Kosovo, en restkonflikt från Kalla Kriget?


Frågan är inte så konstig som den kanske låter. Ingen tvivlar väl på att folken på Balkan under lång tid varit i luven på varandra, men idag ser konflikten ut på ett alltför traditionellt sätt.


Efter att NATO ingrep
mot Milosevics massakrer så har läget varit behärskat lugnt, inte lugnt i vår mening, men ändock. Idag kommer USA att erkänna Kosovo som en självständig stat, och det gör de mot Rysslands vilja. Det får mig givetvis att undra om inte Balkan bara är en bricka i ett internationellt spel som går ut på att förödmjuka serber och ryssar och stärka den amerikanska hegemonin.

SvD: ”I Kosovo väntar EU:s största utrikespolitiska insats någonsin.

Engagemanget inleds något brådstörtat under ytterst oklara omständigheter. Om, när och hur det en dag kan avvecklas vet ingen. Under tiden blir det EU:s huvuduppgift att försöka begränsa skadeverkningarna av en process vars följder på Balkan är svåröverskådliga och riskfyllda.

EU-ländernas möjligheter att påverka och kontrollera dem är mycket begränsade, men många räkningar kommer att landa i Bryssel.”

Jag använder ordet ”undra” ovan eftersom jag känner att jag faktiskt inte vet tillräckligt mycket om de etniska konflikter som drabbat de rester som idag finns kvar av gamla Jugoslavien. Men jag har givetvis fått i mig en massa upplysningar via media och bland annat det som SvD skriver som jag citerar. Att kostnaderna för en hel stat ska hamna på EU:s skattebetalare är, även om det är en liten stat, ganska halsbrytande. EU sägs vara ett fredsprojekt men likafullt har man

inte agerat mot USA:s krig i Irak, inte heller har man agerat mot Israels etniska rensning i både Israel och Palestina.

Med andra ord känner jag mig skeptisk. Att inte hela EU omedelbart erkänner Kosovo visar bara på ytterligare tveksamheter. Hade detta inte varit kontroversiellt så hade hela EU erkänt Kosovo i morgon.

DN12 SvD123 Dagen

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Kosovo, Serbien, Jugoslavien, EU, Ryssland, USA, Kalla Kriget, Hegemoni, Politik, Milosevic[/tags]


36 svar till “Kosovo, en restkonflikt från Kalla Kriget?”

 1. Naturligtvis är det ett internationellt spel – men öppna ögonen och inse att det inte bara spelas av en part. Ryssland har haft mycket större inverkan på regionen än USA men det verkar inte bekymra dig? Titta gärna lite närmare på frågan varför Ryssarna är emot frigörelsen. Titta sedan tillbaka hundra år och så ser du en obehaglig framtid.

 2. De flesta stater som inte vill erkänna Kosovo är rädda för ett farligt prejudikat. Om Kosovo har rätt till självständighet, hur ska det då bli med Katalonien, Baskien, etc.?

  Jag tror att en kompromiss är det bästa. Låt Kosovo i praktiken bli en självständig stat, men låt serberna formellt behålla makten. Då kan förhoppningsvis ultra-nationalisterna i Serbien lugnas lite grann.

  Att Ryssland stödjer Serbien kan dels handla om deras historiska band, men också om att ett sådant prejudikat angående regioners självbestämmande skulle kunna innebära krav på oberoende från dussintals håll inom Ryssland.

  Trots Serbiens många tidigare övergrepp så tror jag ändå att man måste inta en mer kompromissvillig attityd. Vi vill ju ha ett Serbien som öppnar sig för världen och inte låser in sig bland sina radikala nationalistiska idéer.

 3. Ja Max, nu är det nog för sent i alla fall. Men Kosovo uppfyller inte kriterierna för att erkännas som stat, hoppas att Sverige inte erkänner Kosovo innan de gör det.

 4. Framför allt måste manb säkerställa den serbiska minoritetens säkerhet. Bla har 140 kyrkor bränts ner av den muslimska majoriteten. Kosovo är INTE moget ett självstyre.

 5. Är Kosovo en rimlig statsbildning? Jag kan se flera områden i Europa som har större möjligheter att klara sig som självständiga stater än Kosovo: Katalonien och Baskien är redan nämnda, men även turkiska delen av Cypern, Skåne och Skottland skulle klara sig bättre.
  Att en stat som utropar sig som självständig i princip förväntar sig att bli försörjd av omvärlden är sjukt.
  Å ena sidan undrar jag varför i h–e EU ska bekosta denna stat.
  Å andra sidan ser jag en risk att vi nu har fått ett Eritrea i Europa, så pengarna är väl ett sätt att muta sig bort från de värsta konsekvenserna.

 6. En elak spark mot Ryssland av USA som får betalas av oss Européer!

  Tackar.

  PS! Skåningar och Samer dags att agera.

 7. Jag har sett många uttala sig om orsakerna till att Kosovo blir självständigt. Själv skiter jag i om det är en spark mot Ryssland av USA eller om andra nationer väljer att tolka det som ett prejudikat. Det viktigaste här bör vara folket i Kosovo.

  Jag är glad för deras skull.

 8. Japp Betel, helt rätt, kosovoalbanerna och områdets övriga invånare är de enda som har rätt att avgöra vilket land de vill tillhöra. Separera mera!

  Men vad händer nu? De är ju trots allt Albaner? Ska det inte tillhöra Albanien helt enkelt? Albanerna i Makedonien då? Efter vad jag har hört trakasserar de väl Makedonierna och kräver självständighet, även om bråket där säkert är ömsesidigt.

  PS. Kan inte någon journalist leta upp och ta reda på vad Birgit Friggebo tycker om det hela?

 9. Kosovoalbaner uttrycker idag tacksamhet mot USA och NATO, som satte stopp för Milosovic.
  Utan denna insats hade dagens självständighet varit omöjlig.
  När EU och FN enbart pratade, agerade USA och NATO.

  Majoriten av irakierna är tacksamma över att Saddam störtats, situationen i Irak håller långsamt på att förbättras.
  Misstaget USA gjorde var att inte tillräckligt säkra freden efter Saddams fall.

  Tolgfors gjorde rätt att ta bladet från munnen, Sverige bör snarast bli Natomedlem!

 10. Och vilka kriterier är det Jinge? Själv anser jag att det viktigaste är att folket vill vara fria från Serbien, vad än imperialistiska stater som Ryssland säger.

 11. Oj, då, israelkramaren Darathar talar om imperialistiska stater… jag tror ta mig fan att jag måste dansa lite för att smälta det här :-)

 12. Darathar, FN har satt upp kriterier för när stater kan erkännas. Där ingår exempelvis kontroll över territorium och egen regering. Kosovo med FN som regering är exempelvis inte acceptabelt för ett erkännande.

  Johan Kjellén bör däremot dra ner på glöggen innan de rosa elefanterna blir alltför många. Att påstå att situationen i Irak förbättras när folk fortfarande flyr landet tyder på lite väl dålig verklighetsförankring.

 13. Det går inte att jämföra Kosovo med Katalonien, Baskien eller Kurdernas situation.

  Kosovo har ALLTID varit serbiskt! Kosovo har aldrig varit ALBANSKT.

  Det Sverige har ”glömt” att fråga är hur det kommer sig att albanerna är i majoritet i Kosovo. Sverige gör en mycket komplicerad situation, till väldigt enkel. Man bestämmer sig för att serberna är de ”elaka” och att albanerna är de ”snälla”.

  Albanernrna kom till Kosovo när turkarna påbörjade sin ockupation av Balkan. Serberna flydde ifrån Kosovo, undan turkarna… Turkarna ”placerade ut” albaner i Kosovo som ”mänsklig gräns”, för att förhindra uppror från serberna och på så sätt säkra den ottomanska gränsen. Under Titos styre invandrade en stor mängd albaner till Kosovo. Albanerna skaffade många barn och den albanska populationen i Kosovo fortsatte att växa och växa… Tito lät däremot INTE serbiska flyktingar som flytt undan turkarna återvända till Kosovo.
  Kosovoalbanerna är i MINORITET i Serbien. EU OCH USA, har inte rätten att ”ge bort” en bit av ett land till en minoritet, det som EU och USA gör är SKAMLIGT och oerhört kränkande!

  ALBANER HAR ETT LAND – ALBANIEN!

  Jag kan min Historia, Sverige kan däremot inte ETT SKVATT om Balkans historia!

  Sandra/ STOLT SERB!

 14. Dags att skicka hem alla kosovaalbaner till sitt kvazi land. Det finns ingen mer anledning att dem är här. Nu har dem sitt land och Milosevic är död. Ingen tortyr utom från dem själva.
  ”Befria landet från droger skicka albaner hem”

 15. Kosovo har inte alltid varit serbiskt eftersom Serbien inte alltid existerat.

  Tradition och historia kan inte alltid användas vid gränsdragningar. Varför har inte östra Turkiet givits till Armenien? Varför får inte Tyskland tillbaka Ostpreussen från Ryssland och Polen? Det handlar om att saker förändras. Världen står inte still. Gränser flyttas, stater uppstår och försvinner. Finland är inte svenskt längre trots att det i så många år varit en självklar rikshalva.

 16. Jinge, kommentar #16 av ”serb” överskridar enligt vanlig definition helt klart och aldeles ”hetz mot folkgrupp” / racism, så det borda strykas, immediamente…

  Annars ett ”Lycka till Kosovo” !
  Hoppas det skal gå bra, också med KFOR-styrka och EU-trupp på plats.

 17. Sandra

  Du skriver att du kan din historia och det är din påhittade historia och ingenting mer, verkligheten är helt annat och det är att Kosova är självständigt och att Serberna inte kan hitta på historier mer om Kosova. Albanerna har TVÅ länder: Albanien och Kosova. Jag undrar också, eftersom du är serb, från vilket land kommer du från: Kosova eller Serbien.

 18. Jag vet inte tillräckligt om konflikten, bara läst Jolos 1914,och följt diskussionen i OBS Kulturfront, men eftersom det är just USA och EU som stött Kosovo i sin självständighet, så bör man dra öronen åt sig och grunna lite mer om bakgrunden till beslutet att bilda en ny stat.
  Jag tror inte att oron på Balkan kommer att upphöra efter Kosovs självständighet. Snarare blir det till en ny konflikthärd.

 19. De flaggor man viftade med på Kosovos gator igår var de egna, USA:s och Israel!

  Drar man inte öronen åt sig är det fel på en. För jag minns den tiden när israelerna stödde serberna mot muslimerna. Vad har hänt nu för att man ska stödja muslimerna i Kosovo mot serberna?

 20. Leila, antagligen något militärstrategiskt drag av Nato, vad annars kan det vara? Om man lyssanar på Calle Bildt får man absolut det intrycket.
  USA/Israel stödjer ju också Saudiarabien och Pakistan,m.fl, trots att det är muslimska länder…
  Får hoppas att den utbredda droghandeln, och övrig grov kriminalitet som i spåren av kriget kommit Kosova till del, klingar av nu med sådana experter som USA och EU som bundsförvanter…

 21. det snackas mycket om albaner som kriminella, men vad jag minns så fanns det både i stockholm och göteborg nåt som hette ”jugge-maffian”…. och jag kan inte minnas att det var albaner det handlade om…. och sen ska vi inte tala om bankrånaren Arkan…
  Sen är det mycket tyckande hit och dit, låt tiden ha sin gång och döm efteråt. Jag menar, det kan inte bli värre än vad det var innan!

 22. Varför skulle man vifta med israeliska flaggor i Kosovo? Är man dumma i huvudet? Israel är en stor allierad till Serbien och sålde vapen dit under kriget och gör det fortfarande. Israel drar sig också för ett erkännande av en ny muslimsk stat i Europa.

 23. Inte vet jag, Hampus men det är vad jag såg igår. De tror säkert att Israel hjälpte till…

 24. Situationen är mer komplicerad än den ser ut att vara utifrån svensk mediebevakning. Det är sant som Sandra säger att många artiklar dryper av Stora Stygga Serbien mot Stackas Lilla Kosovo. Det är inte bara nationalisterna i Serbien som är illa berörda av USAs och EUs stöd för ett ensidigt erkännande. Att behandla Serbien så respektlöst är helt enkelt kränkande, även för de serber som struntar i Kosovo.

  Det verkar vara många som tycker att Serbien ska straffas för vad Milosevic-regimen gjorde sig skyldig till på 90-talet, men Serbien är ett demokratiskt Europeiskt land, en medlem i FN, och får helt enkelt inte behandlas så här. Dessutom har Serbien friats i internationella domstolen. Man kan lika gärna straffa Tyskland eller Italien för vad nazisterna gjorde under andra världskriget.

 25. Det finns också en tendens att sätta Kosovo i samma båt som Slovenien, Kroatien, Bosnien, Montenegro och Makedonien, men till skillnad från dessa har Kosovo aldrig varit en stat.

  En partition av Kosovo är det enda rätta i min mening, men endast med Belgrads medgivande.

  USA har handlat väldigt dumdristigt i och med att de i princip garanterade Kosovoalbanerna självständighet före förhandlingarna ens började. Men man är väl van vid att Bush ställer till det…

 26. Leila, USA och Israel är så symbiotiskt lierade att de är oerhört svårt för omvärlden att klura ut de få gånger de har olika utrikespolitik. Jag tror säkert att du såg den israeliska flaggan igår på TV, även om det fick Israel att hicka till av bestörtning.

  Adde, jag pekar inte ut kosovoalbaner som de vore mera kriminell än andra, det skulle vara mej fullkomligt främmande att göra.
  Men det är så att ingenting fungerar särskilt väl i Kosovo efter kriget – och det är inte konstigt att anarki och kriminalitet härskar sedan flera år tillbaka.

 27. Ang. Irak så kan inte EU agera eftersom Storbritannien skulle lägga in sitt veto. Det skall dock ändra i och med den nya konstitutionen.

 28. Innan du reflexmässigt skriver ”Milosevic massakrer” bör vi komma ihåg eller uppdatera oss om exakt vilka som avses. Den demokratiskt valda presidenten som kidnappades och fördes bort i natten till västmakternas stalinistiska show-”tribunal” i Haag, var i slutet på sin ”rättegång” när han mördades av ”tribunalen” och dess uppdragsgivare (ja, du läser rätt. Den av NATO påtvingade ”doktorn” hade rutinmässigt under ett år med jämna mellanrum ”av misstag” gett presidenten BLODTRYCKSHÖJANDE medicin istället för tvärtom. En vecka innan han av ”tribunalen” förnekades expertvård för detta i Moskva och ”dog” hittades Rifampcinin i blodsystemet, något ”tribunalen” inte kan förklara, en för presidenten livsfarlig drog som neutraliserar all medicin Milosevic tog för div. åkommor, vilket också ledde också till hjärtstilleståndet. för oss och jurister världen runt som följt ”rättegången” via nätet stod det klart att Milosevic till skillnad från NATO som byggde sina åtalspunkter på rykten hörsägen och ”hemliga vittnen”, fullständigt punkterat dessa och var i det närmaste en fri man. de ”massakrer” du förmodligen syftar på Racak i Kosovo med vilka västmakterna använde för att kunna terrorbomba Yugoslavien i sit 78 dagarskrig, var precis som de i anfallet mot Irak en lögn. De första siffrorna (200 000) var förmodligen avsedd för amerikansk konsumtion då vilken annan som helst lätt kunde inse att det inte ens bodde så många där. NATO/USA sänkte sedan till 150000 100000 50000 (ungefär här slutar papegojmedia rapportera saken)10000 och är nu efter att den omutbara FN-rättmedicinaren Helena Ranta och hennes (icke-amerikanska)team undersökte nere i TVÅTUSEN och nu pratar vi inte om Albaner längre UTAN STRIDANDE KOMBATTANTER FRÅN BÅDA SIDOR som dött vid olika tillfällen och kastats den ökända graven. Vad betyder detta tror du? Med ”Stridande kombattanter” avses här soldater ur Yugoslaviska armen och den av USAbeväpnade och finansierade terroristgruppen UCK-KLA (som krigsförbrytaren och massmördaren ”presidenten” Hachim Taci tillhör). Det var dessa som, startade och påhejade av västmakterna intensifierade den etniska rensningen av Serber,den som Milosevic alltså försökte stävja när han i sitt tal i Kosovo sade till uppretade serber ”ni skall inte lida mer” (NATO, inspirerade av MEMRI förvanskade hans tal till något annat.) Nu går ett banditgäng av västmakterna (främst USA England Frankrike och Tyskland) alltså emot FN! och inte Ryssland eftersom du mycket väl förstår att varken Ryssland eller något annat ensamt land varken har rätt att stifta resolutioner eller internationella fördrag. Vad FN slog fast i Res.1244 var alltså vad som gällt i Kosovo långt innan västmakterna och Tyskland startade uppstyckningen av Yugoslavien, långtgående autonomi och ett erkännande av Serbiens suveräna gränser, där Kosovo ingått sedan medeltiden. USA (som byggde sin största militärbas Camp Bondsteel i Kosovo under ockupationen utan att fråga Serbien eller FN om lov) har geopolitiska syften bla, med de oljeledningar som skall dras härigenom mot Albanska hamnar och har konsekvent (precis som när Tyskland lovade att erkänna sina gamla allierade från fascisttiden Kroatien och Slovenien om dessa vägrade förhandla utträde enl. konstitutionen) lovat Albanerna ytterligare ett Albanien som ”tack för hjälpen”. Med detta löfte har alltså inga ”förhandlingar” så som FN avsåg skett utan Albanerna har väntat och vägrat allt annat än självständighet tills västmakterna gett grön ljus och har nu alltså officiellt försökt göra landstölden legal.

  Med mindre än att det av västmakterna våldtagna Serbien godkänner övergreppet och att alla länder erkänner €U-protektoratet på Serbiskt territorium kommer Kosovo (som betyder ”Trastfältet” på Serbiska men totalt saknar betydelse och knappt kan uttalas på Schiptari utan den likaledes betydelselösa bastardiseringen ”a” på slutet) att förbli en illegal skamfläck tills FN återfår sin makt och betydelse och Serbien försvar att återta sin delrepublik.

  Ps. till och med i den av USA/EU finansierade ”tribunalen” friades Slobodan Milosevic innan mordet och innan han fick chansen att avsluta den, från delaktighet i några av alla dessa fantastiska ”massakrer” NATO åtalat honom för. Det var ett mycket blodigt inbördeskrig precis som tidigare i historien när stormakter ockuperat och splittrat upp i regionen. Men blodet ligger lika mycket i alla händer men mest i västmakternas, hade inte Tyskland och senare USA lovat ut självständighet till sina ”frihetshjältar” hade parterna kommit överrens enligt den Yugoslaviska konstitutionen och förmodligen utan blod.

 29. Angående ”flaggor” så viftades det mycket riktigt med Israeliska sådana i Kosovo liksom amerikanska och Engelska. Serberna är inga stor fans av apartheidstaten men godtog all hjälp de kunde få när västmakterna bombade dem…

 30. Äntligen! säger jag. Tack Jimm för ditt inlägg som någorlunda återställer balansen. Håller med dig om det det mesta. Men hur det förhöll sig med Milosevics död kan diskuteras. Uppenbart är att man negligerade hans hälsotilltånd och hans och andras begäran att få specialbehandling i Moskva. Det fanns därifrån försäkringar om att han inte skulle kunna fly från Haagdomstolen.
  Enl många bedömare hade han ju dessutom vunnit den rättegången.
  Clinton (den tidigare presidenten inte Hillary) tackade ”handgripligen” och med mycket fina ord Milosevic för att utan honom hade inte Daytonavtalet kommit till stånd.
  Några år senare just före NATO-bombningarna utnämnde han Milosevic till Europas nye Hitler!
  Hur kan någon kunnig amerikan vilja rösta på Clinton – eller någon annan av kandidatbyket!

 31. Jimm, för guds skull, styckeindelning! Jag tror delar av din text kan ha varit intressant, men tyvärr orkade jag inte ta mig igenom den kompakta textmassan.

 32. Jimm (en serb som lever i lögn)
  Man kan lätt förstå varför serberna startade krig i hela Jugoslavien. Ni bygger er historia på lögner och fortfarande tror du på dessa lögner som det med massaker i Recak, för som hela världen vet att de var civila offer och det absolut inte var “Stridande kombattanter” som du nämner då det var även minderåriga som var massakrerat den dagen och alla vet att bar klassa inte som “Stridande kombattanter”. Kosova tillhör sitt folk som det alltid har varit och kommer att vara. Serberna får sluta med lögner och börja tro på verkligheten och det är att Kosova tillhör dess folk som bor i Kosova.
  En kosovar som lever i verkligheten.