Le och visa din ekonomiska status !


Personligen anser jag att tänderna ska omfattas av det vanliga hög-kostnadsskyddet för sjukvård.

Sjukvård ska få kosta maximalt det belopp högkostnadsskyddet omfattar idag. En bekant till mig spräckte en tand nyligen och det kommer att kosta henne 40 000.- att sätta i en titanskruv vilket är det som rekommenderas. Själv har jag spenderat 10 000.- på tandvård i år eftersom jag har undvikit tandläkaren ett tag.

Visst, jag gillar inte att de borrar i mina tänder men främsta orsaken till att jag undvikit tandläkaren är kostnaden. Och det finns egentligen ingen orsak till att tandvården inte ska omfattas av hög-kostnadsskyddet. Idag är det så att de med sämst ekonomi tvingas avstå medan andra mer välbeställda har råd att hålla sig med överdrivet vita och välskötta tänder. Det är en plånboksfråga, och det ska aldrig hälsovård behöva vara.

Att Carola ståtar med extremt vita och raka tänder på bilden till höger är inget annat än ett sätt att illustrera frågan. Alla människor ska ha rätt att ha fungerande och utseendemässigt acceptabla tandrader, inte bara de som har välfyllda plånböcker.

Så här skriver Lars Ohly på Vänsterpartiets hemsida: ”Det börjar synas i munnen på människor hur mycket de tjänar. Tandvårdskostnaderna har rusat iväg så att allt fler i dag avstår från att gå till tand-läkaren. År 1999 avskaffades pris-regleringen på tandvård och sedan dess har priserna stigit med över 80 procent.

I den senaste Folkhälsoenkäten i Stockholms län framkom att drygt 18 procent varit tvungna att avstå från att gå till tandläkare, sjukvård eller att ta ut läkemedel på grund av svag ekonomi. Vård – oavsett om det handlar om kropp eller tänder – får aldrig bli en fråga om ekonomiska resurser.”

Läs Lars Ohlys debattartikel på Vänster-partiets hemsida!

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, tandvård, högkostnadsskydd, ohly, carola[/tags]


2 svar till “Le och visa din ekonomiska status !”

  1. Fast mycket handlar om underhåll, ungefär som med fordon. Jag går till tandläkaren 2 ggr per år à 700 kr. Borstar tänder två ggr dagligen och sköljer med flour (Listerine) varje kväll. För en kostnad av 1500 kr per år så har jag nu som 40-åring inte haft hål på jag vet inte hur många år.

    Det låter väl inte som en speciellt dyrbar investering?

  2. Har bestämt för mig att jag hörde Göran Persson, för några år sedan, tvärsäkert hävda att tandvård aldrig skulle bli en klassfråga igen, men jag kanske hörde fel.