Lars Ohly tydlig om framtiden


Jag har just läst SvD:s artikel om Lars Ohly och framtiden. Han vägrar valallians med (s) och (mp) berättar tidningen redan i rubriken.


Artikeln är både intressant
och informativ, det som annars gäller vänsterpartiet i media är annars brist på både utrymme och uppmärksamhet. En lustig detalj är också att frågan om Josefin Brink nu gått från ett internt surr till något slags öppet och spritt faktum.

SvD: ”På ett internt debattforum efterlyser en medlem ”föryngring och nytändning”, och anser att stjärnskottet Josefin Brink snarast ska ta över. ”Det finns ytterligare ett skäl till att jag vill ha Lars Ohly utbytt. Det stavas kommunist. Lars O kommer att för alltid vara ’K-märkt’”.”

På den här bloggen kom frågan upp i en kommentar för ett tag sedan, det som då överraskade mig var att många av dem som kommenterade just föreslog att Josefin Brink skulle bli en bra partiledare. Egentligen borde jag inte blivit överraskad eftersom jag själv också tillhör dem som anser att hon definitivt tillhör de s.k. påläggskalvarna. Hon är tydlig och klar, och dessutom en strålande debattör. Hon blir alldeles utmärkt den dagen Lars O vill ställa skorna på hyllan.

Det är givetvis bra för partiet med färgstarka kvinnor som partiledare i ett litet feministiskt parti. Det syntes ordentligt under Schymans tid som ordförande. Men nu är det inte bara den allmänna opinionen som ska vinnas över åt vänster, partiet måste bli tydligt, så tydligt att alla som ska vandra till rösturnorna 2010 vet exakt vad partiet står för. Och på den punkten är jag själv rätt så positiv faktiskt. Om nu partiet ska börja ”knacka dörr” så lär t.o.m. under-
tecknad aktiveras.

Sedan tror jag att Ohlys besked känns befriande för många presumtiva vänsterväljare. Att binda sig i förväg till något slags gemensam valplattform känns inte bra. Vi vet att det förekom mycket kritik under den social-

demokratiska regeringstiden mot att vänster-
partistiska riksdagsmän sålde ut ideologin för att få behålla en (s)-regering. Bland annat stödde vänsterpartiet det flygande förarlösa planet som Saab utvecklar. Sådant sticker rejält i vänster-
partisters ögon.

Ohly i SvD: ”– Ett skäl till att människor inte i tillräckligt stor utsträckning har tilltro till oss är att vi inte i tillräckligt stor utsträckning skiljer oss från andra partier. Vi är på väg att inse att vi inte har någonting att vinna på att bli mindre tydliga i vår vänsterpolitik, att vara mindre av ett feministiskt och socialistiskt parti.”

Det värmer i hjärtat. Nu kanske det kan bli kul att vara vänsterpartist…

AB DN SvD12 SDS Lasse

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Lars Ohly, Västerpartiet, Josefin Brink, Opinion, Knacka dörr, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Val 2010, Politik[/tags]


8 svar till “Lars Ohly tydlig om framtiden”

 1. Tydlig?
  En kort tid efter valet gick herr Ohly och föreslog en vänsterallians till nästa val. Då var det andra tongångar.

 2. k är struket sedan år tillbaka herr K.
  Jag är mycket glad över att Vänsterpartiet nu tänker lämna rollen som uppbackare till sossarnas högerpolitik.
  Det behövs ett riktigt oppositionparti som kan bana vägen för andra lösningar…

 3. Det hörs mer och mer tydliga röster på Ohlys avgång. Varför det? Jag tycker att han är bra.
  Sen ska jag villigt erkänna att jag är dåligt påläst vad det gäller Josefin Brink. Jag har aldrig hört henne debattera heller. Men det lilla jag vet, så… ja, är hon inte lite rabiatfeminist. En som folk överlag har en tendens att inte lyssna på?
  Jag hoppas jag har fel. Att rösterna inte blir tydligare, och att Josefin är kanon…

 4. Jag skulle tro att detta är det allra första offentligt synliga steget V tar med målet att manövrera ut Ohly. Ohly kan aldrig bli rumsren i detta nya sammanhang, med denna inriktning. Undrar om Ohly själv begriper vad som är på gång?

 5. Det är oerhört intressant att se utvecklingen inom Europas vänster. Medan samtliga socialdemokratiska partier länmnat den socialistiska ideologin har den verkliga vänstern äntligen förstått att den inte ska följa efter åt höger. Politik utan polemik är inte demokrati. Det anser även väljarna.

  Holland, Norge, Tyskland och nu även Italien, (där de två kommunistpartierna, ett grönt vänsterparti samt ett vänster-socialistiskt har tillsammans bildat ”Vänstern – Regnbågen”. En valallians som inte planerar att samarbeta med mitten-vänsterkoalitionen.)

  Samtliga har valt att distingera sig som verkliga alternativ och detta utan att kliva till höger. Tvärtom vinner vänstern på en stark socialistisk politik om den lyckas förfolkliga densamma.

 6. Jag antar att det kan bli svårt att peta Ohly. Han är en hyvens kille som lätt skapar slitstarka vänskapsband.
  Men varför inte som MP ha två ledare?
  Ohly och Josefin Brink?