Kriminalvården allt närmare katastrof


Man kan utan vidare skylla den uppkomna situationen på departementet, och givetvis vidare på socialdemokraternas brist på ideologi och dessutom historielöshet.

I samband med ett antal omskrivna rymningar förra året utlovades en ordentlig satsning på fängelserna. Hall, som drabbades av den mest spektakulära rymningen, skulle förstärkas personellt och eventuellt också byggas ut.

Trots detta så tvingades 40 vårdare bort från Hall på grund av nedskärningarna i budgeten. Idag ser vi resultatet. På en avdelning har man tvingats isolera samtliga intagna sedan tre veckor tillbaka. I Ekot häromdagen hävdade någon inom kriminalvården att nu måste vi satsa på kvalitet och se till att samtliga anställda på den svåra avdelningen får gå grundutbildningen.

Vederbörande gjorde sålunda gällande att personalen som har hand om landets svåraste brottslingar är så nyanställda att de inte ens fått gå kriminalvårdens introduktionsutbildning..?

Förut hade Kriminalvårdsstyrelsen en generaldirektör som var militär. Lars Nylén, som är nuvarande chef, hämtades från polisen. Jag tycker mig se någon sorts symbolik i detta..

Hur skulle det fungera på Socialstyrelsen om de anställde en militär som generaldirektör? Eller en polis? Är en general eller polischef automatiskt meriterad för att bli socialdirektör i Stockholm t.ex?

Jag tycker att det visar det s.k. ”tänket” på Justitiedepartementet. Det är en mekanisk inställning som enbart ser till lås och galler, och inte alls till människan som ska låsas in bakom dessa galler.

Kriminalvården utvecklas i mycket snabb takt mot en verksamhet som enbart är inriktad på inlåsning och inte en enda procent rehabilitering. Visst, inlåsning är tyvärr nödvändig när det gäller många av klienterna men bortser man helt från att de intagna också är människor så kommer de endera dagen att sluta att vara människor.

Socialdemokraternas brist på ideologi och ledning, och därmed också justitiedepartementets, kommer i värsta fall att leda till en fängelserevolt.


4 svar till “Kriminalvården allt närmare katastrof”

  1. Det vanliga alltså, när politikerna talar om att de ska göra en sak, och lovar göra det, kan man numer vara säker på att de just är i färd med att göra det rakt motsatta.

  2. Håller med dig. Jag arbetar som mattelärare på ett fängelse med långtidsdömda killar. De kan delas in i två grupper: Den ena utlänningar som ska utvisas efter avtjänat straff. Den andra gruppen är uppvuxna i Sverige, många saknar betyg och föräldrar. Ingen har lärt dem ta ansvar. De har inte fått lära sig var gränsen går mellan rätt och fel. Och framför allt så har de haft en otrygg uppväxt.

    All statistik visar att utbildade människor inte begår våldsbrott. Därför tror jag på utbildning under strafftiden. Dessutom krävs det satsningar på rehabilitering in i samhället när straffet är avtjänat. Annars är risken stor för återfall.

    En kille som suttit inlåst i tio år vågar och kan inte ens gå in i en affär och handla. Och gissa hur det går om han söker och ett jobb och arbetsgivaren vid intervjun frågar vad han pysslat med de senaste åren…

  3. Ja och dessa ständiga omorganisationer. Personalen inom olika verksamheter avdelningar hinner knappt lära sig stava till den nya ”inneorganisationen” innan det är dags att skapa nåt nytt.. Dessvärre så fungerar det så illa som jag skrev i posten. Ska man satsa på Hall innebär det 15% personalnedskärningar. Sedan placerar man uppenbarligen outbildade vårdare på C-blocket på Hall. Otroligt.

    Man ska givetvis ta ”gamlingarna” och höja deras löner rejält mot att de tar en sådan avdelning, inklusive handledning och vidareutbildning..