Kriget i Syrien – Vad tycker Iran?


Denna artikel ”An Iranian Viewpoint on the Battle for Syria” har skrivits av den kände journalisten Rick Sterling på Consortiumnews. Den har översatts av Christine Vaple, som jag varmt tackar för detta.

Artikeln.
En ny film ger en helt annan bild av kriget i Syrien jämfört med den som vanligen presenteras i Väst

Väst mot Öst diskuteras på slagfältet i Syrien, i tidningarna och nu även på film: en ny långfilm med titeln ”Damascus Time” ger ett iranskt perspektiv på kampen mot ISIS i Syrien.
Upphovsman är den iranske manusförfattaren och regissören Ebrahim Hatamikia. Två prisbelönta iranska skådespelare, Hadi Hejazifar och Babak Hamidian, spelar far och son, piloter som försöker rädda civila som belägrats och attackerats av ISIS i östra Syrien. Piloterna försöker hjälpa invånarna i staden att fly i ett ålderstiget Iljusjin lastplan.
Syriska och irakiska skådespelare spelar syriska civila och ISIS terrorister som ihärdigt försöker spränga planet eller ta det för att använda det i en självmordsräd mot Damaskus.
Filmen visar sensationella scener från verkliga vidrigheter utförda av ISIS, med den syriska öknen och de berömda ruinerna i Palmyra som bakgrund. Staden där de civila är omringade och belägrade liknar den syriska staden Deir ez-Zor, som omringades och attackerades av ISIS i flera år. Under denna tid var invånarna och soldaterna beroende av luftleveranser av mat och ammunition för att stå emot angriparna, som man kan se i filmen.
Damascus-Time-Images-50x70-17-1028x735
Livets komplexitet visas för den yngre av de två iranska piloterna som har lämnat sin gravida fru för att vara med sin far. Den unge pilotens svärmor kritiserar honom bittert för att han lämnat sin fru. Han säger till henne att detta blir hans sista resa.

Trots att filmen är fiktion är det den skildrar mycket verkligt. Hundratusentals syrier och irakier har dödats av detta Frankensteins monster som ISIS är. Ironiskt nog kritiserar amerikanska ledare Iran för att vara ”den ledande statliga sponsorn av terrorism”, men i kriget i Syrien har Iran bekämpat terrorismen. Iran är också mycket mer tolerant än de flesta västerlänningar tror, precis som islam är. Hur många vet till exempel att judar är representerade i det iranska parlamentet? Guardian
Robert Dreyfuss bok
Väststödd extremism
I själva verket har USA och Storbritannien i decennier varit allierade med extremister för kortsiktig politisk vinning. Som dokumenterats i boken från 2006 “Devil’s Game: How the U.S. Helped Unleash Fundamentalist Islam” av Robert Dreyfuss, stödde USA och Storbritannien en våldsam och sekteristisk del av Muslimska Brödraskapet för att undergräva Gamal Abdel Nassers nationalistiska och socialistiska politik i Egypten. Med början 1979 stödde USA och Saudiarabien grundarna till det som blev al-Qaida för att angripa den socialistinspirerade regeringen i Afghanistan.

Denna politik har fortsatt till dags dato. Sommaren 2012 drog USA:s Defence Intelligence Agency, DIA, upp riktlinjerna för sin strategi i ett hemligt dokument:
”MAN SKULLE KUNNA UPPRÄTTA ETT UTTALAT ELLER OUTTALAT SALAFISTISKT FURSTENDÖME I ÖSTRA SYREN (HASAKA OCH DER ZOR).” USA såg positivt på vad dokumentet förutspår vara skapandet av den ”Islamiska Staten”: ”DET ÄR PRECIS VAD OPPOSITIONENS STÖDMAKTER VILL, FÖR ATT ISOLERA REGIMEN I SYRIEN… ”.

I ett läckt inspelat samtal med syriska oppositionsledare i september 2016 sa dåvarande utrikesminister John Kerry att USA hellre än att på allvar bekämpa ISIS i Syrien var redo att utnyttja jihadisternas växande styrka för att få Assad att avgå, precis som skissats i DIA-dokumentet.
Kommentar Anders: Jag publicerade en artikel om detta i mars 2017. Ljudupptagning visar: USA föredrar fortfarande terrorister framför Assad. Krigsförbrytare?

”Vi vet att detta växte, vi höll ögonen på det, vi såg att Daesh (ett hånfullt namn på Islamiska Staten) växte i styrka, och vi trodde att Assad var hotad,” sa Kerry. ”Vi trodde dock att vi skulle kunna hantera om Assad då skulle förhandla, men i stället för att förhandla fick han Putin att stödja honom.”
kerry-and-lavrov-munchen-160212
Ryssland inledde sin militära intervention sent i september 2015 utan USA, och Kremls motiv förklarades väldigt tydligt av Vladimir Putin och andra ryska ämbetsmän. Men sådana tydliga förklaringar återges sällan i Västs MSM, som istället sprider /sina/ ämbetsmäns och tankesmedjors linje att Ryssland försöker återerövra förlorad imperieglans i Mellanöstern.

Men Kerry visste varför Ryssland intervenerade. ”Anledningen till att Ryssland gick in är att ISIL (en annan förkortning för Islamiska Staten) växte sig starkare, Daesh hotade möjligheten att nå Damaskus, och det var därför Ryssland gick in, för de ville inte ha en Daesh-regering och de stödde Assad,” sa han i den läckta diskussionen. Kerrys kommentar antyder att USA var villiga att riskera att Islamiska Staten och dess jihadister kom till makten för att få bort Assad.

De största sponsorerna
Den verkliga ”statliga sponsorn av terrorism” är inte Iran – det är Väst och deras allierade.

Eftersom Iran har bekämpat ISIS och andra extremister i Syrien är det passande att den första spelfilmen som beskriver den kampen mot terrorism och ISIS kommer från Iran.

Hundratals iranier har givit sina liv sida vid sida med sina syriska och irakiska kamrater. ”Damascus Time” är inte en fantasiprodukt från Hollywood utan resultatet av ett faktiskt drama och en konflikt i Mellanöstern idag. ”Damascus Time” är en spelfilm men baserad på en verklig konflikt med verkligt blod, vidrigheter, tragedier och martyrer.

Filmen visas just nu på biografer över hela Iran. Under de senaste veckorna var det den näst högst rankade filmen. En trailer kan ses här.

https://youtu.be/GlqHkhPay_8

Den bör finnas tillgänglig för visning i Väst inom den närmaste framtiden, såvida inte Västs sanktioner och censur utsträcks till kulturområdet.

i Andra om: , ,, , , ,, , , , ,


5 svar till “Kriget i Syrien – Vad tycker Iran?”

  1. Medan konst och medier i Iran arbetar under restriktioner är restriktionerna för motsvarande institutioner i Sverige betydligt större. Det sänds program på iransk TV som inte skulle komma ifråga på SVT, program som beskriver realiteterna i Mellanöstern. Gällande konstens censur i Sverige kan det hända att den största censorn befinner sig i regissörens eget huvud i form av okunnighet och fördomar.

    En internationellt känd TV-profil är professor Mohammed Marandi i Teheran, alltid intressant att lyssna på.

    Medan Europa nu beklagar de skrotade affärsmöjligheterna som en följd av USA:s kampanj, har jag ännu inte hört europeiska regeringar eller medier motsäga USA:s ständiga mantra om Iran som terroristernas sponsor. I själva verket förhåller det sig omvänt. USA och Väst sponsrar terror runt hela Mellanöstern och inom Iran via organisationen MEK som USA av denna anledning avförde från en tidigare terrorlista. Åtminstone fyra iranska fysiker har mördats i operationer som tillskrivs Mossad och CIA.

    PS: Hela Damaskus med omnejd är befriat från terrorister. Rick Sterling som skrivit den översatta artikeln berättade om detta i veckan i en radiointervju och uttryckte återigen sin beundran för de ryska och syriska förhandlarnas förmåga att kunna avsluta operationer genom att få terroristerna att nedlägga sina vapen. En glädjens dag för alla i Damaskus.

  2. Vad tycker Iran?
    Iran tycker att Europa måste kompensera Iran för alla de negativa effekter som den amerikanska uppbrottet från kärnenergiavtalet kan ha på Irans ekonomi och inte försöka inkludera sitt ballistiska missilprogram och regionalpolitik i avtalet. I ett tal inför regeringstjänstemän noterade Khamenei en uppsättning krav som Frankrike, Storbritannien och Tyskland måste följa om de inte vill se Iran omstarta sitt kärnprogram som avvecklades under 2015-avtalet.
    De europeiska länderna har kritiserat USA:s exit och lovat att hålla sig till affären. Men ord är inte tillräckligt, Europa måste formellt fördöma USA:s beslut i FN. Verbala försäkringar räcker inte, garantier måste tillhandahållas av europeiska banker.
    Vi har inga konflikter med dem, men vi litar inte på dem, baserat på tidigare erfarenheter. Iran vill få tydliga skyddsåtgärder från Europa att det kommer fortsätta göra affärer med Teheran. Om Europa avvisar kraven förbehåller sig Iran rätten att återuppta sitt kärnprogram. När kärnenergiavtalet blir ”värdelöst” för Iran, är det en väg framåt att starta om de stoppade verksamheterna.

  3. Amerikas beteende mot Iran visar precis hur mycket av en mobb som den amerikanska regeringen är. Allt annat än att böja sig 100 procent till Amerikas agenda kommer så småningom att leda till straff och krig.
    USA:s nyutnämnda utrikesminister Mike Pompeo, känd som en Iran-hök, började veckan med ett skrämmande tal vid den konservativa Heritage Foundation, som hotade Iran med de ”starkaste sanktionerna i historien”, om det inte kapitulerar för USA:s krav.
    De 12 ”grundläggande kraven” Pompeo lade ut, på gränsen till det absurda, gick långt bortom att kräva att Iran skulle avstå från att utveckla kärnvapen, (vilket det redan gjort).
    Bland villkoren var också att Iran drar tillbaka sina styrkor och stöd från grupper över Mellanöstern som USA inte gillar, inklusive i Syrien, Irak, Libanon och Jemen.

  4. Till skillnad från USA är Iran en del av Mellanöstern. Iran har all rätt att engagera sig med sina grannar. Mer än USA, ett land som ligger på andra sidan världen, men ständigt inblandar sig i Mellanöstern för att säkra sina egna intressen. Det är viktigt att betona skillnaden mellan iranska och amerikanska åtgärder i regionen. Under flera år har USA stött regionala, allierade så kallade humana militära terroriststyrkor i ett väpnat uppror mot Syriens lagligt valda regering… (Assad).