaden ”Hyr en pöbel/rent a crowd” i Libanon nyligen men yran dämpades och försvann från ledarsidorna i västmedia när Hezballah gjorde detsamma, gratis, och drog ihop långt fler Libaneser.

  I Palestina kommer man troligtvis inte lyckas heller oavsett summan av ”ekonomiskt bistånd” till eventuella Quislingar med tanke på Libanon valet i Irak som blev katastrofalt för USA/Israel och vapenskrammlet mot Iran…

 3. Jag ser att den här Anna liksom USA anser (i USA:s fall påbjuder) att framsteg för fred beror på palestiniernas uppförande och inte på israelerna. De lägger bördan på dem som aldrig valt att leva under militär ockupation och fritar de som ockuperar. Förväntar man sig att det ska leda framåt. De erbjuder palestinierna (och omvärlden)en illusion om att det fortfarande pågår en fredsprocess som i slutänden ska leda till en självständig palestinsk stat. En titt på kartan och Israels historia får en att bli väldigt pessimistisk.
  Ett val under militär ockupation, trakasserier från Israel och där två tredjedelar av det palestinska folket inte har rösträtt. Är det ett genuin demokrati? Till vad? Förhandlingar som tidigare inte gett något. Men anser majoriteten av palestinierna att detta är enda möjligheten till demokrati och framgång så är det så.